Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Μαξίμου εξαφάνισε τα κέρδη

Ανέκρουσε πρύμναν το ΧΑ μετά και τα νεότερα από την κυβερνητική σύσκεψη. Κίνηση χαμηλότερα για Πειραιώς, Eurobank. Κέρδη για Ελλάκτωρ (11,3%), Βιοχάλκο. Καταλύτης η αναμενόμενη απόφαση της Ε.Ε. υπέρ ΔΕΗ.

Όλο και εντείνεται το ποντάρισμα προεξόφλησης, όλο και ενισχύονται βασικοί δείκτες, μετοχές. Με το Γενικό Δείκτη προς τις 780 μονάδες, το FTSE-20 προς τις 280 μονάδες, αλλά με μάλλον μέτριο τζίρο, καθώς λίγο μετά τις 14.20΄ δεν είχε ξεπεράσει τα 53 εκατ. ευρώ.

Περί τα 9,5 εκατ. ευρώ είχαν αλλάξει χέρια στον ΟΠΑΠ, με την τιμή να γυρίζει προς τα 2,55 ευρώ. Ήταν η μόνη μετοχή που τις τελευταίες 3-4 συνεδριάσεις «συγκράτησε» την αντίδραση του Χ.Α.

Γιατί στον υπόλοιπο 20άρη και μεγάλο μέρος του… ταμπλό η ευωχία της προεξόφλησης καλά κρατεί. Με τη δεύτερη ταχύτητα του 20άρη, όπως χαρακτηριστικά σημείωνε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με την Ελλάκτωρ να ενισχύεται 14% με πάνω από 1,6 εκατ. τεμάχια, τη Βιοχάλκο κατά 8,44% στα 3,4 ευρώ, ενώ ακολουθούν ΔΕΗ και ευρύτερα η ενέργεια.

Είναι προφανές πως η θετική απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. για την απελευθέρωση της αγοράς του λιγνίτη πυροδοτεί το έως 6,63% τη μετοχή της ΔΕΗ, συμβάλλοντας παράλληλα στη μόχλευση μετοχών όπως Μυτιληναίος, Μέτκα, Τέρνα Ενεργειακή αλλά και ΓΕΚ Τέρνα.

Μια καλή πληροφορία που εάν επιβεβαιωθεί θα οδηγεί σε ακόμη ένα βήμα προς την υλοποίηση των απαιτήσεων των δανειστών. Και αυτά τα βήματα… αρέσουν στο Χ.Α.

Συνολικότερη είναι η υπεραπόδοση για τον όμιλο Βιοχάλκο, τόσο για τη μητρική και τη Σιδενόρ, όσο και για τις θυγατρικές. Αλλά και για Motor Oil, Τιτάν, MIG, 3E.

Ανάλογο κλίμα και στη μεσαία-χαμηλότερη αποτίμηση, με 6 μετοχές από τον FTSE Mid να γράφουν διψήφιο ποσοστό μεταβολή.

Κατά την εκτίμησή μας, κάτι που δείχνει τη διαφοροποίηση αυτής της κίνησης σε σχέση με τις προηγούμενες είναι η σύνθεση της πρώτης δεκάδας μετοχών με βάση την απόδοσή τους. Ελλάκτωρ, Σιδενόρ, Αττικής, Fourlis, Intralot, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΤΕΜ, Βιοχάλκο (όλες τους πάνω από 1%) αλλά και Intrakat, Frigoglass κατά 9,8% υψηλότερα. Διαφοροποίηση που αφορά την ποιότητα των εταιριών, τις αυξημένες συναλλαγές και την τεχνική εικόνα των περισσότερων.

Θα σταθούμε λίγο περισσότερο στην τεχνικότητα της αγοράς, καθώς δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως παρά τη θεαματική άνοδο, μέχρι τώρα, ο FTSE-20 έχει υψηλό ημέρας στις 287,94 μονάδες.

Χρειαζόμαστε τουλάχιστον τρία «κλεισίματα» πάνω από τη ζώνη των 290-295 μονάδων για να συνεχίσουμε. Πειστικά ανοδικά κλεισίματα πάνω από τις 290-295 μονάδες και το σημαντικότερο με υψηλούς τζίρους και περαιτέρω ενίσχυση της συναλλακτικότητας σε τεμάχια. Ζητούμενη είναι η υπέρβαση της αντίστασης με τζίρο και συναλλαγές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v