Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο Μαξίμου το… βλέμμα του ΧΑ

Στη σύσκεψη του Μαξίμου και στις εξελίξεις στις τράπεζες, μετά και το ενδιαφέρον της Πειραιώς για τη Γενική, στρέφουν το ενδιαφέρον τους (κυρίως) οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες. Κλειδί οι 210 μονάδες για τον FΤ 20.

Στη δίνη... εκκρεμοτήτων έπεσε χθες το Χ.Α., με απόλυτα φυσιολογική την υποχώρηση βασικών δεικτών και μετοχών προς τα όρια των πρώτων στηρίξεων.

Η μετάθεση της ανακοίνωσης της απόφασης της Credit Agricole για την Εμπορική, η προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου να επανεκκινήσει τη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων (τη στιγμή όπου το ΤΑΙΠΕΔ παραμένει τυπικά ακέφαλο) κι η μετάθεση για αργότερα του χρόνου ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών οδήγησαν σε αναδίπλωση τους βραχυπρόθεσμους παίκτες.

Άλλωστε, η... αδυναμία ή η απροθυμία τους να τραβήξουν το Χ.Α. πάνω από τις 660 μονάδες (και τις 242 τον FTSE 20) μέχρι και τα υψηλά της Δευτέρας λειτούργησε καταλυτικά για όσους επιδίωκαν να κατοχυρώσουν (κυρίως) βραχυπρόθεσμες θέσεις.

Προσώρας, η τεχνική εικόνα των δύο βασικών δεικτών δεν έχει μεταβληθεί (σχετικά διαγράμματα στον Εκηβόλο της 29ης/8), ωστόσο θα απαιτηθεί αυξημένη προσοχή στην περίπτωση όπου οι ρευστοποιήσεις συνεχιστούν.

Κλειδί παραμένουν σε μεγάλο βαθμό οι τράπεζες, όπου κυρίως δύο μέτωπα παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Το ένα, βέβαια, είναι αυτό της Εμπορικής - η Εθνική, η Alpha Bank και η Eurobank υποχωρούν μέχρι τις πρώτες στηρίξεις.

Το άλλο είναι αυτό που ανοίγει... αίφνης με την κίνηση της Πειραιώς να διεκδικήσει τη Γενική. Σχετικά με αυτό το ενδεχόμενο σας είχε προϊδεάσει από χθες το euro2day με δύο αναφορές σε ισάριθμα χρηματιστηριακά σχόλια. Στο σχετικό θέμα του euro2day αναφέρεται πως το ΤΧΣ είναι απόλυτα ενήμερο για την πρόθεση της Πειραιώς.

Μένει να δούμε τις εξελίξεις αλλά και το αποτέλεσμα γιατί ενδεχόμενη δεύτερη συμφωνία του ομίλου ενδέχεται -σύμφωνα με την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς- να αλλάζει κατά τι τη... χωρογραφία και τις ισορροπίες στον κλάδο.

Ένα άλλο θέμα (και αυτό από το εσωτερικό μέτωπο) σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις πολιτικές διεργασίες και την προσπάθεια της Ν.Δ. να πείσει τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους για το σκληρό πακέτο μέτρων και μερίδα παικτών στρέφει μέρος της προσοχής της στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Από τον διεθνή χώρο, παρά την καλοδεχούμενη μείωση των ισπανικών και των ιταλικών επιτοκίων, οι Financial Times θίγουν ένα εξαιρετικό -για πολλούς λόγους- θέμα. Η Καταλονία ρίχνει... λάδι στη φωτιά της ΕΚΤ είναι ο εύγλωττος τίτλος, ό,τι αυτό προοιωνίζεται για την Ευρώπη των μυριάδων ιδιαιτεροτήτων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v