Δέλτα: Αποκτά το 100% της Δέλτα Γάλακτος

Το ποσοστό που κατέχει η Danone στη Δέλτα Πρότυπο Βιομηχανία Γάλακτος αποκτά η Δέλτα Συμμετοχών, έναντι 46 εκατ. ευρώ, καθώς έχει επιτευχθεί κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ των δύο ομίλων. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας η Δέλτα Συμμετοχών θα κατέχει το 100% της Δέλτα Γάλακτος.

Δέλτα: Αποκτά το 100% της Δέλτα Γάλακτος
Το ποσοστό που κατέχει η Danone στη Δέλτα Πρότυπο Βιομηχανία Γάλακτος αποκτά η Δέλτα Συμμετοχών έναντι 46 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, η διοίκηση της Δέλτα Συμμετοχών βρίσκεται σε κατ’ αρχήν συμφωνία με τον όμιλο Danone, αφενός για την απόκτηση της μειοψηφικής του συμμετοχής (30%) στη Δέλτα Πρότυπο Βιομηχανία Γάλακτος και αφετέρου για τη λύση των μεταξύ τους σχέσεων.

Η λύση της συνεργασίας των δύο ομίλων αποφασίστηκε καθώς οι στρατηγικοί στόχοι τους δεν ταυτίζονται πλέον, παρά το γεγονός ότι η 15ετής συνεργασία τους χαρακτηρίζεται εποικοδομητική.

Σημειώνεται πως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας η Δέλτα Συμμετοχών θα κατέχει το 100% των μετοχών της Δέλτα Προτύπου Βιομηχανίας Γάλακτος.

Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως οι οριστικές συμφωνίες αναμένεται να υπογραφούν εντός των επομένων μηνών.

Με την επίτευξη της συμφωνίας, η Δέλτα Συμμετοχών ως μέτοχος του 100% της Δέλτα Πρότυπος Βιομηχανία Γάλακτος αποκτά την απόλυτη ελευθερία να προχωρήσει στις λειτουργικές, τακτικές και στρατηγικές αποφάσεις που υπαγορεύουν οι νέες συνθήκες της ελληνικής και της ευρωπαϊκής αγοράς, καθώς και της παγκόσμιας οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της συναλλαγής, θα καλυφθεί είτε από την υπάρχουσα ταμιακή ρευστότητα του ομίλου, είτε από τις υπάρχουσες δυνατότητες βραχυπρόθεσμού δανεισμού.

Αναφορικά με την προβλεπόμενη συναλλαγή σημειώνεται πως το αρχικό τίμημα που συμφωνήθηκε ανέρχεται στα 62 εκατ. ευρώ.

Επειδή, όμως, η συναλλαγή προβλέπει και τη διακοπή της εμπορίας και διανομής από τη Δέλτα Πρότυπος Βιομηχανία Γάλακτος των προϊόντων της Danone, ”Danette”, ”Danonito” και ”Actimel”, η Δέλτα Γάλακτος θα λάβει το ποσό των 16 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως η εν λόγω δραστηριότητα αντιπροσωπεύει το 4,6% του ενοποιημένου τζίρου της Δέλτα Γάλακτος (ύψους 16,2 εκατ. ευρώ για το 2004) και το 2,3% του τζίρου του ομίλου της Δέλτα Συμμετοχών.

Η Δέλτα Γάλακτος θα εξακολουθήσει, πάντως, να διανέμει τα τρία εισαγόμενα προϊόντα της Danone (Danette, Danonito και Actimel) μέχρι το τέλος του 2005.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Δέλτα Συμμετοχών, το καθαρό τίμημα της συναλλαγής κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητικό σε σχέση με την πραγματική αξία της Δέλτα Πρότυπος Βιομηχανία Γάλακτος, εν όψει του δυναμισμού και της προοπτικής του κατακερματισμένου τομέα γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ελλάδα.

Σημειώνεται πως οι πωλήσεις της Δέλτα Γάλακτος στο 2004 ήταν της τάξεως των 350 εκατ. ευρώ, με τα EBITDA να διαμορφώνονται στα 45 εκατ. ευρώ και ελεύθερες χρηματικές ροές ύψους 18 εκατ. ευρώ.

Για το 2005, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, οι αρχικές εκτιμήσεις δείχνουν βελτιωμένες αποδόσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v