Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aνοσία στην ισπανική γρίπη έδειξε το ΧΑ

Οι σημαντικοί κραδασμοί στις διεθνείς αγορές, με επίκεντρο την Ισπανία, συγκράτησαν τους αγοραστές στο ΧΑ. Κέρδη για ΟΠΑΠ (4,92%), 3Ε (2,25%), Eurobank (3,57%). Απώλειες για ΟΤΕ (5%), Αlpha, Πειραιώς.

Σημαντικούς κραδασμούς δείχνουν να βιώνουν οι διεθνείς Αγορές με τις διαθέσεις διόρθωσης να έχουν ξεκινήσει χθες το βράδυ από την Wall Street, να επεκτείνονται σήμερα το πρωί στα μεγάλα Ασιατικά Χρηματιστήρια και να ακολουθεί η Ευρώπη, υποκινούμενη και από την επιστροφή των ανησυχιών και στις Αγορές ομολόγων.

Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, “το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που ανακοίνωσε η Fed δεν θα τονώσει την απασχόληση και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την αξιοπιστία της Τράπεζας”, δήλωσε την Τρίτη το βράδυ ο Πρόεδρος της Fed της Φιλαδέλφεια, Charles Plosser.

Με τον S&P 500 να κλείνει, χθες, με τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων δυο μηνών, οι απαισιόδοξοι δεν έχασαν την ευκαιρία να επισημάνουν ότι οι Αγορές βρίσκοναται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη, τεχνικά, φάση, όπου τα υπεραγορασμένα επίπεδα έχουν δημιουργήσει μια πλάγια τάση απώλειας της δυναμικής και αυτό είναι που θα πρέπει να προσεχθεί.

Πιθανολογούν, λοιπόν, σαν πλέον επικρατέστερο σενάριο, αυτό μίας ελεγχόμενης διόρθωσης που δεν θα ξεπεράσει το 7% και η οποία δεν θα προκαλούσε μεγάλο πανικό, αλλά θα έδινε και την ευκαιρία για μια κίνηση ακόμα πιο κοντά στα ιστορικά υψηλά λίγο πριν τις Αμερικάνικες εκλογές.

Επιστρέφουν οι ανησυχίες στην Ιβηρική Χερσόνησο

Από την άλλη επιστρέφουν τα νέφη ανησυχιών από την Ιβηρική Χερσόνησο και αυτό έχει σαν αντίκτυπο τόσο τις σημαντικές απώλειες στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, όσο και την νέα αναρρίχηση των αποδόσεων στα ομόλογα του Ευρωπαϊκού Νότου.

Ειδικότερα, οι χθεσινές βίαιες εκδηλώσεις στη Μαδρίτη κατά των νέων μέτρων λιτότητας σε συνδυασμό με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από την Περιφέρεια της Καταλονίας καιτις δηλώσεις του Ισπανού Πρωθυπουργού M. Rajoy που διαβεβαίωσε ότι είναι διατεθειμένος να ζητήσει βοήθεια αν τα spread παραμείνουν για μεγάλο διάστημα σε υψηλά επίπεδα, δεν προσδιόρισε ωστόσο τον χρονικό περιθώριο που δίνει για κάτι τέτοιο, διατηρούν το κλίμα ασάφειας γύρω από το Ισπανικό ζήτημα.

Από την άλλη, η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας δήλωσε ότι τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το Ισπανικό ΑΕΠ συνέχισε να διολισθαίνει “με ισχυρό ρυθμό” και στο γ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τηλεγραφήματα των διεθνών πρακτορείων. Η εκτίμηση περιέχεται στην μηνιαία ανασκόπηση της Κεντρικής Τράπεζας για την κατάσταση της οικονομίας και δεν αναφέρει συγκεκριμένα μεγέθη.

Η απόδοση στο Ισπανικό 10ετές έφθασε μέχρι το 6,04% και στο Ιταλικό στο 5,15%, ενώ ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις σε Ελληνικό και Πορτογαλικό 10ετές.

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια- ευρώ

Σημαντικές οι, μέχρι στιγμής, απώλειες και στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, με το Μιλάνο να ακουμπά στο 3% και την Μαδρίτη να το ξεπερνά κατά πολύ, ενώ με μικρές απώλειες ξεκίνησε και η σημερινή συνεδρίαση στην Wall Street.

Οι πιέσεις συνεχίζονται και στο ευρώ και σήμερα, με την ισοτιμία EUR/USD να δοκιμάζει νωρίτερα το επίπεδο του 1,2850 υποχωρώντας σε χαμηλά δύο εβδομάδων. Οι ευρύτερες πιέσεις στο ευρώ οδήγησαν την ισοτιμία EURJPY κάτω από τα 100,00 γεν.

Αμφιβολίες για τον Ευρωπαικό Μηχανισμό Σταθερότητας

Εν τω μεταξύ, με μία αιφνιδιαστική τους ανακοίνωση, οι Υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας, Φινλανδίας και Ολλανδίας θέτουνεν αμφιβόλω τη “δύναμη πυρός” του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και κυρίως την άμεση στήριξη Τραπεζών της Ευρωζώνης μέσω του μηχανισμού στήριξης αναφέροντας στην σχετική τους ανακοίνωση ότι ο ESM πρέπει να είναι το τελευταίο καταφύγιο.

Οι μεγάλοι επενδυτές του Πλανήτη φοβούνται ότι θα ξεσπάσει νέα κρίση στις Αγορές κατά τους επόμενους 12 μήνες, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι τα προβλήματα στην Ευρωζώνη θα πληξουν την παγκόσμια ανάπτυξη και θα προκαλέσουν αναταραχή στο διεθνές Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, ανάλογη με εκείνη που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers.

Πάνω από 70% των μεγαλύτερων διεθνών επενδυτών φοβούνται ότι θα εκδηλωθεί “tail-risk event” δηλαδή κάποιο εξωτερικό σοκ, εντός του επόμενου 12μήνου, σύμφωνα με την έρευνα της State Street Global Advisors. Τα 2/3 των επενδυτών πιστεύουν ότι την νέα κρίση θα προκαλέσει η διολίσθηση της παγκόσμιας οικονομίας σε ύφεση, ένα ανάλογο ποσοστό θεωρούν ότι το έναυσμα θα είναι η διάλυση του ευρώ και το ένα πέμπτο μια Τραπεζική κατάρρευση.

Η συνεδρίαση στο ΧΑ

Ερχόμενοι στα δικά μας, ασφαλώς και η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά συνεχίζει να υφίσταται τις συνέπειες της περιορισμένης ροής ειδήσεων για όλα τα ανοιχτά μέτωπα της οικονομίας και αυτό σε συνδυασμό με το επιφυλακτικό – διορθωτικό διεθνές κλίμα έχουν κατεβάσει σημαντικά τους ημερήσιους τζίρους που δείχνουν να παγιώνονται χαμηλότερα των 50 εκατ. ευρώ.

Οι συγκρατημένα αισιόδοξοι εκτιμούν ότι όσο η εν εξελίξει διορθωτική κίνηση συντελείται με σχετικά χαμηλό όγκο συναλλαγών και όσο ο Δείκτης δεν δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 740 μονάδων, δεν συντρέχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας για τους “long”.

Από εκεί και πέρα, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν την αποχή κεφαλαίων μακράς πνοής από το Χ.Α. και την απόλυτη κυριαρχία κεφαλαίων με βραχυπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, μπορούμε να πιθανολογήσουμε ότι είναι αναμενόμενη μια διαδικασία ελεγχόμενων ρευστοποιήσεων, μέχρις ότου αποσαφηνιστεί η έκβαση των βασικών παραγόντων που θα αποτελέσουν τον επόμενο καταλύτη για την κίνηση της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς.

Το θετικό για την σημερινή συνεδρίαση ήταν ότι ακόμα και στα χαμηλά ημέρας η εικόνα έδειχνε απόλυτα ελεγχόμενη και το τελικό θετικό πρόσημο του Δείκτη εξασφαλίστηκε από τους ΟΠΑΠ και Coca-Cola και κατά δεύτερο λόγο από τους Eurobank και Βιοχάλκο.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, μόλις τρεις οι τίτλοι με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Eurobank, Γενική και MIG.

Από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, ασφαλώς και την καλύτερη συμπεριφορά επέδειξε ο τίτλος της Eurobank, που έκλεισε και πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, ενώ όλοι ανεξαιρέτως οι Τραπεζικοί τίτλοι που ανήκουν στον 20αρη, έκλεισαν με αγοραστές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Κύπρου και CPB. Κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, έστω και αν ανέκαμψαν από τα χαμηλά ημέρας.

Πιθανή αιτία και το δημοσίευμα της WSJ, σύμφωνα με το οποίο οι ελπίδες ότι η Κύπρος θα εξασφαλίσει δάνειο πολλών δισ. ευρώ από την Ρωσία εξασθενίζουν, σύμφωνα με δύο ανώνυμες πηγές που επικαλείται η εφημερίδα. Αυτή η προοπτική φέρνει πολύ πιο κοντά το ενδεχόμενο να ζητήσει η Νήσος την βοήθεια της Ευρώπης και του ΔΝΤ για να υποστηρίξει το Τραπεζικό της Σύστημα και την οικονομία.

Χαμηλότερα, η Γενική έδωσε μία πρώτη αντίδραση, μετά τα συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά, με όγκο συναλλαγών μόλις 920 τεμάχια.

Ασφαλώς, το μεγαλύτερο βάρος του Δείκτη επωμίστηκε η μετοχή του ΟΠΑΠ, που μετά την ασφυκτική πίεση των τελευταίων ημερών, σήμερα κινήθηκε, κατά κύριο λόγο, με θετικό πρόσημο, όμως υποχώρησε σημαντικότατα από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 4,17 ευρώ (+8,03%).

Για να σιγουρευτεί το τελικό θετικό πρόσημο του Δείκτη, χρειάστηκε να χρησιμοποιηθεί ο γνωστός “μπαλαντέρ” της Αγοράς.

Έτσι, ενώ στις 17.00 βρισκόταν στα 14.6 ευρώ, μέσω των δημοπρασιών, η μετοχή της Coca-Cola, έκλεισε στα 14,99 ευρώ και στο υψηλό ημέρας, κάτι που είχε την ανάλογη επίδραση και στο τελικό κλείσιμο του Δείκτη.

Το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων του OSI

Οι εντάσεις μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ έχουν αυξηθεί, δήλωσαν στο Reuters Ελληνικές Κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας ότι οι αξιωματούχοι του Ταμείου θέλουν να υπάρξει “κούρεμα” των Ελληνικών ομολόγων του Επίσημου Τομέα (OSI). Την ίδια ώρα οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προτιμούν να δώσουν στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο για την επίτευξη των στόχων, παρά να δώσουν το πράσινο φως στο "OSI".

Δεν βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων μια νέα αναδιάρθρωση χρέους για την Ελλάδα, τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, μιλώντας σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου του Harvard, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Κατά της διαγραφής ελληνικού χρέους ο  Asmussen

Μια συμμετοχή της ΕΚΤ σε πιθανή επαναχρηματοδότηση του Ελληνικού χρέους δεν μπορεί να τεθεί προς συζήτηση, τόνισε το μέλος της Κεντρικής Τράπεζας, J. Asmussen σε συνέντευξή του στη “Die Welt”. Ο κ. Asmussen υπογραμμίζει ότι η ΕΚΤ απορρίπτει το ενδεχόμενο να διαγράψει Ελληνικό χρέος, τονίζοντας ότι θα αποτελούσε απευθείας χρηματοδότηση Κράτους, κάτι που δεν συνάδει με το καταστατικό της Κεντρικής Τράπεζας. Παράλληλα, σημειώνει ότι πιθανή πρόσθετη χρηματοδότηση της Ελλάδας μπορεί να καλυφθεί μόνο από τις Χώρες της Ευρωζώνης.

Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε η WSJ, ο Mike Amey (Pimco), μιλώντας σε συνέδριο στο Λονδίνο τόνισε ότι “Βρίσκουμε δύσκολο να δούμε πως η Ελλάδα θα παραμείνει. Θα υπάρξει τουλάχιστον μια Χώρα που θα αναχωρήσει από το ευρώ και θα ακολουθήσει αστάθεια”.

Τι λέει η Fitch για Ελλάδα

”Η βιωσιμότητα του χρέους απέχει μακράν από το να θεωρείται διασφαλισμένη, και ο λόγος χρέους/ΑΕΠ αναμένεται να κινηθεί ανοδικά το 2013-2014, προειδοποιεί η Fitch. “Το φάσμα μιας αποχώρησης της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση έχει υποχωρήσει, εξακολουθεί όμως να αποτελεί ουσιαστικό κίνδυνο, και εξαρτάται από την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης με την τρόικα”, υπογραμμίζει ο οίκος. Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, το πρόγραμμα ΕΕ-ΔΝΤ έχει βγει εκτός πορείας, ενώ απαιτούνται επειγόντως αποφάσεις για το πακέτο νέων μέτρων ύψους 11,7 δισ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δημοσιονομικές ανισορροπίες το 2013-2014.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Fitch, φέτος αναμένεται ύφεση 7%, το 2013 ύφεση 3% και στασιμότητα το 2014 (0%), ενώ το χρέος αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 164,9% του ΑΕΠ, στο 176,2% το 2013 και στο 180,2% το 2014.

Τι βλέπει η Moody's για Ελλάδα

Σε βαθιά ύφεση θα παραμείνει και το 2012 η Ελλάδα, εκτιμά ο οίκος Moody's, προσδιορίζοντας την πτώση του ΑΕΠ για εφέτος στο 7%. Παράλληλα, εκτιμά ότι οι μισθοί θα υποχωρήσουν περαιτέρω ενώ η ανεργία θα αυξηθεί περαιτέρω και θα ανέλθει στα επίπεδα του 22,8% το 2012 από 17,7% στα τέλη του 2011. Η μείωση των μισθών και η αύξηση της ανεργίας θα περιορίσουν περαιτέρω τα καταναλωτικά εισοδήματα και θα αυξήσουν περαιτέρω τις Τραπεζικές επισφάλειες.

Σύμφωνα με τον οίκο, η επίδοση της Αγοράς των Ελληνικών τιτλοποιημένων ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων (RMBS) συνέχισε να αποδυναμώνεται το τρίμηνο μέχρι τον Αύγουστο του 2012. Ο δείκτης για τις καθυστερήσεις 90 και πλέον ημερών αυξήθηκε στο 4,03% για το διάστημα μέχρι τον Αύγουστο από 2,20% ένα χρόνο νωρίτερα.

Επιστροφή στο ΧΑ

Έξι οι “πράσινοι” τίτλοι στο ταμπλώ του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο (+2,54%), Ελ. Πετρέλαια (+0,88%), ΟΠΑΠ (+4,92%), Coca-Cola (+2,25%), Eurobank (+3,57%), MIG (+0,36%).

Από τους υπόλοιπους “κόκκινους”, οι μεγαλύτερες απώλειες για τον ΟΤΕ (-5,06%). Απώλειες μεγαλύτερες του 3% για Ελλάκτωρα και Πειραιώς και του 2% για Κύπρου και CPB, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ασφαλώς και χρειάζεται ιδιαίτερη υποσημείωση η περίπτωση του ΟΤΕ, καθώς συμπλήρωσε τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και έκλεισε πάνω στο ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 3,00 ευρώ, ενώ βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 2,98 ευρώ (-5,7%).

Αν χαθεί η στήριξη των 3,00 ευρώ, δύσκολα ο τίτλος δεν θα βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στα 2,70 ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 18 μονάδων, αλλάζοντας εννέα φορές πρόσημο, με χαμηλό τις 742,42 (11.19) και υψηλό τις 760,03 (12.05), στις 17.00 βρέθηκε στις 752,42 και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στις 755,09 μονάδες με κέρδη 0,38%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 44,7 εκατ. από τα οποία τα 1,8 αφορούσαν “πακέτα” (ΟΤΕ, Jumbo).

Υποφερτή η τελική εικόνα, με 65 ανοδικές μετοχές έναντι 72 πτωτικών, παρά ταύτα για 24 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 5%.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και συνεδρίαση επιμέρους τίτλων.

Από τους πρώτους που επέδειξαν κινητικότητα οι Σιδενόρ και Σωλ. Κορίνθου, για να ακολουθήσουν οι Χαλκόρ και Ελ. Καλώδια.

Στην περίπτωση της δεύτερης, ίσως αξίζει σημαντικής υποσημείωσης η είδηση του Reuters (επικαλούμενο Κυβερνητική πηγή), σύμφωνα με την οποία την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη αναμένεται να υπογραφεί η διακρατική συμφωνία Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας, όσον αφορά στον αγωγό αερίου TAP.

Υπενθυμίζεται ότι λίαν πρόσφατα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ήδη έχει υπάρξει κατ΄ αρχήν συμφωνία και έχει προεπιλεγεί η Σωλ. Κορίνθου, για να προμηθεύσει τους σωλήνες που θα απαιτηθούν για τα 500 χιλιόμετρα της χερσαίας και υποθαλάσσιας διαδρομής του αγωγού, δηλαδή όχι μόνο για το κομμάτι που θα διέρχεται από το Ελληνικό έδαφος αλλά για το σύνολο της διαδρομής του αγωγού (!)

Επίσης, αξιοπρόσεκτη κινητικότητα σε Fourli, InfoQuest, AS Company, Frigoglass, Άβακα, συνεχίζει να ανεβαίνει με ελάχιστες συναλλαγές ο Logismos, ενώ η συμπεριφορά της Flexopack επιβεβαιώνει ότι συνιστάται για τους “λάτρεις της αδρεναλίνης”.

Ακόμα δύο τίτλοι, ίσως “απαιτούν” μέρος του ενδιαφέροντος. Οι ΕΚΤΕΡ και Πλ. Θράκης.
Στην περίπτωση της πρώτης, ο τίτλος συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ενώ σήμερα αύξησε αξιοπρόσεκτα συναλλαγές.

Ασφαλώς τα αποτελέσματα εξαμήνου της εν λόγω εισηγμένης δικαιολογούν απόλυτα διαφορετικές απόψεις.

Από την μία, ο κύκλος εργασιών για ολόκληρο το α΄ εξάμηνο μόλις και μετά βίας έφθασε τα 1.232.214 ευρώ και με ζημιογόνα τελική γραμμή στα 404.201 ευρώ. Από την άλλη, οι μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις είναι μηδενικές και οι βραχυπρόθεσμες στα 536.855 ευρώ. Η καθαρή θέση (στις 30/6) στα 20,1 εκατ. και τα ταμειακά διαθέσιμα στα 8,777 εκατ. όταν η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση είναι στα 5,017 εκατ.

Έτερος τίτλος που δείχνει σταθερά πλαγιοανοδική συμπεριφορά, αυτός των Πλ. Θράκης, με την μετοχή να κλείνει σήμερα σε νέο υψηλό 30 μηνών (!)

Αν οι αγοραστές μαζέψουν την πιθανή αυξημένη προσφορά που θα βγει μέχρι τα 0,85 ευρώ, τότε το πρόσφατο “πακέτο” των 500.000 τεμ. που έγινε στα 0,85 ευρώ, με πωλητή τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, ίσως αποκτήσει “την σημασία του” και ο τίτλος διεκδικήσει σημαντικά υψηλότερες τιμές (!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η αισιοδοξία που εμφανίστηκε στο Χ.Α. στις αρχές Σεπτεμβρίου εξασθενεί, καθώς οι συνεχείς καθυστερήσεις των αποφάσεων Κυβέρνησης και τρόικας, αλλά και η κωλυσιεργία των εξελίξεων στα μέτωπα της Εμπορικής και Γενικής, δημιουργούν εκνευρισμό και επιφυλακτικότητα στα βραχυπρόθεσμα κεφάλαια που δραστηριοποιούνται στο Τραπεζικό ταμπλώ, σύμφωνα με την άποψη του Σέργιου Μελαχροινού.

Από εκεί και πέρα, η σημαντική υποχώρηση του τίτλου του ΟΠΑΠ, έβγαλε σήμερα αγοραστές και αυτό είναι ένδειξη σχετικής ύπαρξης αντανακλαστικών.

Στο διεθνές περιβάλλον, υπάρχει μία προσπάθεια των Αγορών να διακρατήσουν το μεγαλύτερο μέρος από τα πρόσφατα κεκτημένα, τουλάχιστον μέχρι τις Αμερικάνικες εκλογές.
Παράλληλα όμως, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι οι “μεγάλοι” επενδυτές μειώνουν συστηματικά θέσεις, φοβούμενοι σημαντικό διόρθωση στο τελευταίο δίμηνο του χρόνου, επισημαίνει ο αναλυτής της Solidus Sec.

------ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής ανόδου, με τις συναλλαγές να βυθίζονται σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, τόσο στα συμβόλαια του FTSE, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, που έφθασαν τα 25.083 συμβόλαια.
 
Τα συμβόλαια του 20αρη ακολούθησαν τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με σχετικά καλύτερη διάθεση, ανεβάζοντας την υπερτίμηση στο 1%. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.830, τιμή εκκαθάρισης 276,25), κινήθηκαν μεταξύ 270,5 και 280 μονάδων.

Σε ακινησία τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (9.337), Alpha Bank (2.983), Κύπρου (1.302), ΔΕΗ (1.197), ΟΤΕ (3.524), ΟΠΑΠ (2.393), Πειραιώς (1.552), Μυτιληναίο (157), Intralot (135), Eurobank (1.198), MIG (554), Ελ. Πετρέλαια (182), Μέτκα (147), Σιδενόρ (113), CPB (155).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20 υποχώρησε στο 50%, με εξαιρετικά χαμηλό όγκο συναλλαγών, στα 443 δικαιώματα (413 calls και 30 puts).

Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (5.012.349 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v