ΧΑ: Αναζητείται το… κάτι παραπάνω

Σημαντική αύξηση του τζίρου από τα τρέχοντα επίπεδα αλλά και... κίνητρα χρειάζεται το χρηματιστήριο για να κινηθεί υψηλότερα. Αδύναμες οι τράπεζες, "παιχνίδι" στους υπόλοιπους δεικτοβαρείς τίτλους. Τα στατιστικά.

Τα πάνω κάτω, κυριολεκτικά, στην χθεσινή συνεδρίαση. Με έξυπνο άδειασμα στα υψηλά της ημέρας - εβδομάδας και από τις 1.055 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη.

Με τον Ftse Large Cap στις 344,80 μονάδες (-1,90%) αλλά με συναλλαγές και εμπορευσιμότητα μετριότατη. Με τον χαμηλότερο τζίρο των 16 ημερών, όπως μετρούσε στο σχόλιο του ο Θανάσης Σταυρόπουλος και εάν καταγράψουμε προσεκτικότερα την σύνθεση των πωλήσεων-αγορών θα έχουμε καλύτερη εικόνα για τη συνέχεια.

Στα 47,142 εκατ. ευρώ με 24,324 εκατ. τεμάχια συντελέστηκε το χθεσινό γύρισμα/άδειασμα για πολλούς της χθεσινής τελευταίας συνεδρίασης ενός ανοδικού εβδομαδιαίου κύκλου. Κρίσιμα σημεία οι 1.055-1.060 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, σύμφωνα με την χρηματιστηριακή της Εμπορικής, στις 1.070 μονάδες το σημείο αναφοράς (σύμφωνα με τον trader στον Εκηβόλο της 8/2) με τον ΓΔ να χρειάζεται κάτι παραπάνω για να πείσει πως συνεχίζει άμεσα ανοδικά η αρχίζει την φυσιολογική διόρθωση του.

Προσωπικά, μετράω τον Large Cap και (με την βοήθεια φίλων τους οποίους και θερμοευχαριστώ...) τείνω να θεωρήσω επαρκή ένδειξη μόνο την πειστική ανοδική διάσπαση των 360/361 μονάδων για τον FTSE L.C. Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες έχω γίνει βαρετός, επαναλαμβάνοντας την ίδια και την ίδια εκτίμηση, ενώ απαραίτητη θεωρείται και η αύξηση των συναλλαγών. Εκτίμηση και της ομάδας της eZMarket που εδώ και καιρό είναι εξόχως αξιόπιστη. Με τζίρο 47-48 εκατ. ευρώ δεν πας... πουθενά και λογικά θα πρέπει να περιμένεις τουλάχιστον τη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Ο.. 25άρης έχει, μετά και το κλείσιμο/γύρισμα της Παρασκευής αρκετό «αέρα» από την αναθεωρημένη στήριξη στις 326 (από τις 318 και νωρίτερα από τις 310 μονάδες για τον δείκτη). Το ότι κράτησε η Εθνική από τις τράπεζες ενδεχομένως να έχει τη σημασία του στην άτυπη... κούρσα των 3-4 συστημικών προς την ανακεφαλαιοποίηση τους και τις α.μ.κ.

Μας ξάφνιασε αρνητικά το «άδειασμα» στην Alpha Bank με τιμές και πάλι χαμηλότερα μίας σημαντικής -για βραχυπρόθεσμους παίκτες- στήριξης. Από την Πειραιώς και την Eurobank εδώ και καιρό δεν περιμένω -παικτικά πάντα- παρά ελάχιστα πράγματα.

Αντιθέτως στις πρώτες 1-2 συνεδριάσεις της εβδομάδας θα φανεί κατά πόσον οι ρευστοποιήσεις στα υψηλά των τριών ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ θα έχουν ουρά και αν τα 6,44 ευρώ για τη μετοχή του ΟΤΕ είναι -προσώρας- σημείο αντίστασης. Κρίσιμες οι συνεδριάσεις της 1& 12/2 και για την ομάδα Μυτιληναίου, ΜΟΗ, Ελληνικών Πετρελαίων, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ. Ενδιαφέρουσα η χθεσινή διαφοροποίηση της Μέτκα με ισχυρή εντολή αγοράς.

Το... ποντάρισμα στην CCH/3E φαίνεται πως έπιασε «οροφή» στα 21 ευρώ, με την αποτίμηση του ομίλου να αντιστοιχεί στο 1/5 της συνολικής των εισηγμένων στο ΧΑ. Εντάξει είπαμε... καλή και... άγια η CCH/3E, επιδιώκεται να εισαχθεί στον FTSE 100 με τη μέγιστη δυνατή χρηματιστηριακή αξία αλλά... μέχρι και η Societe Generale καταθέτει 2-3 παρατηρησούλες απόλυτα ορθές, κατά την εκτίμηση μας.

Θα μείνουμε όμως λίγο στην , καθώς εδώ και καιρό, φίλοι και διορατικοί παίκτες ποντάρουν στη μετά εποχή, όταν η αναπροσαρμοσμένη χρηματιστηριακή αξία άλλων δεικτοβαρών τίτλων θα αναπληρώνει το βάρος/στάθμιση της 3Ε. Για αυτό παρακολουθούμε την διαμόρφωση της αποτίμησης λ.χ των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ ή ΔΕΗ αλλά και Ελληνικών Πετρελαίων, Τιτάν και βεβαίως Εθνική, Motor Oil. Σε αυτή την άτυπη κόντρα για την αναπλήρωση της στάθμισης (λόγω 3Ε) ποντάρουν ορισμένοι εκλεκτικοί παίκτες και δεν έχουμε λόγο να τους αμφισβητήσουμε.

Την επόμενη εβδομάδα ξεκινά και ο...χορός της ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων με την Frigoglass στις 12/2 και δύο μέρες αργότερα με την CCH/3Ε . Οι εκτιμήσεις των αναλυτών λίγο ως πολύ γνωστές, συγκλίνουν (κυρίως) για τη μετοχή της μητρικής, αν και το ενδιαφέρον θα είναι σε εταιρείες/έκπληξη και από η μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Σε σχετικό θέμα του euro2day (8/2) διαβάζουμε πως σύμφωνα με τον Αντ. Σαμαρά- η χώρα εξασφάλισε 16,3 + 2 δισ. ευρώ και μακάρι κάποια στιγμή να αρχίσει να εισρέει κάποια ρευστότητα. Όχι βέβαια με τον τρόπο (και το...σταγονόμετρο) που υποχρέωσε μέχρι και τον Χ. Ράιχενμπαχ να «εκθέσει» το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά ουσιαστικά και λειτουργικά. Για να δούμε...

Κοντολογίς, και το γύρισμα/άδειασμα από τα ψηλά χρειαζόταν, και με λιγοστές συναλλαγές έγινε (που δεν υποδηλώνει κανέναν πανικό και απώλεια ελέγχου του παιχνιδιού) και η Εθνική κρατήθηκε μέσα στο παιχνίδι. Και εν τέλει μέχρι τώρα...καλό ταμείο γίνεται στην αγορά, με απόδοση 12-13% (σε επίπεδο ΓΔ) από την αρχή του έτους…

Σ.Σ. Για όσους παρακολουθούν/εστιάζουν περισσότερο στον Γενικό Δείκτη από ότι σε Large Cap, Ft Mid ή τραπεζικό στον Εκηβόλο της Δευτέρας (11/2) ευελπιστούμε να «ανεβάσουμε» ένα διάγραμμα του Γ.Δ (με...μέτρηση του φίλου calculator-analysis.gr).

Καλό Σάββατοκύριακο...


Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.022,57 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 4,64%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 ενισχύθηκε 4,99% και ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης με άνοδο 3,50%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσε μόνο ο κλάδος της Υγείας (-2,17%).

Στον αντίποδα εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Προσωπικά – Οικιακά Προϊόντα (14,22%), Κατασκευές- Υλικά (-10,18%), Πρώτες Ύλες (9,22%), Τηλεπικοινωνίες (-9,64%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Αλκο (31,26%), Μάθιος Πυρίμαχα (30,29%) Ιντεργουντ (29,63%), Εβροφάρμα (25%), Ελτον (24,10%), Hellas OnLine (23,43%), ΝΕΛ (22%), Επίλεκτος (21,36%), ΑΝΕΚ (ΠΟ 96) (19,66%), Καράτζη (19,21%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: ΠΕΡΣΕΥΣ (-36%), Olympic Catering (- 35,88%), Τεχνικές Εκδόσεις (- 34,67%), Λεβεντέρης (-32,46%), Πήγασος Εκδοτική (-28%) Logismos (-27,50%), Δίας Ιχθ. (-27,47%), ΑΕΓΕΚ (-23,12%), Βαρβαρέσος (-22,73%), και Unibios (-22,60%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v