Ήλθαν τα πάνω, κάτω στο ΧA!

Ισχυρές απώλειες κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης, με το χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 16 συνεδριάσεων και 11 από τις 25 μετοχές του FT 25 να κλείνουν στο χαμηλό ημέρας. Κέρδη για ΓΔ (4,64%) και τράπεζες (1,15%) στην εβδομάδα.  

Σημαντικές ανατροπές επεφύλασσε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη να ξεκινά με ανοδικές διαθέσεις και να καταλήγει να κλείνει με αξιοπρόσεκτες απώλειες και στο χαμηλό ημέρας, ενώ στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν και 11 από τους τίτλους του FTSE25 και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola, Intralot, Frigoglass, Alpha Bank, Eurobank, MIG, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Πειραιώς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τη σημαντική μεταβλητότητα, η επιφυλακτικότητα που επικράτησε από την αρχή μέχρι τέλους στο μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ, είχε σαν αποτέλεσμα αφ΄ ενός τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 16 συνεδριάσεων και αφ΄ ετέρου το γεγονός ότι από την αρχή μέχρι το τέλος οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο να είναι σαφώς περισσότεροι από αυτούς με θετικό.


Τα στατιστικά του ΧΑ

Από εκεί και πέρα και για όσους ασχολούνται με τα στατιστικά, η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε έδωσε κέρδη 4,64% για τον Γενικό Δείκτη και 1,15% για τον Τραπεζικό.
 
Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 12,63% και ο Τραπεζικός απώλειες 9,57%.

Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά και όπως προαναφέρθηκε η συνεδρίαση ξεκίνησε ανοδικά, με τρεις μετοχές του 25αρη και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola, ΟΤΕ και Frigoglass να προσπαθούν να κάνουν την διαφορά, ενώ τον γύρο της Αγοράς έκαναν φήμες σύμφωνα με τις οποίες έρχεται αναβάθμιση της Ελλάδας από την Fitch, ενώ κάποιες άλλες αναφερόντουσαν σε πιθανές αλλαγές – προσθήκες στον MSCI. 


Τι λένε JP Morgan και Societe Generale για 3E

“Κεφάλι” και στην σημερινή συνεδρίαση πήρε ο τίτλος της Coca-Cola, που αναρριχήθηκε μέχρι τα 21,00 ευρώ (+3,76%), με “καύσιμα” από την σημερινή έκθεση της JP Morgan.

Πιο συγκεκριμένα, σε αύξηση της τιμής-στόχου για την 3E στα 23 ευρώ ανά μετοχή από 20 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε η JP Morgan, διατηρώντας αμετάβλητη τη σύσταση “overweight”. Ο διεθνής οίκος κάνει λόγο για προοπτικές σημαντικής ανάκαμψης των κερδών της εταιρείας και αυξημένης ρευστότητας μετά την εγγραφή της εταιρείας στο Λονδίνο.

Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα Q4, τα οποία θα ανακοινωθούν στις 14 Φεβρουαρίου, η JP Morgan εκτιμά πως θα εμφανίζουν καθαρά EBIT ύψους 61 εκατ. ευρώ. Σημειώνει πως έχει υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή του συνόλου της χρήσης 2012 κατά 2%.

Αυτά μέχρι τις 15.35, καθώς από εκεί και πέρα ο τίτλος της Coca-Cola όχι μόνο απώλεσε όλα τα αρχικά του κέρδη , αλλά στο υπόλοιπο της συνεδρίασης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Μάλιστα κατά το τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης ήλθε και ο “αντίλογος” από την Societe Generale, η οποία στην δική της έκθεση αναφέρει: “ Η αντίδραση της μετοχής ενόψει της εισαγωγής στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου έφτασε σε όρια υπερβολής”. Ο οίκος δίνει σύσταση "sell" και τιμή στόχο 12μηνου τα 14 ευρώ, ενώ καλεί τους επενδυτές να περιμένουν βελτιωμένες τάσεις στα οικονομικά αποτελέσματα Q4 από τη Ρωσία αλλά συνεχιζόμενη αδυναμία στη Δυτική Ευρώπη.

Ως αποτέλεσμα της ανόδου η μετοχή της τελεί υπό διαπραγμάτευση με εκτιμώμενο (με βάση τα κέρδη του 2013) P/E 23 φορές και κέρδη ανά μετοχή (EPS) το οποίο με βάση την μέση εκτίμηση (consensus) διαμορφώνεται στα 0,9 ευρώ, ένα premium 28% σε σχέση με τον κλάδο ποτών.

Η SG υποστηρίζει ότι η μετοχή τιμολογεί πολύ μεγαλύτερο μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης κερδών ανά μετοχή από το 18% που είναι η μέση εκτίμηση για την τριετία 2012-2015 (13% σύμφωνα με την εκτίμηση μόνο της SG).

Στην τιμή - στόχο που δίνει οι μετοχές θα τελούν υπό διαπραγμάτευση με premium 20% σε σχέση με την CCE, επίσης εμφιαλωτή της Coca Cola, για την οποία η πρόβλεψη για το ρυθμό αύξησης των κερδών ανά μετοχή στην τριετία φτάνει το 10%.

Επόμενος αρχικός πρωταγωνιστής ο τίτλος του ΟΤΕ, στον απόηχο της χθεσινής ανακοίνωσης σύμφωνα με την οποία συμφωνήθηκε η πώληση του 99,05% της Hellas Sat, στην ArabSat. Τα συνολικά έσοδα του Οργανισμού από την πώληση του μεριδίου του στην Hellas Sat ανέρχονται σε €208 εκατομμύρια.

Ο τίτλος αναρριχήθηκε μέχρι τα 6,44 ευρώ (+1,58%), όμως μετά τις 16.06 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Με “τη φόρα” των προηγούμενων δύο ανοδικών συνεδριάσεων ερχόταν η μετοχή της Frigoglass, που ξεκίνησε “φουριόζικα” και αναρριχήθηκε μέχρι τα 6,26 ευρώ (+3,13%), όμως σταδιακά έχασε τα αρχικά κέρδη και μετά τις 15.53 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Κέρδη στα μεγάλα Ασιατικά Χρηματιστήρια, πλην Nikkei και “πράσινα” ταμπλώ σε μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street, με τους επενδυτές να ενθαρρύνονται από τα στοιχεία Κίνας και ΗΠΑ.

Ξεκινώντας από την Κίνα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Χώρας σημείωσε άνοδο 2% τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση, επιβραδύνοντας από ρυθμό 2,5% που είχε καταγράψει το Δεκέμβριο και επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Την ίδια στιγμή οι εξαγωγές της Χώρας σημείωσαν άλμα 25% και οι εισαγωγές σκαρφάλωσαν 28,8% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο διαμορφώνοντας το εμπορικό πλεόνασμα στα 29,2 δισ. δολ.

Αντίθετα, στο Τόκιο η Sony Corp. βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά την ανακοίνωση ζημιών 10,8 δισ. γεν για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου. Η μετοχή σημείωσε σημαντικές απώλειες στον απόηχο των αποτελεσμάτων της εταιρείας.

Από εκεί και πέρα, η Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας προβλέπει ανάκαμψη του ΑΕΠ της Χώρας, έστω και οριακή (0,1%), κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Reuters, η κρατούσα άποψη είναι η Γαλλία θα καταγράψει και το πρώτο τρίμηνο του 2013 αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης.

Ενισχύθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας


Στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 60 ετών ενισχύθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας το 2012. Οι αναλυτές ωστόσο επικεντρώνονται στα στοιχεία του Δεκεμβρίου που δείχνουν σαφή αποδυνάμωση και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Συνολικά για το 2012 το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας διαμορφώθηκε στα 188,1 δισ. ευρώ.

Το Δεκέμβριο ωστόσο, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,3% σε μηνιαία βάση, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1,3%. Τα στοιχεία του Δεκεμβρίου ήταν κατώτερα των προσδοκιών. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση των εξαγωγών κατά 1,3% και των εισαγωγών κατά 1,4%.

Η Ισπανία θα αντιμετώπιζε λιγότερους κινδύνους υποβάλλοντας σήμερα ένα αίτημα για το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αντί να περιμένει να αυξηθούν οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων, εκτιμά υψηλόβαθμο στέλεχος της Pimco.
 
Η αξία του προγράμματος των Οριστικών Νομισματικών Συναλλαγών (OMT) της ΕΚΤ δεν βρίσκεται στη συρρίκνωση των αποδόσεων των ισπανικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών όπως ελπίζουν οι Ισπανοί πολιτικοί, αλλά στο να αποτραπεί μια νέα διεύρυνση των αποδόσεων, σημειώνει σε σχετική ανάλυση ο Lorenzo Pagani, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στα γραφεία της Pimco στο Μόναχο.

Η Moody’s Investors Service Inc. τονίζει ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Ιρλανδικής Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη χαλάρωση της αποπληρωμής του χρέους της Χώρας, είναι “credit positive” για την αξιολόγηση “Ba1” της Ιρλανδίας και τις αρνητικές προοπτικές.

Από την άλλη και όπως αναφέρει σε σημερινή του ανάλυση το Reuters, η χθεσινή συμφωνία Ιρλανδίας – ΕΚΤ έτυχε θερμής αποδοχής από τους επενδυτές που θεωρούν πως το εν λόγω deal θα βοηθήσει την Ιρλανδία να πουλήσει φθηνότερα το χρέος της το 2013 και να επιστρέψει νωρίτερα των εκτιμήσεων στις Αγορές.

Ο θετικός αντίκτυπος της συμφωνίας αναμένεται να τροφοδοτήσει το τρέχον ράλι στους Κρατικούς τίτλους της Ιρλανδίας, εκτιμούν οι αναλυτές.

H συμφωνία της Ιρλανδίας, για την αντικατάσταση των υποσχετικών για τις Τράπεζες αποτελεί θετική εξέλιξη για την Χώρα, εκτιμά η Fitch. Όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος, η συμφωνία μειώνει τις ανάγκες αναχρηματοδότησης, περιορίζει την μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική πίεση και καθιστά τα Δημόσια οικονομικά της Ιρλανδίας πιο διαφανή.

Παρά την σχετικά καλή σημερινή εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών, δεν είναι μικρός ο αριθμός των διεθνών αναλυτών που συνεχίζει να εκτιμά ότι θα συνεχιστεί η πλαγιοκαθοδική κίνηση των Χρηματιστηρίων.

Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ισπανία και την Ιταλία “τράβηξαν την σκανδάλη” της διόρθωσης και οδήγησαν ορισμένες Αγορές στο να χάσουν όλα τα κέρδη του 2013, επισημαίνει η αισιόδοξη σχολή σκέψης, που υποστηρίζει ότι απομένει άλλο ένα 5% πτώση στην Ευρώπη μέσα στις επόμενες εβδομάδες, με τον δείκτη των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης της Γερμανίας να είναι ο πιο ευάλωτος στη διόρθωση αυτή.

Μάχη με το χρόνο δίνει η Ευρωζώνη, καθώς όσο η οικονομία παραμένει βυθισμένη στην ύφεση το πολιτικό ρίσκο παραμένει στα ύψη, σχολιάζει το Βρετανικό περιοδικό “Economist”.

Η μεγαλύτερη ανησυχία, είναι ότι παρά τη βελτίωση των συνθηκών από το Καλοκαίρι, ο θετικός αντίκτυπος των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν αντανακλάται στην πραγματική οικονομία, καθώς η “τρύπα” από την οποία πρέπει να “δραπετεύσει” η Ευρωζώνη, βάθυνε στα τέλη του 2012, την ώρα που η ανεργία έχει αναρριχηθεί σε επίπεδα ρεκόρ, στο 11,7%.

Τις προοπτικές της Ευρωζώνης “καλύπτουν δύο μαύρα σύννεφα”, σύμφωνα με το Βρετανικό περιοδικό. Το ένα είναι το γεγονός ότι οι Τράπεζες παραμένουν διστακτικές στο να δανείσουν και το δεύτερο είναι η ανατίμηση του ευρώ.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το εμπορικό έλλειμμα υποχώρησε σχεδόν 21% στα 38,54 δισ. δολ. (χαμηλά τριών ετών) από το αναθεωρημένο μέγεθος των 48,61 δισ. δολ. ένα μήνα νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου.

Οι αρχικές εκτιμήσεις του Υπουργείου τοποθετούσαν το έλλειμμα του Νοεμβρίου στα 48,73 δισ. δολ. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν το έλλειμμα στα 45,5 δισ. δολ.Για το σύνολο του έτους το έλλειμμα υποχώρησε 3,5% και διαμορφώθηκε σε 540,4 δισ. δολ. από 559,9 δισ. δολ. το 2011.


Επιστρέφοντας στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, η Ελλάδα αναθεώρησε το Μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα του 2013-2016, στοχεύοντας σε έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 4,5% του ΑΕΠ το 2013, από 5,5% προηγουμένως, σύμφωνα με το Reuters.

Επίσης, προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 0,3%. Το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,2% το 2016, έναντι του 4,5% που ήταν ο στόχος στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης της Χώρας. Το χρέος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 174,2% του ΑΕΠ το 2013 και στο 164% το 2016.

Από την επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου (αποτελεί προαπαιτούμενο για τη δόση του Φεβρουαρίου, ύψους 2,4 δισ. ευρώ), επιβεβαιώνεται και η ανάγκη προσδιορισμού πρόσθετων μέτρων της τάξεως των 4,5 δισ. ευρώ στη διάρκεια της διετίας 2015-2016 τα οποία, έχουν μεν περιληφθεί ως τάξη μεγέθους στο Μνημόνιο, αλλά είναι προς το παρόν "αγνώστων λοιπών στοιχείων".

Σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 1 δισ. ευρώ και διάρκειας 13 εβδομάδων θα προχωρήσει την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Λάθος χαρακτηρίζει τους υπολογισμούς της Αγοράς για τους κινδύνους που υπάρχουν σε πολιτικό επίπεδο στην Ελλάδα, η Royal Bank of Scotland, επισημαίνοντας ότι το τοπίο θα ξεκαθαρίσει ελαφρώς στην επόμενη επίσημη αξιολόγηση του Ελληνικού προγράμματος από την Τρόικα το Μάρτιο.

Ο οίκος αναμένει ότι η Κυβέρνηση θα χάσει τους στόχους του προϋπολογισμού και των μεταρρυθμίσεων το πρώτο τρίμηνο του έτους. Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η εξέλιξη μπορεί να απαιτηθεί περαιτέρω δράση και επαναδιαμόρφωση του προγράμματος προσαρμογής, με τις διαπραγματεύσεις να ελλοχεύουν κινδύνους για τη σταθερότητα.

Σύμφωνα με την Royal Bank of Scotland, το ράλι στις Αγορές και στα ομόλογα της Περιφέρειας της Ευρωζώνης, είχε "γυρίσει" πολλούς επενδυτές σε “bullish” προς την περιοχή, ωστόσο θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί γιατί τα στοιχεία που ανακοινώνονται προκαλούν προβληματισμό. Για να συντηρηθεί η στάση αυτή θα πρέπει οι αναπτυξιακοί δείκτες να ενισχυθούν σημαντικά και οι επενδυτές πρέπει να έχουν κατά νου ότι η ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής οικονομίας αναμένεται να παραμείνει αδύναμη κατά το 2013.

Κουμπωμένοι” εμφανίστηκαν οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, μετά την λήξη της σημερινής συνεδρίασης, επισημαίνοντας ότι για το Χ.Α. δεν φτάνει η διόρθωση της ψυχολογίας, αλλά απαιτείται η δρομολόγηση των κρίσιμων θεμάτων που θα βάλουν σε θετική τροχιά την Ελληνική οικονομία και αυτό προς το παρόν δεν φαίνεται.

Ξεκινώντας από το ταμπλώ του 25αρη, ίσως αξίζει να αναφερθεί ότι η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Coca-Cola είναι, περίπου, το 19% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. (!)

Τέσσερις οι τίτλοι με θετικό κλείσιμο και πιο συγκεκριμένα οι Eurobank Properties (+1,31%), Jumbo (+0,27%), Μέτκα (+0,25%) και Τιτάνας (+2,25%), ενώ αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Εθνικής.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Πειραιώς (-4,42%) και Alpha Bank (-4,35%). Ακολούθησαν με απώλειες μεγαλύτερες του 3% οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Coca-Cola, Intralot και με μικρότερες απώλειες οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.

Όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας μέχρι τις 1052,83 μονάδες (+1,02%, στις 11.09). Όμως μετά τις 14.55 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και έκλεισε στο χαμηλό ημέρας των 1022,57 μονάδων με απώλειες 1,88%, ενώ ο τζίρος περιορίστηκε στα 47,2 εκατ. από τα οποία τα 2,7 αφορούσαν “πακέτα” (ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, Jumbo).

Κακή η τελική εικόνα, με 51 ανοδικές μετοχές έναντι 113 πτωτικών και για 18 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 6%.

Από τους σχετικά λίγους θετικούς πρωταγωνιστές, επιμένει ανοδικά η Έλτον, αξιοπρόσεκτη κινητικότητα στην InfoQuest, ενδοσυνεδριακά η Lamda Development έφθασε να απειλεί νέα υψηλά 36 μηνών, ενώ δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση με αυξημένες συναλλαγές συμπλήρωσε η Λούλης.

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Επίλεκτος, όπου στην περιοχή των 0,50 ευρώ άλλαξαν χέρια περίπου 500000 κομμάτια.

Δείχνει να απεγκλωβίζεται από την περιοχή των 120 ευρώ και να “ανοίγει πανιά” για νέες κατακτήσεις ο Καρέλιας, έστω και με ελάχιστες συναλλαγές, καθώς για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση εμφανίστηκε “bid” αισθητά ψηλότερα.

Αναμφισβήτητα η μετοχή ταλαιπωρείται συναλλακτικά, καθώς εδώ και πολύ καιρό βρίσκεται στην κατηγορία “χαμηλής διασποράς”, ενώ ένα “splitαρισμα” θα “ελάφραινε” κάπως το τίτλο.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με τα μεγέθη εννεαμήνου, ο κύκλος εργασιών έφθασε τα 473,4 εκατ. (από 458 εκατ. πέρυσι) και τα καθαρά κέρδη τα 38 εκατ. (+51,8%), πράγμα που σημαίνει ότι στις 30/9 τα κέρδη ανά μετοχή έφθαναν τα 13,77 ευρώ.

Μηδενικός Τραπεζικός δανεισμός, καθαρή θέση στα 255,3 εκατ. ταμειακά διαθέσιμα στα 210,8 εκατ. και τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 350 εκατ.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές στην αγορά

H ανακοίνωση των προκαταρκτικών στοιχείων της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2012 με την εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος, σηματοδότησε την επιστροφή και επικράτηση των αγοραστών στην εβδομάδα που πέρασε στο Χ.Α., αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η Αγορά βλέπει κάποια πρώτα δείγματα γραφής σε ένα από τα τρία μέτωπα –ίσως το βασικότερο- που θα καθορίσουν την φετινή πορεία της, ενώ ήδη υπάρχουν οι πρώτες θετικές διατυπώσεις από τους πιστοληπτικούς αξιολογητές σε ότι αφορά την μελλοντική προοπτική της Χώρας.

Αν και ακόμα οι θετικές διατυπώσεις δεν έχουν μετουσιωθεί σε αναβαθμίσεις, η Αγορά δείχνει να πιστεύει ότι η εξέλιξη αυτή δεν βρίσκεται μακριά.

Στα άλλα δύο μέτωπα, ωστόσο, δεν σημειώθηκε ιδιαίτερη πρόοδος. Η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών εξακολουθεί να κινείται σε ένα χρονικά ασαφές πλαίσιο και οι παλινωδίες που σημειώνονται έχουν περισσότερο προβληματίσει την Αγορά, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται και χρηματιστηριακά με την απροθυμία του Τραπεζικού κλάδου να ακολουθήσει την ανοδική τάση.

Επίσης, οι αποκρατικοποιήσεις –και ειδικά αυτή του ΟΠΑΠ- παρουσιάζουν νέες καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες που με την σειρά τους στερούν μέρος της ανοδικής δυναμικής.

Ο Γενικός Δείκτης έδειξε στο τέλος της εβδομάδας κάποια σημάδια κόπωσης, ενδεχομένως λόγω της έλλειψης φρέσκων νέων, παράμετρος αναγκαία για την διατήρηση των επιπέδων δεδομένης και της χρηματιστηριακής κίνησης που έχει σημειωθεί από την αρχή της χρονιάς και η οποία έχει συσσωρεύσει σημαντικά κέρδη σε όσους είχαν τοποθετηθεί από νωρίς στην Αγορά.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε την Παρασκευή νέο υψηλό 18 μηνών στις 1.052 μονάδες, το οποίο συμπίπτει με το άνω άκρο του ανοδικού καναλιού μέσα στο οποίο κινείται η Αγορά από τον περασμένο Μάιο.

Αν και οι τζίροι της διόρθωσης που ακολούθησαν δεν είναι τέτοιοι που να δίνουν κάποια έντονα απαισιόδοξη πληροφορία, χρειάζεται αρκετή εγρήγορση καθώς από ένα παρόμοιο σημείο αναφοράς ξεκίνησαν οι πρόσφατες τοπικές διορθώσεις.

Όπως και να έχει πάντως, ο Γενικός Δείκτης παραμένει αγορασμένος στους κινητούς μέσους μέσης και μικρής διάρκειας ενώ οι ταλαντωτές αν και έχουν υποχωρήσει αισθητά από την υπερτιμημένη ζώνη τιμών παρουσιάζουν καθοδικές αποκλίσεις, φαινόμενο σύνηθες σε ανοδικές Αγορές.

Λόγω της έντονης ανόδου που έχει προηγηθεί, το σενάριο μιας συσσώρευσης κερδίζει έδαφος για την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ ζητούμενο παραμένει η συναλλακτική δραστηριότητα η οποία εμφανίζει προοδευτική κάμψη.

Επισημαίνεται, ότι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται τα πρώτα εταιρικά αποτελέσματα χρήσης 2012 των εγχώριων εισηγμένων αρχής γενομένης την Τρίτη 12/2 από την Eurobank Properties και το πρωί της Πέμπτης 14/2 από την Coca - Cola , υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.


-----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής μεταβλητότητας που διέκοψε το ανοδικό σερί, ενώ αυξήθηκαν οι συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη και μειώθηκαν αισθητά στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με τα τελευταία να υποχωρούν τα 19.69 συμβόλαια.

Τίποτα το ιδιαίτερο τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.544, τιμή εκκαθάρισης 349,5) κινήθηκαν μεταξύ 348 και 359,25 μονάδων, αυξάνοντας το premium στο 1,35%.

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (2.804), Alpha Bank (7.111), Πειραιώς (2.025), Κύπρου (373), ΟΠΑΠ (893), ΟΤΕ (2.480), MIG (272), Μυτιληναίο (186), Ελλάκτωρα (265), ΔΕΗ (1.334), Intralot (434), ΕΧΑΕ (157), Σιδενόρ (142), Coca-Cola (188), Τιτάνα (110), CPB (240), γεκ (305).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης ανέβηκε στο 43%, με αυξημένο όγκο συναλλαγών, στα 1514 δικαιώματα (1040 calls και μόλις 474 puts).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χ.Α., δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (6.972.506 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v