Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το βλέμμα σε απεργίες και «πακέτο»

Εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων Σαμαράς- Στουρνάρας «κλειδώνουν» το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ. Το ΧΑ αναμένει, καθώς παραμένει στην κατηγορία των αναπτυγμένων αγορών. Κλειδιά για τον 20άρη οι 260 και 290 μονάδες.

Σε απεργιακό κλοιό σήμερα η χώρα με την κυβέρνηση να επιχειρεί την... διαφυγή προς τα εμπρός.

Στο πρωινό θέμα του euro2day σημειώνεται, πως «...εχθές σε πολύωρη σύσκεψη στο Μαξίμου το οικονομικό επιτελείο και ο πρωθυπουργός κατέληξαν στα βασικά σημεία για τα μέτρα που λείπουν από τα 11,5 δισ. ευρώ και τα 2 δισ. της φορολογίας και αναμένεται σήμερα ο Γ. Στουρνάρας να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς. Πιθανότατα αύριο Πέμπτη θα γίνει η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, όπου θα πρέπει αυτή τη φορά να ληφθούν αποφάσεις».

Η Καθημερινή για το ίδιο θέμα αναφέρει, ότι Αντ. Σαμαράς- Γ. Στουρνάρας «κλείδωσαν» το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ ενώ ορίστηκε για αύριο σύσκεψη με τους άλλους δύο συμμετέχοντες στο κυβερνητικό σχήμα.

Δεδομένης της ρευστότητας αλλά και των σημερινών κινητοποιήσεων θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά φειδωλοί για το τι θα συμφωνήσουν αύριο Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης και σε τι θα διαφωνήσουν και πως. Ενδεχομένως υπό την πίεση που θα μπορούσε να δημιουργήσει η σημερινή ημέρα και η περαιτέρω πολιτική έκθεση τους.

Σε επίπεδο εικόνας- εντυπώσεων (ίσως και ουσίας) αρκετά θα κριθούν σήμερα με τα διεθνή ΜΜΕ να προβάλλουν τα γεγονότα στην Ισπανία και τα σοβαρά (για την ισπανική λογική) επεισόδια. Όλα αυτά θα μετρήσουν και στα υπόλοιπα εμπλεκόμενα μέτωπα από Μαδρίτη, Βρυξέλλες, Βερολίνο μέχρι την Αθήνα.

Σε στάση απόλυτης αναμονής το ΧΑ, τη στιγμή που καθίσταται πλέον εμφανής η πρόθεση του υπουργού Οικονομικών να βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων και ένα νέο ...κούρεμα. Προοπτική, που απ΄ότι φαίνεται συμπλέει με την στρατηγική και τα συμφέροντα του ΔΝΤ.

Εξαιρετικά ρευστό το σκηνικό με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να έχουν κατοχυρώσει σημαντικό μέρος των θέσεων τους και να περιμένουν τα επόμενα...σημάδια και τις εξελίξεις για να πράξουν ανάλογα.

Η παραμονή του ΧΑ στις αναπτυγμένες αγορές θεωρείται, πως έχει αμφίσημη ανάγνωση, καθώς όπως εκτιμάται, ικανός αριθμός μετοχικών θέσεων έχει εδώ και καιρό ρευστοποιηθεί, διαχειριστές και χαρτοφυλάκια έχουν αποχωρήσει ή μειώσει σημαντικά το μερίδιο τους με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για αυτές τις τρεις πολύ «πονηρές» συνεδριάσεις.

Το γεγονός, πως για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση (κυρίως δε κατά τη χθεσινή) δοκιμάστηκαν σημαντικές στηρίξεις για βασικούς δείκτες & μετοχές και άντεξαν/επιβεβαιώθηκαν αποτελεί αναμφίβολα ενθαρρυντική ένδειξη. Οπως επίσης η σύνθεση και το ύψος των συναλλαγών που στο κρίσιμο διήμερο (24-25/9) περιορίστηκαν αισθητά χαμηλότερα του μέσου όρου της ανοδικής αντίδρασης που είχε προηγηθεί.

Στον χθεσινό Εκηβόλο «ανεβάσαμε» ένα χρήσιμο και κατατοπιστικό- πιστεύουμε- διάγραμμα του 20άρη (από τον φίλο calculator-analysis) ενώ στην διάρκεια της συνεδρίασης θα «ανεβάσουμε» και κανα- δύο ακόμη ανάλογα με την συμπεριφορά της αγοράς.

Πάντως με βάση τα μέχρι τώρα γνωστά, την τεχνική εικόνα των δύο βασικών δεικτών σημεία κλειδιά για τον FTSE 20 παραμένουν οι 290 μονάδες (σαν άνω όριο) και οι 260 (σαν χαμηλό). Σημειωτέον, πως ο δείκτης «έκλεισε» στην περιοχή των 270 μονάδων ενώ προς το τέλος (30-45΄) της συνεδρίασης απορροφήθηκε μεγάλο μέρος της προσφοράς που έβγαινε ενδοσυνεδριακά σε μετοχές- σηματωρούς με τη τελική τιμή μάλιστα να διαμορφώνεται υψηλότερα.

Το «μάζεμα» λ.χ στον Μυτιληναίο, η εικόνα της Βιοχάλκο, η ΜΟΗ αλλά και τα «ισχυρά χέρια» που ενήργησαν σε άλλες 2-3 τίτλους αυτής της κατηγορίας παραπέμπει σε ουσιαστική στήριξη των «χαρτιών».

Θα γίνουμε... βαρετοί, (παρ΄ ότι ορισμένοι φίλοι μας αποκάλεσαν εχθές εμμονικούς) όσον αφορά στο θέμα του ΟΠΑΠ . Τα όσα διαδραματίζονται στο ταμπλώ από τη συνεδρίαση της Παρασκευής 7 Σεπτεμβρίου μέχρι και εχθές, τα όσα είχαν προηγηθεί αλλά και τα όσα φημολογήθηκαν, ακούστηκαν στην αγορά και τα χρηματιστηριακά γραφεία θα έπρεπε να έχουν απασχολήσει ενεργά τους καθ΄ύλην αρμοδίους. Αντ΄αυτού ανεξήγητη σιγή ασυρμάτου και μάλιστα σε μία συγκυρία που οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις (με αφορμή τις αποκαλύψεις της Real News) καταβαραθρώνουν περαιτέρω την ούτως ή άλλως ελάχιστη αξιοπιστία του συστήματος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v