Βλέπει τις 800 μονάδες η Σοφοκλέους

Με αλλεπάλληλες διερευνητικές προσπάθειες προς την περιοχή των 800 μονάδων έκλεισε η εβδομάδα. Ζητούμενο οι υψηλότεροι τζίροι. Τι προεξοφλεί σε αυτή τη φάση η αγορά. Τι αναμένεται για τη συνέχεια.

Με αλλεπάλληλες διερευνητικές προσπάθειες προς την περιοχή των 800 μονάδων έκλεισε η εβδομάδα. Με καλύτερες προϋποθέσεις και κεκτημένα από την προηγούμενη με το ΧΑ ακόμη ένα βήμα εγγύτερα στο σημείο καμπής.

Η «αγορά» έπαιξε και πόνταρε στην προοπτική της συγκρότησης του περίφημου «πακέτου νέων μέτρων» και δικαιώθηκε.

Αποφέροντας σημαντικές υπεραξίες σε ισχυρούς αλλά και μικρότερους παίκτες, ενώ εάν δεν συνέβαιναν τα επιεικώς απαράδεκτα με τη μετοχή του ΟΠΑΠ θα λέγαμε πως η εβδομάδα δεν θα πρέπει να άφησε δυσαρεστημένους.

Το ενθαρρυντικό είναι, πως συνεδρίαση με τη συνεδρίαση, εβδομάδα με την εβδομάδα το ΧΑ κερδίζει πόντους, στις εισηγμένες πραγματοποιούνται περισσότερες συναλλαγές ενισχύεται η διάθεση και η εκτίμηση πως ναι κάτι αλλάζει. Το «πακέτο των νέων μέτρων» ήταν η βασικότερη- εκ των ων ουκ άνευ- προϋπόθεση για να βρεθεί ο Αντ. Σαμαράς στην Σύνοδο Κορυφής ( 18-19/10) έχοντας πολλές πιθανότητες να εξασφαλίσει την κατ΄ αρχήν έγκριση των δανειστών, του Βερολίνου.

Η αγορά πόνταρε σε αυτό το ενδεχόμενο, πως δηλαδή το «πακέτο» θα κλείσει παντί τρόπω και ότι οι σκιαμαχίες των πολιτικών αρχηγών ήταν προσχηματικές.

Θα πρέπει να συνεκτιμηθεί, πως ενώ αυτά συμβαίνουν στην Αθήνα στη Λισσαβόνα η κατάσταση εκτραχύνεται, ενώ στη Βαρκελώνη η περιφερειακή κυβέρνηση επισπεύδει δημοψήφισμα στο οποίο προσδίδει χαρακτήρα «αποσχιστικής ενέργειας». Στην Wall Street φαίνεται, πως το αμερικανικό χρηματιστήριο «οδηγείται» στην προσέγγιση των ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΥΨΗΛΩΝ μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου. Και μετά βλέπουν...

Σε αυτό το περιβάλλον εκτιμάται, πως θα συνεχισθεί το...ποντάρισμα στο ΧΑ μέχρι τις αρχές και σε δεύτερη φάση με ορίζοντα την Σ.Κ στα μέσα Οκτωβρίου. Με τα αναπόφευκτα πισωγυρίσματα, τις απαραίτητες- και τεχνικά- διορθώσεις- τα μπρος-πίσω αλλά με ενισχυόμενη την εκτίμηση πως αφήνουμε πίσω μας τα ιστορικά ελάχιστα του χρηματιστηρίου και δεκάδων μετοχών.

Θα λέγαμε, πως σε μη τραπεζικές μετοχές είναι όλο και εμφανέστεροι εδώ και καιρό οι σχηματισμοί αναστροφής ενώ πολλές βρίσκονται σε φάση προσέγγισης υψηλών 4-6 μηνών. Και αυτό είναι σημαντικό κέρδος για την αγορά μας. Από κοντά και οι ξένοι οίκοι, που αν και προσώρας περιορίζονται σε λεκτικές στηρίξεις και ενθαρρυντικές αναλύσεις μεταβάλλουν τη στάση τους. Την προπομπό Goldman Sachs ακολούθησε μέσα στην εβδομάδα η Fitch, στάση που πιθανότατα θα ακολουθήσουν και άλλοι.

Σε επιχείρηση... ρελάνς στις Βρυξέλλες για τη δόση αναφερόταν εχθές η Αγγελική Παπαμιλτιάδου με τον έλληνα πρωθυπουργό να ετοιμάζεται με καλύτερα εφόδια για το ταξίδι του ευελπιστώντας, πως θα λάβει τουλάχιστον τρία «κλειδιά» απαραίτητα για τη συνέχεια.

Πολλοί είναι αυτοί, που περιμένουν την επιμήκυνση (θεωρούν δεδομένη την διετή παράταση), πιθανολογούν για τα επιτόκια ενώ στο επιτελείο του Γ. Στουρνάρα τρέφουν μύχιες ελπίδες πως μία εμπροσθοβαρής χρηματοδότηση της «βοήθειας» θα τους έλυνε τα χέρια. Όχι μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση (αυτή έχει προεξοφληθεί ήδη) ή για την επανεκκίνηση έστω ενός μεγάλου οδικού άξονα ή το κλείσιμο 2-3 σημαντικών συμφωνιών αλλά και για την προσπάθεια επούλωσης των «θλαστικών τραυμάτων» που έχει υποστεί η κοινωνία και η πραγματική οικονομία.

Και αν σε οικονομικό επίπεδο η παρτίδα θα κριθεί από το «πακέτο» και την στάση του Βερολίνου σε πολιτικό η ευόδωση του θετικού σεναρίου θα μπορούσε να αποφέρει οφέλη και για τον Αντ. Σαμαρά αλλά και για την συγκυβέρνηση.

Ωστόσο αυτό, που φαίνεται να κρατά επιφυλακτικούς ορισμένους ...ψαγμένους παίκτες είναι το άγνωστο μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, ο...τζόκερ που ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να εμφανιστεί. Διαγραμματικά DJIA και S&P 500 δείχνουν ώριμοι για δοκιμασία των ιστορικών υψηλών αλλά μία σηυμαντική διόρθωση στην Wall Str. είναι - και από τεχνικής πλευράς- αναπόφευκτη.

Ας πορευτούμε όμως βήμα- βήμα, όπως κάνουμε μέχρι τώρα και από μέσα Νοεμβρίου και μετά βλέπουμε...

Στο σχετικό θέμα του Θανάση Σταυρόπουλου αναφέρονται όλες οι λεπτομέρειες και τεχνικά στοιχεία για την εβδομάδα που πέρασε με ενδιαφέροντα στατιστικά. Ζητούμενη είναι η συνέχεια. Ήταν εκ προοιμίου γνωστό, πως εάν η αγορά έφτανε μέχρις εδώ θα ενεργοποιούνταν η δεύτερη φάση. Δηλαδή η πειστική ανοδική διάσπαση των 800 για τον Γενικό Δείκτη ειδικότερα όμως των 290-295 μονάδων για τον Ftse20.

Η υπεραπόδοση μετοχών της δεύτερης ταχύτητας του 20άρη αλλά και αρκετών-σηματωρών από τη μεσαία- χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση με αυξανόμενες συναλλαγές παραπέμπουν σε μόχλευση όλο και περισσότερων εγχώριων δυνάμεων (και λιγοστών-συγκεκριμένων ξένων).

Η στόχευση παραμένει προς τις 320 (και σε αμέσως επόμενο στάδιο των 350 ) μονάδες με την αγορά να χρειάζεται υψηλότερους τζίρους (πάνω από τα 120 εκατ. ευρώ), περαιτέρω διάχυση του παιχνιδιού και καλά νέα». Και να συνεκτιμήσουμε, πως η εβδομαδιαία απόδοση θα ήταν καλύτερη εάν δεν συνέβαινε το «άδειασμα» στον ΟΠΑΠ με τις απώλειες να ξεπερνούν το 17(!) για την μέχρι πρότινος δεύτερη σε αποτίμηση- βαρύτητα/στάθμισης εισηγμένη του ΧΑ μετά την CCH.

Από την άλλη επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς πως χρειάζονται 1-2-3 καλές ειδήσεις, εξελίξεις για να μοχλευθούν ευκολότερα εταιρείες, τομείς ακόμη και κλάδοι. Η περίπτωση της ΔΕΗ (και της απόφασης της ΕΕ για τον λιγνίτη) είναι ενδεικτική και της διάθεσης και των περιθωρίων που κρύβει η αγορά.

Μόλις τρεις-τέσσερεις μήνες πριν και η θετικότερη θετική είδηση θα «καιγόταν» ενδοσυνεδριακά. Σε αντίθεση τώρα η μεν ΔΕΗ ενισχύθηκε περισσότερο από 15%, ενώ συμπληρωματικά κινήθηκαν και άλλες μετοχές (ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή). Ακόμη και η διάψευση του Ελλάκτορα ώθησε ακόμη πιο ψηλά τη μετοχή που έφτασε το σχεδόν 20% σε αυτό το διάστημα. Περίπου 15% ενισχύθηκε ο τίτλος του FFG που επίσης είχε ενδιαφέρουσα επιχειρηματική είδηση.

Ενισχυτικές αυτής της προσέγγισης είναι η στάση των λεγόμενων «ισχυρών χεριών». Υψηλοί τζίροι σε μετοχές θυγατρικών του ομίλου Βιοχάλκο, σε τίτλους των Φουρλή, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ/Τέρνα, ομίλου Ιντραλότ και άλλα θεωρούμενα «συστημικά χαρτά» . Αλλά και οι μετοχικές αλλαγές στην Eurobank, με την είσοδο ηχηρότατων ονομάτων στο Δ.Σ του ομίλου προφανώς έχει τη σημασία της.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 775,78 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 4,41%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 ενισχύθηκε 2,83%, ο Mid 30 με κέρδη 16,55% και ο Small Cap 80 με άνοδο 5,50%.

Αναλυτικά, στο ΧΑ, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: των Τραπεζών 1,74%, των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών 9,29%, των Βιομηχανικών Προϊόντων & Υπηρεσιών 13,50%, των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας 17,56%, και οι Πρώτες Ύλες 14,11%.

Στον αντίποδα εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψαν ο κλάδος των Ταξιδιών & Αναψυχής με 14,13 % και ο κλάδος Ακίνητης Περιουσίας κατά 9,92%%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: ΝΕΛ (41,82%), Εριουργία Τρία Άλφα (ΠΟ) (38,26%), Ιντραλότ (33,33%), Φουρλίς Συμμετοχών (32,76%), Forthnet (31,03%), Logismos (30%), Kλουκίνας Λάππας (29,41%), Σιδενόρ (28,21%) Sprider (26,67%),Σπύρου Αγρ. Οικ (26,42%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Βαρβαρέσος ( - 40,61%), Γενική Τράπεζα (- 34,89%) Φιερατέξ ( - 26,89%), Unibios ( - 25%), Λιβάνης (-23,24%), Εριουργία Τρία Άλφα (-20%), ΟΠΑΠ (-19,08%), ΝΑΚΑΣ Μουσική (-18,96%) Αlpha Αστικά Ακίνητα (-17,81%) και PC Systems (-17,43%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v