Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Σοφοκλέους βλέπει συμφωνία των τριών

Στις 640 μονάδες ο Γ.Δ. και στις 231 μονάδες ο FTSE-20, καθώς το Χ.Α. προεξοφλεί συμφωνία των τριών για το «πακέτο» των 11,5 δισ. ευρώ. Υπεραποδίδουν Πειραιώς, Βιοχάλκο, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, CCH, Μυτιληναίος.

Διατηρούνται έως 1,45% υψηλότερα βασικοί δείκτες και μετοχές στο Χ.Α. Με τον Γενικό Δείκτη στις 640 μονάδες και τον FTSE-20 στις 230, αλλά με την αξία των συναλλαγών μόλις στα 6,4 εκατ. ευρώ λίγο πριν από τις 13.30.

Οι αποκλίνουσες δηλώσεις των κυβερνητικών εταίρων για το πακέτο των μέτρων δεν επηρέασε σημαντικά ούτε όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα. Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr (με τα τρία βίντεο χαρακτηριστικά αυτής της απόκλισης) σημειώνεται η δήλωση του Φ. Κουβέλη πως δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία για τα 11,5 δισ. ευρώ.

Σε διαφορετικό ύφος ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας υποστηρίζει πως το βασικό σενάριο έχει οριστικοποιηθεί και πως 1-2 ελάσσονα ζητήματα ανοιχτά ακόμα θα διευθετηθούν σε νέα συνάντηση.

Κοινή εκτίμηση είναι πως η αγορά δεν περίμενε δραματικές εξελίξεις από αυτό το μέτωπο, τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση. Το τι θα γίνει βέβαια στη Βουλή και το κυριότερο πώς θα γίνουν αποδεκτά τα νέα επαχθή μέτρα από την κοινωνία είναι ένα άλλο ζήτημα.

Είναι όμως κάτι που απασχολεί τους ξένους, κι ενδεικτική είναι η τελευταία ανάλυση της BofA, όπου στις πέντε βασικές παραμέτρους περιλαμβάνεται και αυτή των κοινωνικών αντοχών - ενδεχόμενης αναταραχής.

Έχουμε βέβαια πει εδώ και καιρό πως είμαστε στα τελευταία 1-2 χιλιόμετρα αυτού του επίπονου μαραθώνιου που ξεκίνησε τον Μάιο του 2010. Πρόκειται ίσως για τα δυσκολότερα και κρισιμότερα αυτής της τόσο επώδυνης πορείας της χώρας μας.

Και γι’ αυτό από τις πρώτες κιόλας ημέρες (της νέας κυβέρνησης) είχαμε αναφερθεί στην ανάγκη των προσεκτικών βημάτων και των λεπτών κινήσεων. Ένα εμπόδιο κάθε φορά για να δούμε εάν και πώς θα φτάσουμε στον τερματισμό.

Το Χ.Α. παρακολουθεί τις εξελίξεις, προεξοφλεί και αφομοιώνει και αυτό αποτυπώνεται στη συσσώρευση των τελευταίων 2 μηνών.

Μέχρι και προχθές συμπληρώνονταν 52 συνεδριάσεις, με τον FTSE-20 να κινείται στο γνωστό εύρος των 210-242 μονάδων. Τελευταία προσεγγίζει το άνω όριο, χωρίς όμως να το διασπά.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πως είτε η ανοδική διάσπαση είτε η εκ νέου βύθιση προς τα ελάχιστα θα εξαρτηθεί από την κατάληξη του εγχειρήματος. Εάν είναι εντός παιδιάς ευρώ η Ελλάδα, τότε ο FTSE-20 θα διασπάσει πειστικά και με εντυπωσιακό τρόπο τις 242 μονάδες. Σε αυτό το ενδεχόμενο θα ακολουθήσουν 3 - 5 ανοδικά κύματα.

Στην αντίθετη περίπτωση, την απευκταία κατ’ εμάς, και το Χ.Α. θα «σκάσει», με τον 20άρη να βυθίζεται προς τα ιστορικά ελάχιστα των 167,80 μονάδων.

Προς ώρας, περιοριζόμαστε σε επιλεκτικές, βραχυπρόθεσμες κινήσεις που έχουν στο επίκεντρό τους τις εξελίξεις από το μέτωπο Πειραιώς-Geniki Bank, το διαγωνισμό για την Εμπορική, τις αποκρατικοποιήσεις και τα επιμέρους για εισηγμένες της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Έως 3,03% ενισχύεται η Alpha Bank στο 1,36 ευρώ, με αρκετά μακριά την κρίσιμη αντίσταση του 1,60 ευρώ. Ομοίως, το 1,60 ευρώ θεωρείται κρίσιμη περιοχή και για την Εθνική, η μετοχή της οποίας ενισχύεται κατά 1,47% στο 1,38 ευρώ.

Υψηλότερα, αλλά με μετριότερους τζίρους, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ. Μέτριες συναλλαγές και σε Μυτιληναίο, Μέτκα, αλλά και σε Τιτάν, Motor Oil, Βιοχάλκο. Στα 14,64 ευρώ η μετοχή της Coca Cola Hellenic, που μόνο αν υπερβεί τα 14,8 ευρώ μπορεί να επανακάμψει προς τη σημαντική αντίσταση-στόχο των 15,50 ευρώ.

Λίγα πράγματα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, όπου ξεχωρίζει για ακόμη μία συνεδρίαση η μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων. Σε εξέλιξη ο σχηματισμός αναστροφής, που έχει ξεκινήσει από τα ιστορικά ελάχιστα του 1,89 ευρώ στις 5 Ιουνίου και εξελίσσεται έως τα τοπικά υψηλά των 3,12 ευρώ.

Στη μετοχή των ΕΧΑΕ υπάρχει σταθερός αγοραστής, ή αγοραστές, το μεγαλύτερο μέρος των εντολών του οποίου δίνεται από το εξωτερικό.

Συγκριτικά αυξημένος τζίρος για Intralot, ΓΕΚ Τέρνα αλλά και για το Τ.Τ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v