ΧΑ: Ε ρε Jumbo που σας χρειάζεται!

Επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Jumbo την ώρα που το υπόλοιπο ταμπλό έδειξε εικόνα μεγάλης πτώσης. Σημαντικές πιέσεις σε Alpha, ETE, Eurobank, Κύπρου και ΔΕΗ. Κέρδη για Λαϊκή.

Ε ρε Jumbo που σας χρειάζεται!

Από τους ελάχιστους “πράσινους” τίτλους, μαζί με τα Ελ. Πετρέλαια και την CPB, σε όλο το ταμπλώ του 20αρη!

Η μετοχή της Jumbo συμπλήρωσε επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και μάλιστα σήμερα έκλεισε στο υψηλό ημέρας, την ίδια ώρα που σύσσωμος σχεδόν ο 20αρης έδινε εικόνα αξιοπρόσεκτης διόρθωσης.

Σύμφωνα με τις πρώτες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η κερδοφορία για τη χρήση που τελείωσε στις 31/7 είναι υψηλότερη της περυσινής, ενώ το ποσοστό αύξησης της κερδοφορίας είναι υψηλότερο από το ποσοστό αύξησης του κύκλου εργασιών.

Η ανακοίνωση της Credit Agricole που αφήνει σημαντικά περιθώρια σύμφωνα με τα οποία οι εξελίξεις στην Εμπορική πάνε πίσω, αλλά και το θολό τοπίο όσον αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις για τις απαιτούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις των Ελληνικών Τραπεζών, έφεραν σχετική διόρθωση στον κλάδο, με τις Τράπεζες που είχαν δεχθεί τα περισσότερα “πονταρίσματα” (Εθνική και Alpha Bank) να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις, παρά το γεγονός ότι δεν υπέστησαν και τις πλέον ασφυκτικές πιέσεις.

Πιο συγκεκριμένα, “συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της Credit Agricole με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις Ελληνικές αρχές αναφορικά με την πιθανή πώληση της Εμπορικής, ωστόσο δεν έχουν ξεκινήσει πιο συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις με κανέναν από τους... “μνηστήρες”, όπως γνωστοποίησε η Γαλλική Τράπεζα, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματά της για το β΄ τρίμηνο.

Συγκρατημένοι δηλώνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, εκτιμώντας ότι οι τζίροι στο Χ.Α. θα παραμείνουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, όσο τα μέτωπα της οικονομίας παραμένουν ανοιχτά και σε απόλυτη αμφισβήτηση.

Η συντριπτική πλειονότητα των επενδυτών, δηλώνει ότι δεν έχει πειστεί για την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων όσον αφορά το Μνημόνιο και ότι η έκθεση της τρόικας θα αποτελέσει τον καταλύτη των εξελίξεων στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που δηλώνουν αποφασισμένοι να περιμένουν τις πραγματικές ειδήσεις και να μην παρασυρθούν από προσδοκίες που επανειλημμένως έχουν διαψευστεί στο πρόσφατο παρελθόν.

Από εκεί και πέρα και για όσους ασχολούνται με την τεχνική εικόνα δεικτών και επιμέρους μετοχών, αρκετά επίπεδα θεωρούνται κρίσιμα για την διατήρηση, ή όχι, του ανοδικού momentum.

Έτσι ο Γενικός Δείκτης έχασε τις 640 μονάδες και μαζί με αυτές τις όποιες απαιτήσεις για άμεση αναμέτρηση με τις 665 – 670 μονάδες. Η επόμενη κρίσιμη μάχη θα δοθεί στην περιοχή των 625 μονάδων, απώλεια της οποίας θα επαναφέρει τα σενάρια για πιθανή δοκιμασία των 605 – 600 μονάδων.

Για τον Τραπεζικό δείκτη, η επιβεβαιωμένη απώλεια των 210 μονάδων, θα ανοίξει τον δρόμο για υποχώρηση προς τις 200 μονάδες.

Στην αποφασιστική ζώνη 230 – 225 υποχώρησε ο FTSE και αν την αφήσει πίσω του, οι επόμενες στηρίξεις οριοθετούνται στις 217 – 215 και 206 μονάδες.

Από τους Δεικτοβαρείς τίτλους που οδήγησαν την άνοδο του τελευταίου διμήνου, την καλύτερη, διαγραμματικά, εικόνα την έχει ο ΟΤΕ και θα την διατηρήσει όσο κλείνει υψηλότερα των 2,50 ευρώ. Σε αντίθετη περίπτωση, η επόμενη στήριξη στην ζώνη 2,30 – 2,20 ευρώ.

Όσο δεν απειλούνται τα 5,10 ευρώ, δεν δημιουργεί τεχνικές ανησυχίες ο ΟΠΑΠ. Όμως αν η διόρθωση επεκταθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, τότε θα ανοίξει η “καταπακτή” για κίνηση χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 5,00 ευρώ, με την επόμενη σημαντική στήριξη να οριοθετείται στα 4,50 ευρώ.

Ικανοποιητική και η τεχνική εικόνα της ΔΕΗ, όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 2,55 ευρώ. Αμέσως επόμενη στήριξη στα 2,29 ευρώ.

Σαφώς μεγαλύτερα ερωτήματα εγείρονται για τις Alpha Bank και Εθνική.

Η πρώτη ήδη έχασε την πρώτη στήριξη των 1,35 ευρώ και δεν αποκλείεται να βάλει σε δοκιμασία την αμέσως επόμενη στα 1,24 ευρώ.

Για την μετοχή της Εθνικής, που έχασε οριακά τα 1,37 ευρώ, αν το επιβεβαιώσει, επόμενη στήριξη στα 1,30 ευρώ.

FTSE, Γενικός και Τραπεζικός δείκτης έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας ή πολύ κοντά σε αυτό, ενώ στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι 10 από τις 20 μετοχές του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Εθνική, Πειραιώς, Folli Follie Group, Alpha Bank, Eurobank, MIG.

Αντίθετα, στο υψηλό ημέρας, εκτός από την Jumbo, έκλεισε και η μετοχή της CPB.

Οι ευρωπαικές οικονομικές εξελίξεις

Αρνητικά πρόσημα στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, εν μέσω μικτών μηνυμάτων από οικονομίες και ομόλογα. Επί τα χείρω αναθεώρησε τις προβλέψεις της για την πορεία της Ιαπωνικής οικονομίας η Κυβέρνηση του Τόκιο, για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2011, κάνοντας λόγο για αδυναμία κυρίως στο μέτωπο των Εξαγωγών και της Βιομηχανικής παραγωγής.

Κατά περίπου 200 μονάδες βάσης μειώθηκε το κόστος δανεισμού της Ιταλίας στη σημερινή δημοπρασία ομολόγων. Συγκεκριμένα, η Ρώμη άντλησε 3 δισ. ευρώ από 2ετή ομόλογα με μηδενικό κουπόνι.

Η μέση απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,06%, επίπεδο που είναι και το χαμηλότερο από τον Μάρτιο, από 4,86% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία πριν από έναν μήνα. Αναφορικά με την Ισπανία, η Μαδρίτη άντλησε 2,674 δισ. ευρώ.

Η μέση απόδοση μειώθηκε στο 0,946% από 2,434% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία. Επίσης, από τα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας, η Ισπανία άντλησε 1,933 δισ. ευρώ. Η μέση απόδοση υποχώρησε στο 2,026% από 3,691% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.

Από την άλλη, ανακοινώθηκε ότι το Ισπανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,4% το δεύτερο τρίμηνο του έτους σε τριμηνιαία βάση και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Χώρας. Επισημαίνεται ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους η Ισπανική οικονομία είχε συρρικνωθεί 0,3%.

Σε ετήσια βάση τα στοιχεία για την Ισπανική οικονομία αποδεικνύονται δυσμενέστερα των εκτιμήσεων. Συγκεκριμένα, σε ετήσια βάση το Ισπανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,3% από συρρίκνωση 0,6% το πρώτο τρίμηνο. Οι αναλυτές προέβλεπαν μικρότερη μείωση του ΑΕΠ, κατά 1%.

Εν τω μεταξύ, το αίτημα της Καταλονίας για οικονομική βοήθεια 5,02 δισ. ευρώ από το ειδικό πρόγραμμα ρευστότητας της Ισπανικής Κυβέρνησης επανέφερε σήμερα στο προσκήνιο τα προβλήματα της Ευρωζώνης.

Επίσης, ίσως έχει την σημασία της η είδηση σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, δεν θα παραστεί στο Jackson Hole (31/8,1/9) λόγω “φορτωμένου” προγράμματος.
"Επενδυτές μην περιμένετε κανένα έκτακτο μέτρο από την πλευρά της ΕΚΤ στις 6 Σεπτεμβρίου", διαμηνύει η Barclays.

Kατά τον οίκο, η ΕΚΤ δεν αναμένεται να ανακοινώσει νέο πρόγραμμα αγοράς Κρατικών ομολόγων, ή νέο - τρίτο κατά σειρά - γύρο προγράμματος μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης των Ευρωπαϊκών Τραπεζών (LTRO). Σύμφωνα με τη Barclays, οι Αγορές θα πρέπει να αναμένουν μόνο μια νέα μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, κατά 25 μονάδες βάσης, ήτοι στο 0,50% από 0,75% που είναι σήμερα. Ωστόσο, όπως εξηγεί, εάν υπάρξει νέο πρόγραμμα αγοράς Κρατικών ομολόγων, αυτό θα είναι εξαιρετικά "αποστειρωμένο".

Οι οικονομικές εξελίξεις στις ΗΠΑ

Με κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, οι δείκτες στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street.

Ο David Riley, διευθύνων σύμβουλος του οίκου αξιολόγησης Fitch δήλωσε πως δημοσιονομικά θέματα καθώς και θέματα δαπανών στις ΗΠΑ μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την άριστη βαθμολόγηση “ΑΑΑ” της οικονομίας, αν δεν αντιμετωπιστούν μέχρι το τέλος του α’ εξαμήνου του 2013.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, o Riley υποστήριξε πως οι ΗΠΑ χρειάζεται να αντιμετωπίσουν θέματα φορολογίας και δαπανών με “λογικό τρόπο” και όχι με προσέγγιση του τύπου “αποψίλωσης”. Ο λεγόμενος "δημοσιονομικός γκρεμός" που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ είναι λόγος ανησυχίας προσέθεσε.

Οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν επί δεύτερο μήνα τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών που απαρτίζουν οι S&P/Case-Shiller. Ο δείκτης, που καλύπτει τις τιμές των οικιών σε 20 μητροπόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, αυξήθηκε 2,3%, εμφανίζοντας την μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο στην 10ετή και πλέον ιστορία του. Σημειώθηκε αύξηση τιμών και στις 20 μεγαλουπόλεις που συμμετέχουν στην έρευνα. Οι τιμές αυξήθηκαν 6,9% στο β΄ τρίμηνο σε σχέση με το α΄ τρίμηνο.

Αντίθετα, σε χαμηλό εννέα μηνών διολίσθησε τον Αύγουστο η καταναλωτική εμπιστοσύνη με τους Αμερικανούς να εμφανίζονται περισσότερο απαισιόδοξοι για τις Επιχειρηματικές συνθήκες και τις προοπτικές εύρεσης εργασίας, σύμφωνα με την έρευνα του Conference Board.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 60,6 μονάδες τον Αύγουστο – ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2011 – από το αναθεωρημένο μέγεθος των 65,4 μονάδων τον προηγούμενο μήνα. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον δείκτη στις 66 μονάδες.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, όπως προαναφέρθηκε, μόλις τρεις τίτλοι διασώθηκαν με θετικό πρόσημο στο ταμπλώ του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι Ελ. Πετρέλαια (+0,53%), Jumbo (+2,08%), CPB (+5,41%).

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Κύπρου (-6,93%) και Alpha Bank (-5,04%). Με απώλειες μεγαλύτερες του 4% οι ΔΕΗ, Εθνική και Πειραιώς και με μικρότερες απώλειες οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 631,41 μονάδες με απώλειες 2,27%, ενώ ο τζίρος έφθασε λίγο πάνω από τα 22 εκατ. από τα οποία τα 3,4 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, Πειραιώς, Jumbo).

Κακή η τελική εικόνα με 36 ανοδικές μετοχές έναντι 84 πτωτικών, ενώ για 26 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν τις πέντε ποσοστιαίες μονάδες.

Στα επιμέρους, ίσως αξίζει αναφοράς η εν εξελίξει πλαγιοανοδική κίνηση του Ηρακλή που έχει ξεκινήσει από τα 1,15 ευρώ (κλείσιμο 3/8). Παρά τις σημαντικές ζημιές τις εταιρείας, η μετοχή κινείται σε υψηλά 4 ½ μηνών, με “καύσιμο” την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,98 ευρώ ανά μετοχή.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η εικόνα της Αγοράς δεν μπορεί να χαρακτηριστεί απογοητευτική, αν ληφθούν υπ΄ όψιν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη που έχουν προηγηθεί στις περισσότερες μετοχές του 20αρη, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Το Χ.Α. εισέρχεται σε μία φάση αναμονής, περιμένοντας τις λεπτομέρειες από το νομοσχέδιο για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των εγχώριων Τραπεζών, τις εξελίξεις στην υπόθεση της Εμπορικής και τα μέτρα που θα καθορίσουν την στάση της τρόικας.

Παρά ταύτα, οι ελάχιστες θετικές διαφοροποιήσεις, εκτός 20αρη, διατηρούν κάποιο ενδιαφέρον στην Αγορά.

Και τεχνικά, η Αγορά θα χρειαστεί ανανέωση δυνάμεων, καθώς πλησίασε σημαντικά τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών, που εντοπίζεται στις 665 μονάδες, επισημαίνει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

-----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης, που συνδυάστηκε με υποχώρηση των συναλλαγών, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών.

Τα συμβόλαια του 20αρη υποαπέδωσαν σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, γυρίζοντας σε discount 0,12%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2098, τιμή εκκαθάρισης 227,25), κινήθηκαν μεταξύ 225,5 και 234 μονάδων.

Τίποτα απολύτως από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (7.054), Alpha Bank (11.335), Κύπρου (3.151), ΔΕΗ (1.315), ΟΤΕ (2.791), ΟΠΑΠ (430), CPB (9.822), Πειραιώς (954), Ταχ. Ταμιευτήριο (116), Eurobank (150), Ελλάκτωρα (100), Intralot (145).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, σταθερή παρέμεινε η κινητικότητα στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης, με 660 options να αλλάζουν χέρια και τους επενδυτές να δίνουν σαφές προβάδισμα στα δικαιώματα αγοράς (516 τμχ) σε αντίθεση με τα δικαιώματα πώλησης (μόλις 22 τμχ). Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα ανήλθε στο 51%.

Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (4.460.606 τεμ.), Eurobank (5.657.349 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v