Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Νέο "φλέρτ" με τα υψηλά 18 μηνών

Πάνω από τις 1.000 μονάδες βρέθηκε εκ νέου ο Γενικός Δείκτης. Σχεδόν καθολική η άνοδος για τον FT 25, με τις μετοχές ωστόσο να κινούνται με διαφορετικές ταχύτητες. Υπεραπόδοση και κέρδη άνω του 5% για ΔΕΗ, Intralot, Πειραιώς

Χρειάστηκαν πέντε συνεδριάσεις, προκειμένου ο Γενικός Δείκτης να “ξαναδεί” κλείσιμο υψηλότερα των 1000 μονάδων, ενώ τον χωρίζουν λιγότερο από 8 μονάδες από το υψηλότερο κλείσιμο τρέχοντος έτους των 1019,41 μονάδων (23/1) που είναι και υψηλό 18 μηνών, παραπέμποντας σε τιμές Αυγούστου 2011.

Παρά το γεγονός ότι η νέα ανοδική προσπάθεια δεν γίνεται με ενθαρρυντικούς τζίρους, τόσο ο Γενικός Δείκτης όσο και ο FTSE μπήκαν στην διαδικασία να δώσουν τα νέα ανοδικά “διαπιστευτήρια”.

Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, το σήμα για κίνηση σε υψηλότερα των προηγουμένων επίπεδα, θα δοθεί με το κλείσιμο υψηλότερα των 1.030 μονάδων, κάτι που θα δημιουργήσει τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 1.065, 1.080 και 1.118 μονάδες.

Ξαναμπήκε στην δύσκολη ζώνη 340 – 350 ο FTSE25 και οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα δείξουν αν πετύχει ανοδική διαφυγή, ή θα ακολουθήσει καινούργιο “pullback”, ισχυρότερο του προηγούμενου.

Όσον αφορά τον τζίρο, ο σημερινός ήταν ελαφρώς χαμηλότερος του χθεσινού και ο χαμηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 43,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, αφορούσε συναλλαγές μόλις τριών τίτλων και πιο συγκεκριμένα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Και ενώ οι τίτλοι του 25αρη, εναλλάσσονται στους ρόλους των ημερήσιων πρωταγωνιστών, υπό το εντυπωσιακό “κοουτσάρισμα” της Coca-Cola, σαφώς επιφυλακτικότερη στάση κρατούν οι “δυνάμεις” που παραδοσιακά δραστηριοποιούνται σε “χαμηλότερα στρώματα” του ταμπλώ, με αποτέλεσμα σημαντικός αριθμός ημερήσιων πρωταγωνιστών να διαμορφώνει τα κέρδη του από “ανοιχτές” εντολές και ελάχιστες συναλλαγές, έστω και αν σήμερα οι “πράσινοι” τίτλοι “βγήκαν νωρίς στο κεφάλι και οδήγησαν την κούρσα μέχρι τέλους” (!)

Επιφυλακτικοί παραμένουν οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, αν και επισημαίνουν την επιστροφή της θετικής ψυχολογίας, με “άλλοθι” την ανακοίνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, για το 2012, κατά 434 εκατομμύρια, κάτι που αναμενόταν να γίνει εφικτό το 2013.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου επισημαίνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των τίτλων του 25αρη και όχι μόνο, έχουν προσεγγίσει σε απόσταση αναπνοής και τις πλέον αισιόδοξες τιμές – στόχους και αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ενώ από την άλλη συνιστούν ότι η Αγορά δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται στο σύνολό της, αλλά μετοχή προς μετοχή, καθώς μετά από οκτάμηνη ανοδική αντίδραση είναι απόλυτα φυσιολογικό να υπάρχουν σημαντικές αναδιαρθρώσεις στα χαρτοφυλάκια των ενεργών παικτών.

Όμως μία πιο προσεκτική ματιά, ακόμα και στο ταμπλώ του FTSE25, είναι δυνατόν να διακρίνει ότι όλοι οι τίτλοι δεν κινούνται με την “ίδια ταχύτητα”.


Σε νέα πολύμηνα υψηλα , Eurobank Properties και Intralot

Έτσι την ώρα που αρκετές από τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές απέχουν σημαντικά από τα υψηλά τρέχοντος έτους, σαφώς λιγότερες και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola, Eurobank Properties και Intralot σημειώνουν νέα πολύμηνα υψηλά (!)

Ξεκινώντας από τον μόνιμο πρωταγωνιστή όλων των τελευταίων συνεδριάσεων που δεν είναι άλλος από τον τίτλο της , αυτός συμπλήρωσε και όγδοη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, κατακτώντας και νέα υψηλά 24 μηνών. Αξίζει να προσεχθεί ότι ο τίτλος πλησιάζει την “απαιτητική” ζώνη αντίστασης στα 20,00 – 21,00 ευρώ (σήμερα δοκίμασε τιμές μέχρι τα 20,10 ευρώ) και θα χρειαστεί το κάτι παραπάνω για να την υπερκεράσει.

Σε νέο υψηλό τρέχοντος έτους και νέα υψηλά 21 μηνών έκλεισε ο τίτλος της Eurobank Properties, που έχει μπροστά του την δύσκολη αντίσταση των 6,40 ευρώ και την ακόμα δυσκολότερη ζώνη 6,90 – 7,00 ευρώ.

Νέα υψηλά 21 μηνών και για την μετοχή της Intralot που άφησε πίσω της και την αντίσταση των 2,20 ευρώ και έχει να αντιμετωπίσει την επόμενη και εξαιρετικά ισχυρή στα 2,50 ευρώ.

Προϊδέασε η Μέτκα για νέο υψηλό τρέχοντος έτους και νέο υψηλό 54 μηνών, καθώς ενδοσυνεδριακά έφθασε μέχρι τα 11,50 ευρώ, όμως το τελικό κλείσιμο την βρήκε στα 11,30 ευρώ και σημαντικά χαμηλότερα από το υψηλότερο κλείσιμο για το 2013, που έχει σημειωθεί στις 28/1 (11,42 ευρώ).

Μία ανάσα, προκειμένου να δώσει νέο υψηλότερο κλείσιμο για το 2013, βρίσκεται ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων, που απέχει οριακά από τα 8,83 ευρώ (κλείσιμο 23/1). Σε περίπτωση που ο εν λόγω τίτλος δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 8,40 ευρώ, δημιουργεί όλες τις τεχνικές προϋποθέσεις για minimum κίνηση στα 8,97 ευρώ.

Από σχετική έως σημαντική απόσταση, από το υψηλότερο κλείσιμο για το 2013, χωρίζει τους Βιοχάλκο (5,14 ευρώ στις 29/1), ΔΕΗ (7,90 ευρώ στις 22-23/1), Ελλάκτωρα (2,30 ευρώ στις 23/1), ΕΧΑΕ (5,27 ευρώ στις 23/1), Motor Oil (9,00 ευρώ στις 28/1), Jumbo (6,95 ευρώ στις 8/1), ΟΛΠ (20,10 ευρώ στις 25/1), Μυτιληναίο (5,60 ευρώ στις 28/1), ΟΠΑΠ (7,07 ευρώ στις 23/1), ΟΤΕ (6,64 ευρώ στις 25/1), Τέρνα Ενεργειακή (3,65 ευρώ στις 28/1), Τιτάνα (15,55 ευρώ στις 10/1), Frigoglass (5,88 ευρώ στις 28/1) και Folli Follie Group (14,03 ευρώ στις 8/1).


Με χαμηλότερη ταχύτητα οι τραπεζικοί τίτλοι

Σε δεύτερο όμιλο και με ακόμα χαμηλότερη ταχύτητα οι Τραπεζικοί τίτλοι που ανήκουν στον FTSE25, καθώς απέχουν σημαντικότατα από τα πρόσφατα υψηλότερα κλεισίματα, για το 2013, που είναι τα 1,64 (4/1) ευρώ για την Alpha Bank, τα 1,43 ευρώ (4/1) για την Εθνική, τα 0,7160 ευρώ (11/1) για την Eurobank, τα 0,2790 ευρώ (4/1) για την Κύπρου, τα 0,5410 ευρώ (7/1) για την MIG και τα 0,3910 ευρώ (4/1) για την Πειραιώς.

Από την άλλη και σύμφωνα με τους ασχολούμενους με το Τραπεζικό ρεπορτάζ, η υπόσχεση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστή Μουσουρούλη στην ΠΝΟ ότι θα δοθούν Τραπεζικά δάνεια για να πληρωθούν σε δύο δόσεις οι απλήρωτοι ναυτικοί έπεσε σαν κεραυνός στις τράπεζες. Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες είναι στην πλειονότητά τους υπερχρεωμένες και σύμφωνα με πληροφορίες καμία Τράπεζα δεν έχει περιθώρια να τις χρηματοδοτήσει εσπευσμένα και άνευ όρων. Πολύ δε περισσότερο, που τα δάνεια αυτά για την εξόφληση δεδουλευμένων θα είναι “ανοικτά” καθώς όλα τα περιουσιακά στοιχεία των περισσότερων εταιρειών έχουν (υπερ)καλυφθεί ως εγγυήσεις για δάνεια που ήδη δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν.


Η έκθεση της Deutsche Bank για 3Ε

Μένοντας στον 25αρη και στον τίτλο που έχει “πάρει στην πλάτη του” τον Δείκτη, όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις, ίσως αξίζει αναφοράς η έκθεση της Deutsche Bank σύμφωνα με την οποία στα 204,1 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα καθαρά κέρδη της το 2012 καταγράφοντας πτώση 24,1% σε σχέση με το 2011.

Ο οίκος θέτει σύσταση “hold” και τιμή-στόχο τα 18 ευρώ για τη μετοχή της εισηγμένης. Τα καθαρά έσοδα της εκτιμώνται στα 7,06 δισ. ευρώ το 2012. Σε ό,τι αφορά το δ΄ τρίμηνο η DB επισημαίνει ότι θα σηματοδοτήσει το τέλος ενός δύσκολου έτους για την εταιρεία. Ειδικότερα προβλέπει ζημιές ύψους 33,6 εκατ. και καθαρά έσοδα 1,6 δισ. ευρώ, ενώ σημειώνει ότι η μετοχή της εταιρείας είναι πλήρως αποτιμημένη.

Σύμφωνα με αναλυτές της Morgan Stanley, η Γερμανία, η Ιρλανδία και η Αυστρία επωφελούνται από τα τρέχοντα επίπεδα του ευρώ έναντι του δολαρίου, στο 1.33. Όπως σημειώνουν, η ορθή αξία του κοινού νομίσματος για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης είναι τα 1,52 δολάρια. Στον αντίποδα, υπογραμμίζουν ότι η σημερινή ισοτιμία του ευρώ είναι υπερβολικά ακριβή για την Ελλάδα και για άλλες οικονομίες της Περιφέρειας. Η ορθή αξία του ευρώ για την Ελλάδα υπολογίζεται μόλις στα 1,07 δολάρια, ενώ για την Ιταλία στα 1,19 δολάρια.

Εν τω μεταξύ, το ποσό των 812,5 εκατ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων. Το επιτόκιο υποχώρησε στο 4,27%, έναντι του 4,30% στην προηγούμενη δημοπρασία.


Ρεκόρ ανεργίας στην Κύπρο

Με τους χειρότερους οιωνούς και ρεκόρ ανεργίας έκανε την είσοδό του το 2013, για την Κύπρο. Μετά το τέλος της χειρότερης χρονιάς, των τελευταίων δεκαετιών, για την Αγορά εργασίας, η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας συνεχίζεται χωρίς να εντοπίζονται ενδείξεις για αλλαγή του αρνητικού κλίματος, ενόψει και της ένταξης της Κύπρου στο μηχανισμό στήριξης. Τον Ιανουάριο ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων ανήλθε στα 45.933 άτομα σε σχέση με 41.625 τον προηγούμενο μήνα και 37.102 τον Ιανουάριο του 2012. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός ανέργων από τότε που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μεταφερόμενοι εκτός των τειχών, χθες το βράδυ, οι δείκτες της Wall γνώρισαν τη χειρότερη ημέρα του 2013 με τον Dow Jones να καταγράφει τριψήφιες απώλειες για πρώτη φορά φέτος διολισθαίνοντας στις 13.880,08 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βιομηχανικός δείκτης είχε κλείσει πάνω από τις 14.000 μονάδες την Παρασκευή, για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2007.

Τις Αμερικάνικες απώλειες, ακολούθησαν σήμερα το πρωί τα μεγάλα Ασιατικά Χρηματιστήρια.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Masaaki Shirakawa ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του τρεις εβδομάδες νωρίτερα από το τέλος της πενταετούς θητείας του.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν δέχθηκε πίεση από την Κυβέρνηση να αποχωρήσει νωρίτερα, ενώ δήλωσε άγνοια για το πότε θα αναλάβουν τα ηνία οι αντικαταστάτες του. Η είδηση της πρόωρης παραίτησης του κ. Shirakawa οδήγησε χαμηλότερα το γεν, γεγονός που αντανακλά τις προσδοκίες ότι ο νέος διοικητής θα δράσει ταχύτερα και πιο επιθετικά για την τόνωση της Ιαπωνικής οικονομίας.

Ένεση ρευστότητας 72 δισ. δολ. στην Χρηματαγορά πραγματοποίησε η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας προκειμένου να καλύψει την αυξημένη ζήτηση που προβλέπεται ενόψει της αργίας την επόμενη εβδομάδα για το Κινεζικό Νέο Έτος. Η ένεση έχει βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα και δεν συνιστά στροφή στη νομισματική πολιτική της Κίνας.
 
Οι αναλυτές ωστόσο υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή υποδεικνύει την αποφασιστικότητα της Κεντρικής Τράπεζας να εξασφαλίσει σταθερότητα στην χρηματοδότηση των Τραπεζών των Επιχειρήσεων και των Επενδυτών.


Η εξαγορά της Dell στη Wall Street

Θετική εικόνα, μετά την χθεσινή κατρακύλα, στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές και στο ξεκίνημα της Wall Street, που δείχνει να παίρνει “καύσιμα” από την εξαγορά της Dell.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρία θα εξέλθει από το Χρηματιστήριο για να περάσει στα χέρια του πρώην ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου Michael Dell και της εταιρείας private equity, Silver Lake. Οι αγοραστές θα πληρώσουν 24,4 δισ. δολάρια για την μοχλευμένη εξαγορά (LBO).
 Οι μέτοχοι της Dell θα λάβουν 13,65 δολ. σε ρευστό για κάθε κοινή μετοχή που κατέχουν. Το τίμημα ενέχει premium 25% σε σχέση με το κλείσιμο της μετοχής στην συνεδρίαση της 11ης Ιανουαρίου (10,88 δολ.), πριν κυκλοφορήσουν οι φήμες για την συμφωνία, ενώ σήμερα θα επέστρεφε στις συναλλαγές η μετοχή μετά την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης.

Από εκεί και πέρα, απόδειξη της ανάκαμψης που καταγράφεται στην Ευρωζώνη χαρακτηρίζουν οι αναλυτές τη σημαντική ενίσχυση του σύνθετου δείκτη ΡΜΙ κατά τον Ιανουάριο. Ο δείκτης, που καταγράφει τις δραστηριότητες του ιδιωτικού τομέα στον κλάδο Υπηρεσιών και Μεταποίησης διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο σε υψηλό 10 μηνών, αγγίζοντας το 48,6 από 47,2 τον προηγούμενο μήνα. Η Markit επισημαίνει ότι στη Γερμανία καταγράφηκε η μεγαλύτερη μηνιαία άνοδος του ΡΜΙ από τον Αύγουστο του 2009, ενώ αντιθέτως στη Γαλλία ο ΡΜΙ βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν 4 ετών.

Μείωση των λιανικών πωλήσεων καταγράφηκε στην Ευρωζώνη το Δεκέμβριο και μάλιστα πολύ δυσμενέστερη από ότι προέβλεπαν οι αναλυτές. Συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν το Δεκέμβριο κατά 0,8% σε μηνιαία βάση. Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις συρρικνώθηκαν κατά 3,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Οι αναλυτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν μείωση κατά 0,5% σε μηνιαία βάση και 1,3% σε ετήσια βάση.

Έξι από τις μεγαλύτερες Ισπανικές Τράπεζες ανακοίνωσαν αύξηση των προβλέψεων για την κάλυψη των απωλειών από στεγαστικά δάνεια στα αποτελέσματα του 2012, σημειώνει σε έκθεση της η Fitch. Ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι οι υψηλές προβλέψεις οδήγησαν σε σημαντική μείωση των καθαρών κερδών, παρά τα καλύτερα από τα αναμενόμενα έσοδα και τον αυστηρό έλεγχο στο κόστος. Η Fitch προειδοποιεί ότι η έκθεση στο τομέα του real estate παραμένει η βασική αδυναμία των Ισπανικών Τραπεζών, ενώ υπογραμμίζει τον κίνδυνο μετάστασης στους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας. Το 2013 αναμένεται να είναι μια ακόμα δύσκολη χρονιά, προβλέπει ο διεθνής οίκος, καθώς το ΑΕΠ της Ισπανίας θα συρρικνωθεί κατά 1,6% ακόμα.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο τομέας παροχής Υπηρεσιών των Αμερικανικών Επιχειρήσεων επεκτάθηκε με ελαφρώς βραδύτερο ρυθμό τον Ιανουάριο αλλά πάντως η ανάπτυξη του κλάδου παραμένει σταθερή, σύμφωνα με τα μεγέθη που ανακοίνωσε το Ινστιτούτο ερευνών Institute for Supply Management. Ο δείκτης ISM Υπηρεσιών υποχώρησε στο 55,2 από 55,7 τον Δεκέμβριο. Οι οικονομολόγοι περίμεναν μεγαλύτερη πτώση, στο 55.
Οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν 0,4% τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, εμφανίζοντας άνοδο 8,3% στο 12μηνο.

Η ετήσια ανάκαμψη των τιμών των Αμερικανικών οικιών είναι η μεγαλύτερη από τον Μάιο του 2006, σύμφωνα με τα στοιχεία της ιδιωτικής εταιρίας ερευνών CoreLogic που κοινοποίησε τα στοιχεία. Οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ είναι μειωμένες 26,9% από το ζενίθ που εκδηλώθηκε τον Απρίλιο 2006.

Η διάθεση των πελατών για ρίσκο παραμένει χαμηλή, δήλωσε ο CEO της UBS, Sergio Ermotti, στο CNBC, προειδοποιώντας πως οι πελάτες επηρεάζονται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τις συζητήσεις για τα δημοσιονομικά Ευρώπης και ΗΠΑ. Η Τράπεζα επικεντρώνεται στις δραστηριότητές της στον τομέα του wealth management και μειώνει σημαντικά τις δραστηριότητές της στο trading.

Οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να αγγίξουν νέα υψηλά πολλών μηνών αυτήν την εβδομάδα, λόγω βελτιωμένων οικονομικών στοιχείων από τις ΗΠΑ και την Κίνα, σύμφωνα με το CNBC. Ωστόσο, μια μειοψηφία traders αμφισβητεί το ράλι, υποστηρίζοντας πως η κίνηση προς τα πάνω είναι υπερβολική και πως η υποχώρηση των τιμών τη Δευτέρα μπορεί να συνεχιστεί.

Σε σχετική έρευνα του CNBC, επτά στους εννέα ερωτηθέντες traders δήλωσαν πως περιμένουν αύξηση των τιμών αυτήν την εβδομάδα, ενώ ένας προέβλεψε ότι οι τιμές θα παραμείνουν σταθερές στα τρέχοντα επίπεδα και ένας ότι θα υποχωρήσουν. Την εβδομάδα που έληξε στις 29 Ιανουαρίου, οι καθαρές “long” θέσεις στα futures του Αμερικανικού αργού, αναρριχήθηκαν για έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα, αγγίζοντας τα 207.054 συμβόλαια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2012.

Η Ευρώπη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει θεμελιώδη προβλήματα, δήλωσε ο πρόεδρος της Goldman Sachs, Gary Cohn, συμπληρώνοντας πως οι νομοθέτες δεν φαίνεται να έχουν σχέδιο για δημιουργία οικονομικής ανάπτυξης στα Νότια Κράτη της Ευρωζώνης. “Κανένας δεν μου έχει δώσει εξήγηση για το πώς θα δημιουργηθεί ανάπτυξη στην Ελλάδα ή στην Ισπανία, ή στις άλλες Χώρες της Περιφέρειας”, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα του προέδρου της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένων των ενέσεων κεφαλαίων στις Τράπεζες και της προσφοράς απεριόριστου ρευστού στους δανειστές, δεν είναι αρκετά για να ενισχύσουν την ανάπτυξη.


Η τεχνική εικόνα των διεθνών αγορών

Προβληματισμένοι δηλώνουν οι διεθνείς αναλυτές, με την τεχνική εικόνα των μεγάλων διεθνών Αγορών και το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ έσπευσε, μέσω της στήλης, να μας δώσει τα “φώτα του” και αναφέρει:

O DAX, προφανώς κάτι ήξερε και περίμενε καρτερικά την διόρθωση του Αμερικάνου χωρίς να σπάει αντίσταση ενώ η διάσπαση του 7750 μας προφύλαξε, μιας και μας έβγαλε εκτός “long” σκεπτικού, με τον Γερμανικό δείκτη να φλερτάρει με το ημερήσιο “stop loss” του, στο 7635 και το “intraday” να έχει χαλάσει στην παρούσα φάση.

Έτσι λοιπόν, το 7656 είναι κοντινή αντίσταση και το 7695-7714 είναι στην παρούσα κύρια αντίσταση. Όσο ο εν λόγω δείκτης παραμένει κάτω από το 7770 επίπεδο, τον βλέπουμε με αρνητικό “view” ενώ το 7610-7590 είναι κοντινή στήριξη, που διάσπαση μπορεί να δώσει το 7526 – 7470.

O S&P 500 αφού τεστάρισε αρκετές φορές το ανοδικό του trend, έδωσε εντέλει την διόρθωση χωρίς ακόμα να καταφέρει να κατοχυρώσει το περιβόητο 1491 επίπεδο που έχει δοκιμάσει 4-5 φορές. Διάσπαση του παραπάνω επιπέδου, θα μας δώσει τις 1480-1478 μονάδες, που αν μην τι άλλο θεωρείται μια minimum διόρθωση στο διάγραμμα.

Κοντινή στήριξη το 1490 και αντίσταση 1496 και 1500 με το δεύτερο να χρειάζεται κατοχύρωση για να μπορέσει και πάλι να δώσει ένα καλύτερο momentum. Τα αποτελέσματα τελείωσαν την Παρασκευή, αφήνοντας προς το παρόν πίσω τους και το υψηλό ενώ ο Φλεβάρης ακόμα και στατιστικά είναι μήνας διορθωτικός.

O Dow Jones, με την σειρά του, κτύπησε το “take profit” με την διάσπαση του 13860 ενώ για πολλοστή φορά δοκίμασε το επίπεδο 13800 που το έχει μέχρι στιγμής κρατήσει στις διορθώσεις του και το οποίο αν διασπαστεί μπορεί να δώσει τις 13735 μονάδες.
Στο “intraday” μένουμε χωρίς θέση, είναι η σύσταση της Fast Finance.


Επιστρέφοντας στο ΧΑ

Η Ελλάδα πέτυχε τους δημοσιονομικούς στόχους του 2012 μέσω των μεγαλύτερων περικοπών στις κρατικές δαπάνες και της επαναγοράς χρέους, αλλά θα χρειαστεί πιο βαθιές δομικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων η αναδιάρθρωση του χρηματοοικονομικού τομέα και οι ιδιωτικοποιήσεις, για να μπει σε διατηρήσιμη ανάπτυξη, σημειώνει η Fitch σε έκθεσή της, που προβλέπει για εφέτος περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4%. Ο οίκος εκτιμά ότι το Ελληνικό χρέος θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, φτάνοντας στα ανώτατα επίπεδα του 179% για να υποχωρήσει στο 124% περίπου, έως το 2020.

Τρεις οι “κόκκινοι” τίτλοι στο ταμπλώ του 25αρη και πιο συγκεκριμένα οι Τιτάν (-0,44%), Frigoglass (-0,35%), Folli Follie Group (-2,12%).

Στην “πράσινη πλευρά” τα μεγαλύτερα κέρδη για Intralot (+7,21%), ΔΕΗ (+5,15%) και Πειραιώς (+5,73%). Με κέρδη ίσα ή μεγαλύτερα του 3% ακολούθησαν οι Βιοχάλκο, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Jumbo και με μικρότερα κέρδη οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.

Ο Γενικός Δείκτης, μετά τις 10.41, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έδωσε πολλαπλές προσκρούσεις στις παρυφές των 1017 μονάδων και τελικά έκλεισε στις 1011,85 με κέρδη 1,66%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 56,8 εκατ. από τα οποία τα 1,3 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ).

Διαφοροποιημένη προς το καλύτερο η τελική εικόνα (έστω και αν λείπουν οι πειστικές συναλλαγές στις πρώτες θέσεις των ημερήσιων πρωταγωνιστών) με 116 ανοδικές μετοχές έναντι 58 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 8%.

Ιντρακόμ, ΑΝΕΚ, Παρνασσός, Fourlis, Creta Farm, ήταν μερικές από τις μετοχές που συνδύασαν ικανοποιητικά κέρδη και σχετικά “αξιοπρεπείς” συναλλαγές.
Επιστροφή αγοραστών και στις Λιμενικές μετοχές, ενώ νέα “σχέδια επί χάρτου” φαίνεται να ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο.

Σύμφωνα με το “νέο μοντέλο”, μέσω συμβάσεων παραχώρησης και όχι αποκλειστικά με πώληση μετοχών, φαίνεται πως θα παραχωρηθούν τα Λιμάνια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ αντίστοιχο μοντέλο εξετάζεται και για κάποια από τα υπόλοιπα εκ των δέκα μεγαλύτερων Λιμανιών.

Σύμφωνα με κατ΄ αρχήν πληροφορίες, το συγκεκριμένο σενάριο προκρίνεται και από τους συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ. Ως ξεχωριστό πακέτο, αναμένεται να παραχωρηθούν τα τρία άλλα Λιμάνια της Αττικής, και συγκεκριμένα το Λαύριο, η Ραφήνα και η Ελευσίνα, τα οποία με βάση το προηγούμενο σενάριο ήταν να συγχωνευθούν με το Λιμάνι του Πειραιά (!)


-----ΧΠΑ

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με τις συναλλαγές να υποχωρούν ακόμα χαμηλότερα στα συμβόλαια του 25αρη και να αυξάνονται στα 29.989 συμβόλαια στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.171, τιμή εκκαθάρισης 344) κινήθηκαν μεταξύ 333,5 και 346 μονάδων, αυξάνοντας το premium στο 1%.

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (2.961), Alpha Bank (6.669), Πειραιώς (3.706), Κύπρου (990), ΟΠΑΠ (1.776), ΟΤΕ (5.876), MIG (678), Μυτιληναίο (662), Ελλάκτωρα (214), ΔΕΗ (3.434), ΓΕΚ (636), Intralot (1.070), ΕΧΑΕ (198), Σιδενόρ (183), Τέρνα Ενεργειακή (103), Eurobank (110), Jumbo (133).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap υποχώρησε στο 42% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 545 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (543 δικαιώματα αγοράς και 2 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χ.Α., δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (6.972.506 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v