Διόρθωση με όλα τα περιθώρια ανοιχτά στο ΧΑ

Με συνεδρίαση που επιδέχεται τουλάχιστον διπλής ανάγνωσης – ανάλυσης, ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα. Σε χαμηλό ημέρας έκλεισαν Alpha Bank, CPB, Εθνική, Κύπρου. Κέρδη για Folli, EΛΠΕ. Χαμηλός ο τζίρος.

Με συνεδρίαση που επιδέχεται τουλάχιστον διπλής ανάγνωσης – ανάλυσης, ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, που είναι και η τελευταία του μήνα Σεπτεμβρίου, αλλά και του εννεαμήνου.

Οι απόψεις των παραγόντων της Αγοράς, απόλυτα διιστάμενες, παραπέμπουν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις για την εξαγωγή “ασφαλέστερων” συμπερασμάτων.

Σύμφωνα με αυτούς που βλέπουν το “ποτήρι μισογεμάτο”, η σημερινή κίνηση της Αγοράς ήταν απόλυτα αναμενόμενη και ήλθε από τον συνδυασμό της υπεραγορασμένης εικόνας που είχαν οι περισσότερες μετοχές του 20αρη και από την παντελή έλλειψη νέων ειδήσεων που θα μπορούσαν να τονώσουν το ενδιαφέρον.

Απόλυτα θετική ένδειξη για τους συγκρατημένα αισιόδοξους, είναι το γεγονός ότι η σημερινή διόρθωση συντελέστηκε με ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο και αυτό αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας ότι οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών θα είναι βραχύβιες και γρήγορα οι αγοραστές θα επιστρέψουν στο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Από την άλλη πλευρά, της απαισιόδοξης σχολής σκέψης, ασφαλώς και γίνεται αναφορά στα τελευταία απόλυτα “υποψιασμένα” δημοσιεύματα, έστω και αν αυτά έτυχαν άμεσης διάψευσης.

Τονίζουν ιδιαίτερα τόσο το δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο η αξιολόγηση της Ε.Ε. και του ΔΝΤ για το Ελληνικό χρέος αναμένεται να καθυστερήσει για μετά τις Αμερικανικές εκλογές, κάτι που επιβεβαιώνει τα “διορατικά” σενάρια σύμφωνα με τα οποία η αναστροφή των ξένων όσον αφορά το Ελληνικό ζήτημα είναι επίπλαστη και απλά εξυπηρετεί την επιφανειακή ηρεμία στις Αγορές μέχρι τις 6 Νοεμβρίου και αφ΄ ετέρου το δημοσίευμα του Spiegel, που ακολούθησε και το οποίο (μεταξύ άλλων ) αναφέρει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει δημοσιονομική απόκλιση περίπου 20 δισ. ευρώ προκειμένου να ικανοποιηθούν οι όροι για την χορήγηση επόμενης δόσης, σχεδόν διπλάσιο ποσό σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, επικαλούμενο προκαταρκτικά στοιχεία που έχει συλλέξει η τρόικα.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης παραδέχονται ότι το σχέδιο διάσωσης των 173 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε με την Αθήνα το Μάρτιο, είναι ήδη κατά πολύ εκτός στόχων.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει ρωτήσει αρκετές φορές εάν οι πιστωτές της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και η ΕΚΤ, θα ήταν πρόθυμοι να διαγράψουν μέρος των χρεών της χώρας, επισημαίνει το περιοδικό, χωρίς να αποκαλύπτει τις πηγές του.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως δημοσιευμάτων και διαψεύσεων, σαν μόνο σίγουρο δείχνει ότι όλο και περισσότεροι τίτλοι από αυτούς που οδήγησαν την κούρσα του Δείκτη κατά τις τελευταίες οκτώ συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες, επιδεικνύουν ενδείξεις σημαντικής κόπωσης.

Μάλιστα, αν η όποια διόρθωση του Δείκτη δεν ολοκληρωθεί χωρίς κλεισίματα χαμηλότερα των 740 μονάδων, τότε θεωρείται σίγουρο ότι θα επιστρέψουν τα σενάρια για δοκιμασία της στήριξης στις 710 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή διόρθωση άρχισε να αποκτά δυναμική μετά τις 15.30 με κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο, όμως πολύ σύντομα επεκτάθηκε και στις περισσότερες από τις υπόλοιπες μετοχές του 20αρη.

Ο Τραπεζικός δείκτης συνεχίζει να παρουσιάζει “ζαλάδες” μόλις πλησιάζει την ζώνη αντίστασης 308 – 314 μονάδες και μάλιστα σήμερα έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας (280,82 μονάδες) με απώλειες 5,73%. Επίσης στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν και οι Alpha Bank, CPB, MIG, Εθνική και Κύπρου, ενώ από το υπόλοιπο Τραπεζικό ταμπλώ, με οριακά θετικό πρόσημο διασώθηκε η μετοχή της Τρ. Ελλάδος και συνεχίζεται η “ένδοξη” πορεία της Γενικής (-19,8%), μετά την επιστροφή της από το πρόσφατο reverse split.

Πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας, τερμάτισε την συνεδρίαση και ο Γενικός Δείκτης, καθώς στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν και οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Motor Oil, Jumbo.

Ασφαλώς και ο μεγαλύτερος προβληματισμός πηγάζει από την συμπεριφορά του τίτλου του Οργανισμού Προγνωστικών, που δικαιώνει όλους όσους προέβλεπαν ότι δύσκολα ο τίτλος θα ξεπεράσει το νέο “φορολογικό χτύπημα”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή έκλεισε χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 4,00 ευρώ διεκδικώντας νέα χαμηλά τριμήνου, ενώ ακούραστες είναι η “εισαγόμενες” και εγχώριες εκθέσεις που μειώνουν τις τιμές – στόχους.

Έτσι μετά τις UBS, BNP Paribas και Eurobank Eq. ήλθε η σειρά της Credit Suisse να “κουρέψει” την τιμή – στόχο.

Πιο συγκεκριμένα, μείωσε τη σύσταση για τη μετοχή του ΟΠΑΠ σε "underperform" από "outperform" και την τιμή - στόχο στα 3,5 ευρώ από τα 7,8 ευρώ.

Από τις ελάχιστες μετοχές του 20αρη που έκλεισαν στο “πράσινο” τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε η μετοχή της Folli Follie Group, που ενδοσυνεδριακά αναρριχήθηκε μέχρι τα 9,14 ευρώ (+6,03%) για να κλείσει τελικά αρκετά χαμηλότερα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εισηγμένης, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων με τον Ελβετικό όμιλο Dufry AG, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την απόκτηση από την Dufry AG στρατηγικής συμμετοχής (51%) στον κλάδο των αφορολογήτων ειδών.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της FFG, η υλοποίηση της σκοπούμενης συμμαχίας, εφόσον επιτευχθεί, θα γίνει μέσω απόσχισης του εν λόγω κλάδου από την FFG. "Εν όψει της ανωτέρω εξέλιξης, η Εταιρεία βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία και με τις πιστώτριες τράπεζες και θα προβεί, σε επίσημες ανακοινώσεις , όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, με την οριστική κατάληξη των διαπραγματεύσεων στις προσεχείς 2 με 3 εβδομάδες", τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η Credit Agricole πιθανόν να χρειαστεί να “ρίξει” επιπλέον 600-700 εκατ. ευρώ στην Εμπορική προτού μπορέσει να πουλήσει την Ελληνική θυγατρική της, σύμφωνα με πηγές του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα με γνώση της διαδικασίας πώλησης, τις οποίες επικαλείται η WSJ.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, πηγές που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις της Credit Agricole με τους τρεις “μνηστήρες”, δηλαδή την Eurobank, την Alpha Bank και την Εθνική, οι προσφορές ομοιάζουν σε μεγάλο βαθμό και προβλέπουν την απόκτηση της Εμπορικής στην τιμή του 1 ευρώ.

Οι αρχές της Ευρωζώνης ετοιμάζουν ένα ευρύ πακέτο διάσωσης που θα περιλαμβάνει πολλές Χώρες, συμπεριλαμβάνονταςένα τροποποιημένο πρόγραμμα για την Ελλάδα, μια δεύτερη διάσωση για την Ισπανία και ένα πρώτο πρόγραμμα για την Κύπρο, αναφέρουν οι Financial Times Deutschland σε δημοσίευμά τους, επικαλούμενοι πηγές της Ευρωζώνης.
 
Τα νέα μέτρα στήριξης για τις τρεις Χώρες μπορεί να διαπραγματευτούν και να παρουσιαστούν στις Εθνικές Κυβερνήσεις ως πακέτο μέχρι το Νοέμβριο το αργότερα, ανέφεραν οι Financial Times Deutschland. Ένα κοινό πακέτο στόχο έχει να κάμψει τις αντιστάσεις για επιπλέον παραχωρήσεις προς την Ελλάδα, ιδιαίτερα μεταξύ των Γερμανών βουλευτών, παρουσιάζοντας μια ευρεία λύση που θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική αλλαγή στην κρίση χρέους, τόνισε η εφημερίδα. Αρχικά, οι αποφάσεις ήταν προγραμματισμένο να ληφθούν τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ωστόσο, το Βερολίνο βάζει φρένο στο να κλείσει μια συμφωνία στην επόμενη Σύνοδο στα μέσα Νοεμβρίου. Τα μέλη της τρόικας δεν θα έχουν ολοκληρώσει την έκθεσή τους για την Ελλάδα μέχρι την επόμενη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις 8 Οκτωβρίου, αναφέρει το δημοσίευμα.

Επιστροφή στο ΧΑ

Μόλις τρεις οι “πράσινοι” τίτλοι στο ταμπλώ του FTSE και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola (+0,33%), Folli Follie Group (+4,06%) και Ελ. Πετρέλαια (+1,16%).

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Motor Oil (-9,38%), Βιοχάλκο (-8,18%) και ΟΠΑΠ (-7,14%).

Με απώλειες μεγαλύτερες του 6% οι Πειραιώς και MIG, του 5% οι Μυτιληναίος, Εθνική, Κύπρου, Alpha Bank, Eurobank, CPB, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 20αρη.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 25 μονάδων με υψηλό ημέρας τις 778,05 (12.38) και χαμηλό τις 753,76 (17.06) και έκλεισε τελικά στις 754.48 με απώλειες 2,75%, ενώ ο τζίρος μειωμένος σημαντικά έφθασε τα 47,8 εκατ. από τα οποία τα 0,5 αφορούσαν “πακέτα” (Πλ. Θράκης, Κύπρου).

Κακή η τελική εικόνα με 56 ανοδικές μετοχές έναντι 93 πτωτικών και για 26 τίτλους οι απώλειες ξεπέρασαν το 6%.

Στα επιμέρους, κινητικότητα επέδειξαν οι Ικτίνος, Νηρέας Τέρνα Ενεργειακή, Υγεία, Eurobank Properties, χαμηλότερα συνεχίζεται η αναρρίχηση για ΝΕΛ και Flexopack, ενώ ιδιαίτερης προσοχής ίσως χρειάζεται η σημερινή κίνηση στα Πλ. Θράκης μετά την προσυμφωνημένη συναλλαγή.

Πιο συγκεκριμένα, “πακέτο” 500.000 μετοχών ή του 1,09% της εισηγμένης πέρασε μέσω του Χ.Α., στα 0,85 ευρώ. Η αξία της συναλλαγής ανήλθε στα 425.000 ευρώ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Ελεγχόμενες πιέσεις στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, απόλυτα διστακτικό το ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Νέα επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία διαπιστώνει το οικονομικό ινστιτούτο Ιfo. Συγκεκριμένα, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος διαμορφώθηκε το Σεπτέμβριο στο 101,4 από 111,1 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν το δείκτη στο 102,5.

H ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί στο β’ εξάμηνο, εκτιμά σε έκθεση της η S&P, στην οποία προβλέπει ανάπτυξη 2,2% το 2012 και 1,8% το 2013. Την ίδια ώρα, ο διεθνής οίκος υπολογίζει την πιθανότητα μιας νέας ύφεσης (double dip) κοντά στο 20% με 25%, ενώ η πιθανότητα μιας γρήγορης ανάκαμψης βρίσκεται κοντά στο 15%.

Όπως μετέδωσε το Reuters, η S&P αναφέρει στην έκθεση της ότι η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη βρίσκεται ακόμα αρκετά μακριά, με το μηνιαίο ρυθμό νέων θέσεων εργασίας να βρίσκεται το τελευταίο εξάμηνο στις 97.000 θέσεις. Το μέγεθος αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από τις 240.000 νέες θέσεις εργασίας που προσέθετε η Αμερικανική οικονομία το Φθινόπωρο, σημειώνει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, τονίζοντας ότι "αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι δεν θα δούμε κάποια ανάκαμψη στην κατανάλωση των νοικοκυριών σύντομα".

Ως εκ τούτου, η S&P προβλέπει ότι το Αμερικανικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με 1,5% το β΄ εξάμηνο, από 1,8% στο πρώτο μισό του έτους.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να βγει η Χώρα από το αδιέξοδο, είναι μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου να υλοποιηθούν οι εκατέρωθεν δεσμεύσεις από την Ελληνική Κυβέρνηση αλλά και από τους πιστωτές της, τονίζει ο Παναγιώτης Χριστόπουλος, που δηλώνει ιδιαίτερα αισιόδοξος για την βραχυπρόθεσμη πορεία του Χ.Α. δίνοντας περιθώρια ανόδου 25% έως 30% για τον Γενικό Δείκτη μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, καθώς στην παρούσα φάση προεξοφλούνται όλες οι θετικές προσδοκίες, παρα΄την σημερινή σημαντική διόρθωση.

Αναφορικά με την αξιολόγηση της Ελληνικής Αγοράς από τον FTSE, δεν δίνει μεγάλες πιθανότητες στην έξοδό της από το κλαμπ των αναπτυγμένων Αγορών. Ωστόσο ακόμη και στο ενδεχόμενο αυτό πιστεύει πως ύστερα από μερικές συνεδριάσεις αναδιάταξης των θεσμικών χαρτοφυλακίων, θα εκδηλωθούν ακόμη πιο επιθετικές αγορές από hedge funds που τοποθετούνται στις αναδυόμενες.

Δημοσιεύματα που θέλουν την έκθεση της Ε.Ε. και του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας να πηγαίνει για μετά τις 6 Νοεμβρίου (δηλαδή τις Αμερικανικές εκλογές), προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αναταράξεων στην παγκόσμια οικονομία δεν θεωρούνται καλή είδηση για την Ελλάδα, αν και εκτιμά ότι στη φάση αυτή “καταμετρώνται” αντιδράσεις.

Όμως, ο διευθύνων σύμβουλος της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ, επισημαίνει πως οι ενεργοί επενδυτές θα είναι καλό να έχουν στα υπ΄ όψιν πως αν η Ελλάδα δεν πάρει την επόμενη δόση μέχρι τις Αμερικάνικες εκλογές, θα είναι πολύ δύσκολο να την πάρει μετά (!)

Το πρώτο βραχυχρόνιο ουσιαστικό κύμα ανοδικής διαφυγής φαίνεται να έχει ήδη ολοκληρωθεί με τη Φθινοπωρινή κίνηση του Γενικού Δείκτη από την περιοχή της πρώην ισχυρής αντίστασης των 650 μονάδων, όπου ταλάνιζε το Δείκτη για περίπου τέσσερις μήνες προς τη ζώνη της μεσοπρόθεσμης τεχνικής αφύπνισης των 780 με 800 μονάδων, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).
 
Η επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση του ψυχολογικού ορίου των 800 μονάδων με φίλτρο τριών συνεδριάσεων και αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα μας οδηγήσει σε ένα νέο βραχυχρόνιο ανοδικό κύμα, όπου θα βάλει ως τεχνικό στόχο το εκτεταμένο και “συμπαγές” επίπεδο αντίστασης των 847 με 900 μονάδων.

Κίνηση η οποία εάν στεφθεί με επιτυχία θα αλλάξει ριζικά τον “ρου” του μεσομακροπρόθεσμου πλάνου για το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Επειδή ακριβώς η κυματική αυτή κίνηση είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη μετέπειτα πορεία καλό θα ήταν να βάλουμε στο μικροσκόπιο όχι τον ίδιο τον Δείκτη αλλά την καθ΄ αυτού “ιπποδύναμή” του, που δεν είναι άλλη από τους επτά μετοχικούς τίτλους της Coca-Cola, των Ελ. Πετρελαίων, της Εθνικής, του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ, του Τιτάνα και της ΔΕΗ, όπου και συγκεντρώνουν δυναμικότητα συμμετοχής κοντά στο 60%.

Από τους εν λόγω τίτλους ο πιο ισχυρός, αυτός της Coca-Cola, όπου και αντιπροσωπεύει το 21,69% του Δείκτη δύσκολα υπό τις παρούσες συνθήκες και με τα υπάρχοντα οικονομικά αποτελέσματα θα μπορούσε να διαφύγει πάνω από τη βαρύτητα των 16,0 με 17,0 ευρώ ελαχιστοποιώντας έτσι τους ανοδικούς πόντους για το Γενικό Δείκτη.

Επίσης οι τέσσερις μετοχικοί τίτλοι: Ελ. Πετρέλαια – ΟΤΕΤιτάν - ΔΕΗ, που “τραβούσαν μέχρι πρότινος το άρμα της ανόδου” φαίνεται από την επεξεργασία των τεχνικών ταλαντωτών όγκου με προεξέχον τον Klinger Volume Oscillator να έχουν ήδη “τρέξει αρκετά σπαταλώντας ένα μεγάλο μέρος των δυνάμεών τους” με τους δείκτες να έχουν χτυπήσει στα εβδομαδιαία διαγράμματα αλγοριθμικά επίπεδα ορμής συγκρίσιμα με εκείνα των σχηματιζόμενων κορυφών του Φεβρουαρίου του 2012, του Ιανουαρίου του 2011 και του Ιουνίου του 2009.

Μάλιστα χαρακτηριστική είναι και η ένδειξη της αυξητικής πορείας του όγκου των συναλλαγών για κάθε παραπάνω ανοδικό πόντο (περισσότερα τεμάχια στους πωλητές).

Όσο για τη μετοχή του ΟΠΑΠ μετά το φορολογικό χτύπημα “κάτω από τη ζώνη” θα χρειαστεί ένα αξιόλογο χρονικό διάστημα για να μπορέσει να “γιατρέψει τις διαγραμματικές πληγές του” και να δώσει εκ νέου κινητήριο δύναμη στο Γενικό Δείκτη.

Τεχνικά, πάντως, δείχνει να έχει διάθεση να κυλήσει και κάτω από τα 4,0 ευρώ, κάτι που επιβεβαιώθηκε σήμερα.

Για το τέλος αφήσαμε τη μετοχή της Εθνικής, όπου ναι μεν έχει μείνει πίσω σε σχέση με τη κίνηση της Αγοράς αλλά ας μη ξεχνάμε ότι έχει να αντιμετωπίσει την ανακεφαλαιοποίησή της με τη τεράστια για τα σημερινά δεδομένα αύξηση κεφαλαίου σε ασφαλώς χαμηλότερα επίπεδα.

Από τεχνικής απόψεως και στο απόλυτα αισιόδοξο σενάριο, δείχνει ότι μπορεί να διασπάσει ανοδικά το επίπεδο των 2,14 ευρώ και να δώσει κίνηση έως τα 2,50 ευρώ αλλά το ρίσκο απότομης καθίζησης είναι αυξημένο.

Μάλιστα σε κάθε ανοδική κίνηση θα έχει να αντιμετωπίσει και τις εκτεταμένες ρευστοποιήσεις των θεσμικών προς προσπορισμό ρευστότητας για τις επερχόμενες “δραματικές” αυξήσεις κεφαλαίων.

Ουσιαστικά λοιπόν και σύμφωνα με την άποψη του κ. Μάνθου, ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να ξεμένει από “καύσιμα” και πολύ δύσκολα θα μπορούσε να ξεπεράσει τις 847 μονάδες με το ρίσκο φυσικά του “ατυχήματος” και της άτακτης επιστροφής προς τις 690 μονάδες να “χτυπάει κόκκινο”, καθώς πολλά από τα καυτά θέματα, που έχουν μέχρι τώρα προεξοφληθεί θετικά για την Ελληνική οικονομία να βρίσκονται ακόμα κυριολεκτικά στον αέρα.

Οι επενδυτές πρέπει να είναι προσεκτικοί στις επιλογές τους, ιδιαίτερα όσον αφορά τοποθετήσεις σε Τραπεζικούς τίτλους και ΟΠΑΠ, τονίζει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Από εκεί και πέρα, το θετικό κλίμα στο εσωτερικό και εξωτερικό συνεχίστηκε και την παρελθούσα εβδομάδα όπως άλλωστε καταδεικνύουν όχι μόνο οι τιμές των μετοχών, αλλά και οι αποδόσεις Κρατικών και εταιρικών ομολόγων.

Η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας να επεκτείνει την ποσοτική χαλάρωση στα 55 τρισ γεν μετά την πρόσφατη απόφαση της FED να ξεκινήσει απεριόριστο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης ($40 δισ. τον μήνα) αναμφισβήτητα πιστοποιεί τη κοινή διάθεση και δράση των Κεντρικών Τραπεζών, καθώς δεν θα πρέπει να αγνοήσει κανείς και την απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε αγορές Κρατικών χρεογράφων χωρίς όριο, η οποία επί της ουσίας σήμανε την μεταστροφή του κλίματος και της ψυχολογίας των επενδυτών βραχυπρόθεσμα.

Βραχυπρόθεσμα, γιατί ακόμα οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας δεν έχουν βελτιωθεί, παρά τα “δεκανίκια” που προσφέρονται από τις Κεντρικές Τράπεζες, καθώς οι διεθνείς Οργανισμοί φέρονται έτοιμοι να αναθεωρήσουν επί τα χείρω το ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Λόγο ανησυχίας επίσης αποτελεί και μια πιθανή υποβάθμιση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου από τον οίκο FTSE (την τρέχουσα εβδομάδα), καθώς μπορεί να εισρεύσουν στο Χρηματιστήριο διαφορετικού τύπου κεφάλαια, αλλά λογικά θα προηγηθεί η “έξοδος” αυτών που τοποθετούνται στις ανεπτυγμένες Αγορές.

Κατά συνέπεια οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στις επιλογές τους, στα κεφάλαια που θα επενδύσουν και στο χρονικό ορίζοντα της επένδυσης τους, καθώς οι προοπτικές παρά τη βελτίωση του κλίματος στη εξωτερικό για την Ελλάδα δεν είναι ξεκάθαρες, εκτιμά ο αναλυτής της Solidus Sec.

------ΧΠΑ

Με συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης ξεκίνησε η εβδομάδα, με τις συναλλαγές να κινούνται σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα τόσο στα συμβόλαια του FTSE, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, όπου διακινήθηκαν συνολικά 38.309 συμβόλαια.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη ακολούθησαν τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη μένοντας σε premium 0,63%.

Καμία συμμετοχή από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.237, τιμή εκκαθάρισης 274,5) κινήθηκαν μεταξύ 273,25 και 285,75 μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (5.000 Coca-Cola, 5.000 Motor Oil, 20.000 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (15.199), Alpha Bank (6.616), Πειραιώς (4.872), Κύπρου (3.152), ΔΕΗ (1.131), ΟΠΑΠ (2.524), ΟΤΕ (1.772), MIG (153), Eurobank (705), Intralot (392), Motor Oil (118), CPB (310), Ελλάκτωρα (125), Μυτιληναίο (207), Σιδενόρ (141), ΓΕΚ (627).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20 παρέμεινε στο 51%, ενώ η κινητικότητα στην παρούσα αγορά διατηρήθηκε σε μέτρια επίπεδα αφού τα τερματικά κατέγραψαν συνολικά 759 τεμάχια (550 δικαιώματα αγοράς και 209 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 24/9 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (5.012.349 τεμ.).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v