Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανεπτυγμένο αλλά... στο κόκκινο

Δεν συνοδεύτηκε από άνοδο για το ΧΑ η ανακοίνωση του FTSE, παρά την τραπεζική αντεπίθεση. Από απώλειες σχεδόν 2% αναδύθηκε η αγορά με σημαντικά κέρδη για ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, Alpha. Πτώση για ΔΕΗ, 3Ε, ΟΤΕ.

Η Τραπεζική αντεπίθεση, το τελικό κύμα της οποίας εκδηλώθηκε μετά τις 15.28, με κυριότερους εκφραστές τους Εθνική και Eurobank, είχε σαν αποτέλεσμα να μαζευτούν οι αρχικές απώλειες και το τελικό πρόσημο του Δείκτη να παιχθεί κατά το τελευταίο ημίωρο, με τελική επικράτηση των πωλητών, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών, όπου οι “κόκκινοι” τίτλοι κράτησαν την πρωτοκαθεδρία από την αρχή μέχρι τέλους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 16.09 ο Γενικός Δείκτης είχε γυρίσει σε θετικό πρόσημο και μάλιστα βρισκόταν στο υψηλό ημέρας των 756,8 μονάδων, όμως προς το τέλος οι πωλητές φάνηκαν ισχυρότεροι “στα σημεία”.

Από εκεί και πέρα αξίζει υποσημείωσης η “ανάδυση” του Δείκτη από το χαμηλό των 739,52 μονάδων (-1,98%), του Τραπεζικού δείκτη από τα χαμηλά των 273,28 μονάδων (-2,68%), της Εθνικής από το χαμηλό των 1,82 ευρώ (-2,67%), της Eurobank από τα 1,03 ευρώ (-2,83%), της Alpha Bank από τα 1,55 ευρώ (-3,12%) και της Πειραιώς από τα 0,3530 ευρώ (-4,59%).

Την κίνηση των Εθνικής και Eurobank, ακολούθησαν με ηπιότερο βηματισμό Alpha Bank και Πειραιώς, ενώ από τον υπόλοιπο 20αρη, επέστρεψε σε θετικό πρόσημο η Jumbo, μετά την βραχύβια διόρθωση, ενώ μετά τις χθεσινές ιδιαίτερα υψηλές απώλειες, γύρισαν στο “πράσινο” Βιοχάλκο και Motor Oil.

Παράγοντες της Αγοράς, μην έχοντας να δώσουν άλλη εξήγηση για την μίνι Τραπεζική αντεπίθεση, εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή είχε στοιχεία “front running”, στην είδηση που ακολούθησε από τον οίκο αξιολόγησης FTSE.

Πιο συγκεκριμένα, στην κατηγορία των ανεπτυγμένων Αγορών διατήρησε το Χρηματιστήριο της Αθήνας ο οίκος FTSE, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα της ετήσιας αξιολόγησής του. Το Χ.Α. παραμένει ωστόσο στην “watch list” του οίκου και πλέον αναμένονται τα αποτελέσματα της νέας αξιολόγησης, η οποία θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2013 (ενδιάμεση ενημέρωση θα υπάρξει το Μάρτιο του 2013) προκειμένου να γίνει γνωστό αν η Ελληνική αγορά θα διατηρήσει την αξιολόγηση της “ανεπτυγμένης” ή αν θα υποβιβαστεί στην κατηγορία των “advanced emerging” Αγορών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσπάθεια αντίδρασης που έλαβε χώρα κατά το τελευταίο 90ντάλεπτο έγινε χωρίς την βοήθεια της Coca-Cola, ο τίτλος της οποίας κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ αρχίζουν να προβληματίζουν οι “leaders” του τελευταίου ανοδικού κύματος, ΟΤΕ και ΔΕΗ και ακόμα περισσότερο ο ΟΠΑΠ.

Ο τίτλος του Οργανισμού Προγνωστικών συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και έχει μία τελευταία στήριξη στα 3,50 ευρώ πριν οδηγηθεί προς νέα ιστορικά χαμηλά (!)

Στην περίπτωση της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού η όποια διόρθωση δεν πρέπει να δώσει κλεισίματα χαμηλότερα των 3,75 ευρώ, καθώς έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για τα 3,30 ευρώ.
Επίσης ο ΟΤΕ πρέπει να σταματήσει την εν εξελίξει διόρθωση υψηλότερα από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 3,00 ευρώ, προκειμένου να μην βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στα 2,70 ευρώ.

Τεχνικά και όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη εικόνα – τάση του Γενικού Δείκτη, η σημερινή συνεδρίαση δεν πρόσθεσε κάτι καινούργιο.

Έτσι αποφεύχθηκε ένα κλείσιμο χαμηλότερα των 740 μονάδων (ο Δείκτης ενδοσυνεδριακά υποχώρησε μέχρι τις 739,52 μονάδες, στις 13.57), κάτι που θα άνοιγε την “καταπακτή” για υποχώρηση προς τις 710 – 690 μονάδες, όμως από την άλλη δυσκολεύει όλο και περισσότερο το τεχνικά ζητούμενο που δεν είναι άλλο από την ανοδική διάτρηση της ζώνης 770 – 790.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες του χώρου που εκτιμούν ότι η Αγορά θα περιμένει την επόμενη είδηση που θα την επαναφέρει σε ανοδικό momentum και δεν αποκλείουν περαιτέρω μικρή διάβρωση των αποτιμήσεων, κυρίως λόγω της αναμονής των αγοραστών για διαμόρφωση ελκυστικότερων επιπέδων τοποθέτησης.

Αυτό συνεπάγεται παραμονή του τζίρου σαφώς χαμηλότερα από τα υψηλά των 100 και πλέον, εκατομμυρίων ευρώ έως ότου η ενεργοποίηση αγοραστών δημιουργήσει εκ νέου το επόμενο ανοδικό κύμα.

Σε κάθε περίπτωση η ειδησεογραφία των επόμενων ημερών θα κρίνει τη βιωσιμότητα της ανόδου καθώς πέρα από λόγια χρειάζονται και έργα από το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων (τις έχει ήδη ξεχάσει το χρηματιστηριακό ταμπλώ) και μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται.

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε στο Reuters, ότι εάν δοθεί στην Ελλάδα διετής επιμήκυνση για την επίτευξη των στόχων, τότε το κενό χρηματοδότησης (funding gap) θα κυμανθεί μεταξύ 13 και 15 δισ. ευρώ. Υποστήριξε, όμως, ότι μπορεί να καλυφθεί το συγκεκριμένο ποσό χωρίς επιπλέον βάρος για τους φορολογούμενους της Ευρώπης. Παράλληλα τόνισε ότι το ποσό που απαιτείται για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό για τη διετία 2013 - 2014 παραμένει στα 13,5 δισ. ευρώ.

Ξένα δημοσιεύματα για Ελλάδα

Ακόμη και μετά το 2014 η Ελλάδα θα “παραμείνει στον ορό” των Κρατών της ΕΕ, υποστηρίζει η Γερμανική εφημερίδα “Suddeutsche Zeitung”, εκτιμώντας ότι η επίτευξη του προγράμματος απαιτεί άλλα 30 δισ. ευρώ και δύο επιπλέον χρόνια. Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει χωρίς έξωθεν βοήθεια τον προϋπολογισμό της, υποστηρίζει η “Suddeutsche Zeitung”, επικαλούμενη διπλωματικούς κύκλους της ΕΕ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, είναι αμφίβολο ακόμη και εάν η Χώρα καταφέρει να επιστρέψει πλήρως το 2020 στις Αγορές για να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της. “Η Αθήνα χρειάζεται τουλάχιστον δύο χρόνια επιπλέον προκειμένου να ορθοποδήσει”, αποφαίνονται, σύμφωνα με την “Suddeutsche Zeitung”, Ευρωπαίοι διπλωμάτες και εκπρόσωποι Κεντρικών Τραπεζών.

Και οι δύο πλευρές υπολογίζουν τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας στα 30 δισ. ευρώ.
“Στην Ελλάδα αυξάνονται συνεχώς οι υποψίες μεταξύ των μελών της Κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά ότι το ΔΝΤ σκοπίμως μπλοκάρει την συμφωνία για τα μέτρα 11,5 δισ. ευρώ που είναι απαραίτητα για να λάβει η Ελλάδα την επόμενη δόση” γράφει η εφημερίδα “Guardian”.

“Βασικά, θέλουν να αποτύχουν τα μέτρα, ώστε η Ελλάδα να αναγκαστεί να ζητήσει και άλλο «κούρεμα», γνωρίζουμε ωστόσο ότι αυτή δεν είναι η άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή της Γερμανίας, που αντιτίθεται σθεναρά σε μια ακόμη αναδιάρθρωση του χρέους στην παρούσα φάση” αναφέρει πηγή από την Αθήνα, την οποία επικαλείται η εφημερίδα, χωρίς να την κατονομάζει.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Κίνηση στο “πράσινο”, αλλά με απόλυτα ελεγχόμενα κέρδη, για τις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές και το ξεκίνημα της Wall Street, εν μέσω σχετικά θετικών μηνυμάτων, αλλά απόλυτα επιφυλακτικών εκτιμήσεων.

Τα Ευρωπαϊκά Κράτη πρέπει να διαμοιραστούν το χρέος και να προωθήσουν μια Τραπεζική ένωση με εγγύηση καταθέσεων για να αποτραπεί η φυγή κεφαλαίων, δήλωσε ο νομπελίστας οικονομολόγος, Joseph Stiglitz σε συνέντευξη του στη Γενεύη.

Aν δεν το κάνουν αυτό, προειδοποίησε ο κ. Stiglitz, οι αδύναμες Χώρες θα γίνουν πιο αδύναμες και το όλο Σύστημα θα καταρρεύσει. "Και αυτό πρέπει να γίνει σχετικά γρήγορα" γιατί σε δύο το πολύ χρόνια "δεν θα υπάρχουν χρήματα στις Ισπανικές Τράπεζες" πρόσθεσε.

Σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για το ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης τόσο για το 2012 όσο και για το 2013 προχώρησε η Standard & Poor's. Συγκεκριμένα, ο οίκος αξιολόγησης δήλωσε ότι πλέον αναμένει συρρίκνωση 0,8% για το 2012 και μηδενική ανάπτυξη για το 2013. Μέχρι πρότινος προέβλεπε συρρίκνωση 0,7% για το 2012 και ανάπτυξη 0,3% για τον επόμενο χρόνο.

Ειδικότερα για την Ισπανία, η S&P προβλέπει συρρίκνωση 1,4% για το 2013 έναντι αρχικής εκτίμησης για ύφεση 0,6%.

Η Ανδαλουσία, μελετά το ενδεχόμενο να ζητήσει από την Κεντρική Κυβέρνηση υπαγωγή σε γραμμή ρευστότητας ύψους 4,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της Περιφέρειας.

Υπενθυμίζεται ότι η Βαλένθια, η Καταλονία και η Μούρθια έχουν ήδη ζητήσει ρευστότητα από το ταμείο των 18 δισ. ευρώ της Κεντρικής Κυβέρνησης, που συστήθηκε τον Ιούλιο για να βοηθήσει τις αποπληρωμές χρεών των αυτόνομων Περιοχών φέτος. Λίγο νωρίτερα, η Κυβέρνηση της Καταλονίας προκήρυξε πρόωρες εκλογές στην αυτόνομη Περιοχή για τις 25 Νοεμβρίου. Οι εκλογές στην Καταλονία αναμένεται να χρησιμοποιηθούν ως "δημοψήφισμα" πάνω στο αίτημα της Περιφερειακής Κυβέρνησης για δημοσιονομική αυτονομία της Περιοχής. Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, το έλλειμμα της Ισπανίας διαμορφώθηκε στο οκτάμηνο στο 4,77% του ΑΕΠ έναντι 3,81% του ΑΕΠ πριν από έναν χρόνο.

Τι βλέπει η Citi

Τρεις καλές ειδήσεις για την Ευρωζώνη αλλά και τον προβληματισμό της για όσα δεν αντιμετωπίζουν οι πρωτοβουλίες της ΕΚΤ καταθέτει η Citi σε έκθεσή της.

Τα καλά νέα για τη ζώνη του ευρώ ήταν:

*Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (OMT) από την ΕΚΤ
*Η απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου να επιτρέψει τη συμμετοχή της Γερμανίας στον ESM με μικρές πρόσθετες προϋποθέσεις και
ισχυρή επίδοση των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων στις Ολλανδικές εκλογές.

Τα κακά νέα, ωστόσο, ήταν οι διαφορές μεταξύ της Γερμανίας (και των συμμάχων της), από τη μία πλευρά και της Γαλλίας (και των συμμάχων της) από την άλλη, αναφορικά με ορισμένες πτυχές της Τραπεζικής ένωσης. Η τελευταία διαφωνία επικεντρώθηκε στο αν το σύνολο ή μόνο οι συστημικές - σημαντικές ή διασυνοριακές Τράπεζες θα πρέπει να εποπτεύονται από την ΕΚΤ. Η κύρια συμβολή του προγράμματος OMT είναι ότι μειώνει βραχυπρόθεσμα τον κίνδυνο μιας χρεοκοπίας από κάποια Χώρα της ζώνης του ευρώ και τον κίνδυνο διάλυσης του ευρώ.
 
Κατά την άποψή της Citi, το OMT δεν αλλάζει σημαντικά την πιθανότητα της εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ (την οποία τοποθετεί στο 90% κατά τους επόμενους 12-18 μήνες).

Tα στοιχεία στις ΗΠΑ

Ενισχυτικά για την ψυχολογία των αγοραστών, έδειξαν τα σημερινά στοιχεία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Οι τιμές των κατοικιών ενισχύθηκαν τον Ιούλιο στις ΗΠΑ επί 4ο συνεχόμενο μήνα και ανήλθαν στα υψηλότερα επίπεδα δύο ετών σχεδόν. Ο δείκτης που καταρτίζουν οι S&P/Case-Shiller και αποτυπώνει τις τιμές ακινήτων σε 20 μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ, αυξήθηκε 1,6% τον Ιούλιο μετά την άνοδο 2,3%.
 
Σε σχέση με πέρυσι οι τιμές είναι αυξημένες κατά 2,3%. Ισχυρή αύξηση εμφάνισε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ το Σεπτέμβριο και διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Conference Board, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε στις 70,3 μονάδες το Σεπτέμβριο από τις 61,3 μονάδες τον Αύγουστο, όπου αναθεωρήθηκε από το αρχικό των 60,6 μονάδων. Σημειώνεται πως οι οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για 65 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Στο ταμπλώ του FTSE, όπου αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της CPB, τα μεγαλύτερα κέρδη για Εθνική (+4,28%) και Eurobank (+5,66%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 3% για Βιοχάλκο, Jumbo, Alpha Bank
, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Μέτκα, Μυτιληναίος, Πειραιώς, Motor Oil, Folli Follie Group, MIG.
Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την ΔΕΗ (-3,23%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων ακολούθησαν οι Coca-Cola, Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ και Τιτάν.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 752,2 μονάδες με απώλειες 0,3%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 48,1 εκατ.

Μάλλον κακή, αλλά καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, η τελική εικόνα με 61 ανοδικές μετοχές έναντι 78 πτωτικών και 23 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τα επιμέρους, καλύτερα “αντανακλαστικά” στην ανοδική αντίδραση επέδειξαν οι Σιδενόρ και Frigoglass, η Elbisco, με ελάχιστες συναλλαγές συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση (μετά την ανακοίνωση για έκτακτη γ.σ. με θέμα την διαγραφή της μετοχής από το Χ.Α.), τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Logismos με αθροιστικά κέρδη 81,48% και συνολικό όγκο συναλλαγών μόλις 700 τεμ. (!), ενώ κανείς δεν κατάλαβε τις πρωινές εξαιρετικά επιθετικές αγορές στην Newsphone, οι οποίες δεν είχαν συνέχεια.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Ο FTSE, χθες, μας έβγαλε εκτός και “short” στο “intraday”, αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Πλέον χρειαζόμαστε διάσπαση του 280 για να πάρουμε και πάλι αγοραστικό σήμα ενώ κοντινή στήριξη έχουμε στο 271-269 και κύρια στο 263. Προς τα πάνω οι 277 είναι κοντινή αντίσταση με κύρια το 280. Θυμίζουμε πως το 263 είναι και ημερήσιο “stop” και με βάση αυτό μπορούμε να ακολουθήσουμε την στρατηγική μας. Η εβδομάδα που διανύουμε μπορεί να δώσει 2 σημαντικά νέα που μπορούν να την επηρεάσουν σημαντικά.

Το ένα είναι την Τετάρτη μιας και περιμένουμε την πιθανή ανακοίνωση της C.A. για την έκβαση της “μάχης” της Εμπορικής, που σε περίπτωση που κλείσει είναι πολύ θετικό, μιας και θα έχουμε κάποιον ξένο να παίρνει ουσιαστικά θέση σε ένα μεγάλο Τραπεζικό όμιλο.

Σε περίπτωση που πάλι υπάρξει αναβολή (αρκετά πιθανό σενάριο) θα είναι αρνητική εξέλιξη για την Αγορά.

Το δεύτερο σημαντικό νέο ήλθε σήμερα και είναι η διατήρηση του Χ.Α., από τον οίκο FTSE, στις αναπτυγμένες Αγορές.

Η χθεσινή διάσπαση των 1,90 ευρώ για την Εθνική ήταν αρνητική εξέλιξη και πλέον χρειάζεται διάσπαση των 1,98 ευρώ για να μπορέσει και πάλι να αποκτήσει “intraday” θετικό ενδιαφέρον.
Θυμίζουμε πως τα 1,78 είναι ημερήσιο “Stop” σε κλείσιμο, για τον παραπάνω τίτλο.

Μεταφερόμενοι στους κύριους διεθνείς δείκτες και ξεκινώντας από τον Γερμανικό DAX, το 7450-60 είναι κοντινή αντίσταση που κατοχύρωση μπορεί να δώσει και πάλι το 7476-7500 που χρειάζεται και πάλι προσοχή. Κύρια στήριξη έχουμε στο 7390-7383 που κατοχύρωση μπορεί να δώσει κίνηση προς το 7340.

Στην περίπτωση του S&P 500, η ανοδική διάσπαση των 1460 – 1462 μονάδων ξαναδίνει τον πρώτο λόγο στους αγοραστές.

Οι πρώτες στηρίξεις στις 1455 – 53, 1447 και 1439 μονάδες.

Για τον Dow Jones, η ανοδική διάσπαση των 13580 – 13600 μονάδων μπορεί να δώσει καινούργια κίνηση προς τις 13660 μονάδες, ενώ πρώτο ουσιαστικό επίπεδο στήριξης θεωρούνται οι 13440 – 13420 μονάδες, εκτιμά το τμήμα ανάλυσης της ΑΕΠΕΥ.

-----ΧΠΑ

Συνεδρίαση μικρής ανόδου, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν σχετική βελτίωση στα συμβόλαια του FTSE και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, που έφθασαν τα 35.725 συμβόλαια.

Τα συμβόλαια του 20αρη ακολούθησαν τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη κλείνοντας με υπερτίμηση 0,70%, όμως μετά τις 17.00 έγιναν πράξεις στο υψηλό ημέρας με premium έως 2%. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.482, τιμή εκκαθάρισης 275,5), κινήθηκαν μεταξύ 268,5 και 279,75 μονάδων.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (18.300 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (14.377), Alpha Bank (8.373), Κύπρου (2.047), ΔΕΗ (1.615), ΟΤΕ (1.391), ΟΠΑΠ (2.516), Πειραιώς (3.083), Ελλάκτωρα (100), Μυτιληναίο (401), Intralot (335), Eurobank (784), ΓΕΚ (106), MIG (204), Τιτάνα (106).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20 σκαρφάλωσε στο 54%, με τον όγκο συναλλαγών να περιορίζεται στα 1050 δικαιώματα (771 calls και 279 puts).

Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (5.012.349 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v