Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Περιμένει τις εξελίξεις μέσα - έξω

Δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι στο ελληνικό χρηματιστήριο αφού το ΧΑ κουρασμένο από τη συνεχή διάψευση των προσδοκιών δείχνει αποφασισμένο να ακολουθήσει τις πραγματικές ειδήσεις. Εντείνεται η κινητικότητα στους κόλπους της ΕΕ.

Δύσκολα αναμένεται ουσιαστική διαφοροποίηση στο ελληνικό χρηματιστήριο τόσο στον τζίρο όσο και στην κίνηση του Γενικού Δείκτη, καθώς η κουρασμένη από τη συναλλακτική απαξίωση και από τις συνεχείς διαψεύσεις προσδοκιών εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά θα περιμένει κάτι πιο χειροπιαστό για να κάνει την επόμενη κίνησή της.

Ξεκινώντας από τις διεθνείς αγορές και τη χθεσινοβραδινή αργία στη Wall Street (Labor Day), σήμερα τα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια κινήθηκαν με μικρές απώλειες, στον απόηχο της έκθεσης της Moody’s για την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και της απόφασης της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας για το βασικό επιτόκιο.

Πιο συγκεκριμένα, σε υποβάθμιση του outlook για την Ε.Ε προχώρησε η Moody’s, προειδοποιώντας για περισσότερες κινήσεις εάν επιδεινωθεί η δημοσιονομική θέση της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ολλανδίας. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης διατηρεί το «ΑΑΑ» για την Ε.Ε., θέτοντας όμως πλέον αρνητικό οutlook.

Από την άλλη, αμετάβλητο διατήρησε η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας στο 3,5% το βασικό της επιτόκιο για τρίτο συνεχή μήνα, αν και παραδέχθηκε ότι υπάρχει αβεβαιότητα ειδικότερα ως προς την πορεία της κινεζικής οικονομίας. Η Reserve Bank of Australia δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξη ως προς την πορεία της εγχώριας οικονομίας, αλλά σημειώνει ότι οι τιμές για τις εξαγωγές φυσικών πόρων έχουν μειωθεί απότομα τις τελευταίες εβδομάδες.

Μικρές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο δείχνουν τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, ενώ εντείνεται η κινητικότητα μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών. Έτσι ο πρόεδρος της Ε.Ε., Herman van Rompuy, ταξιδεύει στο Βερολίνο για συνομιλίες με την καγκελάριο Angela Merkel, ενώ ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Mario Monti υποδέχεται τον Γάλλο πρόεδρο Francois Hollande στη Ρώμη.

Επίσης, ίσως αποδειχθεί ιδιαίτερης σημασίας η σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τον Γερμανό ομόλογό του Wolfgang Schaeuble με θέμα την παρουσίαση των επιπτώσεων του μνημονίου στην ελληνική οικονομία.

Από εκεί και πέρα, και όσον αφορά το Χ.Α., στις τελευταίες 19 συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης κινείται σε ένα στενό εύρος περίπου 48 μονάδων, με ενδοσυνεδριακό χαμηλό τις 606,45 (8/8) και υψηλό τις 654,25 μονάδες (27/8), χωρίς να έχει αλλάξει κάτι ουσιαστικά όσον αφορά τις τεχνικές προδιαγραφές. Οι 650 και οι 625 μονάδες είναι δύο σημεία κλειδιά, η διάσπαση των οποίων (σε κλείσιμο) θα σηματοδοτήσει τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Από εκεί και πέρα, σήμερα 4/9 ο ΟΔΔΗΧ δημοπρατεί έντοκα γραμμάτια 6μηνης διάρκειας ύψους 875 εκατ. ευρώ, ενώ από σήμερα και μετά την ισόποση αύξηση και μείωση του μετοχικού κεφαλαίου οι μετοχές της εταιρείας Τέρνα Ενεργειακή είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. με τελική ονομαστική αξία 0,30 ευρώ χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,05 ευρώ ανά μετοχή και με προσαρμοσμένη τιμή το 1,27 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v