Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Έσβησε" τις ζημιές του 2012 η Σοφοκλέους

Έκτη εβδομάδα κερδών στο ΧΑ με κέρδη 10,42% για τις τράπεζες και 7,22% για τον Γενικό Δείκτη που βρίσκεται σε υψηλά 5μήνου και "φλερτάρει" με τις 700 μονάδες. Ράλι σε διεθνείς μετοχές και ομόλογα.

Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι στη συνεδρίαση της Παρασκευής η μετοχή της ΔΕΗ “ήταν μία κατηγορία μόνη της”, αφού σήκωσε το περισσότερο βάρος του Δείκτη, ιδιαίτερα μετά την αδύναμη εικόνα που επέδειξε κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης ο τίτλος της Coca-Cola.

Ο τίτλος της Επιχείρησης έκλεισε σε νέα υψηλά 5μηνου και αν δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 3,15 – 3,20 ευρώ, θα ανοίξει τον δρόμο για κίνηση προς το τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 4,00 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε στο υψηλό ημέρας και η μετοχή της Coca-Cola στο χαμηλό ημέρας.

Επίσης στο υψηλό ημέρας έκλεισαν και οι Βιοχάλκο, Εθνική, Motor Oil, Jumbo, CPB.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από εκεί και πέρα, ασφαλώς το Χ.Α. χρειάστηκε και την συνδρομή των διεθνών Αγορών, που έδειξαν να ανεβάζουν στροφές από τα αισιόδοξα μηνύματα των Αγορών ομολόγων και τα ιδιαίτερα απαισιόδοξα μηνύματα από την Αγορά Εργασίας στις ΗΠΑ.

Στην πρώτη περίπτωση, αξιοπρόσεκτη αποκλιμάκωση έδειξαν τα spreads στο Ευρωπαϊκό Νότο: τα Ισπανικά υποχώρησαν κάτω από το 6%, κάτι που είχε να συμβεί από τον παρελθόντα Μάιο, ενώ αντίστοιχη υποχώρηση σημείωσε και το Ιταλικό spread. Επίσης, καθοδική η πορεία των spreads για τα Πορτογαλικά, τα Ελληνικά αλλά και τα Ιρλανδικά ομόλογα.

Από την άλλη, οι νέες θέσεις εργασίας ανακοινώθηκαν στις 96.000 για τον Αύγουστο σε σχέση με τις εκτιμήσεις για 130.000 ενώ η προηγούμενη μέτρηση αναθεωρήθηκε πτωτικά στις 141.000. Η ανεργία σημείωσε πτώση στο 8,1% έναντι εκτιμήσεων για 8,3%, όμως αυτό δεν έπεισε τους διεθνείς αναλυτές που αναφέρονται σε “μαγικά” της Κυβέρνησης Ομπάμα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Μάλιστα οι ίδιοι αναλυτές περιορίζονται στο να επισημάνουν ότι το ποσοστό συμμετοχής στην Αγορά εργασίας βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1982 και πλέον είναι στο 63,5%. Οι εξελίξεις αυτές είχαν αντιστρόφως ανάλογο αποτέλεσμα στις Αγορές, που εκτίμησαν ότι έρχεται πιο κοντά ένα QE3 και αντέδρασαν μάλλον ψύχραιμα, ενώ ο χρυσός τινάχθηκε σε νέα υψηλά έξι και πλέον μηνών, ξεπερνώντας τα 1730 δολάρια.

H μικρότερη των προβλέψεων δημιουργία νέων θέσεων εργασίας οδηγεί τη Fed πιο κοντά προς ένα νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, δήλωσε ο Bill Gross της Pimco. Oι αξιωματούχοι της Fed θα προσφέρουν "ισχυρές ενδείξεις" ή θα "αναλάβουν θετική δράση" στην συνάντηση τους την επόμενη εβδομάδα, σημείωσε ο κ. Gross σε συνέντευξη του στο Bloomberg. Παράλληλα, η Fed θα επεκτείνει την υπόσχεση για μηδενικά επιτόκια ως το 2015, σημείωσε ο κ. Gross.

Οι ελληνικές οικονομικές εξελίξεις

Επιστρέφοντας στα δικά μας, πιθανότατα η Αγορά επιχείρησε μία δεύτερη ανάγνωση της τελευταίας ανακοίνωσης του ΥΠΟΙΚ που μεταξύ άλλων αναφέρει: “Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπεγράφη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού του Ελληνικού Δημοσίου σε Ελ. Πετρέλαια (+1,15%), ΔΕΗ (+12,03%), ΟΠΑΠ (+1,87%), ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ (+7,05%), ΕΥΑΘ (+2,78%), Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (+3,24%), Θεσσαλονίκης (+3,29%), Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας.

Η εν λόγω ανακοίνωση αναζωπύρωσε τις ελπίδες για επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και έτυχε της ανάλογης υποδοχής στο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Από τους παραπάνω τίτλους, ίσως αξίζει ιδιαίτερης μνείας ο ΟΛΘ, όχι μόνο γιατί έκλεισε σε νέα υψηλά 15 μηνών και σύμφωνα με την συντριπτική πλειονότητα των αναλυτών είναι από τις πλέον “φθηνές” μετοχές στο Χ.Α., αλλά μετά από πολύ καιρό έβγαλε αξιοπρόσεκτο “bid” υψηλότερα των 14,00 ευρώ και αυτό μπορεί να έχει την σημασία του για έναν τίτλο που “πάσχει” από συναλλακτικό υποσιτισμό (!)

Προβλέψεις διεθνών οίκων για Ελλάδα

Συγκρατημένα αισιόδοξη για το Ελληνικό ζήτημα δηλώνει η Morgan Stanley υπό την προϋπόθεση ότι θα συντελεστεί μια ήπιας μορφής συμμετοχή και του Δημόσιου τομέα στη μείωση του Ελληνικού χρέους, τονίζοντας ότι δεν αποκλείεται να δοθεί πολύ περισσότερος χρόνος και χρήματα στην Ελλάδα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων παρόλο που είναι πιθανό οι παραπάνω εξελίξεις να συναντήσουν αντιστάσεις.

Ο διεθνής οίκος αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις του για την ύφεση στη Χώρα, το 2013, στο -3%.

Από την άλλη, σε υποβάθμιση των αξιολογήσεων στα καλυμμένα ομόλογα των Ελληνικών Τραπεζών προχώρησε η Fitch. Όπως διευκρινίζει, οι αλλαγές στις αξιολογήσεις έχουν να κάνουν με διαφοροποιήσεις στη μεθοδολογία της και όχι σε αλλαγή στάσης σε σχέση με την πιστοληπτική αξιολόγηση των εν λόγω ομολόγων. Ειδικότερα, τα ομόλογα των Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς αξιολογούνται πλέον με CCC+/RR3 από προηγούμενη αξιολόγηση B-/Rating Watch Negative.

Στατιστικά στοιχεία του ΧΑ

Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με στατιστικά στοιχεία, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε ήταν η έκτη συνεχόμενη ανοδική για τον Γενικό Δείκτη (!) που έκλεισε σε νέο υψηλό πέντε μηνών (το αμέσως προηγούμενο υψηλότερο κλείσιμο στις 30/4, 699,91 μονάδες) με εβδομαδιαία κέρδη 7,22%. Εβδομαδιαία κέρδη 10,42% σημείωσε ο Τραπεζικός δείκτης. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης έχει γυρίσει εκ νέου σε θετική μεταβολή με κέρδη 1,92%, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης υπολείπεται της 30/12/2011, κατά 10,98%.

Άψογες τεχνικά οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις, με τις απαιτούμενες ενδοσυνεδριακές διορθώσεις, ενώ σήμερα ο Δείκτης πέτυχε κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 680 – 690 και αν το επιβεβαιώσει και ξεπεράσει το καθαρά ψυχολογικό εμπόδιο των 700 μονάδων, μπορεί να ελπίζει ότι θα αναμετρηθεί με την επόμενη αντίσταση των 740 μονάδων.

Τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών στις 254 μονάδες, έχει μπροστά του ο 20αρης και αν δώσει ανοδική διαφυγή δεν αποκλείεται να βάλει σαν πρώτο στόχο την επόμενη αντίσταση στις 266 μονάδες.

Έχει μείνει πίσω, πιθανότατα δικαιολογημένα, ο Τραπεζικός δείκτης, του οποίου ο απλός ΚΜΟ εντοπίζεται στις 273 μονάδες και “θέλει δουλειά” ή ειδήσεις για να διεκδικήσει σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.

Μένοντας στο 20αρη και στην τεχνική εικόνα επιμέρους μετοχών, ο ΟΤΕ έχει πολύ σοβαρή αντίσταση στα 3,30 ευρώ, αν και εφόσον μπορέσει να υπερκεράσει το ψυχολογικό όριο των 3,00 ευρώ.

Ο ΟΠΑΠ σήμερα δοκίμασε τιμές υψηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 6,00 ευρώ φθάνοντας μέχρι τα 6,09 ευρώ, όμως υποχώρησε και έκλεισε χαμηλότερα. Πρώτη αντίσταση στα 6,25 ευρώ και δεύτερη πολύ σημαντικότερη στα 6,60 ευρώ.

Από τις Τραπεζικές μετοχές την καλύτερη, τεχνικά, εικόνα την έχει η Πειραιώς που όλα δείχνουν ότι στις προσεχείς μέρες θα αναμετρηθεί με το σημαντικό ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 0,30 ευρώ. Ανοδική διάτρηση θα δώσει κίνηση προς τα 0,35 ευρώ.

Τι να πει κανείς για την Jumbo που παρά το γεγονός ότι από σήμερα οι μετοχές είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. με νέα ονομαστική αξία 1,19 ευρώ και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού 0,21 ευρώ ανά μετοχή, ο τίτλος συμπλήρωσε 15 “πράσινα” κλεισίματα (!!!)

Επάνω στο ψυχολογικό όριο των 8,00 ευρώ έκλεισε η μετοχή της Folli Follie Group (ενδοσυνεδριακά έφθασε μέχρι τα 8,08 ευρώ), συμπληρώνοντας οκτώ συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Πάντα μπροστά η πολύ ισχυρή αντίσταση στα 8,30 ευρώ, ενώ έξι συνεχόμενες θετικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο τίτλος της Motor Oil.

Στο σχεδόν “καταπράσινο” ταμπλώ του 20αρη, όπου αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος του Τιτάνα, μόνη “κόκκινη” μετοχή αυτή της Coca-Cola (-3,4%).

Από την άλλη πλευρά, τα μεγαλύτερα κέρδη για την ΔΕΗ (+12,03%). Κέρδη μεγαλύτερα του 8% για Κύπρου και CPB, του 7% για Πειραιώς, Motor Oil, Jumbo, του 6% για την Εθνική και του 5% για Μυτιληναίο και MIG, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 696,52 μονάδες (15.12), αξιοπρόσεκτη υποχώρηση μέχρις την περιοχή των 688 μονάδων (16.06) και νέα αντίδραση με κλείσιμο στις 693,49 μονάδες και κέρδη 2,14%, ενώ ο τζίρος έφθασε στα 49,5 εκατ. από τα οποία τα 1,6 αφορούσαν “πακέτα” (ΟΤΕ, Coca-Cola).

Ιδιαίτερα καλή η τελική εικόνα με 100 ανοδικές μετοχές έναντι 43 πτωτικών, ενώ για 23 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 8%.

Στα επιμέρους των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, όγδοη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΕΥΔΑΠ, τέταρτη συνεχόμενη θετική για την Frigoglass, αργά αλλά σταθερά ανεβαίνει το “bid” στην Ιντρακόμ με τους αγοραστές να αναγκάζονται να μαζέψουν αναπάντεχα πολλά κομμάτια.

Κινητικότητα σε Σιδενόρ που επιμένει πλαγιοανοδικά από τα 0,49 ευρώ (κλείσιμο 3/9), Ιντραλότ, Frigoglass (τέταρτη συνεχόμενη ανοδική), Creta Farm, Dionic.

Ανέβασε όγκος και ενδιαφέρον η Ιντρακάτ και ίσως χρειάζεται προσοχή, ενώ ο Fourllis επιβεβαίωσε το ανοδικό σήμα και αν συνεχίσει ανοδικά, η επόμενη σημαντική αντίσταση στην ζώνη 1,40 – 1,50 ευρώ.

Διάγραμμα για σεμινάριο στην Τέρνα Ενεργειακή, όχι μόνο γιατί συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με ιδιαίτερα ικανοποιητικούς όγκους συναλλαγών, αλλά και διότι συνέτριψε τις υπάρχουσες αντιστάσεις στα 1,25 και 1,33 ευρώ, ανοίγοντας τον δρόμο για minimum κίνηση προς τα 1,75 ευρώ και πρώτο στόχο τα 2,00 ευρώ.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, επιβεβαιώνει το ανοδικό σήμα με μικρές διορθώσεις και νέα ανοδική κίνηση, επισημαίνει ο “λουόμενος” Μάνος Χατζηδάκης.

Η αύξηση του όγκου συναλλαγών είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί αλλά των διαθέσεων που υπάρχουν στις τάξεις των επενδυτών.

Η εγχώρια Αγορά θα κινηθεί με βάση τα εσωτερικά γεγονότα και κυρίως με την έκθεση της τρόικας που θα καθορίσει και την τύχη της Χώρας.

Με τα έως τώρα δεδομένα φαίνεται ότι το πακέτο μέτρων που σχεδιάζει η Κυβέρνηση θα υλοποιηθεί ενώ οι κοινωνικές αντιδράσεις που εκδηλωθούν μέχρι τη ψήφιση τους από τη Βουλή θα έχουν απορροφηθεί.

Η κατάκτηση της περιοχής των 680 - 690 μονάδων από το Γενικό Δείκτη ήταν ένα σημαντικό βήμα.

Οι προοπτικές αναμένονται θετικές για το Χρηματιστήριο Αθηνών οι οποίες όμως θα αποκαλύπτονται σταδιακά.

Ο Γενικός Δείκτης θα συνεχίσει την ανοδική του κίνηση προς τις 700 μονάδες η οποία μπορεί να ανακοπεί σε υψηλότερα επίπεδα αφού είναι πιθανό να εκδηλωθούν ρευστοποιήσεις με σκοπό την κατοχύρωση κερδών, καθώς τα κέρδη που έχουν διαμορφωθεί από αρκετές μετοχές του FTSE ίσως αρχίζουν και δελεάζουν τους επενδυτές που είχαν τοποθετηθεί πριν από την ανοδική κίνηση της Αγοράς.

Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. τονίζει ότι η Αγορά διψά για επιχειρηματικές ειδήσεις που θα διατηρήσουν “ζεστό” το αγοραστικό ενδιαφέρον και θα βοηθήσουν στο “χτίσιμο” του ανοδικού momentum.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση νέας ανόδου, με τις συναλλαγές να παραμένουν σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα.

Τα συμβόλαια του 20αρη με υποδεέστερη απόδοση από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, γύρισαν σε υποτίμηση 0,11%.
 
Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.069, τα 25 αφορούσαν Δεκέμβριο, τιμή εκκαθάρισης 251,5), κινήθηκαν μεταξύ 247,25 και 253 μονάδων.

Καμία συμμετοχή από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (30000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (16.965), Alpha Bank (7.979), Κύπρου (1.392), ΔΕΗ (3.443), ΟΤΕ (3.617), ΟΠΑΠ (2.012), CPB (49.603), Πειραιώς (4.261), Ελλάκτωρα (527), Μυτιληναίο (625), Intralot (356), Eurobank (221), Σιδενόρ (126), ΓΕΚ (1.234).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, αμετάβλητο διατηρήθηκε επίσης το ενδιαφέρον των traders στην αγορά των options του FTSE/ASE-20 καθώς τα τερματικά έδειξαν 769 τεμάχια, με τα δικαιώματα αγοράς να υστερούν (278 τμχ) έναντι των δικαιωμάτων πώλησης (491 τμχ). Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη υποχώρησε στο 49%.

Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (5.557.349 τεμ.).

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 693,49 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 7,22%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 ενισχύθηκε 7,75%, ο Mid 30 με κέρδη 15,54% και ο Small Cap 80 με άνοδο 5,18%.

Αναλυτικά, στο ΧΑ, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: του Εμπορίου 28,60%, τα Προσωπικά & Οικιακά Προϊόντα 24,97%, των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας 21,97%, και οι Πρώτες Ύλες 17,21%.

Στον αντίποδα εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε μόνο ο κλάδος των Τροφίμων και Ποτών κατά 4,4%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: ΝΕΛ (55,17%), Spider (36,36%), Fourlis (36,26%), Σέλμαν (36,23%), CPI (34,81%), Τέρνα Ενεργειακή (32,21%), ΕΛΒΕ (31,36%), Centric (30%), ΚΑΕ (29,03%), ΖΑΜΠΑ (24,69%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Sciens 62,50%), Axon (-31,76%), ΑΤΤΙ-ΚΑΤ (-25,93%), Compucon (-25,64%), Βαράγκης (-24,39%), Sato (-20%), Εριουργία Τρία Άλφα (-20%), Medicon (-19,95%), ΓΕΚΕ (-19,72%) και ΠΕΡΣΕΥΣ (-19,59%).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v