Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Μαζεύει" τις ζημιές η Σοφοκλέους

Παραμένει στις ανεπτυγμένες αγορές το Χρηματιστήριο. Η αγορά κάλυψε τις απώλειες αλλά δεν δίνει ξεκάθαρο σήμα κατοχύρωσης θέσεων ή επανατοποθετήσεων στο ΧΑ. Κέρδη άνω του 5% για Eurobank, Jumbo. Περιορισμένος τζίρος.

Μαζεύονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο σε μια συνεδρίαση που ξεκίνησε με βασικούς δείκτες και μετοχές να βρίσκονται σε πτωτική τροχιά και με τις συναλλαγές να εξακολουθούν να κυμαίνονται σε μέτρια επίπεδα. Κοντά στις κρίσιμες 270 μονάδες ο FTSE-20 και με οριακά κέρδη ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος προηγουμένως βρέθηκε να διορθώνει κατά 1,42% προς τις 743 μονάδες.

Με τις συναλλαγές στα περίπου 37 εκατ. ευρώ (λίγο μετά τις 16.00΄) από τα οποία 7,3 εκατ. ευρώ στον ΟΠΑΠ, σχεδόν 8 εκατ. ευρώ στην Εθνική και από 4,1 και 3,6 εκατ. ευρώ σε ΟΤΕ και Alpha Bank. Αυξημένες συναλλαγές σημειώνονται και σε Πειραιώς, Κύπρου, Eurobank, CCH.

Το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές δεν είναι δα και το καλύτερο δυνατό, σε μια συγκυρία που ο Joseph Stiglitz προειδοποιεί πως ο χρόνος της Ευρώπης τελειώνει και πως όποια προσπάθεια διαχείρισης θα πρέπει να γίνει σχετικά γρήγορα*.

Στη Μαδρίτη εντείνεται ο εκνευρισμός, τη στιγμή που η τελευταία έκδοση κρατικών τίτλων καλύφθηκε με «τσιμπημένο» επιτόκιο. Όμως, η Αθήνα έχει τους δικούς της λόγους για να αισθάνεται νευρική τις τελευταίες ημέρες.

Οι… διαρροές του Reuters, τα δημοσιεύματα του Der Spiegel και της Sueddeutsche Zeitung επαναφέρουν την ανησυχία στο Μαξίμου, μετά μάλιστα τη νέα απαίτηση των δανειστών για την καλούμενη «ρήτρα απόκλισης».

Εύλογο το ερώτημά μας γιατί οι δανειστές δεν συμπροτείνουν και μια ανάλογη ρήτρα σύγκλισης στην περίπτωση, λέμε, που η Ελλάδα καταφέρει να πιάσει τους στόχους της.

Από την ειδησεογραφία και μόνο των ευρωπαϊκών, κυρίως των γερμανόφωνων, ΜΜΕ αλλά και των ελληνικών γίνεται εμφανής η εκ νέου επιβάρυνση του κλίματος και η άμβλυνση της ευφορίας των προηγουμένων ημερών. Κάτι που οφείλουμε να παραδεχτούμε πως ξεγέλασε και εμάς.

Όλα αυτά αποτυπώνονται στο ταμπλό, με μερίδα αναλυτών, παικτών να θεωρεί πως πολλά θα κριθούν σήμερα, το πολύ αύριο.

Ο χαμηλός τζίρος είναι μέχρι τώρα ισχυρή ένδειξη πως οι συμμετέχοντες στο παιχνίδι ελέγχουν την προσφορά και το κυριότερο παραμένουν ψύχραιμοι.

Εκτιμάται πως με το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης, το πολύ της αυριανής, θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα της βραχυπρόθεσμης τάσης και του πως θα πρέπει να κινηθούμε άμεσα στην αγορά.

* Σε αντίθεση με το νομπελίστα οικονομολόγο, άλλοι αναλυτές και μελετητές θεωρούν πως ακριβώς αυτό επιδιώκεται από το Βερολίνο, κάτι που αποτυπώνεται στην αυξανόμενη εκροή καταθέσεων και επενδυτικών κεφαλαίων από τις ισπανικές τράπεζες και την αγορά της χώρας, με κυριότερο αποδέκτη τους γερμανικούς ομίλους.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v