Δραστηριότητα σε τράπεζες - ”μεσαία”

Με τον Γενικό Δείκτη στις 3.000 μονάδες και σε επίπεδο που παραπέμπει στην 1η Ιουνίου 2001, συντηρείται αμείωτο το ”παιχνίδι” των ξένων με αιχμή τις τράπεζες. Όλο και πιο δραστήρια η μεσαία κεφαλαιοποίηση, καθώς οι διεργασίες σε κάθε επίπεδο και προς κάθε κατεύθυνση εντείνονται καθημερινά.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Πέρα από τη βραχυπρόθεσμη τάση και τη διάθεση που παραμένει θετική, ενδιαφέρον προσδίδουν στην αγορά οι όλο και πιο έντονες διεργασίες στο παρασκήνιο.

Η εκ πρώτης όψεως αποεπένδυση των Γάλλων από τη Δέλτα (ή ακόμη και η εξωχρηματιστηριακή κίνηση των Ιταλών στην Telestet), η από-δρομολόγηση του BLUE STAR από τη γραμμή Χανίων, η έκδοση ομολογιακού 100 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Αττικής, οι πυρετώδεις συζητήσεις για τον τρόπο αξιοποίησης των λιμένων Πειραιώς και Θεσσαλονίκης αποτελούν μέρος ενός όλο και πιο ενδιαφέροντος παρασκηνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επαναγορά από τη Δέλτα του ποσοστού της Danone φέρεται να δρομολογεί την επόμενη επιχειρηματική συνεργασία του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, καθώς ο όμιλος προχωρά σε αναχρηματοδότηση του δανεισμού του, ύψους έως και 300 εκατ. ευρώ (βλ. σχετικό θέμα).

Την ίδια περίοδο ο διορατικός Περικλής Παναγόπουλος αποσύρει το BLUE STAR 2 από τη γραμμή Πειραιάς – Χανιά προκειμένου να το δρομολογήσει στην Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Μπάρι.

Δεδομένουν ότι το BLUE STAR 2 πραγματοποιούσε τη γραμμή Πειραιάς – Χανιά σε 4,5 ώρες με ενθαρρυντικά στοιχεία όσον αφορά την επιβατική κίνηση, ενώ επίκειται τον Μάιο η δρομολόγηση στην ίδια γραμμή του HIGHSPEED 5 (πλοίου της HSW, θυγατρικής των Μινωικών), φαίνεται πως οι εμπλεκόμενες πλευρές βρίσκονται κοντά στην επόμενη κίνησή τους.

Σε ό,τι αφορά την επιμέρους εικόνα της αγοράς μέχρι και την Παρασκευή, οπότε και λήγουν τα παράγωγα Φεβρουαρίου, θα πρέπει να προσεχθεί πως στις τελευταίες 3–4 σειρές χάνουν συνεχώς όσοι ”βγαίνουν” πωλητές ειδικά στα συμβόλαια του FTSE-20.

Σημείωση: Πληθαίνουν τα παράπονα από ανθρώπους της αγοράς, οι οποίοι εκτιμούν πως η εποπτική αρχή ασκεί επιλεκτική τακτική ελέγχων, ενίοτε αυθαίρετων και εκφοβιστικών.

Σημειώνουν πως την ίδια ώρα και ενώ τίθενται -και ορθώς- εκτός διαπραγμάτευσης μετοχές συγκεκριμένων εταιριών, ”αφήνονται” άλλες για τις οποίες υπάρχουν αποδείξεις για χρηματιστηριακές παρατυπίες και ”παιχνίδια”.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως από τη Δευτέρα, με αφορμή τα ”μέτρα ασπιρίνη” της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την προστασία των επενδυτών, φημολογείται έντονα πως σοβαρά προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας αντιμετωπίζουν ακόμη δύο χρηματιστηριακές.

Διεθνώς θεωρείται νόμος απαράβατος ο επενδυτής να γνωρίζει τους όρους του παιχνιδιού και την οικονομική κατάσταση αυτών με τους οποίους συναλλάσσεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v