Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι πολιτικοί φρέναραν τους αγοραστές

Μεγάλο μέρος των αρχικών κερδών της έχασε η Σοφοκλέους εν μέσω πολιτικών ζυμώσεων για τα μέτρα. Πιέσεις στις τράπεζες, σημαντική άνοδος για Coca Cola. Υπεραπέδωσαν οι τίτλοι των ΔΕΗ και Ελλάκτωρ.

Με την φράση “δεν έχει κλείσει τίποτα οριστικά, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται” ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για το περιεχόμενο της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ προανήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα η σύσκεψη των κυρίων Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη θα επαναληφθεί. Με απλά λόγια, το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. δεν προβλέπεται να οριστικοποιηθεί στην τελική του μορφή μέχρι την Κυριακή όπως ήταν η αρχική εκτίμηση.

Ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος από το Μαξίμου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν για μερικές ημέρες ακόμα, μέχρι να κλείσει οριστικά η συμφωνία και προσδιόρισε τη διαφορά που υπάρχει αυτή την στιγμή με την τρόικα στα 2 με 2,5 δισ. ευρώ.

Ανώτατος αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας με δημοσιογράφους, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μείνει “λειψό” το πακέτο μέτρων, δηλαδή χωρίς το σύνολο των ρυθμίσεων από τις οποίες η τρόικα είχε ζητήσει να μειωθούν οι Κρατικές δαπάνες κατά 11,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2014. Δεν διευκρίνισε ωστόσο αν εννοεί πως το πακέτο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μόνο με τα μέτρα που έχει αποδεχθεί η τρόικα 9 με 9,5 δισ. ευρώ.

Το "γύρισμα" στην αγορά

Οι δηλώσεις αυτές ήλθαν αφού ο Γενικός Δείκτης είχε ολοκληρώσει των ενδοσυνεδριακή του διόρθωση και ξεκινούσε κίνηση επιστροφής προς τα υψηλά ημέρας και βέβαια είχαν σαν αποτέλεσμα τις κινήσεις μείωσης θέσεων που ξεκίνησαν από τον Τραπεζικό κλάδο και επεκτάθηκαν σε σημαντικό κομμάτι του ταμπλώ.

Έτσι, οι Τραπεζικές μετοχές που έτσι κι αλλιώς είχαν αδύναμη εικόνα ακόμα και στα υψηλά ημέρας (πλην του τίτλου της Τρ. Αττικής), ταχύτατα γύρισαν σε αρνητικό πρόσημο, ενώ από τις υπόλοιπες μετοχές του 20αρη, η συντριπτική πλειονότητα υποχώρησε σημαντικά από το ενδοσυνεδριακό υψηλό.

Μένοντας για λίγο ακόμα στο Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει αναφοράς η επιστροφή της Γενικής, μετά το reverse split και βέβαια η πρώτη μέρα επαναδιαπραγμάτευσης είχε το απόλυτα αναμενόμενο αποτέλεσμα (-18,67%) με συνολικό όγκο 247 τεμ. (!)

Ποιοι ξεχώρισαν

Ουκ ολίγοι οι θετικοί πρωταγωνιστές, εκτός FTSE, έστω και αν οι περισσότεροι άφησαν “πικρή γεύση” σε όσους τοποθετήθηκαν στα υψηλά ημέρας, αφού οι περισσότεροι έκλεισαν σχετικά, ή και σημαντικά χαμηλότερα.

Μεταξύ των τίτλων που συνδύασαν αξιοπρόσεκτα κέρδη με σχετικά πειστικό όγκο συναλλαγών και οι Intralot, Creta Farm, Profile, Fourlis, Frigoglass, Αεροπορία Αιγαίου, Θυγατρικές Βιοχάλκο, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, Ιατρικό κ.λ.π.

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του FTSE η Βιοχάλκο συμπλήρωσε και δεύτερη συνεδρίαση επάνω από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 3,00 ευρώ και μάλιστα με διόλου ευκαταφρόνητα ημερήσια κέρδη. Τεχνικά, δείχνει ότι έχει όλα τα φόντα να αναμετρηθεί με την αντίσταση των 3,50 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, δύο ήταν οι τίτλοι που απέσπασαν σημαντικότατο κομμάτι του ενδιαφέροντος και πιο συγκεκριμένα οι ΔΕΗ και Ελλάκτωρ.

Ξεκινώντας από την πρώτη μετοχή, στην ακύρωση των δύο αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στην εξόρυξη λιγνίτη, προχώρησε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης μπορεί μεν να υπάρχει αδυναμία των υπόλοιπων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ηλεκτροπαραγωγή να έχουν πρόσβαση στο λιγνίτη, ωστόσο για αυτή την κατάσταση ευθύνεται όχι η ΔΕΗ αλλά η Ελληνική Δημοκρατία, που δεν προχώρησε στη χορήγηση αδειών εκμεταλλεύσεως. Και ως εκ τούτου το Δικαστήριο απεφάνθη ότι δεν στοιχειοθετείται η κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από τη ΔΕΗ.

Η είδηση έτυχε θετικότατης υποδοχής από την Αγορά, με τον τίτλο να εκτοξεύεται μέχρι τα 4,26 ευρώ (+8,67%), να φλερτάρει με νέα υψηλά επταμήνου, αλλά να κλείνει σημαντικά χαμηλότερα.

Η έτερη επιλογή των traders ήταν ο τίτλος του Ελλάκτωρα, που κινήθηκε εν μέσω εντονότατης φημολογίας που έκανε από το πρωί τον γύρο της Αγοράς και η οποία αναφέρεται σε μετοχικές ανακατατάξεις και εξαγορά ποσοστού υπάρχοντος μετόχου από άλλο υπάρχοντα μέτοχο σε σημαντικά υψηλότερη τιμή από την τρέχουσα, ενώ άλλες φήμες εμπλέκουν και Ρωσικά κεφάλαια στην νέα μετοχική σύνθεση.

Προς το παρόν, η διοίκηση του ομίλου απέφυγε να τοποθετηθεί στις πληροφορίες για επικείμενη συμφωνία μεταξύ των οικογενειών Μπόμπολα και Καλλιτσάντση για την αποχώρηση των τελευταίων από το μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης.

Το όλο θέμα φάνηκε να δίνει κινητικότητα και σε άλλες εταιρείες του κλάδου (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Άβαξ, Ιντρακάτ), στην λογική ότι δικαιούνται καλύτερων αποτιμήσεων, όμως όλες οι παραπάνω έκλεισαν σημαντικά χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας.

Αντίθετα, κωλυσιεργία και κίνηση πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος για τον ΟΠΑΠ, παρά την χθεσινή μίνι συντριβή.

Στα 4,00 ευρώ από 8,50 ευρώ προηγουμένως κατέβασε την τιμή-στόχο για τον Οργανισμό Προγνωστικών η BNP Paribas μετά την αύξηση της φορολογίας. Παράλληλα μειώνει κατά 55% την πρόβλεψη για τα κέρδη EBITDA για το 2013 – 2014 και κατά 65% την εκτίμηση για τα κέρδη ανά μετοχή. Η σύσταση για τη μετοχή παραμένει “neutral”.

Η Ελλάδα στοχεύει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης του ποσοστού στον ΟΠΑΠ έως τα τέλη Δεκεμβρίου - αρχές Ιανουαρίου, τόνισε Κυβερνητική πηγή στο Reuters. "Υπάρχει ενδιαφέρον από τουλάχιστον τέσσερις ομίλους για την ιδιωτικοποίηση", ανέφερε η ίδια πηγή.

Τελική επικράτηση των “κόκκινων” στο ταμπλώ του FTSE, όπου αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Μέτκα.

Με θετικό πρόσημο οι Ελλάκτωρ (+9,09%), Βιοχάλκο (+7,19%), Coca-Cola (+4,82%), Jumbo (+2,83%), Motor Oil (+1,94%) και ΔΕΗ (+3,57%).

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 4% για Πειραιώς και CPB και του 3% για την Εθνική, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 20αρη.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα σημαντικά μεγάλο εύρος, περίπου 36 μονάδων, με χαμηλό ημέρας τις 745,85 και υψηλό τις 781,53 για να κλείσει τελικά στις 763,69 μονάδες με κέρδη 1,41%, ενώ ο τζίρος μειώθηκα στα 80,8 εκατ. από τα οποία τα 6 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Jumbo, Alpha Bank).

Καλή η τελική εικόνα με 92 ανοδικές μετοχές έναντι 65 πτωτικών και 28 τίτλοι με ημερήσια κέρδη που ξεπέρασαν το 6%.

Από εκεί και πέρα και παρά το θετικό ξεκίνημα και η σημερινή συνεδρίαση δεν έδωσε το τεχνικά ζητούμενο που ήταν το κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα της ζώνης 770 – 790 και όλα παραμένουν ανοιχτά, με σχετικά αυξημένο τον κίνδυνο “κόπωσης”.

Οι καταλύτες

Συγκρατημένα αισιόδοξοι δηλώνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες της Αγοράς, εκτιμώντας ότι το Χ.Α. σχετικά γρήγορα θα ξεπεράσει την “ψυχρολουσία” για αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος, από τις αρχές του νέου έτους, στον ΟΠΑΠ και ότι παραμένει ο μεσοπρόθεσμος στόχος των 1000 μονάδων, αν δεν υπάρξει κάποια αρνητική πολιτική εξέλιξη.

Το Χ.Α. αναμένει την ολοκλήρωση του πακέτου μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια θα κινείται με την προσδοκία της καταβολή της δόσης του Οκτωβρίου και την πιθανή επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής.

Νέο “κούρεμα” του Ελληνικού χρέους προβλέπει o διευθύνων σύμβουλος της Commerzbank, όπως μετέδωσε το Reuters. Συγκεκριμένα, ο Marting Blessing δήλωσε ότι σε αυτή τη νέα αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους θα πρέπει όλοι να λάβουν μέρος.

Μια πιθανή συμφωνία για αλλαγές στο Ελληνικό πρόγραμμα πριν την επόμενη Σύνοδο Κορυφής τον Οκτώβριο θα μείωνε το ρίσκο εξόδου της Χώρας από το ευρώ ή δεύτερης πτώχευσης, τονίζει η Fitch σε έκθεσή της. Ο οίκος, υπογραμμίζει το ρίσκο της "κούρασης" από τις μεταρρυθμίσεις, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα ασκεί πιέσεις για επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος εφαρμογής των μέτρων λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων. Σε σχέση με τις πολιτικές για την αντιμετώπιση της Ευρωπαϊκής κρίσης, υπογραμμίζει ότι υπάρχουν σημαντικά πολιτικά ρίσκα και ρίσκα εκτέλεσης, εκφράζοντας την εκτίμηση ωστόσο ότι εν τέλει η Ευρωζώνη θα επιβιώσει.

Η Ευρώπη πρέπει να λάβει σημαντικές αποφάσεις για την Ελλάδα υποστηρίζει ο Mohamed El-Erian της Pimco, επισημαίνοντας πως το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Χώρες της Ευρωζώνης είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης.
 
Εκτίμησε ωστόσο, ότι η Ευρωζώνη θα υπάρχει σε τρία χρόνια και προσέθεσε ότι όσον αφορά στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Ιταλία υπάρχουν “ολοένα και περισσότερες ελπίδες” ενώ παράλληλα δηλώνει ότι δεν βλέπει “κανένα λόγο για να μην ανακτηθεί η ανάπτυξη σε αυτές τις Χώρες”.

Πρόοδο στις προσπάθειες της Ευρωζώνης να ενισχύσει περαιτέρω την Ένωση και να αποφύγει τα υψηλά οικονομικά ρίσκα που θα συνεπαγόταν μια διάλυση της ζώνης του ευρώ, διαπιστώνει η Fitch, τονίζοντας ωστόσο πως υπάρχουν σημαντικά πολιτικά ρίσκα και κίνδυνοι εφαρμογής των αλλαγών.

Όπως αναφέρει η Fitch, το Μάιο είχε διακρίνει 6 ευρύτερους τομείς που η Ευρωζώνη θα έπρεπε να αντιμετωπίσει: Τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, την Τραπεζική εποπτεία, ένα αξιόπιστο τείχος προστασίας, διαρθρωτικές αλλαγές, δημοσιονομική ενοποίηση και πολιτική & οικονομική μεταρρύθμιση. Για τα πρώτα τέσσερα θέματα έχει καταγραφεί πρόοδος, ενώ για τα υπόλοιπα δυο ο J. Βarroso έχει καταθέσει κάποιες αρχικές παρατηρήσεις, τονίζει η Fitch.


Το διεθνές κλίμα
 
Απόλυτα επιφυλακτική εικόνα και ελαφρώς πτωτικές διαθέσεις, σε όλες τις μεγάλες διεθνείς Αγορές, ξεκινώντας από την Ασία και φθάνοντας μέχρι την Wall Street.

Για 11ο συνεχή μήνα συρρικνώθηκαν οι δραστηριότητες στον Κινεζικό κλάδο μεταποίησης εξέλιξη που υποδεικνύει ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη οδεύει στο έβδομο διαδοχικό τρίμηνο επιβράδυνσης. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της HSBC, ο δείκτης ΡΜΙ διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στο 47,8 από 47,6 τον προηγούμενο μήνα. Η HSBC πάντως, διαπιστώνει τις πρώτες ενδείξεις σταθεροποίησης.

Στην Ιαπωνία οι εξαγωγές εμφάνισαν πτώση για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο, ενώ η μεταποιητική δραστηριότητα διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο, σε μια περαιτέρω ένδειξη ότι η υποχώρηση της ζήτησης παγκοσμίως, επηρεάζει την οικονομία της Χώρας. Οι εξαγωγές υποχώρησαν 5,8% τον Αύγουστο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, έναντι της πτώσης 7,3% που αναμενόταν από τους οικονομολόγους.

Σε επίπεδα χαμηλότερα των εκτιμήσεων μειώθηκε ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ της Ευρωζώνης το Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα, άγγιξε το 45,9 από 46,3 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές αντιθέτως, προέβλεπαν ότι θα ενισχυθεί στο 46,6. Επισημαίνεται ότι η ένδειξη του Σεπτεμβρίου είναι η χαμηλότερη από τον Ιούνιο του 2009.

Η Ισπανία ξεπέρασε τους στόχους κατά τη σημερινή δημοπρασία 10ετών και 3ετών ομολόγων. Συγκεκριμένα, από τα δεκαετή ομόλογα, η Ισπανία άντλησε 859 εκατ. ευρώ. Η μέση απόδοση υποχώρησε στο 5,666% από 6,647% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία. Ως προς τα τριετή ομόλογα, η Ισπανία άντλησε 3,940 δισ. ευρώ με μέσο επιτόκιο στο 3,845%.

Μάλλον επιφυλακτικοί φάνηκαν οι επενδυτές από τα νέα στην Αγορά εργασίας των ΗΠΑ και τη μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή της Φιλαδέλφεια.

Αναλυτικά, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 3.000 στις 382.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας. Ωστόσο οι αιτήσεις για την εβδομάδα μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου αναθεωρήθηκαν ανοδικά στις 385.000 αντί για 382.000 όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 373.000 για την τελευταία εβδομάδα.

Η δραστηριότητα στον κλάδο μεταποίησης της Φιλαδέλφεια βελτιώθηκε κάπως τον Σεπτέμβριο αλλά πάντως παρέμεινε σε αρνητικά επίπεδα. Ο δείκτης “Philly Fed” βελτιώθηκε στο -1,9 από -7,1 τον Αύγουστο. Οι οικονομολόγοι περίμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο -4.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το βράδυ, η Moody's επιβεβαίωσε το αρνητικό outlook στην αξιολόγηση των ΗΠΑ, σημειώνοντας την αργή ανάκαμψη της Αμερικανικής οικονομίας και τις αδύναμες προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. "Παρόλο που οι ΗΠΑ παραμένουν ισχυρές με τα έσοδα από φόρους να έχουν σημειώσει μια ήπια ανάκαμψη, οι Πολιτείες αντιμετωπίζουν δημοσιονομικές προκλήσεις εξαιτίας της αργής ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ" αναφέρει στην έκθεση η Moody’s.

Τι περιμένουν οι αναλυτές για τη συνέχεια

Συνεχίζεται το ανοδικό momentum στην Ελληνική Αγορά και την τρέχουσα εβδομάδα με το επενδυτικό ενδιαφέρον να παραμένει αυξημένο αν και έχουν μειωθεί οι ελπίδες για κίνηση προς τα υψηλά έτους, τις 840 μονάδες, σύμφωνα με την άποψη του Νίκου Χριστοδούλου.

Οι 740 μονάδες παραμένουν μια κρίσιμη περιοχή για το Γενικό Δείκτη και πλέον αποτελούν στήριξη για αυτόν, η οποία δοκιμάστηκε ήδη τρείς φορές αυτήν την εβδομάδα με θετικό αποτέλεσμα.

Ισχυρή έχει αποδειχτεί η αντίσταση των 780-790 μονάδων ως τώρα με την πορεία της μετοχής του ΟΠΑΠ να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τη διάσπαση της, όπως και οι ρευστοποιήσεις από χαρτοφυλάκια βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα. Για τις επόμενες ημέρες αναμένουμε να παραμείνουν υψηλοί οι τζίροι και η μεταβλητότητα μέχρι αύριο Παρασκευή που έχουμε τη λήξη Παραγώγων Σεπτεμβρίου.

Από τη Δευτέρα και μετά είναι ερωτηματικό αν θα παραμείνει το αγοραστικό ενδιαφέρον, κάτι που αν γίνει μπορεί να οδηγήσει σε διάσπαση της αντίστασης των 780-790 μονάδων. Σε αντίθετη περίπτωση είναι πιθανό να διασπαστούν και πάλι πτωτικά οι 740 μονάδες, αν και όσο διατηρούνται οι 690 μονάδες το ανοδικό momentum φαίνεται να παραμένει σε ισχύ.

Η αξιολόγηση της Ελληνικής Αγοράς από τον οίκο FTSE αναμένεται να λάβει χώρα σύντομα (μέχρι τις 27 Σεπτέμβρη) και παράγοντες της Αγοράς κάνουν λόγο για πιθανότητα υποβάθμισης 50%. Κάτι τέτοιο θα σημάνει ρευστοποιήσεις από συγκεκριμένα funds που θα επηρεάσουν βραχυπρόθεσμα την Αγορά, αν και αναμένουμε αγορές από κάποια άλλα που θα αντισταθμίσουν τις απώλειες.

Πρωταγωνιστές στην ανοδική κίνηση αυτή του Σεπτεμβρίου είναι εκτός από τον Τραπεζικό κλάδο, μετοχές που μετέχουν σε σενάρια αποκρατικοποίησης, όπως η ΔΕΗ και τα Ελ. Πετρέλαια, με εξαίρεση τον ΟΠΑΠ, αλλά και μετοχές που εδώ και πολύ καιρό τα θεμελιώδη μεγέθη τους έδιναν σήμα αγοράς όπως η Motor Oil και ο Μυτιληναίος. Την προηγούμενη Παρασκευή συμπληρώσαμε 7 συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες ,κάτι που είχε να συμβεί από το καλοκαίρι του 2005. Αυτό από μόνο του είναι ένα μήνυμα από την Ελληνική Αγορά και σχετίζεται κυρίως με την πιο στέρεη παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Η αναβολή στην ανακοίνωση των νέων μέτρων και η καθυστέρηση στη δημοσίευση της έκθεσης της τρόικας για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για τη συνέχιση της ανόδου, αν και υπάρχει ανακούφιση από τις συνεχείς δηλώσεις αξιωματούχων υπέρ της ανάγκης παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Η στάση των Ευρωπαίων σχετικά με την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας κατά 2 έτη, κάτι που αναμένουμε να δει με καλό μάτι η Ελληνική Αγορά, έχει γίνει πιο ελαστική, αλλά όλα θα κριθούν από την ψήφιση των νέων μέτρων.

Η καθυστέρηση στην εξεύρεση μέτρων έχει καθυστερήσει και τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών που με τη σειρά της έχει αναβάλλει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου. Μια διόρθωση στον Τραπεζικό δείκτη που έχει καταγράψει κέρδη της τάξεως του 43% μέσα στο Σεπτέμβρη είναι λογική, καθώς δεν υπήρξε κάποιο επίσημο νέο ακόμα από αυτά που δημιούργησαν τις προσδοκίες ανόδου, εκτιμά ο κ. Χριστοδούλου (Τμήμα Μελετών και Αναλύσεων Merit ΑΧΕΠΕΥ).

Τι έγινε στο ΧΠΑ

Ανοδική συνεδρίαση, που συνδυάστηκε με αύξηση των συναλλαγών, τόσο στα συμβόλαια του FTSE, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, που έφθασαν τα 104.376 συμβόλαια.

Τα συμβόλαια του 20αρη υποαπέδωσαν του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη, μηδενίζοντας την υπερτίμηση στον πρώτο μήνα.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 13.897, τιμή εκκαθάρισης 277,5), κινήθηκαν μεταξύ 275 και 291 μονάδων.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (7.000 ΕΧΑΕ, 20.000 ΓΕΚ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (21.675), Alpha Bank (8.709), Κύπρου (17.630), ΔΕΗ (4.909), ΟΤΕ (7.915), ΟΠΑΠ (6.635), CPB (4.888), Πειραιώς (15.681), Ελλάκτωρα (3.070), Μυτιληναίο (1.146), Intralot (2.596), Eurobank (1.420), ΓΕΚ (2.604), MIG (3.608), Motor Oil (247), Ελ. Πετρέλαια (358), Μέτκα (334), Coca-Cola (189), Βιοχάλκο (154), ΕΧΑΕ (176), Σιδενόρ (430).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTASE-20 υποχώρησε αισθητά στο 50%, ενώ ο όγκος συναλλαγών αυξήθηκε στα 1.839 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (1.561 δικαιώματα αγοράς και 278 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (5.013.349 τεμ.).

Να σημειωθεί ότι 6.358 συμβόλαια, του 20αρη, λήξεως Σεπτεμβρίου δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v