Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Στο επίκεντρο, τράπεζες, ΟΠΑΠ και μέτρα

Την Κυριακή το βράδυ «κληρώνει» για το νέο πακέτο μέτρων, κάτι στο οποίο «ποντάρει» το ΧΑ. Κλειδί το "βαρίδι" του ΟΠΑΠ και οι εξελίξεις από το μέτωπο των τραπεζών. Ζητούμενο η επιβεβαίωση των 750 μονάδων.

Αίμα και… δάκρυα για το πακέτο μέτρων, σύμφωνα με το θέμα της Ελ. Λάσκαρη καθώς όλα δείχνουν πως το βράδυ της Κυριακής θα κλείσει, όπως θα κλείσει, και αυτή η σημαντική «εκκρεμότητα».

Είναι προφανές πως η κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο τρέχουν και προσπαθούν, όπως προσπαθούν, να πετύχουν μέσα σε…. 100 ημέρες χρεωστούμενα προς τους δανειστές (από την υπογραφή του πρώτου μνημονίου, Άνοιξη του 2010) αλλά και ευρύτερα την συστημική διάρθρωση αυτής της χώρας από τη μεταπολίτευση και μετά. Εκ του αποτελέσματος κρίνονται, θα κριθούν και αυτοί.

Το ΧΑ κινείται εδώ και εβδομάδες στον ρυθμό προεξόφλησης των επερχόμενων με την πλειονότητα των παικτών να έχει συνειδητοποιήσει πλέον πως θέμα αποχώρησης από την ευρωζώνη δεν υφίσταται. Τουλάχιστον για όσο η Αθήνα ικανοποιεί ένα προς ένα τα αιτήματα των δανειστών, ειδικότερα όμως του Βερολίνου. Και τουλάχιστον όσο εκχωρεί πλούτο, αξίες και ό,τι άλλο ενυπόθηκα έχουν εξασφαλίσει οι δανειστές.

Βέβαια όπως φαίνεται αυτές τις ημέρες και με αφορμή την περίπτωση του ΟΠΑΠ η εκχώρηση γίνεται σε τιμές που επιβάλλονται άνωθεν. Γιατί πώς αλλιώς να εξηγηθεί η… σιγή ασυρμάτου όλων ανεξαιρέτως των καθ’ ύλιν αρμοδίων για τα όσα διαδραματίζονται στον Οργανισμό.

Επιμένουμε στον ΟΠΑΠ γιατί πριν από 3-4 συνεδριάσεις κυμαινόταν στα περίπου 6,5 ευρώ ανά μετοχή ενώ μετά το χθεσινό -18,30% έχει καταρρεύσει στα 4,31 ευρώ. Και αν δώσουμε βάση σε όσα ακούγονται από το πρωί της Παρασκευής η αγορά θα πρέπει να περιμένει αποτίμηση αρκετά χαμηλότερη από την τρέχουσα των 1,37 δισ. ευρώ.

Την περίπτωση του ΟΠΑΠ αλλά και όλες τις ανάλογες, τις προεξοφλεί, ψυχρά και χωρίς συναισθηματισμούς και ηθικές αναστολές το ταμπλό. Ενσωματώνοντας απομείωση χρηματιστηριακής αξίας προσελκύει εκείνα τα κεφάλαια και τους παίκτες που πιθανότατα θα το οδηγήσουν στον νέο ανοδικό κύκλο.

Η αγορά περιμένει να κλείσει το θέμα του πακέτου, ποντάροντας στη συνέχεια στην έγκριση, έστω και με αστερίσκους, της «βοήθειας» προς την χώρα μας. Που και αυτή με τη σειρά της θα φέρει την πολυπόθητη κυρίως από το σύστημα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Για φόρο- μπόνους 5 δισ. με εγγύηση… δημοσίου κάνει λόγο ο Χρ. Κίτσιος, ο οποίος αναφέρεται σε νέο σχέδιο, που θα επιτρέψει στις τέσσερις συστημικές τράπεζες να ενισχύσουν τα εποπτικά κεφάλαιά τους κατά αυτό το ποσό.

Από τεχνικής πλευράς, ζητούμενη είναι η εκ νέου επιβεβαίωση των 750 το πολύ 740 για τον Γενικό Δείκτη και των 270 το πολύ 268 για τον Ftse 20.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v