Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στις 326-350 μ. κρίνεται η βραχυπρόθεσμη τάση

Με... πύρρειες νίκες προχωρά η κυβέρνηση. Ζητούμενη η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η χρηματοδότηση της οικονομίας. Σύντομα αποσαφηνίζεται η τάση για τον FTSE-25 είτε πάνω από τις 350 μονάδες είτε κάτω των 326 μονάδων.

Σε φλερτ με τα νέα υψηλά 18 μηνών αναφερόταν ο Θανάσης Σταυρόπουλος. Με τον Γενικό Δείκτη στις 1.011 μονάδες, τον Ftse Large Cap στις 340 σε κλείσιμο, με τις τράπεζες να... αντέχουν για ακόμη μία συνεδρίαση. Και με τις εξελίξεις εκτός και εντός συνόρων να τρέχουν, από την αναζωπύρωση της κρίσης στις αγορές του ευρωπαϊκού νότου, μέχρι τις κινητοποιήσεις της ΠΝΟ και τις απεργίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Καλώς ή κακώς, η κυβέρνηση προχωρά, έστω έτσι όπως προχωρά, βοηθούμενη και από τις δημοσκοπήσεις, επιλέγοντας την τακτική και τις μεθόδους που επιλέγει. Αυτή η κατάσταση αποτυπώνεται και χρηματιστηριακά με την επιφυλακτική στάση να αποτυπώνεται στις συναλλαγές, στα στενά εύρη διακύμανσης βασικών δεικτών και μετοχών και στη συσσώρευση για περίπου έναν μήνα του βασικού δείκτη FT στη λεγόμενη γραμμή λαιμού.

Με τον τραπεζικό δείκτη να παλεύει τις 200 μονάδες και προσώρας να αδυνατεί να επιβεβαιώσει (ή όχι) μία εφικτή κίνησή του προς τις 250, τουλάχιστον για όσο μένουν εκκρεμή ανοιχτά μέτωπα.

Σε σχετικό θέμα του euro2day  γίνεται λόγος για τη (σχεδόν) βεβαιότητα πλέον μιας εύλογης παράτασης του χρόνου των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, την αναπροσαρμογή των επιχειρησιακών σχεδιασμών των τεσσάρων συστημικών ομίλων. Η μετοχή της Εθνικής κράτησε και εχθές το 1,10 ευρώ, παρότι γίνονται αρκετές συναλλαγές ενδοσυνεδριακά σε επίπεδα προς το 1,05 ευρώ. Ωστόσο, η ΕΤΕ κρατά, η Alpha Bank ομοίως, αν και με τραυματισμένη τεχνικά εικόνα.

Στον χώρο των επιχειρήσεων συνεχίζεται η χαμηλών τόνων κινητικότητα, καθώς το ζητούμενο και για τις υγιείς είναι η επαναλειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, της επαναχρηματοδότησής τους, της διαπραγμάτευσης ευνοϊκότερων όρων.

Ξένοι και εγχώριοι οίκοι, η Deutsche Bank, η Morgan Stanley, αλλά και η Alpha Finance και η Eurobank Equities παρακολουθούν εταιρείες όπως ο Μυτιληναίος, η ΜΟΗ, η ΕΧΑΕ κ.ά., ενδεικτικό της διατήρησης ενός στοιχειώδους επενδυτικού κλίματος.

Από τεχνική πλευρά η κίνηση του .. 25άρη και πάλι προς τις 340 μονάδες ξαναβάζει στο παιχνίδι το ενδεχόμενο επεναφοράς προς τις 350, με ενδιαφέρουσα -τεχνικά- εξέλιξη την αναθεώρηση του χαμηλού ορίου από τις 318 στις 326 μονάδες.

Μετά από έναν μήνα ιδιότυπης συσσώρευσης, πολλές είναι οι ενδείξεις που συντείνουν στην εκτίμηση πως σύντομα θα έχουμε αποσαφήνιση της τάσης. Είτε για νέα κίνηση πάνω από τις 350 ή για ακόμη μία διόρθωση χαμηλότερα προς τις 326 και τις 318 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v