Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντέδρασε αλλά δεν "έπιασε" το 1.000άρικο

Άνοδος στο ΧΑ με το ΓΔ να κλείνει κάτω των 1.000 μονάδων. Σε υψηλό 24 μηνών η 3Ε. Κέρδη για ΔΕΗ (6,4%), ΟΠΑΠ (4,9%), Μυτιληναίο (8,2%). Πτώση για Εθνική (1,77%), Eurobank (1,29%). Χαμηλός τζίρος.

Η Αγορά ερχόταν από μία συνεχόμενη εβδομάδα πτώσης, με τον Γενικό Δείκτη να μετρά αθροιστικές απώλειες 3,67%, ενώ από εβδομαδιαίες απώλειες 4,83% ερχόταν ο Τραπεζικός δείκτης, έστω και αν στην εβδομάδα που πέρασε είχε και μία ενδιάμεση θετική ημερήσια μεταβολή.

Η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας ξεκίνησε διστακτικά και ο Δείκτης έφθασε να υποχωρεί μέχρι τις 972,22 μονάδες (-0,52%), όταν και ενεργοποιήθηκαν εντολές αγορών σε αρκετούς τίτλους του 25αρη, μετά τις 10.50.

Την αντιστροφή του κλίματος που ξεκίνησε από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, σταδιακά ακολούθησαν και μετοχές μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων, όμως η επιφυλακτικότητα ήταν έκδηλη και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο να διατηρήσουν την πρωτοκαθεδρία μέχρι τα τελευταία 40 λεπτά της συνεδρίασης, όταν και πέρασαν για πρώτη φορά μπροστά οι “πράσινες” μετοχές, με την συνέχει να εξελίσσεται σε ντέρμπι και να καταλήγει σε ισοπαλία.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι σήμερα ο Δείκτης, όπως και στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης (ακόμα και στα υψηλά ημέρας), δεν δοκίμασε επίπεδα τιμών υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων και αυτό μπορεί να έχει την σημασία του αν συνδυαστεί με τον μάλλον χαμηλό τζίρο (ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων), που επιβεβαιώνει την εδραίωση της επιφυλακτικότητας στο Χ.Α.

Έτσι οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα κληθούν να αποδείξουν αν το σημερινό ανοδικό διάλειμμα ήταν ανακωχή πωλήσεων, ή δραστική επιστροφή των αγοραστών, έστω και εκτός του Τραπεζικού κλάδου, που αρνήθηκε να βοηθήσει στην προσπάθεια αντίδρασης από αρχής μέχρι τέλους.

Και σήμερα ο τίτλος που κέρδισε τις εντυπώσεις ήταν αυτός της Coca-Cola, που δεν “είδε” αρνητικό πρόσημο σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης και μάλιστα, συμπλήρωσε επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις κλείνοντας σε νέα υψηλά 24 μηνών. Παραμένει η σημαντική αντίσταση στα 20,00 – 21,00 ευρώ.


Ο ΟΠΑΠ και η φορολόγηση των παιχτών

Άλλος ένας τίτλος από τον 25αρη κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και αυτός ήταν ο τίτλος του ΟΠΑΠ.

Από το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκε ότι με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, τροποποιείται η φορολόγηση των κερδών των παικτών του ΟΠΑΠ. Πλέον, η φορολογία των κερδών διαμορφώνεται στο 0% για τα κέρδη των παικτών κάτω των 100 ευρώ, 15% για τα κέρδη των παικτών μεταξύ 100 και 500 ευρώ, και 20% για τα κέρδη των παικτών από 500 ευρώ και άνω.

Τεχνικά, η μετοχή παραμένει σε βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι και για να δώσει “πειστήρια εξόδου” θα χρειαστεί συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 6,74 ευρώ.

Σημαντικές βοήθειες, στην σημερινή ανοδική αντίδραση και από τον τίτλο της ΔΕΗ που ανέκαμψε από το χαμηλό ημέρας των 6,24 ευρώ και μετά τις 11.25 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Σήμα επανεπιβίβασης, το κλείσιμο υψηλότερα των 7,00 ευρώ.

Νέα, χαμηλότερη τιμή-στόχο για τον τίτλο, στα 12,7 ευρώ από 13,3 ευρώ δίνει η Alpha Finance σε έκθεσή της όπου διατηρεί σύσταση "outperform". Στην έκθεση η χρηματιστηριακή προβλέπει ισχνή κερδοφορία για το 2012 -2013, σημειώνοντας ότι το χαμηλότερο εργατικό κόστος και τα αυξημένα τιμολόγια δεν αναμένεται να αντισταθμίσουν το υψηλότερο κόστος παραγωγής λόγω αυξημένων τιμών σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, CO2, καθώς και στις αγορές ηλεκτρικού ρεύματος.

Ωστόσο, καλύτερη εικόνα δίνει για το 2014, εκτιμώντας ότι οι προσπάθειες εσωτερικής αναδιάρθρωσης θα συνεχιστούν, μειώνοντας επιπλέον 170 εκατ. ευρώ κόστους εντός της επόμενης τετραετίας.

Επάνω από την πρώτη αντίσταση των 5,14 ευρώ επέστρεψε ο Μυτιληναίος και αν δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 5,30 ευρώ επιστρέφει σε ανοδικό βηματισμό.

Στα 6,4 ευρώ από 2,8 πριν αυξάνει την τιμή στόχο για τη μετοχή η Eurobank Equities, αναβαθμίζοντας παράλληλα τη σύσταση σε “Buy”, σε έκθεση με τίτλο "Full Force", ξεχωρίζοντας τρία θετικά σημεία για τον όμιλο:

Πρώτον, εκτιμά ισχυρή ανάκαμψη για το Αλουμίνιον λόγω της αναμενόμενης ενίσχυσης των τιμών του αλουμινίου αλλά και του προγράμματος περικοπής δαπανών.

Δεύτερον, αναμένει ταμειακές ροές ύψους 165 εκατ. ευρώ από τη Μέτκα τα προσεχή δύο έτη και εκτιμά ότι η εταιρεία θα διανείμει μερίσματα της τάξεως των 32 εκατ. το 2013 και των 40 εκατ. το 2014.

Τρίτον, βλέπει δυναμική για το κομμάτι της παραγωγής ενέργειας καθώς ο όμιλος έχει πλέον σε πλήρη ισχύ δύο μονάδες παραγωγής. Η Eurobank Equities προβλέπει ότι το συγκεκριμένο κομμάτι θα καταγράψει EBITDA της τάξεως των 70-80 εκατ. ανά έτος.

Δεν πρόλαβε να χαλάσει η τεχνική εικόνα του ΟΤΕ, αφού δεν έδωσε κλεισίματα χαμηλότερα των 6,00 ευρώ και σήμερα επέστρεψε υψηλότερα. Σε “Β+” από “B-“ αναβάθμισε την αξιολόγηση για τον ΟΤΕ η Standard & Poor's σε έκθεσή της, όπου δίνει σταθερό οutlook, μετά και την αναχρηματοδότηση δανεισμού από τον Οργανισμό. Τα νέα ομόλογα που εξέδωσε η Επιχείρηση έχουν αξιολόγηση “Β+”, σημειώνει. Παράλληλα, τονίζει ότι το σταθερό outlook αντανακλά την προσδοκία ότι ο ΟΤΕ θα διατηρήσει επαρκή ρευστότητα και θα συνεχίσει να παράγει θετικές ταμειακές ροές.

Επαρκείς αμυντικές διαθέσεις, επέδειξε κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις ο τίτλος της Jumbo, διατηρώντας ικανοποιητική, τεχνικά, εικόνα. Επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 6,54 ευρώ, θα θέσει εκ νέου τον τίτλο στο “επενδυτοσκόπιο” των “bulls”.

Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της Jumbo, στα 6,6 από 4,3 ευρώ δίνει η Piraeus Sec., διατηρεί ωστόσο σύσταση "neutral" για τον τίτλο. Στην έκθεσή της, η χρηματιστηριακή κάνει λόγο για την πορεία ανάκαμψης της μετοχής από τα 2,38 ευρώ το Μάιο του 2012 έως τα 6,95 ευρώ στις 8 Ιανουαρίου. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι παραμένει "ουδέτερη" για τη μετοχή λόγω των κινδύνων στο Ελληνικό Λιανεμπόριο, τα ρίσκα για τα περιθώρια κερδοφορίας και το περιορισμένο περιθώριο περαιτέρω ανόδου για τον τίτλο.

Δεν έδωσε κλείσιμο χαμηλότερα της κοντινής στήριξης στα 4,94 ευρώ και σήμερα η μετοχή της ΕΧΑΕ επιχείρησε αντίδραση, όμως η Morgan Stanley φαίνεται να έχει διαφορετική άποψη.

Πιο συγκεκριμένα, με τιμή-στόχο τα 4,54 ευρώ και σύσταση “underweight” η Morgan Stanley διακόπτει την κάλυψη για τη μετοχή της εισηγμένης. O διεθνής οίκος επικαλείται δυο αιτίες για τη σύσταση και συγκεκριμένα την υψηλή αποτίμηση έναντι των ανταγωνιστών αλλά και την μεταβλητότητα στους όγκους συναλλαγών του Χρηματιστηρίου. Αναγνωρίζει ωστόσο τη δυναμική που μπορεί να αναπτύξει η Αγορά εξαιτίας των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και θεμάτων φορολογίας. Όπως σημειώνει η Morgan Stanley σταματά την κάλυψη της ΕΧΑΕ, λόγω αναδιοργάνωσης πόρων.

Μάλλον αδύναμη η σημερινή αντίδραση της Motor Oil, που θα χρειαστεί κλεισίματα υψηλότερα των 8,60 και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 9,00 ευρώ για να επαναποκτήσει “θαυμαστές”.

Στα 9,7 ευρώ θέτει την τιμή - στόχο η Alpha Finance επαναδιατυπώνοντας τη σύσταση “Outperform”.
 
Όπως σημειώνει, παρά το σημαντικό ράλι του τίτλου αποτιμάται ακόμα με ελκυστικούς πολλαπλασιαστές, για παράδειγμα p/e 7,2 για τις εκτιμήσεις μεγεθών του 2013. Η ΑΧΕ αναμένει ότι η Motor Oil θα παρουσιάσει αδύναμα μεγέθη για το τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς καθώς το περιθώριο διύλισης υπολογίζεται σε 6 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή χαμηλότερα από το μέσο όρο του έτους, ενώ και η άνοδος του ευρώ θα επηρεάσει την κερδοφορία. Η χρηματιστηριακή αναμένει ΕΒΙΤDA στα 68 εκατ. ευρώ.


Πώς κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Αντίθετα, η όλη εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλώ, δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη αναφορά στην τεχνική εικόνα μετοχών και δεικτών, πλην ίσως του γεγονότος, ότι για να δώσει ο Τραπεζικός δείκτης ένα πρώτο σήμα εισόδου, πρέπει να πετύχει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 216 μονάδων.

Από εκεί και πέρα, την πλέον αδύναμη, τεχνικά, εικόνα συνεχίζει να διατηρεί ο τίτλος της Εθνικής, που ενδοσυνεδριακά δοκίμασε και τιμές χαμηλότερα από την στήριξη των 1,09 ευρώ. Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, κλείσιμο χαμηλότερα των 1,09 ευρώ θα ανοίξει “τους ασκούς του Αιόλου” και δύσκολα ο τίτλος δεν θα κινηθεί “νοτιότερα” από το ψυχολογικό όριο του 1,00 ευρώ.

Η επιστροφή καταθέσεων και οι αποφάσεις που έλαβε η ΕΚΤ τον Δεκέμβριο, δεχόμενη εκ νέου Ελληνικά ομόλογα ως “collateral”, διευκολύνουν τις Ελληνικές Τράπεζες και βελτιώνουν τις πιέσεις σε επίπεδο ρευστότητας και χρηματοδότησης διαπιστώνει η Moody’s, που σημειώνει ότι μετά από πτώση 37% στις καταθέσεις και το ναδίρ των 150,6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2012 η σταδιακή επιστροφή χρημάτων στο Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα δείχνει ότι η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται.

Ωστόσο ο οίκος σημειώνει ότι παρά τις συγκεκριμένες θετικές εξελίξεις ο Τραπεζικός τομέας της Ελλάδας αντιμετωπίζει σημαντικές δομικές προκλήσεις καθώς επιχειρεί να βελτιώσει την κεφαλαιακή του βάση εν μέσω μιας οικονομίας που θα βρίσκεται σε ύφεση και το 2013.

Αλλά “πτωτικά ρίσκα” είναι οι πιέσεις που ασκούνται από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στους ισολογισμούς των Τραπεζών και οι ακόμα πολύ λίγες ευκαιρίες για χρηματοδοτήσεις. Η Moody’s καταλήγει πως η διαδικασία επιστροφής των καταθέσεων θα παραμείνει “ευάλωτη” σε πολιτικά και οικονομικά ρίσκα που δεν έχουν ακόμα κοπάσει και μπορούν να ανατρέψουν τις εξελίξεις.

Από την άλλη, οι FT αναφερόμενοι στις επικείμενες Τραπεζικές αυξήσεις κεφαλαίου, εκτιμούν πως θα είναι δύσκολο να αντληθούν κεφάλαια από τον Ιδιωτικό τομέα, δεδομένης της ασφυκτικής προθεσμίας του Απριλίου και των αποτιμήσεων που για κάποιους αναλυτές είναι μη ρεαλιστικές. Οι τέσσερις μεγάλες Τράπεζες – κατά τους FT – έχουν συνολικά αρνητική θέση περίπου 8 δισ ευρώ, γεγονός που αποθαρρύνει τους επενδυτές από το να ρίξουν νέα κεφάλαια στις Τράπεζες. ”Σε αυτό το σημείο βλέπουμε μικρό ενδιαφέρον από τους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών υπό την ισχύουσα δομή” αναφέρει η Keefe, Bruyette & Woods.

Οι Περιφερειακές Χώρες της Ευρωζώνης σημειώνουν πρόοδο στην προσαρμογή των οικονομιών τους, αναφέρει η S&P, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί εξαίρεση, επισημαίνοντας ότι οι οικονομικές συνθήκες στη Χώρα συνεχίζουν να είναι επώδυνες.

Ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι η αύξηση των εξαγωγών αποτελεί θετική ένδειξη για την οικονομική προσαρμογή στην Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Από την άλλη, η S&P προειδοποιεί ότι παραμένουν οι δυσκολίες για την Ισπανική, την Πορτογαλική και την Ιρλανδική οικονομία, τονίζοντας ότι η υψηλή ανεργία απειλεί την συνοχή στην Ευρώπη.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Περνώντας στις διεθνείς Αγορές, την Παρασκευή ο Dow έκλεισε πάνω από τις 14.000 μονάδες για πρώτη φορά από τις 12 Οκτωβρίου του 2007 και ο S&P 500 στο υψηλότερο επίπεδο από τις 10 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.

Μικτά πρόσημα στα κλεισίματα των μεγάλων Ασιατικών Αγορών, με τον Nikkei να επιμένει πλαγιοανοδικά, ενώ Ευρώπη και οι πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street δείχνουν σημαντικές απώλειες.

Η ανάπτυξη στον κυρίαρχο κλάδο των Υπηρεσιών της Κίνας ανέκαμψε ελαφρώς τον Ιανουάριο, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι η ανάκαμψη στη είναι ήπια. Ο ΡΜΙ Υπηρεσιών σημείωσε άνοδο στις 56,2 μονάδες από τις 56,1 μονάδες το Δεκέμβριο, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Χώρας.
 
Σημειώνεται πως οποιαδήποτε μέτρηση μεγαλύτερη του 50 υποδηλώνει ανάπτυξη και χαμηλότερη του 50 υποδηλώνει συρρίκνωση. Οικονομολόγοι σχολιάζουν ότι η οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει ηπίως στο α΄ τρίμηνο του 2013 εξαιτίας της προηγούμενης επιτάχυνσης των επενδύσεων υποδομών της Κυβέρνησης και της πιο πρόσφατης ανάκαμψης τω επενδύσεων στο real estate.

Από την άλλη και όσον αφορά τις σημαντικές απώλειες σε Ευρώπη και NYSE, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, αυτές δείχνουν σαν φυσιολογικό αποτέλεσμα της ανόδου που έχει προηγηθεί. Παρόλα αυτά υπάρχουν ενδείξεις που χρήζουν παρακολούθησης. Μια από αυτές τις ενδείξεις και πιθανόν η βασικότερη, έχει να κάνει με την άνοδο που παρατηρείται στις αποδόσεις των Ισπανικών και Ιταλικών ομολόγων.

Το πολιτικό σκηνικό στην Ισπανία δέχεται σημαντικές πιέσεις μετά από σειρά σκανδάλων που αποκαλύπτονται τις τελευταίες ημέρες.

Ανησυχίες και στην Ιταλία, καθώς οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται η Monte Paschi θα συμβάλει στην άνοδο της δημοτικότητας της Κεντρο-δεξιάς, της οποίας ηγείται ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Για νέα κλιμάκωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, προειδοποιεί ο γενικός διευθυντής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), Jaime Caruana, σύμφωνα με τη Γερμανική εφημερίδα “Handelsblatt”. “Κάθε άλλο παρά τελείωση κρίση του ευρώ και δεν αποκλείεται ένα νέο ξέσπασμα να είναι χειρότερο”, δήλωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα υπογράμμισε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν πρέπει να επαναπαύονται, ενώ εξέφρασε την ελπίδα του ότι οι Κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα χρησιμοποιήσουν αυτή την ηρεμία στις Αγορές για να προχωρήσουν σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. “Οι ισχυροί Κρατικοί προϋπολογισμοί είναι προϋπόθεση για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη”, υπογράμμισε ο Caruana.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, Οι παραγγελίες βιομηχανικών αγαθών στα Αμερικανικά εργοστάσια αυξήθηκαν 1,8% τον Δεκέμβριο, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Οι αναλυτές περίμεναν μεγαλύτερη αύξηση, της τάξης του 2,3% λόγω των μεγάλων παραγγελιών για εμπορικά και στρατιωτικά αεροσκάφη. Τον Νοέμβριο, οι βιομηχανικές παραγγελίες είχαν μειωθεί 0,3%.


Επιστρέφοντας στο ΧΑ

Πέντε οι “κόκκινοι” τίτλοι στο ταμπλώ του 25αρη
και πιο συγκεκριμένα οι Μέτκα (-0,09%), Εθνική (-1,77%), Κύπρου (-2,09%), Πειραιώς (-1,06%) και Eurobank (-1,29%).

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Μυτιληναίο (+8,18%), ΔΕΗ (+6,42%), Ελλάκτωρα (+5,03%), ΟΠΑΠ (+4,87%), Ελ. Πετρέλαια (+3,36%) και ΕΧΑΕ (+3%), ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 26 μονάδων με χαμηλό ημέρας τις 972,22 (10.50) και υψηλό τις 998,95 (16.35) και έκλεισε στις 995,3 μονάδες με κέρδη 1,84%, ενώ ο τζίρος μειώθηκε στα 57,3 εκατ.

Ισοπαλία στην τελική εικόνα με 84 ανοδικές μετοχές έναντι 84 πτωτικών, όμως για 24 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 6%.

Λίγοι οι τίτλοι που συνδύασαν σημαντικά ημερήσια κέρδη με πειστικό όγκο συναλλαγών και μεταξύ αυτών και οι Σιδενόρ, Χαλκόρ, Σωλ. Κορίνθου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Fourlis.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Τον Φεβρουάριο θα δοκιμαστούν Χ.Α. και ξένες Αγορές, εκτιμά ο Στρατής Πολυχρονέας.
Σε φάση ήπιας διόρθωσης φαίνεται να βρίσκεται, προς στιγμή, το Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς ο Φεβρουάριος εμφανίζεται ως ένας μήνας κατά τη διάρκεια του οποίου θα δοκιμαστούν, όχι μόνο η εγχώρια, αλλά και οι ξένες Αγορές.

Ξεκινώντας από το εσωτερικό, μπορεί η Κυβέρνηση να κατάφερε να σταματήσει την απεργία στα ΜΜΜ, ωστόσο φαίνεται ότι άνοιξε ένας απεργιακός κύκλος, καθώς ακολουθεί το ιδιαίτερα δύσκολο μέτωπο των αγροτών.

Επίσης, η άρση της απαγόρευσης των ανοικτών πωλήσεων από την 1η Φεβρουαρίου, εξαιρουμένων των Τραπεζών (αυτή παρατείνεται έως 30/4/13), επιτρέπει την αποκομιδή κερδών σε μετοχές και σε καθοδική κίνηση της Αγοράς.

Η καθυστέρηση της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών, αν και γνωστή, σίγουρα δε βοηθά την Ελληνική οικονομία, από τη στιγμή μάλιστα που και τα εισοδήματα των καταναλωτών μειώνονται βάσει της νέας φορολογίας που τέθηκε σε ισχύ από την αρχή του έτους.

Και βέβαια πρέπει να αναφερθεί ότι οι ξένοι επενδυτές δεν φαίνεται να επιλέγουν ακόμα τις Ελληνικές μετοχές ως τις πλέον υποτιμημένες, καθώς και θεμελιώδη μεγέθη κοιτούν και την αξιολόγηση της Χώρας γνωρίζουν, ενώ περιμένουν να δουν τη βελτίωση περισσοτέρων μακροοικονομικών δεικτών στοιχείων προτού επιλέξουν να τοποθετηθούν.

Κατά συνέπεια το κλίμα αποκομιδής κερδών στην τρέχουσα φάση στο εσωτερικό, μπορεί να θεωρηθεί εν πολλοίς δικαιολογημένο και μπορεί να συνεχισθεί επί τη απουσία ουσιαστικών θετικών ειδήσεων.
 
Από τεχνικής απόψεως, η περιοχή στήριξης για τον FTSE Large Cap είναι στη ζώνη των 319-325 μονάδων και κάτω από αυτά τα επίπεδα είναι οι 296 μονάδες.

Στο εξωτερικό, τα μικτά μακροοικονομικά στοιχεία, τα τελευταία αρνητικά εταιρικά αποτελέσματα και η σημαντική ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου, προβληματίζουν για την ανοδική δυναμική των ξένων δεικτών στην τρέχουσα φάση.

Αν και η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη βρίσκεται σε ύφεση, οι Εθνικές εκλογές σε Κύπρο (17/2) και Ιταλία (24-25/2) και η προεκλογική περίοδος που προηγείται αυτών μπορεί να ενισχύουν το κλίμα αβεβαιότητας στις τάξεις των επενδυτών. Από τεχνικής απόψεως, η αντίσταση για τον S&P 500 είναι στην περιοχή των 1.515-1.520 μονάδων, ενώ για τον DAX στις 7.870 μονάδες, αναφέρει ο αναλυτής της Solidus Sec.

Η αδυναμία του Γενικού Δείκτη να διασπάσει ανοδικά τις 1024 μονάδες τον οδήγησε σε ένα πενταήμερο καθοδικό “pullback” προς την πρώτη βραχυχρόνια περιοχή στήριξης των 975 μονάδων, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Πιθανή συνέχεια στο καθοδικό trend θα φέρει τον Δείκτη αντιμέτωπο με την πιο σημαντική ζώνη στήριξης των 950 με 935 μονάδων. Επίπεδο, όπου είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει το επόμενο ανοδικό κύμα του Δείκτη προς τις 1100 μονάδες.

Στην αντίθετη όμως περίπτωση, που ο Γενικός Δείκτης διασπάσει καθοδικά τα προαναφερόμενα επίπεδα με αυξημένο τζίρο συναλλαγών τότε θα πρέπει να αναμένουμε γρήγορη βύθιση προς το ψυχολογικό όριο στήριξης των 900 μονάδων.

Για άλλη μια φορά το όριο των 350 μονάδων στάθηκε εμπόδιο για την περαιτέρω ανοδική πορεία του FTSE25. Η ανοδική αυτή δυσπραγία είχε σαν αποτέλεσμα την επαναπροσέγγιση του Fibo απλού κινητού μέσου των 21 ημερών στις 326 μονάδες περίπου. Διπλό κλείσιμο του δείκτη κάτω από το όριο των 325 μονάδων θα τον ωθήσει προς τη μεσοπρόθεσμη γραμμή στήριξης, στις 313 μονάδες. Από απόψεως πάντως, τεχνικών δεικτών ο FTSE 25 δεν έχει χάσει την ανοδική δυναμική του παρά το τελευταίο καθοδικό πενταήμερο.

Η ειδησεογραφία περί “σπασίματος” της ΔΕΗ έδωσε την ευκαιρία στη τιμή της μετοχής για μια γρήγορη καθοδική “εξαέρωση” από τα 8 στα 6,28 ευρώ. Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η διαγραμματική συμπεριφορά της μετοχής σε μια πιθανή επαφή με τη ζώνη στήριξης, που διέπεται τόσο από τη μεσοπρόθεσμη γραμμή όσο και από τον απλό κινητό μέσο των 21 ημερών. Η ζώνη αυτή εκτείνεται από τα 6,17 έως τα 5,88 ευρώ.

Η βραχυχρόνια διπλή κορυφή στα 2,38 ευρώ έχει δημιουργήσει μια “μικρή ανοδική ανασφάλεια” για το τίτλο του Ελλάκτωρα προκαλώντας στη συνέχεια μια καθοδική ώθηση προς τη στήριξη στα 1,90 ευρώ. Η διακράτηση στις επόμενες συνεδριάσεις του επιπέδου στήριξης των 1,90 με 1,82 ευρώ θα δημιουργήσει τις συνθήκες για την επαναφορά της μετοχής πάνω από το όριο των 2,20 ευρώ, αναφέρει ο κ. Μάνθος.


----ΧΠΑ

Προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, μετά το πτωτικό σερί, όμως οι συναλλαγές παρέμειναν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Τα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών υποχώρησαν στα 26.488 συμβόλαια.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.548, τιμή εκκαθάρισης 337,25) κινήθηκαν μεταξύ 330,5 και 348,5 μονάδων, μειώνοντας το premium στο 0,77%.

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4.198), Alpha Bank (4.550), Πειραιώς (2.128), Κύπρου (690), ΟΠΑΠ (1.794), ΟΤΕ (5.003), MIG (680), Μυτιληναίο (1.058), Ελλάκτωρα (546), ΔΕΗ (3.026), ΓΕΚ (790), Intralot (863), ΕΧΑΕ (148), Σιδενόρ (254), Τέρνα Ενεργειακή (102).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, ιδιαίτερα περιορισμένο ήταν το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap αφού σημειώθηκαν μόλις 200 options (120 calls και 80 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα διατηρήθηκε στο 45%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χ.Α., δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (6.972.506 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v