Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ατμός στις μηχανές ανόδου του ΧΑ

Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδος των τελευταίων 37 συνεδριάσεων σημείωσε ο ΓΔ. Άλμα 6,3% για τον τραπεζικό δείκτη. Κέρδη υψηλότερα του 5% για Εθνική, Alpha, Eurobank, CPB, MIG. Πτώση για Ελλάκτωρ.

Στο προσυνεδριακό σχόλιο, μεταξύ άλλων, η στήλη ανέφερε: “Γυρίζοντας στα δικά μας, αν συνεχιστεί η πλαγιοανοδική κίνηση των τελευταίων ημερών, το επίπεδο των 662-663 μονάδων θεωρείται αρκετά αποφασιστικό για τον Γενικό Δείκτη καθώς ανοδική διάσπασή του θα στείλει τα πρώτα ανησυχητικά μηνύματα σε όσους επιμένουν να διατηρούν θέσεις «short»”.
Αυτό ακριβώς και έγινε σήμερα στην Σοφοκλέους.

Η ανοδική διάτρηση του απλού ΚΜΟ των 200 ημερών, κάτι που σύμφωνα με στοιχεία του καλού φίλου Μάνου Χατζηδάκη (Beta Sec.) είχε να συμβεί από την συνεδρίαση της 26/1/2011, έδωσε το έναυσμα εισόδου σε χαρτοφυλάκια που κινούνται αποκλειστικά με τεχνικά κριτήρια, ενώ οι σχετικές κινήσεις “short covering” ενδυνάμωσαν την τάση γυρίζοντας σε σχετικό premium και τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη στο Χ.Π.Α.

Ευνόητο είναι ότι η όλη κίνηση είχε αντίκτυπο και στον τζίρο, με την αμέσως μεγαλύτερη καθαρή αξία συναλλαγών να έχει σημειωθεί στις 29/6 και την μικτή στις 21/8.

Δηλώσεις και δημοσιεύματα, έδωσαν το σήμα για την σημερινή ανοδική κίνηση, με τους αισιόδοξους να εκτιμούν ότι αν το κλίμα αυτό διατηρηθεί, η εγχώρια Αγορά μπορεί να αποκτήσει σχετικό momentum που θα την βοηθήσει να απεξαρτηθεί από την παθογένεια και να κλείσει κάπως την ψαλίδα με τις διεθνείς Αγορές.

Πρώτη “ένεση αισιοδοξίας” η δήλωση Σόιμπλε. Ο Γερμανός Υπουργός οικονομικών δήλωσε ότι η Ευρωζώνη θα υπάρχει με την ίδια σύσταση σε έναν χρόνο από τώρα. "Τον επόμενο χρόνο, το ευρώ θα είναι λίγο πιο σταθερό και θα προκαλεί λιγότερες αναταραχές στις Χρηματαγορές, αλλά τα «νερά δεν θα ηρεμήσουν τελείως»", υπογράμμισε ο Β. Σόιμπλε μιλώντας στο Γερμανικό Inforadio.

Ακόμα σημαντικότερο ρόλο έπαιξε το δημοσίευμα του Bloomberg, επικαλούμενο δύο αξιωματούχους της Κεντρικής Τράπεζας με γνώση του σχεδίου, σύμφωνα με το οποίο η πρόταση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi για τις αγορές ομολόγων θα περιλαμβάνει απεριόριστες αγορές Κυβερνητικού χρέους, με τις πράξεις να είναι αποστειρωμένες (sterilized) για να απομακρυνθούν οι ανησυχίες σχετικά με την εκτύπωση χρήματος.

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΕΚΤ, το οποίο ενδέχεται να ονομάζεται "Μonetary Outright Transactions", η ΕΚΤ δεν θα θέσει ανώτατο όριο στις αποδόσεις των ομολόγων των Κρατών Μελών για να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα. Το σχέδιο θα αφορά μόνο Κυβερνητικά ομόλογα και δεν θα επεκτείνεται σε ένα ευρύτερο πεδίο στοιχείων ενεργητικού και θα στοχεύει σε βραχυπρόθεσμους τίτλους με διάρκεια ωρίμανσης ως και τρία έτη, επισήμαναν οι αξιωματούχοι.

Παρά το γεγονός ότι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, λίγο μετά τις 16.15 εμφανίστηκαν διαθέσεις κατοχύρωσης κερδών, προς το τέλος οι αγοραστές επέστρεψαν δριμύτεροι κλείνοντας 10 μετοχές του 20αρη (ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Εθνική, Motor Oil, Folli Follie Group, Alpha Bank, Eurobank, CPB) στο υψηλό ημέρας και μαζί με αυτές και τον Γενικό Δείκτη.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης και το γεγονός ότι η σημερινή σημαντική ανοδική αντίδραση έγινε χωρίς την συνδρομή της Coca-Cola, ενώ μετά από πολλές συνεδριάσεις σημειώθηκε κινητικότητα και στον Τραπεζικό κλάδο, έστω και αν αυτή παραμένει άγνωστης διάρκειας λόγω των γνωστών εκκρεμοτήτων.

Αρκετά τα αξιοπρόσεκτα στατιστικά στοιχεία που έδωσε η σημερινή συνεδρίαση, εκτός της σημαντικής αύξησης των συναλλαγών που αναφέρθηκε παραπάνω.

Έτσι το σημερινό +3,57% για τον Γενικό Δείκτη είναι η μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδος των τελευταίων 37 συνεδριάσεων, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 13/7.
Το +6,3% του Τραπεζικού δείκτη είναι η μεγαλύτερη άνοδος των τελευταίων 26 συνεδριάσεων, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 30/7.

Τέλος το +4,44% του FTSE είναι η καλύτερη ποσοστιαία μεταβολή των τελευταίων 44 συνεδριάσεων, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στην συνεδρίαση της 4/7.
Θετική η τεχνική εικόνα και για τον FTSE που συνεχίζει να αποσπά την μερίδα του λέοντος από πλευράς τζίρου και ενδιαφέροντος.

Η ανοδική διάτρηση των 241-242 μονάδων, αν αυτή επιβεβαιωθεί, ανοίγει τον δρόμο για επιθετικότερη κίνηση με στόχο την περιοχή του 265-270.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά τα πρόσημα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, με μικρά κέρδη κινούνται οι δείκτες στην Wall Street στις πρώτες ώρες συνεδρίασης.

Η φυγή κεφαλαίων από την Ισπανία "είναι μια κατηγορία από μόνη της", με το πρωτοφανές μέγεθος των εκροών να δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για την σταθερότητα του Τραπεζικού Συστήματος, εκτιμούν οι αναλυτές της Nomura.

Οι εκροές κεφαλαίων από την Ισπανία σε διάστημα τριών μηνών αγγίζουν το 52,3% του ΑΕΠ, όταν στην Ιταλία φτάνουν το 15%, ενώ είναι διπλάσιες από το 23% που σημειώθηκε στην Ινδονησία κατά την διάρκεια της ασιατικής κρίσης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ισπανίας τα οποία παρουσιάζει η Nomura, εκροές ύψους 19,4% του ΑΕΠ προέρχονται από ξένους πωλητές Ισπανικών Παραγώγων. Ένα άλλο 16,7% προέρχεται από τις καταθέσεις Ισπανών πολιτών σε Τράπεζες του εξωτερικού.

Οι αναλυτές της Nomura εκτιμούν ότι η Ισπανία δεν θα καταφέρει τελικά να αποφύγει μια πλήρη διάσωση και επισημαίνουν ότι η "έκταση της φυγής κεφαλαίων από τη Χώρα τους τελευταίους μήνες επιβεβαιώνει αυτή την άποψη".

Έντονο προβληματισμό δημιουργούν τα τελευταία στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς ο Ιδιωτικός κλάδος κατεβάζει απότομα ταχύτητα και η Ευρωζώνη οδεύει ολοταχώς προς την δεύτερη ύφεση μέσα σε τρία χρόνια.

Συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ που αποτυπώνει τις δραστηριότητες στο συνολικό Ιδιωτικό κλάδο, Μεταποίησης και Υπηρεσιών, μειώθηκε στο 46,3 τον Αύγουστο, έναντι αρχικής εκτίμησης στο 46,6. Τον προηγούμενο μήνα είχε διαμορφωθεί στο 46,5.Κατά 0,2% μειώθηκαν οι λιανικές πωλήσεις σε μηνιαία βάση στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο, σύμφωνα και με τις προβλέψεις των αναλυτών. Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1,7% σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ενώ οι αναλυτές - σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters - προέβλεπαν μικρότερη μείωση κατά 1,5%.

Στα Αμερικανικά μάκρο, αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσε η παραγωγικότητα της οικονομίας των ΗΠΑ, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση του Υπουργείου Εργασίας.

Συγκεκριμένα, η παραγωγικότητα αυξήθηκε 2,2% ενώ στην πρώτη εκτίμηση το Υπουργείο έκανε λόγο για αύξηση 1,6% ενώ το κόστος της ανά μονάδα εργασίας σημείωσε άνοδο 1,5% έναντι 1,7%.

Από τη μεριά τους οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, προέβλεπαν πως η αύξηση της παραγωγικότητας θα διαμορφωθεί στο 1,9% και του κόστους εργασίας στο 1,4%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Ξεκινώντας από τις Τραπεζικές μετοχές, που όλες ανεξαιρέτως πλην της Γενικής έκλεισαν με θετικό πρόσημο, η μεγαλύτερη άνοδος σημειώθηκε στις Κυπριακές Τράπεζες που αποφάσισαν να συνεχίσουν την σχετική αντίδραση, μετά τα συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά.

“Κόκκινα σημάδια σε καταπράσινο γκαζόν” η εικόνα στον μη Τραπεζικό 20αρη, καθώς μόνο οι Coca-Cola (-1,16%) και Ελλάκτωρ (-0,76%) έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο.

“Ε ρε Jumbo που σας χρειάζεται” είχε σαν τίτλο η στήλη λίγες μέρες πριν και η μετοχή κάνει τα πάντα για να δικαιώσει και τους πλέον αισιόδοξους. Συμπλήρωσε 13 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, έκλεισε σε υψηλό 52 εβδομάδων και άφησε πίσω της το τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 5,00 ευρώ. Αν το εν λόγω επίπεδο μετατραπεί σε στήριξη και υπερκεραστεί η “μικρή” αντίσταση στα 5,23 ευρώ, δεν αποκλείεται η κίνηση προς την ζώνη 5,42 – 5,58 ευρώ.

Εντυπωσιακή και η κίνηση της ΔΕΗ που άφησε πίσω της την θεωρούμενη ισχυρή αντίσταση των 2,80 ευρώ και διεκδικεί νέα υψηλά 5μηνου. Επόμενη, πραγματικά, ισχυρή αντίσταση στα 3,15 ευρώ.

Υψηλότερα της αντίστασης των 2,78 ευρώ έκλεισε η μετοχή του ΟΤΕ που κινείται και αυτός σε υψηλά 5μηνου. Θα χρειαστεί το “κάτι παραπάνω” προκειμένου να αναμετρηθεί με απαιτήσεις με την επόμενη αντίσταση στα 3,20 ευρώ.

Παραμένει “long” το διάγραμμα του ΟΠΑΠ, όσον δεν απειλείται η στήριξη των 5,50 ευρώ. Επόμενη αντίσταση στα 6,20 ευρώ, για τον τίτλο που κινείται σε υψηλά τεσσάρων μηνών.
Έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον τίτλο της Folli Follie Group και νέα υψηλά 5μηνου. Έχει μπροστά την θεωρητικά δύσκολη αντίσταση των 7,60 ευρώ, προκειμένου να ανοίξει δρόμο για τα 8,30 ευρώ.

Τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Motor Oil, που επέστρεψε υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 5,00 ευρώ (σε κλείσιμο), κάτι που είχε να συμβεί από την συνεδρίαση της 20/7.

Από εκεί και πέρα και από πλευράς ημερήσιων κερδών, ασφαλώς και ξεχωρίζουν το +12,5% για την CPB, το +10,44% της Folli Follie Group, το +9,52% της Κύπρου και το +8,92% της ΔΕΗ. Με κέρδη μεγαλύτερα του 7% ακολούθησαν οι ΟΠΑΠ και MIG και με μικρότερα κέρδη οι υπόλοιπες μετοχές του 20αρη.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 675,07 μονάδες με κέρδη 3,57%, ενώ ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 53,6 εκατ. από τα οποία τα 5,7 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές. (ΟΤΕ, ΕΛΒΑΛ, Χαλκόρ, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ).

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 99 ανοδικές μετοχές έναντι 38 πτωτικών και για 20 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 9%

Από τις μετοχές που συνδύασαν αξιόλογα κέρδη με ικανοποιητικό όγκο συναλλαγών και οι Fourlis, Σιδενόρ, ΕΛΒΑΛ, Χαλκορ, Σωλ. Κορίνθου, ΕΒΖ, χωρίς ίχνη κόπωσης ο Ηρακλής, έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΕΥΔΑΠ, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΕΧΑΕ, έκτη ανοδική για ΓΕΚ Τέρνα και τέταρτη συνεχόμενη ανοδική για Τέρνα Ενεργειακή.

Σύμφωνα με στοιχεία της Beta Sec. η ΤΕΝΕΡΓ συμπλήρωσε οκτώ κερδοφόρα τρίμηνα, ενώ τουλάχιστον εντύπωση προκάλεσε η σημερινή έκθεση της Eurobank Eq., σύμφωνα με την οποία η ΑΧΕ αυξάνει την τιμή - στόχο στα 3,1 ευρώ από 2,4 πριν, διατηρώντας την σύσταση “buy” και συμπεριλαμβάνοντας την εταιρεία στο χαρτοφυλάκιο με τις κορυφαίες μετοχές (top picks portfolio). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής η εισηγμένη θα διπλασιάσει τα EBITDA και θα τετραπλασιάσει τα καθαρά της κέρδη στα προσεχή τρία έτη (!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Οι τελευταίες συνεδριάσεις επιβεβαιώνουν ότι το Χ.Α. έχει και άλλες επενδυτικές επιλογές εκτός από Τράπεζες, τονίζει με έμφαση ο Δημήτρης Τζάνας.

Από εκεί και πέρα, ο σύμβουλος επενδύσεων επισημαίνει ότι χρειάζονται σημαντικές πρωτοβουλίες, που προς το παρόν “σκοντάφτουν” στο “country risk”.

Όμως, όσο το Ελληνικό Χρηματιστήριο παραμένει ακόμη στις ανεπτυγμένες Αγορές, η σημερινή του κατάσταση σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ανεπτυγμένη Αγορά εξηγείται αν δεχόμαστε ότι η μετάπτωση της Ελληνικής οικονομίας σε κατάσταση ανάλογη των Χωρών της Α. Ευρώπης μετά το 1989 συνιστά την πιθανότερη προοπτική (!)

Αν όμως πιστεύουμε ότι η Χώρα μπορεί και οφείλει να επιδιώξει με κάθε τρόπο την παραμονή της στην Ευρωζώνη, πρέπει να επιδιώξει την αναβάθμιση της λειτουργίας της Χρηματιστηριακής της Αγοράς. Να σκεφτεί με ποιους τρόπους θα επανέλθει η αξιοπιστία.

Με ποιους τρόπους θα αλλάξει η εδραιωμένη “βραχυθεσμοπάθεια” στις συναλλαγές. Με ποιους τρόπους θα επανέλθει η επενδυτική της φυσιογνωμία. Με ποιους τρόπους θα επανέλθουν τα κεφάλαια μακράς πνοής. Με ποιους τρόπους θα αναγεννηθεί ο κλάδος των θεσμικών επενδυτών εσωτερικού. Με ποιους τρόπους θα ενθαρρυνθούν να επενδύσουν πάλι οι Έλληνες ιδιώτες, εσωτερικού και εξωτερικού.

Με ποιους τρόπους θα δημιουργηθούν εγχώρια αναχώματα που θα διακόψουν την επί 33 μήνες ασκούμενη υποτιμητική κερδοσκοπία. Με ποιους τρόπους θα αναδείξουμε πάλι τη αναπτυξιακή διάσταση του Χρηματιστηρίου και τη δυνατότητά του για άντληση κεφαλαίων. Με ποιους τρόπους θα πείσουμε ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει και άλλες επενδυτικές επιλογές εκτός από Τράπεζες.

Αν όλοι τώρα δεν πάρουμε κάποιες πρωτοβουλίες εκθέτοντας τις απόψεις σε όσα ενδεικτικά καταγράφονται παραπάνω, ώστε στο εγγύς μέλλον να ληφθούν και συγκεκριμένα μέτρα, τότε δύσκολα μπορούμε να αισιοδοξήσουμε για τις προοπτικές του Χ.Α. που θα προσομοιάζει ολοένα και περισσότερο με το Ιαπωνικό που είκοσι δύο χρόνια ύστερα από την υψηλότερη επίδοση του 1989 (σχεδόν 40.000 μονάδες) βρίσκεται σήμερα κάτω από τις 10.000 μονάδες, χωρίς βεβαίως να το συναγωνίζεται σε μέγεθος.

Αναφερόμενος στις σημερινές εξελίξεις, ο κ. Τζάνας επισημαίνει ότι ενδείξεις για μετάλλαξη της ECB σε Fed έδωσε το δημοσίευμα του Bloomberg, δημιουργώντας προσδοκίες στις Αγορές, κάτι που φάνηκε και στο Χ.Α. με την αισθητή αύξηση του όγκου συναλλαγών.

Παραμένει ζητούμενο το αν η κίνηση των τελευταίων ημερών θα έχει διάρκεια, θα συνιστά την αλλαγή σελίδας και σταδιακά θα επεκταθεί και σε μεγαλύτερο αριθμό μετοχών.

----ΧΠΑ

Έντονα ανοδική συνεδρίαση που συνοδεύτηκε και από αξιοπρόσεκτη άνοδο των συναλλαγών.

Τα συμβόλαια του 20αρη ακολούθησαν τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μειώνοντας ελαφρώς το premium στο 0,20%. Στα ΣΜΕ επί μετοχών διακινήθηκαν συνολικά 38.801 συμβόλαια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.031, τιμή εκκαθάρισης 245,75), κινήθηκαν μεταξύ 231,5 και 236,5 μονάδων.

Σε ρόλο θεατή τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (10.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (11.903), Alpha Bank (10.394), Κύπρου (1.932), ΔΕΗ (2.370), ΟΤΕ (4.794), ΟΠΑΠ (2.841), CPB (391), Πειραιώς (2.008), Ελλάκτωρα (268), Μυτιληναίο (247), ΓΕΚ (374), Βιοχάλκο (125), Intralot (341), Σιδενόρ (119), Coca-Cola (160).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 αυξήθηκε στο 54% ενώ και ο όγκος συναλλαγών ήταν αυξημένος στα 1.431 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (707 δικαιώματα αγοράς και 724 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (5.557.349 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v