Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλήρης... επικράτηση των πωλητών στο ΧΑ

Εντείνονται οι πιέσεις στο Χ.Α., καθώς η «αναμέτρηση» κυβέρνησης-τρόικας εξελίσσεται σε ντέρμπι. Απώλειες έως 6% για ΟΠΑΠ, ισχυρές πιέσεις σε ΟΤΕ, ΔΕΗ. Χάνει τα 0,80 ευρώ η ΕΤΕ. Ελάχιστα blue chips με θετικό πρόσημο.

Συνεχίζει τη χαμηλή πτήση του το Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη πλέον στην περιοχή των 940 μονάδων. Η διεύρυνση των απωλειών για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, με νέο τοπικό χαμηλό στα 6,54 ευρώ, σε συνδυασμό με τις σταθερές ρευστοποιήσεις και πιέσεις στη μετοχή της Εθνικής, ενισχύει το πτωτικό σερί.

Όμως, εκτός του ΟΠΑΠ, οι πωλητές έχουν ξεκάθαρο προβάδισμα και στις μετοχές των ΟΤΕ, ΔΕΗ. Οριακά χαμηλότερα στα 20,32 ευρώ η 3E, συμπληρώνει το καρέ-βαρίδι.

Έως τις 309 μονάδες υποχώρησε ο FTSE Large Cap, που μέχρι τώρα έχει σημειώσει δύο χαμηλά ημέρας, το πρώτο στις 12.15 και το δεύτερο στις 12.50. Εάν διασπαστεί και η περιοχή των 310 μονάδων, τότε πιθανότατα οι πωλητές θα γίνουν πιο επίμονοι στις μετοχές-κλειδιά των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Ανάλογη διάθεση και τάση έχει διαμορφωθεί για τους τίτλους των Μυτιληναίου, Motor Oil, Ελλάκτωρ, Ελληνικών Πετρελαίων, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής.

Απώλειες και για μετοχές-σηματωρούς της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με ενδεικτικό το -4,10% της μετοχής της Σωληνουργεία Κορίνθου, το -4,94% της ΕΒΖ, το -2,64% της Intracom, το -1,92% της Σιδενόρ, το -0,99% της ΓΕΚ Τέρνα.

Παράμετρος που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί είναι αυτή που αφορά τις νέες πιέσεις της τρόικας. Εξαιρετικά διαφωτιστικό το άρθρο της Έλενας Λάσκαρη για το τι ζητά τώρα η τρόικα προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για τη δόση.

Η ουσία είναι, όπως σημειώνει, πως αν κάποιοι προετοιμάζονταν για μια εύκολη διαπραγμάτευση για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου χωρίς προβλήματα και για τα πρώτα πολιτικά κέρδη για την κυβέρνηση μάλλον… πέφτουν από τα σύννεφα.

Κατά την εκτίμησή μας, όσα αναφέρονται στο θέμα, κυρίως όμως η ουσία του, χρήζουν προσεκτικότερης ανάγνωσης. Γιατί πολύ φοβούμεθα πως η συνάδελφος έχει 1.000% δίκιο - εστιάζοντας στη χθεσινή πρωινή συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σημειώνει πως στη συνέχεια φαίνεται πως όλα πήγαν στραβά.

Την ίδια στιγμή, σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση κινούνται τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, από τη Φρανκφούρτη και το Λονδίνο, μέχρι το Παρίσι και το Μιλάνο.

Μικρή ανάσα για το ευρώ έως το 1,3044 δολάριο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v