Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με Εθνική στις 1.030 μονάδες

Με υπεραπόδοση των τραπεζών, η Σοφοκλέους «παλεύει» στις 1.030 μονάδες (ΓΔ) και στις 350 (Large Cap). Ανοδος για Εθνική. Υψηλότερες τιμές για Alpha Bank, Πειραιώς, MOH, ΕΧΑΕ, Βιοχάλκο. Πτώση για 3Ε.

Μικρές αυξομειώσεις για βασικούς δείκτες και μετοχές σημειώνονται στην αρχή της συνεδρίασης, που λίγο μετά τις 11:20 βρίσκει τον Γενικό Δείκτη στις 1.030 μονάδες, τον FTSE Large Cap οριακά πάνω από τις 351, με υπεραπόδοση προς τις 215 για τον τραπεζικό δείκτη.

Η αξία των συναλλαγών στα 12 εκατ. ευρώ περίπου και μετά από καιρό με συγκριτικά υψηλούς τζίρους στις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank.

Το στοίχημα της παράτασης της περιόδου ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της δημιουργίας μιας υπερbad bank (θέμα στο οποίο αναφέρθηκε και ο Γ. Στουρνάρας) διατηρεί τη βραχυπρόθεσμη ανοδική φορά των μετοχών και του κλαδικού δείκτη.

Έτσι, η Εθνική Τράπεζα από το χαμηλό του 1,14 ευρώ αντιδρά προς το 1,18, με απόδοση που ξεπέρασε το 3,54% μετά τα πρώτα 50 λεπτά της συνεδρίασης. Στη συνέχεια κινήθηκε προς το 1,15 ευρώ.

Από το 1,39 προς το 1,45 ευρώ η κίνηση της Alpha Bank, ενώ αυξημένες συναλλαγές σημειώνονται και στην Τράπεζα Πειραιώς, προφανώς με αφορμή τις εξελίξεις με τη Millennium.

Η μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς παρουσιάζει δύο όψεις: μια προσεκτικότερη κι επιφυλακτικότερη αρχικά, με απόλυτα φυσιολογική μερική κατοχύρωση θέσεων, πιθανότατα από την πλευρά κυρίως βραχυπρόθεσμων παικτών, και στη συνέχεια επιλεκτικών επανατοποθετήσεων σταδιακά μετά τις 11:05.

Το ζητούμενο για τον 25άρη είναι η επιβεβαίωση ή όχι της δυναμικής επαναπροσέγγισης των 360 μονάδων, όπου και θα κριθεί το στοίχημα.

Παρ’ όλα αυτά, με τον δείκτη περίπου στις 352 μονάδες, ενισχύεται η πλειονότητα των μετοχών, με ΟΤΕ, ΟΠΑΠ να επανακάμπτουν ανοδικά μετά τις 11:10, με τη ΔΕΗ να κερδίζει σταδιακά έδαφος προς τα 7,50 ευρώ και ενώ οι μετοχές των Βιοχάλκο, MIG, Motor Oil, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή ακολουθούν.

Από τις μετοχές του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενισχύονται Φουρλής, Intracom, Lamda Development, MLS Πληροφορική, ΓΕΚ Τέρνα και Πλαστικά Θράκης.

Από τις υπόλοιπες, εάν εξαιρεθεί το -4,45% του ΟΛΘ αλλά με μόλις 200 τεμάχια, των άλλων η διόρθωση δεν ξεπερνά τα τεχνικώς επιτρεπόμενα όρια. Στο 1,52 ευρώ η μετοχή της ΕΒΖ, στα 6,10 της ΕΥΑΘ, στα 2,06 ευρώ της Σιδενόρ.

Μετά από περίπου μία ώρα συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινείται οριακά στις 1.033 μονάδες, ο Large Cap πέριξ των 350 μονάδων, ο τραπεζικός στις 214,61 μονάδες, με την Εθνική να ενισχύεται.

Στις ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX μετρά οριακές απώλειες προς τις 7.574 μονάδες και ο FTSE 100 μικρά κέρδη στις 6.298 μονάδες, με το ευρώ στο 1,3562 δολάριο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v