Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πτώση σε επίπεδα 1987 στον τραπεζικό δείκτη

Συνεχίζεται η... επιστροφή των τραπεζών στις χαμηλές τιμές του '87. Νέος γύρος ρευστοποιήσεων σε ΕΤΕ (νέο ελάχιστο στο 0,822 ευρώ), Alpha. Προσπάθεια αντίδρασης από ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, 3Ε αλλά και Μυτιληναίο, ΜΟΗ, MIG, Ελλάκτωρ.

Σε νέα χαμηλά οι τράπεζες, σε διόρθωση το Χ.Α. Με λιγοστές ισχνές αναλαμπές, οι τραπεζικές μετοχές και ο κλαδικός δείκτης παραδόθηκαν σχετικά γρήγορα και χωρίς σημαντικές αντιστάσεις στις διαθέσεις των πωλητών.

Έως τις 314 μονάδες διόρθωσε νωρίτερα ο FTSE Large Cap, έως τις 956 ο Γενικός Δείκτης, με τον Τραπεζικό να συνεχίζει την... επιστροφή του στα όλο και χαμηλότερα επίπεδα του '87.

Με συγκριτικά περισσότερες συναλλαγές όχι μόνο στις μετοχές της Εθνικής, της Alpha Bank και της Eurobank ή της Πειραιώς, αλλά και σε τίτλους από άλλους κλάδους και δραστηριότητες, που προσέφεραν ή προσφέρουν ακόμη θετική απόδοση (από την αρχή του έτους).

Πλέον, τα ετήσια κέρδη του FTSE Large Cap έχουν περιοριστεί μόλις στο 2,6% έναντι 5,4% του Γενικού Δείκτη, με τον Τραπεζικό να μετρά όλο και βαθύτερες ζημίες.

Ήταν στραβό το κλήμα, έρχεται και η αναθεώρηση των δεικτών FTSE, με τις τράπεζες να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αρνητικά και αυτήν τη φορά και με τους πωλητές να κλείνουν θέσεις τους. Πλέον, στις μετοχές των τεσσάρων συστημικών γίνονται ρευστοποιήσεις ασχέτως αποτελέσματος, καθώς πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να πάρουν τις ζημίες τους, παρά να ακολουθήσουν σε μια διαδικασία εν πολλοίς... άγνωστη.

Είναι ενδεικτικό πως αύριο η ΕΕΤ θα συναντηθεί με το ΤΧΣ για να συζητηθούν όροι και προϋποθέσεις που θα τελούν υπό την αίρεση και την έγκριση της τρόικας. Προφανώς, οι επικεφαλής του ταμείου θα έχουν κάτι παραπάνω να συζητήσουν, με τους τραπεζίτες να μεταφέρουν ίσως τις τελευταίες μικρές ρυθμίσεις που αποδέχονται οι δανειστές, ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Η βουτιά των τραπεζών, ειδικότερα όμως της Εθνικής και της Alpha Bank, είναι απόλυτα συνυφασμένη με τις αλλαγές στους δείκτες FTSE και την αντίστροφη μέτρηση για CoCos και ΑΜΚ, όπως αναφέρεται αναλυτικά σε σχετικό θέμα του euro2day.gr.

Έως το 0,881 ευρώ διόρθωσε νωρίτερα η μετοχή της Alpha Bank, που όπως όλα δείχνουν θα είναι η πρώτη που θα προχωρήσει σε ΑΜΚ (το ελάχιστο απαιτούμενο του 10% της ιδιωτικής συμμετοχής ανέρχεται σε περίπου 260 εκατ. ευρώ), έως το 0,211 ευρώ υποχώρησε ο τίτλος της Πειραιώς, που λογικά θα είναι η δεύτερη. Για την Πειραιώς το ελάχιστο ποσοστό υπολογίζεται στα 550 εκατ. ευρώ.

Για την Εθνική, που έχει τα πιο δύσκολα, οι πιέσεις είναι συνεχόμενες, με την τιμή της μετοχής έως το 0,822 ευρώ που είναι άλλο ένα ΕΛΑΧΙΣΤΟ μέσα σε λίγες συνεδριάσεις.

Αποκαρδιωτική η εικόνα στις τράπεζες, αν μη τι άλλο συγκριτικά αξιοπρεπής σε ικανό μέρος του... ταμπλό. ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ δεν θα μπορούσαν να λείψουν από άλλη μία -πολλοστή- προσπάθεια συμμαζέματος της διόρθωσης, ενώ η πλέον δεικτοβαρής CCH 3E παίζεται συντηρητικά, με άμυνες στα 20,20 και 19,80 ευρώ η χαμηλότερη.

Θυμίζουμε πως για τη μετοχή σημειώθηκε «νέο υψηλό» στα 21,12 ευρώ στις 4/3. Δεδομένου ότι η τελευταία αντίδραση της μετοχής έχει συντελεστεί με ικανοποιητικές συναλλαγές, φαίνεται πως υπάρχουν δυνάμεις (εάν χρειαστεί) για να κινηθεί σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Προσφέροντας, κυρίως στους παίκτες του ΧΠΑ, τις απαραίτητες αντισταθμίσεις.

Καλύτερες τιμές για ΜΕΤΚΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ, MIG, Τιτάν αλλά και 3-5 μετοχές από το δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v