Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Επιταχύνει" στο κλείσιμο το Χρηματιστήριο

Στις 350 μονάδες ο 25άρης, κρατά μεγάλο μέρος των κερδών της η ETE. Ενισχύονται Πειραιώς, ΕΧΑΕ, Frigoglass. Ενδείξεις "κόπωσης" για ΜΟΗ, ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ. Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στις τράπεζες για AMK και bad bank.

Η διστακτικότητα παραμένει κυρίαρχη στο Χ.Α. Η μέχρι τώρα εικόνα της συνεδρίασης δεν επιτρέπει τη μεγαλύτερη έκθεσή μας σε μετοχικό κίνδυνο να και στο κλείσιμο ο Γενικός Δείκτης ανέβηκε ως τις 1044 μονάδες.

Νώρίτερα βρέθηκε λίγο χαμηλότερα στις 1.030-1.035 μονάδες, τον Ftse Large Cap στην περιοχή των 348-352 μονάδων και με την αρχική ορμή του τραπεζικού κλάδου να έχει ανακοπεί.

Ενδεικτική είναι η διολίσθηση του κλαδικού δείκτη προς τις 210 μονάδες και η απώλεια του μεγαλύτερου μέρους των αρχικών κερδών. Σε μάλλον μέτρια επίπεδα οι συναλλαγές, παραμένουν αυξημένες σε Εθνική, Alpha Bank και μάλλον μειωμένες σε σχέση με τις τελευταίες συνεδριάσεις στις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι σχετίζουν την κόπωση των τραπεζών, τη διολίσθηση της πλειονότητας των μετοχών της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης με τη θέση του Γ. Στουρνάρα σχετικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας ομπρέλας-κοινής bad bank και με τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης.

Η αλήθεια είναι πως ο υπουργός δεν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες, που και εμείς είχαμε εχθές το πρωί, ωστόσο εύσχημα μεταθέτει για αργότερα, σε εύθετο χρόνο, μία τέτοια λύση.

Πράγματι, προσώρας, το σύστημα λειτουργεί με δύο "κακά" τραπεζικά μέρη, της Αγροτικής και του Ταμιευτηρίου, όμως η λύση ενός ενιαίου σχήματος προβλέπεται στις μνημονιακές πρόνοιες και εξ όσων γνωρίζουμε έχει τεθεί από τους τραπεζίτες και στην ΕΕΤ, στην ΤτΕ και στον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών.

Κατά συνέπεια, ίσως βιαστήκαμε, εχθές, να θεωρήσουμε σχετικά άμεση προτεραιότητα ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο το ζήτημα υφίσταται. Αναμφίβολα, οι δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα επηρέασαν το κλίμα, περιόρισαν τον αρχικό ενθουσιασμό και κόλλησαν τον Large Cap στα όρια των 352 μονάδων.

Θυμίζουμε την πρωινή, προσυνεδριακή, αναφορά μας, πως ΜΟΝΟ πειστική ανοδική διάσπαση των 360-361 μονάδων (με τζίρους πάνω από 80-90 εκατ. ευρώ) θα αποτελούσε ισχυρή ένδειξη για συνέχιση της κίνησης προς τις 400 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής έφθασε έως και 4,45% υψηλότερα, για να υποχωρήσει προς το 1,15, αλλά λίγο μετά τις 13.40 ενισχύεται εκ νέου. Στο 1,41 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank με συνεχείς διακυμάνσεις και μικρές απώλειες προ ολίγου. Μερική κατοχύρωση θέσεων σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, ενώ η διακύμανση μετοχών-σηματωρών όπως Motor Oil, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ κ.ά. τείνει σε διολίσθηση από τα... τοπικά υψηλά της τελευταίας βραχύβιας ανοδικής αντίδρασης.

Αν και ακόμη είναι νωρίς, φαίνεται πως μετοχές-σηματωροί οπισθοχωρούν, παρά συνεχίζουν, με τους πωλητές να έχουν ελαφρύ προβάδισμα σταδιακά μετά τις 13.30-13.35.

Τεχνικά, εάν στη συνέχεια δεν δοθούν ενδείξεις για έναν πιθανό νέο γύρο πάνω από τις 352 μονάδες, πιθανότερο θα είναι το ενδεχόμενο της περαιτέρω μικρής διολίσθησης. Θυμίζουμε πως με γνώμονα το Τ+3 όσοι επανατοποθετήθηκαν από τα χαμηλά των προηγούμενων 1-2 συνεδριάσεων σήμερα-αύριο θα επιδιώξουν να κάνουν ταμείο.

Υψηλότερες τιμές προ ολίγου για Ελληνικά Χρηματιστήρια, Frigoglass, EXAE, Πειραιώς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v