Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ:Οι "προβολείς" σε τράπεζες, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ

Μόνο πειστική ανοδική διάσπαση των 360/361 μον. (FTSE Large Cap) ισχυροποιεί το ενδεχόμενο άμεσης προσέγγισης των 400 μονάδων. Στο επίκεντρο ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, 3Ε αλλά και η ευρωσυζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Καθάρισε πάλι η Coca Cola και η χθεσινή συνεδρίαση είχε το ζητούμενο κλείσιμο. O Θανάσης Σταυρόπουλος μέτρησε τα νέα υψηλά 18 μηνών για τη μετοχή του μακράν βαρύτερου εκπροσώπου του Χ.Α. (3Ε ίσον με επτά… Εθνικές, για να έχουμε μία τάξη σύγκρισης).

Στις 1.042,16 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με 0,67% και σχεδόν ισοδύναμη αντίδραση (κατά 0,63%) για τον FTSE Large Cap, που όλο και πλησιάζει το 360άρι και όλο μας βάζει σε μεγαλύτερους... πειρασμούς. Να μπει περισσότερο κανείς ή να μην μπει καθώς από την τελευταία αντίδραση μετρά καλό ταμείο...

Παρασκευή σήμερα, για να δούμε, από τη στιγμή που συμμεριζόμαστε την άποψη διορατικών παικτών πως ΜΟΝΟ με πειστική ανοδική διάσπαση των 360-361 μονάδων θα έχουμε επαρκή ένδειξη για άμεση συνέχιση προς τις 400 μονάδες.

Ο Γ. Πολίτης -CEO της Euroxx- εκτιμά πως οι τρέχουσες αποτιμήσεις είναι δελεαστικές για τοποθετήσεις. Λίγοι είναι αυτοί που θα διαφωνήσουν μαζί του. Ωστόσο, η... μέτρηση ορισμένων καλών αναλυτών περιλαμβάνει και έναν κυματισμό... πτωτικό, που μπορεί να μας παρασύρει αρκετά χαμηλότερα.

Εν πάση περιπτώσει, οι περισσότεροι με μικρότερο ή μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου και της ρευστότητάς μας είμαστε εντός παιδιάς και ανάλογα προχωρούμε.

Η Νέα Υόρκη εχθές το βράδυ είχε μία ήπια διόρθωση, αλλά όχι κάτι το ανησυχητικό καθώς ο S&P 500 παραμένει πάνω από τις 1.500 μονάδες. Ο DJIA, με απώλειες 0,30%, διαμορφώθηκε στις 13.944,05 μονάδες.

Στην Ευρώπη οι εταίροι κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους να δικαιώσουν το Βερολίνο, που ενδόμυχα θεωρεί πως ο... Νότος, η... περιφέρεια, χρειάζεται μία γερμανική διακυβέρνηση, έναν πρωσικό μηχανισμό συμμόρφωσης και λειτουργίας.

Από την άλλη, οι τελευταίες δηλώσεις του Ολλανδού επιτρόπου για τη Λευκωσία και τον ειδικό λογαριασμό, που θα πρέπει να συστήσουν οι Κύπριοι για να εγγυηθούν τις χρηματοδοτήσεις με τα έσοδα των συμβολαίων μελλοντικής εκμετάλλευσης - αξιοποίησης του φυσικού αερίου-πετρελαίου έρχονται να διαλύσουν και τις όποιες ψευδαισθήσεις μπορεί να είχαν οι καλόπιστοι.

Δεν περιμένουμε πως στη σύνοδο και στη συζήτηση για τον κοινοτικό προϋπολογισμό θα προκύψει κάτι που θα είναι ενάντια -επί της ουσίας όμως- στον ευρύτερο σχεδιασμό του Βερολίνου, γι' αυτό κρατάμε πολύ-πολύ μικρό καλάθι. Μακάρι η Αθήνα να διεκδικήσει και να λάβει όσα περισσότερα μπορέσει.

Σε αυτήν τη φάση της κρίσης, η κυβέρνηση, και προσωπικά ο Αντ. Σαμαράς, βρίσκεται αντιμέτωπη με ολοένα κι εντεινόμενες και πυκνότερες επιθέσεις και από το εσωτερικό της Ν.Δ. εναντίον του Γ. Στουρνάρα.

Για να μην παρεξηγούμαι, η θέση μου -και είναι προσωπική και τίποτε περισσότερο- για τον Γ. Στουρνάρα είναι γνωστή, ξεκάθαρη, διατυπωμένη δε και από τον Εκηβόλο. Ωστόσο, η πραγματικότητα και οι εξελίξεις θα πρέπει να συνεκτιμώνται στον παικτικό σχεδιασμό μας.

Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών μπορεί να... φρέναραν εχθές την επιχειρούμενη αντίδραση στις τράπεζες, μπορεί η Εθνική να μην κράτησε τα αρχικά ισχυρότερα κέρδη της, αλλά ο κλαδικός δείκτης έκλεισε σε καλό σημείο. Η δε μετοχή της Εθνικής έδειξε για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση ικανοποιητικά αντανακλαστικά, οπότε δεν αλλάζουμε την τακτική μας.

Ενδιαφέρον στοιχείο η αυξημένη σε κομμάτια συναλλακτικότητα σε μετοχές καθώς οι συναλλαγές έφτασαν συνολικά τα 62,240 εκατ. ευρώ. Ας μη διαφεύγουν της προσοχής μας τα τελευταία στοιχεία συμμετοχής ξένων (και «ξένων») - Ελλήνων επενδυτών στο Χ.Α.

Σε υψηλά 18 μηνών η Coca Cola, είναι φανερό πως προσέχουν την αποτίμησή της περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Ζωηρό το ενδιαφέρον για τις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ με τον Οργανισμό να πωλεί έναντι 208 εκατ. ευρώ τον Hellas Sat Arab Sat (αγοραστής η ARAB SAT) και να διατηρεί την ανοδική φορά του.

Για τις περισσότερες από τις υπόλοιπες μετοχές του... 25άρη και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης η εικόνα είναι λίγο ως πολύ γνωστή. Για Μυτιληναίο, ΜΟΗ, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια αλλά και για ΕΧΑΕ, Ιντραλότ όπως για ΓΕΚ/Τέρνα, Φουρλή, Σιδενόρ, Νηρέα, Σωληνουργεία, Ιντρακόμ. Πολλά θα εξαρτηθούν από το αν ο Large Cap θα διασπάσει πειστικά (και με συναλλαγές πάνω από 80-90 εκατ. ευρώ) το ισχυρό σημείο αναφοράς των 360-361 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v