ΧΑ: Ανακατεύεται η τράπουλα στις τράπεζες

Οι εξελίξεις στις τράπεζες αλλά και στο μέτωπο της κυβέρνησης οδήγησαν σε άνοδο το ΧΑ. Σημαντικά ημερήσια κέρδη και για Γενική Τράπεζα, Πειραιώς, Βιοχάλκο. Την παράμετρο ΤΤ εξετάζουν οι επενδυτές.

Η Τράπεζα Πειραιώς, τηρώντας την προσφιλή της συνήθεια του παρελθόντος, αποφάσισε να οδηγήσει τις εξελίξεις στον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο, έστω και αν τα δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά, για τις Τράπεζες και όχι μόνο, από την περίοδο 1998 – 2000.

Έτσι μετά την κίνηση με την Αγροτική, όλα δείχνουν ότι οι προχωρημένες συζητήσεις με την Societe Generale (τις οποίες επιβεβαιώνουν και οι δύο πλευρές) θα έχουν αίσιο τέλος, όσον αφορά την νέα μετοχική σύνθεση της Γενικής Τράπεζας.

Από την άλλη, στην προσπάθεια να διατηρηθεί το ενδιαφέρον στον κλάδο και να συνεχίσουν τα σενάρια και οι “ασκήσεις επί χάρτου”, στο “διστακτικό τραπέζι” πέφτει και το χαρτί του Ταχ. Ταμιευτηρίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, αιφνιδιαστικά το Υπουργείο Οικονομικών ζήτησε από τη διοίκηση του Ταχ. Ταμιευτηρίου να επισπεύσει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τη χρήση του 2011 και να τα ανακοινώσει μεθαύριο, Παρασκευή, μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αν και είχε δοθεί νέα παράταση έως τις 10 Οκτωβρίου, προκειμένου να δημιουργηθούν οι πρώτες προϋποθέσεις για την έναρξη της διαδικασίας πώλησης του Τ.Τ. και να δοθεί, προς τα έξω, η εντύπωση ότι κάτι αρχίζει να κινείται στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η πώληση του Ταχ. Ταμιευτηρίου θα γίνει με προκήρυξη διαγωνισμού, ενώ πρέπει να προηγηθεί η ανακεφαλαιοποίησή του, άρα να έχουν συμφωνηθεί τα μέτρα, να έχει δώσει το “πράσινο φως” η τρόικα, να έχουν περάσει από την Ελληνική Βουλή και βέβαια να έχει εκταμιευθεί η επόμενη δόση των 31,5 δισ ευρώ, προκειμένου να αποκτήσει την απαιτούμενη ρευστότητα το ΤΧΣ.

Μάλιστα οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι αν όλα αυτά έχουν θετική εξέλιξη, δεν αποκλείεται η κεφαλαιακή ενίσχυση του Ταχ. Ταμιευτηρίου να γίνει αποκλειστικά από το ΤΧΣ, με την σύμφωνη γνώμη της τρόικας και να μην συμμετάσχουν σε αυτή οι ιδιώτες μέτοχοι, που στην παρούσα φάση κατέχουν το 55% των μετοχών του Τ.Τ., με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει στην νέα μετοχική σύνθεση του Ιδρύματος.

Επειδή το όλο εγχείρημα, δείχνει να έχει πολλές παραμέτρους, η είδηση έτυχε ιδιαίτερα επιφυλακτικής υποδοχής από την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά.

Αντίθετα η νέα κίνηση της Πειραιώς, συνοδεύτηκε από αξιοπρόσεκτα μετοχικά κέρδη, αν και θα πρέπει να επισημανθεί ότι η προσφορά στον εν λόγω τίτλο μόνο αμελητέα δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Σημαντικά ημερήσια κέρδη και για τον τίτλο της Γενικής Τράπεζας, που προσπαθεί να ανακάμψει από τα συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά (!)

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τον FTSE που συνεχίζει να μονοπωλεί το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι ενδιαφέροντος και τζίρου, Εθνική και Alpha Bank πήραν πίσω μέρος των χθεσινών αξιοπρόσεκτων απωλειών, μετά από τρεις συνεδριάσεις επέστρεψε εκ νέου υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2,00 ευρώ η Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ συνεχίζουν να έχουν ικανοποιητική συμπεριφορά, εξαιρετικά “πειστική” στον ρόλο του “μπαλαντέρ” η μετοχή της Coca-Cola, ενώ η Jumbo συνεχίζοντας την καλή εικόνα των τελευταίων ημερών συμπλήρωσε και την όγδοη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση (!)

Από την άλλη, ασφαλώς και δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η νέα σημαντική συρρίκνωση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων επτά συνεδριάσεων).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Στάση αναμονής στις διεθνείς Αγορές, με μικτά πρόσημο στην Ευρώπη και μικρά κέρδη στο ξεκίνημα της Wall Street, παρά το λίγο καλύτερο του αναμενομένου ΑΕΠ β΄ τριμήνου στις ΗΠΑ, με το σύνολο των επενδυτών να αναμένει τις επόμενες κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών.

Πιο συγκεκριμένα, η Αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε το β΄ τρίμηνο με ελαφρώς ισχυρότερο ρυθμό από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, χάρη στην ενίσχυση της κατανάλωσης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Το Αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 1,7% το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου. Στην αρχική εκτίμηση για το ΑΕΠ το Υπουργείο είχε αναφέρει ανάπτυξη 1,5% για το τρίμηνο. Τα αναθεωρημένα στοιχεία επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Οι διεθνείς αναλυτές συνιστούν ιδιαίτερα αυξημένα αντανακλαστικά και απόλυτα πειθαρχημένες κινήσεις, καθώς όλα δείχνουν ότι ο επερχόμενος Σεπτέμβριος θα συνοδευτεί με γεγονότα που θα δημιουργήσουν κλίμα και διαθέσεις.

Σύμφωνα και με την BofA, οι μετοχές και ειδικά αυτές των ΗΠΑ, έχουν καταφέρει να σημειώσουν ράλι παρά το γεγονός ότι διανύουμε μία από τις χειρότερες περιόδους για την κερδοφορία των εταιρειών εδώ και χρόνια και παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. Η εξήγηση έχει να κάνει με τις προδοσκίες γύρω από την πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών, με άλλα λόγια, οι επενδυτές αναμένουν περισσότερα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Ωστόσο, οι αναλυτές του οίκου υπογραμμίζουν πως παρά τις πρόσφατες δηλώσεις της Fed που δείχνουν προς την κατεύθυνση περαιτέρω ποσοτικής χαλάρωσης, η Κεντρική Τράπεζα μάλλον θα απογοητεύσει τις Αγορές.

Για τους επενδυτές στην Ευρώπη ειδικότερα, ο Σεπτέμβριος είναι πιθανό να είναι ακόμα πιο δύσκολος, όπως σημειώνει ο Jan Poser επικεφαλής οικονομολόγος της Bank Sarasin. Με την απόφαση σχετικά με το τί πρέπει να γίνει στη συνέχεια με την περίπτωση της Ελλάδας να μετατίθεται πλέον για τον Οκτώβριο, όπου και αναμένεται η λεπτομερή έκθεση σχετικά με τη συμμόρφωση της Αθήνας σχετικά με τους όρους διάσωσης, στο επίκεντρο πλέον είναι αποκλειστικά και μόνο η ΕΚΤ.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής, υπάρχει μεγάλος φόβος απογοήτευσης της Αγοράς από την ΕΚΤ.
Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι η ΕΚΤ θα εξετάσει σποραδικές αγορές βραχυπρόθεσμων ομολόγων από ορισμένες Χώρες, την στιγμή που αυτές οι Κυβερνήσεις πρέπει να δανείζονται κεφάλαια από τις διεθνείς Αγορές.

O Poser πιστεύει ότι το εμπόδιο θα είναι η άρνηση της Ιταλίας και της Ισπανίας να αποδεχθούν τους όρους που συνοδεύουν την ζήτηση για βοήθεια από την ΕΕ, κάτι που θα περιορίσει την ικανότητα της ΕΚΤ να βοηθήσει.

Σύμφωνα με την Societe Generale τα επόμενα γεγονότα που μπορεί να αποδειχθούν σηματωροί για την τάση στις Αγορές είναι τα εξής:

6 Σεπτεμβρίου: Συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Angela Merkel με τον Ισπανό Πρωθυπουργό, Μ. Rajoy.
6 Σεπτεμβρίου: Συνεδρίαση της ΕΚΤ. Λίγο πριν ξεκινήσει το συμπόσιο των Κεντρικών Τραπεζών στο Jackson Hole και μερικές ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ, στις 6 Σεπτεμβρίου, ο Μ. Draghi αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Σε άρθρο του στη Γερμανική “Die Zeit”, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφέρει ότι "για να εκπληρώσουμε την εντολή που έχουμε απαιτείται ορισμένες φορές να υπερβούμε τα κανονικά εργαλεία της νομισματικής πολιτικής", όταν οι Αγορές "είναι κατακερματισμένες ή επηρεάζονται από παράλογους φόβους".
12 Σεπτεμβρίου: Το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του για το αν θα δώσει εντολή να καθυστερήσει τη δημιουργία του μόνιμου ταμείου διάσωσης, του ESM.
12 Σεπτεμβρίου: Πρόωρες εκλογές στην Ολλανδία, το αποτέλεσμα των οποίων μπορεί να προκαλέσει νέες αβεβαιότητες στην Ευρώπη.
12 Σεπτεμβρίου: Συνεδρίαση της FOMC (Fed).
15 Σεπτεμβρίου: Συνεδρίαση Eurogroup. Τέλος Σεπτεμβρίου: Η έκθεση της Κομισιόν για την ενιαία Ευρωπαϊκή εποπτεία των τραπεζών.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, αλλαγή σκηνικού στο ταμπλώ του 20αρη, όπου αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των Τιτάνα και Eurobank, με τις “κόκκινες” μετοχές να είναι σαφώς λιγότερες και πιο συγκεκριμένα οι ΔΕΗ (-1,14%), Ελ. Πετρέλαια (-1,4%), Κύπρου (-2,31%), Motor Oil (-1,03%), CPB (-2,36%).

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Πειραιώς (+8,44%) και Βιοχάλκο (+7,45%). Με κέρδη μεγαλύτερα των τριών ποσοστιαίων μονάδων ακολούθησαν οι Εθνική και Alpha Bank και με μικρότερα κέρδη οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης μετά τα πρώτα δευτερόλεπτα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, είχε πολλαπλές προσκρούσεις στις παρυφές των 642 μονάδων, στις 17.00 βρέθηκε στις 638,38 και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στις 640,84 μονάδες με κέρδη 1,49%, ενώ ο τζίρος περιορίστηκε στα 16,9 εκατ. από τα οποία τα 1,5 αφορούσαν “πακέτα” (ΟΤΕ, Τηλέτυπος).

Τίποτα το ιδιαίτερο από την τελική εικόνα (το μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ παραμένει σε πτωτική απαξίωση), με 57 ανοδικές μετοχές έναντι 63 πτωτικών, ενώ για 23 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 4%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Συγκρατημένος δηλώνει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ), αν ο Γενικός Δείκτης δεν επιστρέψει άμεσα σε διεκδίκηση της ζώνης 665 – 670 μονάδες και αναφέρει τους παρακάτω λόγους που προέκυψαν κυρίως από την χθεσινή συνεδρίαση:

Η καθοδική τμήση σε επίπεδο κλεισίματος του απλού κινητού μέσου των 9 ημερών μετά από 20 συνεδριάσεις.

Η καθοδική εισαγωγή του δείκτη στο κάτω κανάλι διαπραγμάτευσης, όπου έχει ως κάτω όριο τις 618 μονάδες.

Το μεγαλοπρεπές “fake” candlestick της Δευτέρας με το σχετικά μεγάλο τζίρο συναλλαγών και την αποτυχία ανοδικής κατάκτησης των 650 μονάδων.

Η συνεχιζόμενη καθοδική απόκλιση του RSI σε σχέση με τη κίνηση του Γενικού Δείκτη.
Συμπερασματικά, η χαρακτηριστική αδυναμία διαπέρασης του άνω τμήματος της μηνιαίας διαγραμματικής τρίαινας (pitchfork), όπου θα έβαζε ως στόχο τις 665 με 670 μονάδες, αν συνεχιστεί, δεν αποκλείεται να αναγκάσει τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάσει την ζώνη στήριξης των 620 – 618, σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Δυναμικής.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης, που συνδυάστηκε με νέα υποχώρηση των συναλλαγών, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών.

Τα συμβόλαια του 20αρη ακολούθησαν τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, διατηρώντας το discount στο 0,21%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1175, τιμή εκκαθάρισης 231), κινήθηκαν μεταξύ 227 και 232 μονάδων.

Τίποτα απολύτως από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (250000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4.235), Alpha Bank (5.886), Κύπρου (1.193), ΔΕΗ (613), ΟΤΕ (1.076), ΟΠΑΠ (320), CPB (901), Πειραιώς (2.448), Ταχ. Ταμιευτήριο (383), Coca-Cola (202), Μυτιληναίο (109).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, καμία έκπληξη από άποψη κινητικότητας δεν επιφύλασσαν τα δικαιώματα του FTSE-20 αφού καταγράφηκαν συνολικά 182 τεμάχια, με σαφή υπεροχή των Calls (177 τμχ) έναντι των Puts (μόλις 5 τμχ) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα βυθίστηκε στο 47%.

Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (4.460.606 τεμ.), Eurobank (5.657.349 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v