Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Εξανεμίζονται τα κέρδη

Τα νεότερα από τη Σύνοδο Κορυφής διατηρούν το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές. Ήπια πτώση στο ΧΑ που κινείται στις 1.040 μονάδες. Κέρδη για την 3Ε (1,98%). Απώλειες για Εθνική, ΔΕΗ, Εurobank.

Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, από τη Φρανκφούρτη και το Παρίσι, μέχρι το Μιλάνο, με εξαίρεση την Αθήνα.

Το Χ.Α. καταγράφει μικρή πτώση, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται στα επίπεδα των 1.040 μονάδων, τον FTSE Large Cap έως τις 350 μονάδες, με απώλειες για τις τράπεζες, αλλά με υπεραπόδοση για Coca Cola 3E. Μικρή πτώση για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo, Intralot, Μέτκα.

Ένα… χρηματιστήριο μόνη της η Coca Cola, οδηγεί με τα αλλεπάλληλα υψηλά της υψηλότερα όχι μόνο την αποτίμηση του ομίλου, αλλά και τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες. Με αυξημένες συναλλαγές, η μετοχή της κυμαίνεται μεταξύ των 20,54 και των 20,86 ευρώ.

Η μετοχή του ΟΤΕ κινείται στα 6,33 ευρώ, του ΟΠΑΠ στα 6,77-6,95 ευρώ. Οι πωλητές υπερισχύουν σε Intralot, Eurobank Properties και Frigoglass, που ακολουθεί τη φρενήρη πορεία της μητρικής.

Η αξία των συναλλαγών σε μάλλον μέτρια επίπεδα και με μέτρια εμπορευσιμότητα για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχωρεί με τιμές από το 1,12 έως το 1,15 ευρώ. Στο εύρος του 1,35-1,42 ευρώ η Alpha Bank.

Ήπιες μεταβολές με ήπιες πιέσεις και μικρή διόρθωση για τις μετοχές των Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, Motor Oil, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια.

Ανάλογη εικόνα και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, καθώς συνεχίζουν υψηλότερα Lamda Development, Νηρεύς, Πλαστικά Θράκης, Intracom, Τράπεζα Αττικής, Επίλεκτος.

Στα 2,49 ευρώ η ΓΕΚ Τέρνα, στα 2,08 ευρώ η Σιδενόρ, στα 2,27 ευρώ η Σωληνουργεία Κορίνθου, στα 2,50 ευρώ ο Φουρλής.

Την ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες συνεχίζονται για δεύτερη μέρα οι σκληρές διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2014-2020), με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να καταθέτει αναθεωρημένη πρόταση που προβλέπει περαιτέρω περικοπές δαπανών.

Και ενόσω συνεχίζεται η κρίση, στον έκτο χρόνο της, ο μέγας ωφελημένος από αυτήν κατακτά άλλο ένα «μετάλλιο». Το δεύτερο υψηλότερο εμπορικό πλεόνασμα σε βάθος 70 και πλέον χρόνων κατέγραψε το 2012 η Γερμανία. Επιβεβαιώνοντας με τον καλύτερο τρόπο ποιος ωφελείται από το βάθεμα της κρίσης και υπέρ ποιων συμφερόντων λειτουργούν οι «πρωσικές» συνταγές.

Στα ευρωχρηματιστήρια, ο DAX ενισχύεται προς τις 7.635,63 μονάδες, θυμίζουμε δε πως τα υψηλά 52 εβδομάδων έχουν διαμορφωθεί στις 7.857,97 μονάδες. Στο 1,3420 δολάριο το ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v