Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδική προσπάθεια στην Σοφοκλέους

Λίγοι παίκτες κινούνται, αλλά το Χρηματιστήριο επιχειρεί να ακολουθήσει τις διεθνείς αγορές στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης. Κέρδη σε Folli Follie και ΜΟΗ, αντιδρούν οι τράπεζες. Νέα δημοπρασία εντόκων στις 4 Σεπτεμβρίου.

Την συνεδρίαση της 14 Αυγούστου, οπότε σημειώθηκε πολυετές χαμηλό στις συναλλαγές, θύμισε μέχρι τις 13.00 η Σοφοκλέους. Οι συναλλαγές μόλις και μετά βίας είχαν ξεπεράσει τα 4 εκατ. ευρώ καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο στις τράπεζες αλλά και στο πακέτο μέτρων. Μετά τις 14.00 όμως επιχειρείται ανάκαμψη η οποία έχει οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη στις 636 μονάδες, σε μια κίνηση που ακολουθεί τις ευρωπαϊκές αγορές.

Στο πρώτο μέτωπο, οι εξελίξεις το Σεπτέμβριο αναμένονται ραγδαίες καθώς θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τόσο το μέλλον της Εμπορικής, όσο και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με το τελευταίο να βρίσκεται εκτός ταμπλό μετά τη χθεσινή προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης.

Στο θέμα των μέτρων, το επώδυνο πακέτο δείχνει να έχει ξεκαθαρίσει στις «χονδρές γραμμές». Παραμένει ερωτηματικό, όμως, τι απώλειες θα προκαλέσει στον κυβερνητικό συνασπισμό, όταν θα πάει για ψήφιση στη Βουλή.

Εν τω μεταξύ πάντως η κυβέρνηση συνεχίζει το πρόγραμμα άντλησης ρευστότητας μέσω των εκδόσεων εντόκων γραμματίων με την επόμενη δημοπρασία να προσδιορίζεται για τις 4 Σεπτεμβρίου.

Πονοκέφαλο προκαλούν και τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό. Στην Ευρώπη συνεχίζεται το μπρα ντε φερ για τις αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα με τον Βarroso να εμφανίζεται έτοιμος να καταθέσει σχέδιο που θα δίνει στην ΕΚΤ τον έλεγχο του συνόλου των τραπεζών στην Ευρώπη και τον γερμανό υπουργό οικονομικών να αρθρογραφεί στους Financial Times ενάντια σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Εντονη είναι η φιλολογία και για την στρατηγική που θα ακολουθήσουν η ΕΚΤ και η FED στην προσπάθεια τους να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους.

Επιστρέφοντας στο χρηματιστήριο, χαρακτηριστικό είναι ότι έως τις 13.00 στην μετοχή του Τιτάνα είχαν αλλάξει χέρια μόλις 215 κομμάτια, ενώ η μετοχή με τον μεγαλύτερο τζίρο στον FTSE 20 ήταν η Κύπρου με μόλις 674 χιλιάδες ευρώ. Ευχάριστη έκπληξη η μετοχή της Folli Follie που σημειώνει κέρδη 5% στα 6,2 ευρώ.

Στο μικροσκόπιο πάντως βρίσκονται τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου καθώς η διαδικασία δημοσίευσης ολοκληρώνεται σήμερα. Όπως αναφέρεται στο σχετικό κομμάτι του Euro2day.gr καταγράφεται “αξιοσημείωτη πτώση στις συγκρινόμενες πωλήσεις για όσες εταιρείες απευθύνονται στην εγχώρια αγορά και διεύρυνση των ζημιογόνων τους αποτελεσμάτων”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v