Τραπεζικό κρεσέντο και νέα υψηλά στο ΧΑ

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση στο ΧΑ με τραπεζικές βοήθειες. Σε νέο υψηλό 18 μηνών ο Γενικός Δείκτης. Αυξημένος ο τζίρος. Άνοδος για Alpha Bank (7,6%), Πειραιώς (6,7%), ΔΕΗ (3,4%). Πτώση για ΟΠΑΠ (1%).

Η σημερινή συνεδρίαση έδωσε το αυτονόητο, που απαιτούσε μεγαλύτερο συγχρονισμό και ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή, από τις μετοχές του FTSE25, προκειμένου να καταγραφούν νέα υψηλά για τον Γενικό Δείκτη και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις εισροής “φρέσκου” χρήματος από τα χαρτοφυλάκια που παρέμεναν επιδεικτικά εκτός Αγοράς, περιμένοντας σημαντική διόρθωση και τώρα αρχίζουν να ανησυχούν μήπως χάσουν και το επόμενο ανοδικό κύμα.

Έτσι η σημερινή τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συνοδεύτηκε και από Τραπεζικές βοήθειες, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση του τζίρου (ο μεγαλύτερος των τελευταίων 6 συνεδριάσεων).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά την μάλλον αρνητική εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών, ο Γενικός Δείκτης δεν άφησε περιθώρια αμφισβητήσεων, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, στις 13.35 “είδε” το υψηλό ημέρας των 1043,23 μονάδων (+3,1%), ακολούθησε ενδοσυνεδριακή διόρθωση μέχρι τις 1022,84 μονάδες (15.14) και έκλεισε στις 1035,19 με κέρδη 2,31%.


Το αγοραστικό ενδιαφέρον στις τράπεζες

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, που σήμερα επανασυγκέντρωσε σημαντικό κομμάτι των traders, εκτιμήσεις και πληροφορίες ήταν αυτές που πυροδότησαν το αγοραστικό ενδιαφέρον αγνώστου διαρκείας.

Οι εκτιμήσεις αναφερόντουσαν στο αίτημα των Τραπεζών που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ενδέχεται να γίνει δεκτό από Κυβέρνηση και τρόικα και σύμφωνα με το οποίο δεν αποκλείεται να επεκταθεί ο χρόνος ολοκλήρωσης των ανακεφαλαιοποιήσεων κατά δύο με τρεις μήνες.

Η παράταση αυτή δεν αποκλείεται να αποβεί θετική για τις Τράπεζες, που προσβλέπουν στη βελτίωση των όρων ανακεφαλαιοποίησης και αφετέρου δρομολογούν κινήσεις που εφόσον ολοκληρωθούν πριν από τις ΑΜΚ θα μειώσουν το ύψος τους.

Αυτό το τελευταίο έρχεται να ενισχύσει το Τραπεζικό ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο, με στόχο για την επίτευξη συνεργιών που στην απόλυτη εφαρμογή τους θα υπερβούν το 1 δισ ευρώ, καταρτίζονται αυτή την περίοδο τα νέα επιχειρησιακά σχέδια των υπό ενοποίηση Τραπεζικών ομίλων. Ο υφιστάμενος σχεδιασμός περιλαμβάνει κυρίως την πώληση θυγατρικών και δραστηριοτήτων εκτός του Τραπεζικού πυρήνα, την αναδιάρθρωση προσωπικού και δικτύων και την αναδιοργάνωση των εργασιών στα Βαλκάνια.

Από την άλλη, οι πληροφορίες που έκαναν τον γύρο της Αγοράς λίγο μετά τις 16.00 και οι οποίες ήλθαν να επιβεβαιώσουν τις φήμες των τελευταίων ημερών που θέλουν να βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις Πειραιώς και Millennium  για την εξαγορά της δεύτερης από την πρώτη με προηγούμενη κάλυψη από τον Πορτογαλικό όμιλο BCP του συνόλου των κεφαλαιακών αναγκών της θυγατρικής της.

Με αυτά τα δεδομένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σε νέα υψηλά 18 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 5/8/2011 (1062 μονάδες) και ο FTSE-25 σε νέα υψηλά 12μηνου, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 13/2/2012 (349,37 μονάδες).


Πώς κινήθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι

Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ και η σημερινή συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από την επιστροφή αγοραστών σε Τραπεζικές μετοχές, επιβεβαίωσε ότι όλοι οι Τραπεζικοί τίτλοι δεν κινούνται με την ίδια “ταχύτητα”.

Έτσι ενώ Alpha Bank και Πειραιώς έκλεισαν πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και δίνοντας ένα πρώτο αγοραστικό σήμα, η μετοχή της Εθνικής υποχώρησε εντυπωσιακά από το υψηλό ημέρας και μόλις και μετά βίας κράτησε το θετικό πρόσημο.

Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της Εθνικής μπορεί να αναρριχήθηκε μέχρι τα 1,18 ευρώ (+5,36%), όμως το “κουδούνι” της λήξης τον βρήκε στα 1,13 ευρώ με οριακά κέρδη 0,89%, ενώ είχε διακινήσει τον μεγαλύτερο όγκο των τελευταίων 9 συνεδριάσεων.

Ο μεγαλύτερος όγκος των τελευταίων 9 συνεδριάσεων και για την μετοχή της Alpha Bank, που έδωσε ένα πρώτο σήμα επανεπιβίβασης, αφού πέτυχε κλείσιμο υψηλότερα των 1,38 ευρώ, έστω και αν υποχώρησε οριακά από το υψηλό ημέρας των 1,44 ευρώ. Επόμενη σημαντική αντίσταση στα 1,56 ευρώ.

“Γκολ και θέαμα” από τον τίτλο της Τρ. Πειραιώς, που σημείωσε τις υψηλότερες συναλλαγές των τελευταίων 12 συνεδριάσεων, έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και έδωσε σήμα αγορών αφού πέτυχε κλείσιμο υψηλότερα των 0,30 ευρώ. Στα 0,3172 και 0,3370 οι αμέσως επόμενες αντιστάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις τελικές δημοπρασίες και στην τιμή κλεισίματος των 0,3150 ευρώ, έμεινε ανεκτέλεστη εντολή πώλησης περισσότερα από 370000 κομμάτια, η οποία απορροφήθηκε με μία πράξη στις 17.13.31 και ο τίτλος στο ταμπλώ με “κρεμασμένη” ανεκτέλεστη εντολή αγοράς 351077 τεμ. (!!!)

Από εκεί και πέρα και εκτός Τραπεζικού ταμπλώ, αξίζει να αναφερθεί ότι, μέσω των δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος του ΟΠΑΠ.


Ένατη ανοδική συνεδρίαση για 3Ε

Από την άλλη, μάλλον δεν θα κάνει εντύπωση η ένατη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Coca-Cola, που πέτυχε κλείσιμο στο υψηλό ημέρας και οριακά υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 20,00 ευρώ.

Πτώση 12,9% θα εμφανίσουν τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη
και 21,4% τα ανακοινωμένα καθαρά κέρδη της Coca Cola το 2012, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, διαμορφούμενα στα 287,8 εκατ. ευρώ και 211,4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Η IBG προβλέπει ότι τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις θα αυξηθούν κατά 2,9% στα 7,053 δισ. ευρώ, ενώ τα συγκρίσιμα EBIT θα εμφανίζουν πτώση 13,8% στα 466,8 εκατ. ευρώ. Για το δ’ τρίμηνο της χρήσης 2012, η χρηματιστηριακή αναμένει πτώση των συγκρίσιμων καθαρών κερδών κατά 19,7% στα 23,1 εκατ. ευρώ, αύξηση των καθαρών εσόδων από πωλήσεις κατά 3,7% στα 1,585 δισ. ευρώ και πτώση των συγκρίσιμων EBIT κατά 25,3% στα 54,5 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι τα αποτελέσματα της Coca Cola θα ανακοινωθούν στις 14 Φεβρουαρίου, στις 8:30 το πρωί.

Στο υψηλό ημέρας έκλεισαν και άλλοι δύο τίτλοι του 25αρη, που θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι κέρδισαν τις εντυπώσεις, καθώς το τελικό κλείσιμο τους βρήκε με ημερήσια κέρδη μεγαλύτερα των επτά ποσοστιαίων μονάδων.

Νέο υψηλό 53 μηνών για την Μέτκα, που δείχνει να “σπεύδει ολοταχώς προς την επόμενη αντίσταση των 13,14 – 13,40 ευρώ, αν υπερκεράσει την αντίσταση των 12,20 ευρώ.
Υψηλό 37 μηνών για την μετοχή της Jumbo, που έκλεισε ακριβώς επάνω στην αντίσταση των 7,27 ευρώ και με την αμέσως επόμενη τεχνική αντίσταση να εντοπίζεται στα 8,60 ευρώ.

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον τίτλο της Βιοχάλκο, που προς το παρόν δείχνει να ακολουθεί το τέμπο της Αγοράς χωρίς, τις γνωστές, ιδιαίτερες εξάρσεις.

Προτάσεις συμβούλων προκειμένου να αποκτήσει καλύτερη πρόσβαση στις διεθνείς Αγορές κεφαλαίων εξετάζει η εισηγμένη, στα πλαίσια εξασφάλισης χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων των θυγατρικών της εταιρειών. Αυτό αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της μετά από ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Τεχνικά, παραμένει η αντίσταση των 5,14 – 5,20 ευρώ, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος προς την επόμενη αντίσταση των 5,80 ευρώ.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

“Πράσινα” ταμπλώ στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, μικτά πρόσημα και σημαντική επιφυλακτικότητα σε Ευρώπη και τις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street, με τις γνώμες των διεθνών αναλυτών να διίστανται εντυπωσιακά.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας Μασάακι Σιρακάβα ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί στις 19 Μαρτίου, λίγες εβδομάδες νωρίτερα από την προγραμματισμένη αποχώρησή του, με τους αναλυτές να επισημαίνουν την έντονη κόντρα της BoJ με τη νέα Κυβέρνηση της Χώρας, η οποία πιέζει για σημαντική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Αρκετοί θεωρούν ότι η κίνηση αυτή ενδεχομένως να συνεπάγεται στροφή στη νομισματική πολιτική της Χώρας.

Έτσι, το Χρηματιστήριο του Τόκιο κατέγραψε ράλι 3,77% (που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008) ενώ το Ιαπωνικό νόμισμα κατρακύλησε σε χαμηλό σχεδόν τριών ετών, στα 94 γεν ανά δολάριο, επίπεδα Μαρτίου 2010.

Η Capital Economics εκτιμά ότι το Ιαπωνικό νόμισμα ενδέχεται να υποχωρήσει ακόμη και στα 95 γεν ανά δολάριο μέχρι τα μέσα του έτους. Εκτιμά επίσης ότι ο Nikkei μπορεί να αγγίξει τις 11.600 μονάδες μέχρι τα τέλη του δεύτερου τριμήνου.

Σαφώς πιο περίπλοκη η εικόνα σε Ευρώπη και ΗΠΑ, μετά την πρόσφατη καταγραφή και των νέων υψηλών.

Αν κάνω λάθος και τελικά έχουμε βρει πραγματικά την οικονομική και την αγοραία “νιρβάνα” μέσω του ατελείωτου τυπώματος χρήματος από τις Κεντρικές Τράπεζες και των τεράστιων χρεών, τότε δεν έχω κανέναν δισταγμό για το μέλλον και δεν χρειάζεται καμία ανησυχία για την ανάπτυξη ή την οικονομία ποτέ ξανά", διαμηνύει, προς τους επενδυτές και διαχειριστές ο strategist της Nomura Bob Janjuah, ο οποίος εκτιμά ότι οι επόμενοι 18-24 μήνες θα είναι “κόλαση” για τις μετοχές. Περιμένει, όπως γράφει, πτώση της τάξεως του 25% - 50% στις μετοχές για το υπόλοιπο του 2013 και το 2014. Η κατάρρευση των τιμών θα οδηγηθεί από την πραγματική οικονομία και από την αποτυχία των πολιτικών ή την απώλεια εμπιστοσύνης στο σύστημά τους.

Η αίσθηση του ότι χάνουν “το τραίνο της ανόδου” αυξάνει την πίεση στους επενδυτές που έμειναν εκτός της Αγοράς, να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους, σημειώνει η Daphne Roth, επικεφαλής της έρευνας μετοχών στην ABN Amro Private Bank.

“Το ράλι μπορεί να συνεχιστεί”, τονίζει ο Jerome Forneris, fund manager στην Banque Martin Maurel. “Είμαστε πολύ «bullish» στις μετοχές. Το οικονομικό περιβάλλον στην Ευρώπη βελτιώνεται και το ίδιο κάνει και η εμπιστοσύνη”, προσθέτει χαρακτηριστικά.

Η JP Morgan Asset Managemnt υποστηρίζει πως οι μετοχές θα υπεραποδόσουν των ομολόγων και μάλιστα με διψήφια ποσοστά διαφοράς, αυτό το έτος, καθώς η μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση των επενδυτών τους ωθεί να επωφεληθούν από το απότομο χάσμα αποτίμησης μεταξύ των δύο assets classes.

Για παράδειγμα, το p/e του S&P 500 διαμορφώνεται στο 13,35 ενώ οι αναμενόμενες οι πραγματικές αποδόσεις για τα 10ετή ομόλογα των ΗΠΑ είναι γύρω στο μηδέν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Datastream, σημειώνει η JP Morgan. Εκτός από τις ελκυστικές αποτιμήσεις και το ευνοϊκό κλίμα της επενδυτικής ψυχολογίας, ένα άλλο ατού για τις μετοχές είναι και η ρευστότητα από τις Κεντρικές Τράπεζες, η οποία αναμένεται να παραμείνει άφθονη, καταλήγει η JPM.

Εντελώς διαφορετική άποψη φαίνεται ωστόσο να έχει η BNP Paribas, αφού “χτυπάει καμπανάκια” στους επενδυτές προειδοποιώντας πως οι δείκτες της, στέλνουν σήματα πωλήσεων. Όπως σημειώνει, οι Ευρωπαϊκές μετοχές είναι πιθανό να έχουν μια μέση απόδοση της τάξης του -11% κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι μηνών, καθώς ο δείκτης επενδυτικής ψυχολογίας (Love-Panic) της BNP Paribas δείχνει (με δύο υπο-δείκτες να υποδηλώνουν “strong buy” και έξι “strong sell”) συνολικό σήμα “sell”.

Η Bank of America Merrill Lynch Wealth Management στη νέα της έκθεση επισημαίνει, πως οι επενδυτές θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη υποχώρηση στις Αγορές μετοχών για να αγοράσουν “τις μετοχές της βουτιάς”.

Όπως υπογραμμίζει, το γεγονός ότι αρκετοί κορυφαίοι χρηματιστηριακοί δείκτες είναι τεχνικά σε υπερτιμημένο έδαφος, σε συνδυασμό με τις σημαντικές εισροές πρόσφατα στην συγκεκριμένη “asset class”, θα μπορούσε να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμη υποχώρηση και παρέχει μια καλή ευκαιρία για να αγοράσει κανείς μετοχές σχετικά φτηνά.

Οι “insiders” έχουν γίνει "επιθετικές αρκούδες" και πωλούν τις μετοχές των εταιρειών τους με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και πολλούς μήνες, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει το πρακτορείο MarketWatch.

Το πρακτορείο παραπέμπει σε ένα "βαρόμετρο" για τις κινήσεις των “insiders” στο Χρηματιστήριο της Wall Street, που εκδίδει η Argus Research και αποτελεί τον συντελεστή των μετοχών που έχουν πουλήσει πρόσφατα οι “insiders” στην ανοιχτή Αγορά, σε σχέση με τις μετοχές που έχουν αγοράσει. Την περασμένη εβδομάδα, αυτός ο συντελεστής “sell-to-buy” για όλες τις εισηγμένες στον NYSE Αμερικανικές μετοχές ήταν 9,2 προς 1. Η τελευταία φορά που ο συντελεστής ήταν τόσο αρνητικός, ήταν τον Ιούλιο 2011, πριν την υποβάθμιση της Αμερικανικής οικονομίας.

Από την άλλη, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Fitch, οι επενδυτές που περιμένουν βελτίωση των δομικών συνθηκών χρηματοδότησης στις Ευρωπαϊκές Ανεπτυγμένες Αγορές φτάνουν το 51% αντί μόλις 21% στην έρευνα του Οκτωβρίου. Είναι πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια που οι αισιόδοξοι υπερβαίνουν τους απαισιόδοξους.

Σε ερώτηση για την Ευρωζώνη, επίσης το 51% βλέπει να ξεπερνά τον κίνδυνο διάσπασης, ενώ το 28% προβλέπει δημοσιονομική ένωση, απαντήσεις που δείχνουν περισσότερη εμπιστοσύνη από την πλευρά των επενδυτών έναντι της έρευνας του Ιουλίου του 2012. Παρότι το 11%, πιστεύει ότι η διάσπαση θα περιλαμβάνει την Ελλάδα και πιθανόν μία ή δύο ακόμα Χώρες, το ποσοστό είναι σχεδόν το μισό αν συγκριθεί με αυτό του προηγούμενου εξαμήνου (21%).


Επιστρέφοντας στο ΧΑ

Τέσσερις οι “κόκκινοι” τίτλοι στο ταμπλώ του 25αρη και πιο συγκεκριμένα οι Κύπρου (-0,84%), ΟΛΠ (-1,06%), ΟΠΑΠ (-1,02%) και Eurobank Properties (-0,33%).

Στον αντίποδα, κέρδη μεγαλύτερα του 7% για Μέτκα, Jumbo, Alpha Bank, του 6% για την Πειραιώς, του 5% για τον Τιτάνα, του 4% για την ΕΧΑΕ και του 3% για ΔΕΗ, Eurobank, Intralot, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 80,7 εκατ. από τα οποία τα 3,5 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (Jumbo, Coca-Cola, ΕΧΑΕ, Κεπενού), ενώ ικανοποιητική κρίνεται η τελική εικόνα με 118 ανοδικές μετοχές έναντι 64 πτωτικών και για 19 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 7%.

Ευρ. Πίστη, Ιασώ, Άβαξ, Νηρέας, Fourlis και Kleeman, ήταν μερικές από τις μετοχές που συνδύασαν κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Με την νέα κρίση ο Keynes εκδικείται, αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Οι Αγορές όχι μόνο δεν αυτορρυθμίζονται αλλά χωρίς αποτελεσματική εποπτεία και ενεργές παρεμβατικές πολιτικές το οικονομικό σύστημα σε συνθήκες κρίσης οδηγείται σε ακραίες ανισορροπίες (δραματική πτώση ΑΕΠ, εκτόξευση ανεργίας).

Είναι τώρα η σειρά ενός άλλου μεγάλου οικονομολόγου, του Αμερικανού Hyaman Minsky που με το έργο του για τις υπερβολές του Χρηματοπιστωτικού τομέα (Stabilizing an Unstable Economy), ανοίγει οριστικά το δρόμο για την διαμόρφωση των κατάλληλων μακροοικονομικών υποδειγμάτων που θα λαμβάνουν τις επιπτώσεις της αυξομείωσης των δραστηριοτήτων της χρηματοπιστωτικής σφαίρας στην πραγματική οικονομία. Επιτέλους, τα μακροοικονομικά υποδείγματα ξεπερνούν τις "νευτώνιες αγκυλώσεις τους"...

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τρεις Κεντρικοί Τραπεζίτες έχουν έμμεσα αναγνωρίσει την ανάγκη για ενεργότερη πολιτική από μέρους τους, για την αντιμετώπιση της κρίσης, (φυσικά απαιτούνται και πολλά άλλα στο πλαίσιο ενός συνολικού οικονομικού ανασχεδιασμού): στις ΗΠΑ ο Μπερνάνκε επιμένει να ασκεί χαλαρή νομισματική πολιτική μέχρις ότου η ανεργία φτάσει το 6,5%, στην Ευρωζώνη ο Ντράγκι δηλώνει ότι θα κάνει οτιδήποτε χρειαστεί για τη στήριξη του ευρώ και στην Ιαπωνία ο νέος Πρωθυπουργός Αμπε δηλώνει ότι Τράπεζα της Ιαπωνίας θα αναπροσαρμόσει τη νομισματική της πολιτική δεχόμενη πληθωρισμό μέχρι 2%, σε μια προσπάθεια για οικονομική ανάκαμψη.

Όλα αυτά δημιουργούν έναν “άγνωστο Χ”, όσον αφορά το διεθνές Χρηματιστηριακό κλίμα, ενώ εντείνουν όλο και περισσότερο τις συζητήσεις για επερχόμενο “νομισματικό πόλεμο”.

Από την άλλη, στο Χ.Α. δείχνει να βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια νέου ανοδικού κύματος με την συμμετοχή και του Τραπεζικού κλάδου και τους εκεί αγοραστές να πιθανολογούν την χρονική μετάθεση των ΑΜΚ, ενώ καταλυτικά δείχνει να επιδρά και το πιθανολογούμενο deal της Πειραιώς με την Millennium.

Σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου επενδύσεων της Tec GROUP, οι νέες προσδοκίες για κίνση της Αγοράς σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, ενέχουν τον κίνδυνο να μην επιβεβαιωθούν αν δεν υπάρξουν ουσιαστικές εξελίξεις στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων και της πραγματικής οικονομίας.

Από την άλλη, προβληματίζει η επιδεικτική αποχή, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, των “δυνάμεων” που παραδοσιακά δραστηριοποιούνται στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.


-----ΧΠΑ

Διατηρήθηκε το ανοδικό σερί, ενώ αυξητικές τάσεις παρουσίασαν οι συναλλαγές τόσο στα συμβόλαια του 25αρη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με τα τελευταία να φθάνουν τα 52.176 συμβόλαια.

Σε ακινησία τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.090, τιμή εκκαθάρισης 351,75) κινήθηκαν μεταξύ 346 και 355,75 μονάδων, περιορίζοντας το premium στο 0,70%.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (50.000 Κύπρου, 20.200 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (7.407), Alpha Bank (13.242), Πειραιώς (14.198), Κύπρου (445), ΟΠΑΠ (2.122), ΟΤΕ (3.790), MIG (1.891), Μυτιληναίο (761), Ελλάκτωρα (707), ΔΕΗ (2.638), ΓΕΚ (768), Intralot (1.204), ΕΧΑΕ (532), Σιδενόρ (233), Τέρνα Ενεργειακή (680), Eurobank (651), Ελ. Πετρέλαια (117), Βιοχάλκο (137), Coca-Cola (116), Frigoglass (117), Eurobank Properties (147).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap παρέμεινε περιορισμένο αφού σημειώθηκαν μόλις 635 τεμάχια (435 δικαιώματα αγοράς και 200 δικαιώματα πώλησης), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money options παρέμεινε στο 42%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χ.Α., δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (6.972.506 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v