Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίστηκε το αρνητικό σερί στο Χ.Α.

Δεκαπέντε φορές άλλαξε πρόσημο ο Γενικός Δείκτης για να κλείσει με αρνητικό πρόσημο. Άνοδος για Alpha Bank (2,1%),  ΟΤΕ (1%). Σε νέο χαμηλό Αυγούστου του 1989 η Εθνική (-5,36%). Πτώση 12,7% για τη Eurobank.

Παρά το γεγονός ότι τόσο ο Γενικός όσο και ο Τραπεζικός δείκτης ανέκαμψαν από τα χαμηλά ημέρας, με τον πρώτο να αλλάζει 15 φορές πρόσημο, τελικά δεν απεφεύχθη το αρνητικό κλείσιμο και για τους δύο ενδεικτικούς δείκτες του Χ.Α., που συμπλήρωσαν τέταρτη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο χαμηλό ημέρας, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε μέχρι τις 956,17 μονάδες (-1,13%), ο Τραπεζικός μέχρι τις 143,92 (-5,27%), η μετοχή της Alpha Bank μέχρι τα 0,8110 ευρώ (-7,53%), της Εθνικής μέχρι τα 0,8200 ευρώ (-6,5%) και της Πειραιώς μέχρι τα 0,2110 ευρώ (-4,59%).

Παρά την σχετικά “ανάδυση”, ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε σε νέα χαμηλά 307 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 6/8/1987 (144,92 μονάδες). Και ασφαλώς και δεν υπάρχει καμία σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα, αφού η σύνθεση του Τραπεζικού δείκτη πριν από 26 χρόνια, ήταν εντυπωσιακά διαφορετική, τόσο από τις μετοχές που τον συνέθεταν, όσο και από τη στάθμιση που είχαν στον εν λόγω δείκτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις μετοχές του 25αρη, μόνο ο τίτλος του ΟΤΕ δεν “είδε” αρνητικό πρόσημο σε κανένα σημείο της συνεδρίασης.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Τρ. Ελλάδος, καθώς από σήμερα οι μετοχές της Τράπεζας είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα χρήσης 1.1.2012-31.12.2012, ποσού Ευρώ 0,5376 ανά μετοχή (καθαρό ποσό 0,4032 Ευρώ ανά μετοχή). Το ποσό του μερίσματος υπόκειται σε παρακράτηση φόρου με συντελεστή 25% σύμφωνα με το άρθρο 14 του ν. 3943/2011.

Σημειώνεται ότι για τους μετόχους που εμπίπτουν στο άρθρο 8 παρ. 5 του Καταστατικού της Τράπεζας, το μέρισμα χρήσεως 2012, θα ανέλθει σε Ευρώ 0,521442 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: Ευρώ 0,391081 ανά μετοχή).

Το χαμηλό εξαμήνου ισοφάρισε σήμερα η μετοχή της Τρ. Αττικής, καθώς στην τιμή των 0,2150 ευρώ είχε ξανακλείσει στις 6/9/2012. Η στήλη συνεχίζει να υποστηρίζει ότι ο εν λόγω τίτλος “δείχνει τον δρόμο” που θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες Τραπεζικές μετοχές, μόλις ανακοινωθούν οι όροι ανακεφαλαιοποίησης.

Αξιοπρόσεκτα ημερήσια κέρδη μπορεί να άφησαν οι μετοχές των Alpha Bank και Πειραιώς για όσους είχαν “το θάρρος” να τοποθετηθούν στα χαμηλά ημέρας, ενώ αντίθετα συνεχίζεται η “βύθιση” της Εθνικής που συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 16,08%.

Ο τίτλος, σύμφωνα με στοιχεία της Solidus Sec. κινείται σε επίπεδα Αυγούστου 1989 με το αμέσως χαμηλότερο προσαρμοσμένο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 8/8/1989 (0,8150 ευρώ).


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Συνεχίζεται και σήμερα η ευφορία σε όλες τις μεγάλες διεθνείς Αγορές, ενώ ξεχωρίζει το +2,13% του Nikkei και τα νέα ιστορικά υψηλά που διεκδικεί ο Dow Jones.

Το Ιαπωνικό νόμισμα αναμένεται να διολισθήσει στα 100 γεν το δολάριο, λόγω ανησυχιών για τις πολιτικές χαλάρωσης της Τράπεζας της Ιαπωνίας, προέβλεψε ο Bill Gross της Pimco. "Θα δούμε πολύ τύπωμα γεν" ανέφερε ο κ. Gross κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στο Bloomberg. Όλοι θέλουν να αποφύγουν το νόμισμα που εμπλέκεται περισσότερο σε πολιτικές χαλάρωσης, σημείωσε.

Οι εταιρείες της Νότιας Ευρώπης υποφέρουν από την διστακτικότητα των Τραπεζών να διοχετεύσουν την φθηνή χρηματοδότηση από τις Κεντρικές Τράπεζες, αναφέρει σε έκθεση της η Morgan Stanley. H ποσότητα των δανείων που προσφέρονται στις εταιρείες της Νότιας Ευρώπης υποχωρεί, την ώρα που το κόστος δανεισμού αυξάνεται παρά τις προσπάθειες της ΕΚΤ να παράσχει ρευστότητα, σημειώνει ο αναλυτής της Morgan Stanley, Alice Timperley, επισημαίνοντας ότι “ο μηχανισμός μετάδοσης μεταξύ χρηματοδότησης και δανεισμού είναι εξαιρετικά κατακερματισμένος".

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, με βάση στοιχεία της ΕΚΤ που επικαλείται η Morgan Stanley, τον Ιανουάριο του 2013 ο δανεισμός στις Επιχειρήσεις στην Ιταλία είναι 3% χαμηλότερος σε σχέση με το 2012, στην Πορτογαλία 7%, στην Ελλάδα 9% και στην Ισπανία 11%. Το μέσο επιτοκιακό περιθώριο που καταβάλλουν οι Ιταλικές εταιρείες ήταν κατά 350 μονάδες βάσης υψηλότερο από το Ευρωπαϊκό διατραπεζικό επιτόκιο, σημειώνεται στην έκθεση. Την ίδια ώρα για τις Ισπανικές ήταν 320 μονάδες υψηλότερο.

Η Ιταλία είναι πολύ μεγάλη για να την αγνοήσει κανείς και σε περίπτωση που το πολιτικό σκηνικό επιδεινωθεί, οι επιπτώσεις θα γίνουν άμεσα αισθητές σε Παγκόσμια κλίμακα, αναφέρει σε άλλη έκθεσή της η Morgan Stanley. Το εκλογικό αποτέλεσμα από την Ιταλία ήρθε να ταρακουνήσει τους Ευρωπαίους και η ΕΚΤ είναι υποχρεωμένη να ακούσει την απαίτηση της Ιταλίας για χαμηλότερη ισοτιμία.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Morgan Stanley, η δίκαιη αξία του ευρώ για την Ιταλία είναι το 1,1900.Σύμφωνα με έκθεση, η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη Αγορά Κρατικών ομολόγων παγκοσμίως και με το 35% των Ιταλικών ομολόγων να ανήκουν σε ξένους, η Ιταλία μπορεί να καταστεί ρυθμιστής της παγκόσμιας οικονομικής σταθερότητας.


Αναθεώρησε τις προβλέψεις της για την Ευρωζώνη η Goldman Sachs

Σε αναθεώρηση επί τα χείρω των βραχυπρόθεσμων προβλέψεών της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης προχώρησε η Goldman Sachs σε ανάλυσή της, όπου σημειώνεται ότι το ευρύτερο outlook παραμένει αμετάβλητο.

Όπως διευκρινίζει, η αναθεώρηση οφείλεται στο απροσδόκητο μέγεθος της αδυναμίας της Γαλλίας -όπως έδειξαν οι τελευταίοι σύνθετοι δείκτες- καθώς και στην επίπτωση της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ιταλία μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της περασμένης εβδομάδας. Για τον λόγο αυτό, προχωρά σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για το ΑΕΠ του 2013 στο -0,4% από -0,2% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Το πραγματικό ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να διαμορφωθεί στο -0,5%. Κατά την Goldman, οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης παραμένουν εσωτερικοί και είναι πιθανό να προέλθουν από τις περαιτέρω πιέσεις στις Αγορές, λόγω της δυσκολίας σταθεροποίησης της Ευρωπεριφέρειας.

Η φυγή καταθέσεων έχει επιταχύνει στη Μεγαλόνησο καθώς αυξάνονται οι πιέσεις στη Λευκωσία απ' τη "συμμαχία" του Βερολίνου να "κουρέψει" τις μη εγγυημένες καταθέσεις. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Βρετανικής εφημερίδας “Daily Telegraph” η φυγή των καταθέσεων έχει φθάσει το 12% του ΑΕΠ της Κύπρου στον περασμένο μήνα. Τις πρώτες δύο εβδομάδες του Φεβρουαρίου έφυγαν γύρω στο 1 δισ ευρώ, γράφει η Βρετανική εφημερίδα, καθώς οι καταθέτες φοβούνται ότι θα πληγούν τα κεφάλαια τους καθώς εντείνεται η Τραπεζική κρίση εν μέσω των καθυστερήσεων για τη χρηματοδοτική στήριξη της Λευκωσίας.

Σημειώνεται ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου είχε γνωστοποιήσει πως τον Ιανουάριο είχαν φύγει καταθέσεις ύψους 1,7 δισ ευρώ απ' τη Χώρα.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι νέες θέσεις εργασίας στον Ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 198.000 τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Ιδιωτικών Ερευνών ADP. Τα επίπεδα απασχόλησης διαμορφώθηκαν στα υψηλότερα από τον Φεβρουάριο του 2012. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα δημιουργηθούν 170.000 νέες θέσεις.

Οι βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν 2% τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ. Οι αναλυτές περίμεναν μεγαλύτερη πτώση, της τάξης του 2,2%. Τον προηγούμενο μήνα οι παραγγελίες στα Αμερικανικά εργοστάσια είχαν αυξηθεί 1,8%.


Επιστρέφοντας στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στην “εσωτερική μιζέρια”, από τρίμηνο σε τρίμηνο μεταφέρονται διαγωνισμοί του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων. Οι τέσσερις από τους οκτώ που είχε προγραμματίσει το Ταμείο μέχρι το τέλος Μαρτίου, μετατίθενται για το δεύτερο τρίμηνο τους έτους. Πρόκειται για τις προκηρύξεις πώλησης της ΛΑΡΚΟ, των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ), ΕΛΒΟ και ΕΑΣ.

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση, στο δεύτερο τρίμηνο θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΛΘ, ΟΛΠ, τα δέκα μεγάλα Περιφερειακά Λιμάνια, ΛΑΡΚΟ, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), Ελληνικά Ταχυδρομεία και Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ). Στην πράξη αυτό σημαίνει ένας περίπου διαγωνισμός την εβδομάδα. Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ υποστηρίζει στην έκθεση πως “ο σωρευτικός στόχος εσόδων είναι η είσπραξη 11,1 δισ. ευρώ έως το 2016, εκ των οποίων 2,6 δισ. θα πραγματοποιηθούν εντός του 2013”.

Την έγκριση πραγματοποίησης της επένδυσης για την κατασκευή της Μονάδας Πτολεμαΐδα V και της σχετικής σύμβασης, καλείται να αποφασίσει η έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ στις 29 Μαρτίου 2013.

Επτά μετοχές περιλαμβάνονται στις κορυφαίες επιλογές της Saxo Bank από το Ελληνικό Χρηματιστήριο, για το 2013 και πιο συγκεκριμένα οι ΟΠΑΠ, Μέτκα, Jumbo, Folli Follie Group, Coca-Cola, ΟΤΕ και Motor Oil.

Τα κριτήρια για την επιλογή των εν λόγω μετοχών είναι η ελάχιστη κεφαλαιοποίηση των 500 εκατ. ευρώ, καθώς και μια θετική και αξιοπρεπής απόδοση στο επενδεδυμένο κεφάλαιο, αποκλείοντας με αυτόν τον τρόπο τις μετοχές του Χρηματοοικονομικού κλάδου.

Σε ότι αφορά γενικά το Χ.Α., η Saxo Bank σημειώνει: “Ακολουθώντας μια πτώση κατά 90,7% σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα του Οκτωβρίου του 2007, οι Ελληνικές μετοχές φαίνεται να άγγιξαν το χαμηλότερο επίπεδό τους τον Μάιο του 2012, μετά από τις Εθνικές εκλογές και τη διάσωση των Ισπανικών Τραπεζών. Έκτοτε, ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου έχει ενισχυθεί κατά περίπου 100%, ενώ υπάρχει περαιτέρω περιθώριο για τους επενδυτές”.

Σε εκ νέου κάλυψη της μετοχής της Ελλάκτωρ προχώρησε η Alpha Finance, δίνοντας σύσταση "outperform" και τιμή-στόχο στα 2,7 ευρώ για τη μετοχή. Η ΑΧΕ υπογραμμίζει ότι "βλέπει" αξία στη μετοχή, παρά το πρόσφατο ράλι, καθώς οι μακροοικονομικές συνθήκες βελτιώνονται, βοηθώντας την Ελλάκτωρ να αξιοποιήσει την ηγετική της θέση.

Το "στοίχημα" για το 2013 είναι η επανεκκίνηση των έργων για την Ολυμπία Οδό και τον άξονα Κεντρικής Ελλάδας. Μια πιθανή θετική εξέλιξη αυξάνει την τιμή-στόχο κατά 0,3 ευρώ, υπογραμμίζει.

Στα 496 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 7,7% σε ετήσια βάση, αναμένεται να διαμορφωθούν τα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ για τη χρήση του 2012, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Euroxx. Η εταιρεία αναμένεται να ανακοινώσει μέρισμα 0,55 ευρώ, υποδηλώνοντας μερισματική απόδοση 7,9%, σημειώνει η χρηματιστηριακή.

Τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ αναμένεται να ανακοινωθούν την Πέμπτη, μετά το κλείσιμο της Αγοράς.

Εν τω μεταξύ, σημαντική μερίδα επενδυτών περιμένει τις ανακοινώσεις που θα αφορούν την σύνθεση των δεικτών του οίκου FTSE, αλλαγές οι οποίες θα ισχύσουν από τη Δεύτερα 18 Μαρτίου. Για το δείκτη FTSE All World, η Citi Global Portfolio Trading Strategies προβλέπει πέντε διαγραφές από την Ελληνική Αγορά με πρώτες υποψήφιες τις Εθνική, Eurobank, Alpha Bank από τις οκτώ Ελληνικές εισηγμένες που μετέχουν στον δείκτη. Οι συνολικές εκροές που εκτιμούσε η Citi για τις Τραπεζικές μετοχές ήταν 86,7 εκατ. δολάρια, οπότε την επόμενη Παρασκευή που είναι και το triple witching Μαρτίου, αναμένεται “γκολ και θέαμα” (!)

Τεχνικά και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το “momentum” έχει γυρίσει σε καθαρά πτωτικό. Πλέον το 325, σε ωριαίο, είναι το σημείο που κλείνουμε το “short”. Χάθηκε και η κοντινή στήριξη στις 318 μονάδες και οι αμέσως επόμενες είναι στις 315 και 310 μονάδες. Διάσπαση του 325 μπορεί να μας φέρει αντιμέτωπους με το 330 επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση έδωσε τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 17 συνεδριάσεων, ενώ το 66% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών αφορούσε συναλλαγές μόλις έξι τίτλων και πιο συγκεκριμένα των Εθνικής, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Coca-Cola, Alpha Bank.

Περίπου μοιρασμένη η εικόνα στο ταμπλώ του 25αρη, όπου αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των Τέρνα Ενεργειακή και MIG.

Οι μεγαλύτερες απώλειες για Eurobank (-12,74%), Εθνική (-5,36%), και Κύπρου (-3,35%). Απώλειες μεγαλύτερες του 2% για Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια και μικρότερες απώλειες για Coca-Cola, Eurobank Properties, Frigoglass, Μυτιληναίο, Τιτάνα.

Από την “πράσινη” πλευρά τα μεγαλύτερα κέρδη για την Alpha Bank (+2,17%). Κέρδη μεγαλύτερα του 1% για Ελλάκτωρα, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 25αρη.

Ο Γενικός Δείκτης στα πρώτα 40 λεπτά τις συνεδρίασης τα είχε “δει” όλα. Τόσο το υψηλό ημέρας των 976,34 μονάδων (10.49), όσο και το χαμηλό των 956,17 (11.09) και τελικά έκλεισε στις 963,45 μονάδες με απώλειες 0,38%, ενώ ο τζίρος υποχώρησε στα 43,3 εκατ.
Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 67 ανοδικές μετοχές έναντι 78 πτωτικών, ενώ για 21 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 5%.

Από τους θετικούς πρωταγωνιστές, Ικτίνος, Κρι Κρι και ΓΕΚΤΕΡΝΑ, κατόρθωσαν να συνδυάσουν αξιοπρόσεκτα κέρδη μα σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές και τους δύο πρώτους να κλείνουν στο υψηλό ημέρας.


ΓΣ της Βαράγκης στις 12/3 για έκδοση ΜΟΔ

Σαφώς χαμηλότερα και για τους “λάτρεις της αδρεναλίνης” υπάρχει και ο Βαράγκης που προσπαθώντας να ανεβάσει συναλλαγές συμπλήρωσε τρίτη συνεχόμενη θετική συνεδρίαση.
Ασφαλώς και πρόκειται για “medium risk” επιλογή, όμως δεν αποκλείεται η έκτακτη γ.σ. στις 12 Μαρτίου να έχει ενδιαφέρουσες ειδήσεις, ή ακόμα και παρουσίες.

Υπενθυμίζεται ότι στην παραπάνω ημερομηνία οι μέτοχοι καλούνται να εγκρίνουν την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού έως 2,5 εκατ. ευρώ, επιτόκιο 5%, με παραίτηση των παλαιών μετόχων, όταν η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εταιρείας είναι στα 1,195 εκατ. και έχει προηγηθεί αυξομείωση του μετοχικού κεφαλαίου για διαγραφή συσσωρευμένων ζημιών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εταιρεία θα αντλήσει κεφάλαια, με την έκδοση του ΜΟΔ, το οποίο θα αναληφθεί από αξιόπιστους τρίτους επενδυτές με ιδιωτική τοποθέτηση και με ελάχιστη συμμετοχή το ποσό των €100.000 ανά επενδυτή. Οι ομολογίες που θα εκδοθούν υπό το ΜΟΔ θα παρέχουν το δικαίωμα μετατροπής τους σε κοινές ονομαστικές μετοχές της Εταιρίας καθ’ όλη τη διάρκεια του ΜΟΔ.

Η προτεινόμενη τιμή μετατροπής των ομολογιών σε μετοχές είναι ανώτερη κατά 84,15% από τη μέση χρηματιστηριακή τιμή κλεισίματος του τελευταίου τρίμηνου (19-11-2012 μέχρι 18-2-2013) και ανώτερη κατά 142,33% από τη μέση χρηματιστηριακή τιμή κλεισίματος του τελευταίου μήνα (19-1-2013 μέχρι 18-2-2013) οπότε προστατεύεται η περιουσιακή αξία των παλαιών μετόχων και οι ξένοι ενδιαφερόμενοι θα πληρώσουν σημαντικό premium.

Αυτό σημαίνει, στην πράξη, πως αν καλυφθεί το ΜΟΔ, αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στην μετοχική σύνθεση της εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον, χωρίς να έχει κλείσει η συμφωνία, από το εξωτερικό, ενώ δεν αποκλείεται μέσα στο deal να εμπεριέχεται και η συμμετοχή των ξένων επενδυτών, πιθανότατα από Αραβική Χώρα και στην θυγατρική στην Κύπρο.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Σε αστερισμό χαμηλών προσδοκιών κινείται το Χ.Α., καθώς εδραιώνεται η άποψη ότι η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά μπορεί να κινηθεί σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, απομακρυνόμενη από το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων, καθώς οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των Τραπεζών θα γίνουν “βάρος” για το σύνολο της Αγοράς, αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.
 
Είναι προφανές ότι η εγχώρια Αγορά δεν μπορεί να “σηκώσει” αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των συστημικών Τραπεζών σε πολύ κοντινό χρονικό διάστημα. Η αναγγελία και μόνο της διαδικασίας θα φέρει αντιμέτωπους τους επενδυτές με το πραγματικό πρόβλημα που είναι η αναζήτηση κεφαλαίων για τη συμμετοχή τους.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα υποστεί κεφαλαιακή αφαίμαξη χωρίς ωστόσο να διασφαλίζεται ότι η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών θα φθάσει στο 10% όπως προβλέπεται για να παραμείνουν οι Τράπεζες σε ιδιωτικά χέρια.

Από την άλλη και παρά το γεγονός ότι το Χ.Α. έκανε φιλότιμες προσπάθειες να απεξαρτηθεί από τον Τραπεζοκεντρικό του χαρακτήρα, αρχίζουν να μειώνονται οι αντιστάσεις των υπόλοιπων, μη Τραπεζικών, Δεικτοβαρών μετοχών, οι οποίες “χρησιμοποιήθηκαν” κατά κόρο, χωρίς να “ακουμπάνε” σε αξιοπρόσεκτη ροή σημαντικών ειδήσεων και οι οποίες θα δικαιολογούσαν τις τρέχουσες αποτιμήσεις, ή και ακόμα υψηλότερες.

Με δεδομένο ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν μπορεί να “χτίζει” αποτιμήσεις μόνο με τις προσδοκίες, οι επενδυτές πρέπει να κατανοήσουν ότι τα επίπεδα των 1000 μονάδων, του Γενικού Δείκτη, θα χαθούν από τον χρηματιστηριακό ορίζοντα εκτός κι αν υπάρξουν εκείνοι οι καταλύτες που θα βελτιώσουν το περιβάλλον. Η προοπτική αυτή μπορεί να δοθεί μόνο μέσα από τις αποκρατικοποιήσεις, τονίζει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.


----ΧΠΑ

Συνεδρίαση υποχώρησης, με τις συναλλαγές να μειώνονται στα συμβόλαια του δείκτη και να αυξάνονται στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (50.296 συμβόλαια).

Ξεκίνησαν οι μετακυλίσεις θέσεων.

Αξίζει ιδιαίτερης προσοχής το σημαντικό discount με το οποίο διαμορφώνονται οι πρώτες θέσεις στα συμβόλαια επί των Τραπεζικών μετοχών για τον δεύτερο μήνα (Ιούνιος).

Έτσι και ενώ για τον Μάρτιο η τιμή εκκαθάρισης για το συμβόλαιο της Εθνικής είναι στα 0,8220 ευρώ, για τον Ιούνιο υποχωρεί στα 0,7240 ευρώ. Για την Alpha Bank η τιμή εκκαθάρισης του συμβολαίου Μαρτίου είναι στα 0,8910 ευρώ και για τον Ιούνιο στα 0,7900 ευρώ. Και τέλος για την Πειραιώς, η τιμή εκκαθάρισης στο συμβόλαιο του πρώτου μήνα είναι στα 0,2220 ευρώ και του δεύτερου στα 0,2000 ευρώ.

Το συμβόλαιο ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με σαφώς υποδεέστερη απόδοση, κλείνοντας κοντά στην θεωρητική του τιμή.

Καμία ουσιαστική συμμετοχή από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.886, τιμή εκκαθάρισης 317,75) κινήθηκαν μεταξύ 315,25 και 323,75 μονάδων.

Παρέμεινε αξιοσημείωτος ο δανεισμός τίτλων (303.600 Alpha Bank, 12.000 ΟΤΕ, 61.000 Eurobank, 120.000 Πειραιώς, 10.000 ΔΕΗ, 20.000 ΟΠΑΠ, 5.000 Coca-Cola), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (15.351), Alpha Bank (10.527), Πειραιώς (3.736), ΟΠΑΠ (1.027), ΟΤΕ (1.031), MIG (1.576), Μυτιληναίο (238), ΔΕΗ (3.556), Intralot (5.469), ΓΕΚ (430), Κύπρου (925), Σιδενόρ (249), Βιοχάλκο (195), Ελλάκτωρα (4.327), ΕΧΑΕ (134), Ελ. Πετρέλαια (122), Eurobank (911), CPB (100).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap διαμορφώθηκε στο 42% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 1.187 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (643 δικαιώματα αγοράς και 544 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (9.627.206 τεμ.), Alpha Bank (5.814.510 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v