Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Παγωμένο" το ΧΑ παρακολουθεί το Νότο

«Κρατούν την αναπνοή τους» στο Χρηματιστήριο με μικρές εναλλαγές στα πρόσημα. «Στενάζει» η Μαδρίτη και οι μετοχές στο Νότο. Υπεραποδίδουν ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, αλλά και Βιοχάλκο. Η προσοχή και στους μνηστήρες της Εμπορικής. 

Χωρίς σημαντικές εξάρσεις συνεχίζεται η συνεδρίαση στο ΧΑ. Μικρά κέρδη για τον Γενικό Δείκτη στις 753,82 μονάδες και ήπιες απώλειες για τον FTSE 20 στις 273,16 μονάδες.

Στα περίπου 24 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, από τα οποία 4,7 στον ΟΠΑΠ, 3,6 στον ΟΤΕ, 3,2 στην Εθνική, περίπου 2,4 στην Eurobank, 1,7 στην Πειραιώς και 1,1 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank.

Συγκριτικά αυξημένος τζίρος σημειώνεται σε Jumbo, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Κύπρου, Ελληνικά Πετρέλαιο, 3E, και Motor Oil.

Στη συνεδρίαση είναι εμφανής η νευρικότητα, προσμονή, τη στιγμή που ξένοι οίκοι και αναλυτές προειδοποιούν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Την ίδια ώρα στην Ισπανία, το 10ετές ομόλογο περνά και πάλι οριακά το 6%, στη «σκιά» των διαδηλώσεων, της αβεβαιότητας σε ότι αφορά στο κόστος της διάσωσης, αλλά και των προβλημάτων στις περιφέρειες της χώρας.

Συμπληρωματικά για την χώρα της Ιβηρικής, κατατοπιστικό είναι το άρθρο των Financial Times που αναφέρεται σε «αποσχιστική κρίση στην Ισπανία».

Καθ’ ότι παρακολουθούμε εδώ και μήνες το φαινόμενο αυτό, θυμίζουμε το προφητικό θέμα-ανάλυση του Stratfor (στις 27/3) με τον εύγλωττο τίτλο «τα χρέη βουλιάζουν την Ισπανία». Ανάλογου περιεχομένου θέματα είχαν γραφτεί και μέσα από τις σελίδες του «Μετόχου».

Μένοντας λίγο παραπάνω στο ισπανικό «μέτωπο», θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε την εμμονική στάση του Βερολίνου να μην συζητά επί της ουσίας λειτουργικές λύσεις για τον δανειζόμενο, παρά μόνο τις απαιτήσεις (όπως αυτές εκφράζονται από τον W. Schaeulbe) του δανειστή.

Και για να έχουμε ευρύτερη εικόνα, θυμίζουμε πως η Γερμανία πούλησε 3,2 δισ. ευρώ σε 10ετή ομόλογα με μέσο yield 1,52%, ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με της αντίστοιχης προηγούμενης έκδοσης.

Στα καθ’ ημάς και πάλι, από τους τρεις διεκδικητές της Εμπορικής, η μετοχή της Eurobank παρουσιάζει την καλύτερη από τεχνικής πλευράς εικόνα τις τελευταίες δυο εβδομάδες. Στα 1,14 ευρώ έναντι της Εθνικής στα 1,92 ευρώ και της Alpha Bank στα 1,62 ευρώ.

Στον «Εκηβόλο» έχουν «ανέβει» διαγράμματα και των τριών μετοχών.

Πάνω από τα 4 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 7,22 ευρώ η Μέτκα, με κέρδη Βιοχάλκο, ΔΕΗ και 3E.

Μετοχές-σηματωροί όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια, ο Μυτιληναίος, η Ελλάκτωρ, η Motor Oil, βρίσκονται σε διαδικασία αναστροφής. Άλλοι κοντύτερα, άλλοι μακρύτερα, πλην όμως η προσπάθεια είναι εμφανής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v