Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τραπεζική κινητικότητα και στο ταμπλό...

Από το Μαξίμου εκπλήξεις δεν είχε το ΧΑ. Όμως η κίνηση της Πειραιώς για την Geniki Bank ανακατεύει εν μέρει την τράπουλα στις τράπεζες. Υπεραπόδοση για Πειραιώς, Εθνική, Alpha αλλά και για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο και ΔΕΗ.

Σε συνεδρίαση περιορισμένου τζίρου και χαμηλής μεταβλητότητας παραπέμπουν τα πρώτα 35-40 λεπτά. Με τον Γενικό Δείκτη να κινείται, μέχρι τώρα, μεταξύ της χαμηλής τιμής των 630,56 μονάδων και της υψηλής των 634,33. Στο εύρος των 227,76 - 229,12 μονάδων κινείται ο Ftse 20.

Όμως, η αξία των συναλλαγών παραμένει χαμηλή παραπέμποντας σε συνεδριάσεις στα μέσα Αυγούστου. Μόλις 1,5 εκατ. ευρώ λίγο πριν από τις 11.05 και με τον συγκριτικά υψηλότερο τζίρο να έχει πραγματοποιηθεί σε Alpha Bank (372.000 ευρώ), Τράπεζα Πειραιώς (205.000 ευρώ) και ΟΤΕ με περίπου 195.000 ευρώ.

Το πρόβλημα των βραχυπρόθεσμων παικτών έγκειται στο ότι ένας - δύο καταλύτες στους οποίους πόνταραν αυτές τις ημέρες έχουν μετατεθεί για αργότερα ή απαιτείται να προηγηθούν άλλες διεργασίες.

Βέβαια, όπως έχει σημειωθεί και προσυνεδριακά, ορισμένοι κοιτούν και προς το Μαξίμου, χωρίς ωστόσο να υπήρξε κάτι «αναπάντεχο».

Στις ευρωπαϊκές αγορές, στην Ιταλία υποβαθμίζονται επτά μικρές τράπεζες από τη Fitch, τη στιγμή που ο Μ. Πρόντι εκτιμά πως ο γαλλογερμανικός άξονας δεν δουλεύει. Ο Ιταλός πρωθυπουργός ζητά νέο «μπαζούκα» 1 τρισ. ευρώ. Κομματάκι δύσκολο υπό τις παρούσες συνθήκες και δεδομένων του διαθεσίμων του EFSF.

Από την πλευρά της, η Άγκ. Μέρκελ για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες και για έκτη από τότε που ανέλαβε την καγκελαρία επισκέπτεται το Πεκίνο. Να σημειωθεί πως οι γερμανικές εξαγωγές στην Κίνα ανέρχονται στο 7%, όταν οι εξαγωγές στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο υπολογίζονται περίπου στο 60%.

Είναι άξιο αναφοράς πως τη Γερμανίδα καγκελάριο συνοδεύουν επτά υπουργοί και 20 στελέχη επιχειρήσεων (μεταξύ των οποίων της Volkswagen, της Siemens και της EADS). Το Βερολίνο προνοεί, όσο βλέπει να μειώνεται η πίτα των εξαγωγών στην Ευρώπη και να επιδεινώνεται η κρίση στις αγορές του Νότου. Το θέμα είναι τι κάνει η μη γερμανική Ευρώπη και τα συμφέροντα.

Στα καθ’ ημάς, όμως, καθώς μετά τα πρώτα 45΄ της συνεδρίασης ανεβάζουν στροφές η Πειραιώς, ο ΟΠΑΠ αλλά και η Εθνική Τράπεζα, η Βιοχάλκο, ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ και η Alpha Bank.

Στη μετοχή της Πειραιώς έχουν αλλάξει χέρια σχεδόν 1 εκατ. τεμάχια και σχετικό θέμα του euro2day θεωρεί σχεδόν "κλεισμένη" τη συμφωνία με τη S.G. για τη Γενική. Η Αν. Παπαϊωάννου σημειώνει πως η εξαγορά της Geniki Bank με ταυτόχρονη συμμετοχή των Γάλλων στο νέο σχήμα έχει σχεδόν κλείσει και αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών.

Στην κίνηση της Πειραιώς αναφέρεται σήμερα και ο Εκηβόλος.

Εκτός όμως από την Πειραιώς, κερδίζει πόντους η Εθνική Τράπεζα, που αντιδρά έως το 1,39 ευρώ, ενώ έως το 1,35 η Alpha Bank. Συγκριτικά μέτριος τζίρος σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, ενώ ενδιαφέρον, κατά την εκτίμησή μας, παρουσιάζει το γεγονός πως στην Alpha Bank έχουν γίνει σχεδόν διπλάσιες συναλλαγές (σε αξία) από ό,τι στην Εθνική.

Καλά ενημερωμένη πηγή μας υποστηρίζει πως οι άλλοι Γάλλοι -της Credit Agricole- δεν θα αργήσουν περισσότερο από 2 εβδομάδες για να ανακοινώσουν την απόφασή τους.

Από τεχνική πλευρά, η αδυναμία ή η απροθυμία της αγοράς να υπερβεί (στα υψηλά της Δευτέρας) τις 660 μονάδες και τις 242 για τον Ftse 20 παρατείνει τη διαδικασία συσσώρευσης, η οποία διαρκεί περισσότερο από δύο μήνες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v