XA: Βουτιά 6% για ΕΤΕ και Alpha Bank

Δεν προχωρά με τεχνητές στηρίξεις (από ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, 3Ε) το ΧΑ ενόσω επιμένουν οι  πιέσεις στις τράπεζες. Βουτιά 6% για ΕΤΕ και Alpha Bank. Παραμένουν σημείο αναφοράς και στήριξης οι 318 μονάδες για τον FTSE Large Cap.

Στο ναδίρ οι τράπεζες στο Χ.Α., στα... ύψη η Wall Street. Τα νέα χαμηλά του τραπεζικού δείκτη ήταν το κυριότερο χαρακτηριστικό της χθεσινής συνεδρίασης κι ο Θανάσης Σταυρόπουλος γύρισε χρόνια πίσω προς τα τέλη του '87, τότε που τα επίπεδα του κλαδικού δείκτη «αντιστοιχούσαν» στα τρέχοντα.

Η βύθιση των τραπεζικών μετοχών αναπόφευκτα επηρεάζει σε μικρότερο ή σε μεγαλύτερο βαθμό ένα ευρύ μέρος της αγοράς, και δη των τίτλων-εισηγμένων του FTSE Large Cap και του Ft Mid σε περιβάλλον παρατεταμένης επιφυλακτικότητας, δυστοκίας των κυβερνώντων, αναποτελεσματικότητας των αντιπολιτευόμενων, ασφυκτικής λειτουργίας ακόμη και υγιών επιχειρήσεων. Η περαιτέρω διολίσθηση του Γενικού Δείκτη και η δοκιμασία του Large Cap στα όρια των 318 μονάδων εντείνουν τις ρευστοποιήσεις, που παραμένουν ενεργές και λόγω των αλλαγών στους δείκτες του οίκου FTSE.

Σε σχετικό θέμα του euro2day σημειώνεται πως σήμερα ανακοινώνονται οι αλλαγές στους δείκτες (FTSE), που θα ισχύσουν από τη Δεύτερα 18 Μαρτίου. Μετά την υποβάθμιση από τη Rusell Indexes, εν πολλοίς ολοκληρώνεται η αναμονή αναφορικά με τις τραπεζικές μετοχές και το τι μέλλει γενέσθαι.

Για τον δείκτη FTSE All World, η Citi Global Portfolio Trading Strategies προβλέπει πέντε διαγραφές από την ελληνική αγορά με πρώτες υποψήφιες τα τραπεζικά χαρτιά (ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ) από τις οκτώ ελληνικές εισηγμένες που μετέχουν σε αυτόν.

Οι συνολικές εκροές που εκτιμούσε η Citi για τις τραπεζικές μετοχές ήταν 86,7 εκατ. δολάρια. Η Citi είχε προβλέψει ότι θα υπάρξουν πέντε διαγραφές από τις 8 ελληνικές συμμετοχές στον δείκτη. Εξέλιξη που δεδομένου του αρνητικού κλίματος για τις τράπεζες (αλλά και για ένα μεγάλο μέρος της αγοράς) επιτείνει τη διάθεση των βραχυπρόθεσμων παικτών και εν γένει την κατάσταση.

Οι τεχνητές... στηρίξεις στους βασικούς δείκτες, ειδικότερα όμως στον 25άρη (λόγω συμβολαίων και θέσεων αντιστάθμισης στο ΧΠΑ), εχθές μέσω ΟΠΑΠ, προχθές μέσω ΔΕΗ, τελευταία μέσω ΟΤΕ, με την Coca Cola 3E απαραίτητη εφεδρεία, δεν αλλάζουν επί της ουσίας την εικόνα της αγοράς.

Ακόμη και μετοχών με ανοδική μέχρι πρόσφατα φορά, που μετά από έναν βραχυμεσοπρόθεσμο κύκλο (από τα ελάχιστα του Ιουνίου του 2012) έπιασαν κορυφές, αλλά πλέον επιστρέφουν δοκιμάζοντας διαδοχικά τις στηρίξεις τους. Είτε πρόκειται για την Τέρνα Ενεργειακή, την Ελλάκτωρ ή τον Μυτιληναίο είτε για τη ΓΕΚ Τέρνα, τον Φουρλή, τη Σιδενόρ ή τις θυγατρικές, η τεχνικότητα των μετοχών-σηματωρών παραπέμπει σε επαναφορά προς χαμηλότερα επίπεδα και αποτιμήσεις.

Και ο δείκτης Ft Mid που θεωρείται προπομπός (για τους βασικούς δείκτες) κλίνει εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, χάνοντας μάλιστα εχθές και τις 1.100 μονάδες.

Την ίδια στιγμή, ο Dow Jones καταρρίπτει το ένα υψηλό μετά το άλλο και όπως σημειώνουν διορατικοί παίκτες η παράλληλη αντίδραση του DJIA Transportation θεωρείται σήμα ανοδικής συνέχειας. Στην Ιταλία ο πρόεδρος της χώρας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο εξετάζει τον σχηματισμό νέας τεχνοκρατικής κυβέρνησης και τα ΜΜΕ της γείτονος παραπέμπουν ευθέως σε αποτυχημένες ελληνικές συνταγές αλά Παπαδήμου.

Πτυχή της κρίσης αναδεικνύει η Morgan Stanley σε έκθεση της οποίας αναφέρεται πως "εταιρείες της Νότιας Ευρώπης υποφέρουν από τη διστακτικότητα των τραπεζών να διοχετεύσουν τη φθηνή χρηματοδότηση από τις κεντρικές τράπεζες".

H ποσότητα των δανείων που προσφέρονται στις εταιρείες της Νότιας Ευρώπης υποχωρεί, την ώρα που το κόστος δανεισμού αυξάνεται παρά τις προσπάθειες της ΕΚΤ να παράσχει ρευστότητα, σημειώνει ο αναλυτής της Morgan Stanley, Alice Timperley.

O μηχανισμός μετάδοσης μεταξύ χρηματοδότησης και δανεισμού είναι "ιδιαίτερα κατακερματισμένος, επισημαίνει.

"Είναι πιο ακριβό για τις ιταλικές και τις ισπανικές εταιρείες να δανειστούν από τις τράπεζές τους, καθώς οι τράπεζες επικεντρώνονται στην εξυγίανση των προβλημάτων τους, οδηγώντας σε υψηλότερο μέσο κόστος χρηματοδότησης, κάτι που δεν φαίνεται να αντιστρέφεται βραχυπρόθεσμα", τονίζει ο αναλυτής της Morgan Stanley.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, με βάση στοιχεία της ΕΚΤ που επικαλείται η Morgan Stanley, τον Ιανουάριο του 2013 ο δανεισμός στις επιχειρήσεις στην Ιταλία είναι 3% χαμηλότερος σε σχέση με το 2012, στην Πορτογαλία 7%, στην Ελλάδα 9% και στην Ισπανία 11%. "Αυτό αναφέρεται για όσους τρέφουν ακόμη ψευδαισθήσεις για τα αίτια, τους λόγους και τις αφορμές αλλά κυρίως για τους ευνοημένους και τους χαμένους της κρίσης".

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v