ΧΑ: Λείπουν... καύσιμα για νέα άνοδο

Σε κομβικό σημείο βασικοί δείκτες και μετοχές στη Σοφοκλέους. Συνεχίζεται η... σιγή ασυρμάτου για την απαξίωση του ΟΠΑΠ. Νέα γερμανικά δημοσιεύματα αμφισβητούν τον ελληνικό σχεδιασμό.

Σε διόρθωση με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά αναφερόταν το χθεσινό σχόλιο του euro2day μετά από μία συνεδρίαση «δοκιμασίας» των πρώτων σημαντικών στηρίξεων για βασικούς δείκτες & μετοχές.

Ο χαμηλός τζίρος είναι μία πρώτη ένδειξη για όσους θεωρούν φυσιολογική και εντός σχεδιασμού την χθεσινή υποχώρηση. Η δεύτερη σχετίζεται με την τεχνική εικόνα βασικών δεικτών ειδικότερα δε με αυτήν του FTSE 20 (*). Η άλλη πλευρά, που ανακρούει πρύμνα και εκτιμά, ότι θα πρέπει να περιμένει χαμηλότερα την αγορά για να δει εάν και πως θα επανατοποθετηθεί, εστιάζει στην κόπωση της αγοράς, των τραπεζών μετά μάλιστα τις...βολές Reuters και Der Spiegel, που συμπτωματικώς υποθέτουμε «χτύπησαν» με διαφορά δύο ημερών.

Αντικρουόμενες οι εκτιμήσεις κυρίως των βραχυπρόθεσμων παικτών, που θα πρέπει να περιμένουν και τη σημερινή συνεδρίαση για να διαπιστώσουν (από τον τζίρο, την εμπορευσιμότητα μετοχών) εάν θα πρέπει να αναδιπλωθούν ή όχι.

Στην Wall οι ευρωανησυχίες εγκλωβίζουν την αγορά, καθιστούν επιφυλακτικούς τους επενδυτές και οδηγούν σε ανάσχεση της ανοδικής τάσης. Προφανώς η Wall δεν μπορεί να ενισχύεται σταθερά και χωρίς διορθώσεις μέχρι τις εκλογές στις ΗΠΑ (εάν υποθέσουμε, πως όντως υπάρχει ανάλογος σχεδιασμός ή προσπάθεια) ωστόσο υπάρχει ακόμη δρόμος.

Από την άλλη σε σχετικό θέμα του euro2day αναφέρεται, πως η επικεφαλής του ΔΝΤ «ανοίγει παράθυρο» σε ελληνική χαλάρωση. Από την πλευρά του Ταμείου, σημείωσε η κ. Lagarde, «πιστεύουμε ότι αυτό πρέπει να γίνει με όσο το δυνατόν πιο ευέλικτο και χρονικά πρόσφορο τρόπο. Επιβραδύνοντας τον ρυθμό της δημοσιονομικής προσαρμογής όταν αυτό είναι απαραίτητο. Εστιάζοντας σε μέτρα και όχι σε στόχους και πάνω από όλα, δίνοντας έμφαση όχι μόνο στη λιτότητα, αλλά και στην ανάπτυξη καθώς πιστεύουμε ότι τα δύο μπορούν να συνδυαστούν και δεν αποκλείει το ένα το άλλο».

Η τοποθέτηση αυτή της κ. Lagarde αφορούσε το σύνολο των προγραμμάτων του ΔΝΤ στην ευρωζώνη. Αργότερα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σημείωσε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, μεγαλύτερη σημασία έχει η εφαρμογή παρά οι στόχοι.

Σημασία σε αυτή την καμπή της αγοράς έχουν όλα όσα συμβαίνουν στο προσκήνιο κυρίως όμως το παρασκήνιο (εκτός αλλά και εντός συνόρων) καθώς ο κεντρικός σχεδιασμός του Βερολίνου βρίσκεται σε εργώδη υλοποίηση.

Σε αυτά θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το άρθρο της Suddeutsche Zeitung με βάση το οποίο για την διάσωση της Ελλάδας απαιτούνται άλλα 30 δισ. ευρώ. Προφανώς τα δημοσιεύματα των Der Spiegel αλλά και της συντηρητικής S.Z είτε λειτουργούν ως «λαγοί» μίας μερίδας του επιχειρηματικού- οικονομικού κατεστημένου της χώρας είτε όχι, απηχούν έναν προβληματισμό που όλο και εντείνεται σε μέρος της ελίτ της χώρας. Και αυτό χρειάζεται προσοχή από την ελληνική πλευρά.

Από τεχνικής πλευράς η αγορά χρειάζεται κίνητρο-δέλεαρ για το επόμενο ποντάρισμα που ωστόσο δεν ήρθε (όπως το περιμέναμε και εμείς σε αυτή την φάση της αγοράς) με τη μετάθεση της υλοποίησης του κυβερνητικού σχεδιασμού να επιτείνει την νευρικότητα κυρίως των βραχυπρόθεσμων παικτών.

(*) στον Εκηβόλο θα «ανεβάσουμε» στη διάρκεια της συνεδρίασης στοχευμένη αναφορά (και σχετικό διάγραμμα) του FTSE 20 με πλήρη ανάλυση από τον calculator-analyxis.gr  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v