Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Άμεσα κρίνονται οι 360 μον. για τον 25άρη

Με όπλο την πιθανή παράταση για τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης ο τραπεζικός κλάδος θα κάνει (ή όχι) τη διαφορά. Στις λεπτομέρειες θα κριθεί το στοίχημα των 360 μονάδων για τον FTSE Large Cap.

Καλή συνεδρίαση η χθεσινή, που με αιχμή τις τράπεζες οδήγησε στο «νέο υψηλό» των 1.035,19 μονάδων τον Γενικό Δείκτη και τον FTSE Large Cap στις 349,27 μονάδες.

Με συναλλαγές 80,583 εκατ. ευρώ και 48,221 εκατ. μετοχές- σε απόλυτο αριθμό τεμαχίων-, με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να ποντάρουν στο ενδεχόμενο... λύσης της συσσώρευσης για τον δείκτη της «μεγάλης κεφαλαιοποίησης». Για ακόμη μία συνεδρίαση -σε ανοδική φάση του Χ.Α.- ο μεν Γ.Δ. καταγράφει ακόμη ένα υψηλό μηνών, ο δε... 25άρης όλο και πλησιάζει τη δική του κορυφή στις 360-361 μονάδες.

Και εδώ είναι ίσως το δυσκολότερο σημείο του βραχυπρόθεσμου παιχνιδιού καθώς μόνο με πειστική ανοδική διάσπαση των 360-365 μονάδων θα έχουμε σαφή ένδειξη κι ισχυρή ένδειξη για τη συνέχεια.

Αναλυτές και παράγοντες αλλά και φίλοι, τη γνώμη και την τεχνική ματιά των οποίων λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη, επιμένουν πως ΜΟΝΟ σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο απομακρύνεται ο... κίνδυνος μιας απόλυτα δικαιολογημένης τεχνικά διόρθωσης, ενδεχομένως προς τις 305-300 μονάδες.

Το ότι η χθεσινή αντίδραση στηρίχθηκε κυρίως στις τράπεζες, οι μετοχές των οποίων πήραν βαθιά... ανάσα από την αναμενόμενη παράταση της περιόδου ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων και την υλοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης για έναν «φορέα κακών μερών τραπεζών», είναι ενδιαφέρον. Αρκεί να δοθεί έγκαιρα το πράσινο φως από την τρόικα και το ΤΧΣ, που συναινεί απόλυτα στο εύλογο αίτημα των τραπεζών.

Και δη της Εθνικής, που χρειάζεται εύλογο χρόνο για την υλοποίηση του σχεδιασμού της. Μέχρι την επόμενη Παρασκευή διαρκεί η περίοδος αποδοχής της Δημόσιας Πρότασης κι η διοίκηση του ομίλου τρέχει σε όλα τα επίπεδα. Το ότι ο κλαδικός δείκτης δεν έχασε τις 180 μονάδες σε κλείσιμο, το ότι η μετοχή της ΕΤΕ μαζευόταν από ισχυρά χέρια στα χαμηλά των τελευταίων συνεδριάσεων (κάτω και από το κρίσιμο 1,10 ευρώ) παραπέμπει σε προεξόφληση ή σε έγκαιρη πληροφόρηση συγκεκριμένων κέντρων, που έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν κάτι παραπάνω από εμάς. Έστω και έτσι, οι τράπεζες μένουν στο παιχνίδι, η Πειραιώς κινείται και προς τη Millennium κι οι βασικοί δείκτες βοηθιούνται και προσεγγίζουν κρίσιμες αντιστάσεις.

Όπως σημειώναμε και εχθές στον Εκηβόλο, το παιχνίδι ξεκαθαρίζει σύντομα, ο FTSE Large Cap οδηγείται σε... λύση της συσσώρευσης και μέσα στις επόμενες συνεδριάσεις θα γνωρίζουμε εάν οδηγούμεθα άμεσα προς τις 400 μονάδες ή αν θα μεσολαβήσει μία... βουτιά προς τις 305-300 μονάδες για τον δείκτη. Από αυτήν την άποψη, και η σημερινή συνεδρίαση θεωρείται κρίσιμη κι ενδιαφέρουσα για όσους κινούνται με ορίζοντα το πολύ τρεις συνεδριάσεις και δεδομένου πως αύριο είναι η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Στο μη τραπεζικό μέτωπο, όλο και αγκυλώνει το θέμα του ΟΠΑΠ κι ο Γ. Παπανικολάου επανέρχεται και σήμερα στα επίμαχα ζητήματα. Ενδιαφέρουσες η διακύμανση της μετοχής και η διαφαινόμενη προσπάθεια επαναφοράς προς τα υψηλά του Μαρτίου 2012. Σε διαδικασία σχηματισμού κορυφής οι μετοχές των ΟΤΕ και ΔΕΗ με αυξημένες συναλλαγές για ακόμη μία συνεδρίαση, σε φάση επαναφοράς -προς τα υψηλά του Ιανουαρίου- οι τίτλοι των Μυτιληναίου, Motor Oil, Ελληνικών Πετρελαίων, Ελλάκτωρ. Ομοίως και άλλων μετοχών σηματωρών από τη μεγάλη και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Ωστόσο, ενώ αυτά διαδραματίζονται στο χρηματιστηριακό ταμπλό, η κατάσταση στην ευρωζώνη παραμένει ρευστή, η αβεβαιότητα και οι επιφυλάξεις επιμένουν παρούσες κι οι οικονομικοί δείκτες δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Αλλά και στο εσωτερικό μέτωπο ασθμαίνουσα η τρικομματική κυβέρνηση, με πολλά μέτωπα ανοιχτά, βλέπει πως στο πολύ καθοριστικό ζήτημα των εσόδων... μένει πίσω. Ό,τι αυτό προοιωνίζεται για τη δύσκολη κι εξουθενωτική συνέχεια.

Σε ένα κοινωνικό περιβάλλον, που προ πολλού έχει εξαντλήσει τις αντοχές του. Και αυτό είναι το χειρότερο.

Που, όπως εύγλωττα αποτυπώνει ο Νίκος Γ. Δρόσος, ξεπερνά τα όρια της αξιοπρέπειάς του. Και αυτό είναι ζοφερό.

Σε ένα εργασιακό περιβάλλον που όπως θα δείξουν τα στοιχεία της Eurostat διατηρεί την Ελλάδα στη θλιβερή θέση του «πρωταθλητή» ανεργίας με 26,8% και με το εφιαλτικό σχεδόν 58% στις νεαρές ηλικίες. Και αυτό αγγίζει πλέον τα όρια της... έκρηξης.

Δυστυχώς...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v