Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετρά δυνάμεις η Σοφοκλέους

Πυκνώνουν και πάλι τα... νέφη πάνω από τις ευρωαγορές, διορθώνει όμως το «ακριβό» ευρώ. Δύσκολα θα μείνει εκτός ευρωτάσης το Χ.Α. Κλειδί πάντα το 1,10€ για την ΕΤΕ και κρίσιμο τεχνικό σημείο οι 328 μονάδες για τον FTSE LC.

Επανέρχονται οι φόβοι αναζωπύρωσης της κρίσης στην ευρωζώνη, ο DAX υποχωρεί κατά 2,49% στις 7.683,23 μονάδες και το ευρώ διολισθαίνει προς το 1,3460 δολάριο.

Αλλάζει άρδην η εικόνα στα ευρωχρηματιστήρια κι η Αγγελική Παπαμιλτιάδου αναλύει τις λεπτομέρειες της επανεμφάνισης του... εφιάλτη, που κατά γενική εκτίμηση δεν μας είχε αφήσει επί της ουσίας.

Η υπερθέρμανση του ευρώ οδηγούσε νομοτελειακά στην ανάγκη εμφάνισης... joker, που θα αποκαθιστούσε τις ισορροπίες και θα υπενθύμιζε στους αισιόδοξους πως η κρίση υφίσταται και ότι οι συνταγές και τα ημίμετρα δεν μπορεί να αποδίδουν για πολύ.

Άλλωστε, οι διορατικοί αναλυτές προειδοποιούσαν καιρό τώρα πως ουδείς εφησυχασμός δικαιολογείται μέχρι τις ιταλικές εκλογές, στο τέλος Φεβρουαρίου.

Στο Χ.Α. είναι αλήθεια πως επιχειρήθηκε η αναθέρμανση του βραχυπρόθεσμου ενδιαφέροντος, ενεργοποιήθηκαν ορισμένα από τα «ισχυρά χέρια», μαζεύτηκαν χαρτιά στα χαμηλά της τελευταίας διόρθωσης και καταβλήθηκε προσπάθεια να πιάσει ο Γ.Δ. τις 1.000 μονάδες (όπως σημείωνε χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος), ωστόσο τα ανοιχτά μέτωπα παρέμεναν στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, οι εκκρεμότητες ειδικά στις τράπεζες... χαίνουν κι ουδείς εφησυχασμός δικαιολογείται.

Με τον τραπεζικό δείκτη στο... χείλος των 200 μονάδων, με την Εθνική να διορθώνει ακόμη και χθες, δοκιμάζοντας αρκετές φορές τα επίπεδα χαμηλότερα του 1,10 ευρώ.

Η προσπάθεια υπεραντίδρασης από το μέσον και μετά της συνεδρίασης, οι στοχευμένες αγορές και το τράβηγμα συγκεκριμένων δεικτοβαρών μετοχών δεν ξεγέλασαν πολλούς. Αντιθέτως, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που προτίμησαν να κλειδώσουν θέσεις στις βέλτιστες τιμές, επιφυλασσόμενοι για τη συνέχεια.

Η εικόνα της αγοράς ομολόγων της Ισπανίας και της Ιταλίας συνεπεία των πολιτικών επιπλοκών (κυρίως στην πρώτη) σε αυτές τις δύο χώρες και η υπερθέρμανση -το επαναλαμβάνουμε- του ευρώ ήταν οι ασφαλέστεροι σύμβουλοι της πολύ προσεκτικής τακτικής που θα πρέπει να δείχνουμε αυτήν την περίοδο.

Στις τράπεζες, η Εθνική μπορεί να διαψεύδει τα σενάρια πώλησης που «πλάθουν» τα τούρκικα ΜΜΕ, ωστόσο είναι σαφές πως οι γείτονες έχουν τον δικό τους χαβά και θα τους βόλευε εάν «ξεφορτώνονταν» την Εθνική από τη Finansbank και την περνούσαν σε κάποιο καταριανό fund ή σε κάτι ανάλογο.

Βέβαια, ο τελευταίος λόγος ανήκει στη διοίκηση της ΕΤΕ, στο στρατηγείο της πλατείας Κοτζιά, όμως είναι προφανές πως οι συνεχείς διαρροές των γειτόνων αποσκοπούν σε κάποιου είδους παζάρι, ενδεχομένως σε υπόγεια συνδιαλλαγή Κωνσταντινούπολης-Ντόχα.

Θα χρειαστεί -εκτιμάμε- αυξημένη ετοιμότητα από την ομάδα Αλεξ. Τουρκολιά- Γ. Ζανιά, ώστε να διαβεί αλώβητος ο όμιλος την επικοινωνιακή επίθεση των Τούρκων.

Στον κλάδο όμως έχει αδυνατίσει και η τεχνική εικόνα της Alpha Bank, τη μετοχή της οποίας θεωρούμε ιδιαίτερα ευαίσθητο ιχνευτή. Η εμφανής κλίση της προς το 1,20 ευρώ μόνο εφησυχασμό δεν επιτρέπει. Τουναντίον.

Η μη τραπεζική τριάδα συνεχίζει στη λογική της μόχλευσης, με τον ΟΠΑΠ στα 6,67 ευρώ εν μέσω νεφελωδών διεργασιών και παρασκηνιακών διαβουλεύσεων εν όψει της εκχώρησης του εναπομείναντος 34% του Δημοσίου.

Έγκαιρα ο Γ. Παπανικολάου αναφέρεται σε μία από τις βασικότερες παθογένειες των σχέσεων του Οργανισμού.

Το ΤΑΙΠΕΔ, που τελευταία βάλλεται και πάλι, προχωρά τον διαγωνισμό για ΟΛΠ και ΟΛΘ, όπως σημειώνει σχετικά ο Φώτης Κόλλιας.

Όμως, ούτε ο ΟΛΠ ούτε καν η... ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ δεν μπορούν να αλλάξουν το κλίμα. Η κυβέρνηση έχει χάσει τον βηματισμό της, η απεργία της ΠΝΟ έχει προκαλέσει έμφραγμα στο Μαξίμου, το οποίο πλήττεται και από την αδυναμία συνεννόησης για τα αυτονόητα (εν προκειμένω για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα), ο Γ. Στουρνάρας αισθάνεται ξανά τα... συντροφικά μαχαιρώματα και το ΤΧΣ παραμένει άλλο ένα αγκάθι.

Δηλαδή... μύλος, ενώ ο διεθνής περίγυρος φλερτάρει με ισχυρή διόρθωση. Φαίνεται πως οι... Αλκυονίδες για το Χ.Α. και για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τελειώνουν. Ας οργανωθούμε λοιπόν για τη συνέχεια...

Από τεχνική πλευρά, το χθεσινό χαμηλό του 25άρη στις 325,88 μονάδες εκτιμάται πως θα είναι ένα κρίσιμο σημείο αναφοράς. Εάν μάλιστα κινδυνεύσει από στήριξη να μετατραπεί σε αντίσταση, τότε οι πιθανότητες της αναμενόμενης διόρθωσης-δοκιμασίας προς τις 318 μονάδες θα είναι ακόμη περισσότερες.

Γι' αυτό προσέχουμε περισσότερο στο ενδεχόμενο κάποιοι να επιχειρήσουν να τραβήξουν την αγορά λίγο υψηλότερα στην αρχή της συνεδρίασης. Σε μια τέτοια περίπτωση οι νουνεχείς ξέρουν πολύ καλά τι θα πρέπει να πράξουν.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v