Απώλειες στο ΧΑ - Ξεπούλημα στο ΤΤ

Με πολύ μικρό τζίρο το ΧΑ δοκιμάζει τις βραχυπρόθεσμες στηρίξεις του. Απώλειες έως 29% για το ΤΤ προ αναστολής διαπραγμάτευσης, κερδίζει και άλλους πόντους η Πειραιώς. Με μικρά κέρδη Eurobank, Jumbo, Μυτιληναίος. Πτώση ΔΕΗ.

Πτωτικά ξεκίνησαν και χαμηλότερα συνεχίζουν βασικοί δείκτες και μετοχές και το -29,7% και το σχεδόν 1 εκατ. τεμάχια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου χρωματίζουν… γκρίζα τη συνεδρίαση.

Οι χθεσινές δηλώσεις των αρμοδίων φέρνουν με πιεστικά χρονικά περιθώρια το Τ.Τ. στο προσκήνιο, ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις γενικότερες εξελίξεις στον κλάδο. Σε μία συνεδρίαση που ξεκίνησε με τους πωλητές να έχουν τον πρώτο λόγο στις περισσότερες μετοχές του 20άρη αλλά και σε χαρτιά σηματωρούς της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Έτσι, μετά από μία ώρα συνεδρίασης για τον Γενικό Δείκτη είχε σημειωθεί χαμηλή τιμή ημέρας 633,49 μονάδες και στις 228,61 για τον Ftse 20. Αλλά με μόλις 2,8 εκατ. ευρώ, από τα οποία 165.000 μετοχές είχαν αλλάξει χέρια στο Τ.Τ.

Δεδομένου ότι το Τ.Τ. εδώ και καιρό απασχολεί την αγορά με την επικείμενη ιδιωτικοποίησή του, θα έπρεπε οι ακραίες διακυμάνσεις του να παρακολουθούνται πιο επισταμένα από τους υπεύθυνους.

Στην αγορά κυκλοφορούν ανυπόστατες, πιστεύουμε, φήμες πως στα «ξεπουλήματα» μετοχών του Τ.Τ. εμφανίζονται σταθερά 2-3 συγκεκριμένοι παίκτες-αγοραστές.

Το κλίμα είναι πολύ τεταμένο και στις διεθνείς, ευρωπαϊκές αγορές. Η Moody’s αναφέρεται σε 3+1 κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία εκφράζοντας την ανησυχία της για την κρίση στην ευρωζώνη.

Το Der Spiegel βλέπει τη Γερμανία στη γωνία και αναφέρει πως η μπλόφα της Μέρκελ δεν δουλεύει. Νευρικές παρουσιάζονται και πάλι οι αγορές ομολόγων χωρών του Νότου, κυρίως της Ισπανίας.

Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις για βάθεμα της ύφεσης στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης επιβαρύνουν ελαφρώς την απόδοση του 10ετούς ομολόγου.

Την ίδια στιγμή, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών θεωρεί σοκ για την ευρωζώνη το ενδεχόμενο ελληνικής εξόδου.

Αυτά γίνονται στον περίγυρο, τη στιγμή που η κυβέρνηση κάνει την ύστατη προσπάθεια για να περάσει στην κοινωνία ακόμη ένα εξοντωτικό πακέτο μέτρων. Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς παραδέχεται πως «πονάει» το πακέτο και προαναγγέλλει: «Είναι το τελευταίο, δεν αντέχει άλλο η οικονομία».

Όλα αυτά αποτυπώνονται χρηματιστηριακά στο ταμπλό. Ταυτόχρονα, οι εξελίξεις από το μέτωπο των Πειραιώς - Societe Generale διατηρούν τη μετοχή έως 1,23% υψηλότερα.

Σταθερές η Εθνική στο 1,41 ευρώ, στο 1,36 η Alpha Bank και στο 0,686 λίγο χαμηλότερα η Eurobank.

Κατά 1,15% στα 2,58 ευρώ υποχωρεί η ΔΕΗ με την Επιχείρηση να εμφανίζει μείωση κατά 85,8% στα αποτελέσματα εξαμήνου.

Στην Κύπρου, ο Θ. Αριστοδήμου υπέβαλε την παραίτησή του - Νέος πρόεδρος ο Αν. Αρτέμης ενώ στον Φουρλή βλέπουν μικρή βελτίωση στο β΄ εξάμηνο και προχωρούν σε νέες μειώσεις τιμών τα ΙΚΕΑ.

Στα 27 εκατ. ευρώ τα μικτά κέρδη των Πλαστικών Θράκης, ο Πήγασος παρουσιάζει κάμψη τζίρου, αλλά περιορισμό ζημιών στο εξάμηνο, όπως και η Cyclon, ενώ η AS Company με καλό ταμείο δίνει προτεραιότητα στις εξαγωγές.

Πέραν όσων γίνονται κεντρικά στην Ευρώπη αλλά στο εσωτερικό της χώρας, αυτή η περίοδος είναι χρήσιμη λόγω της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων εξαμήνου.

Δίνεται η δυνατότητα στον επενδυτή ή ακόμα και στον παίκτη να έχει μια καλύτερη εικόνα των αντοχών των επιχειρήσεων, κυρίως όμως των σχεδιασμών τους και των ρίσκων που αναλαμβάνουν μετά από 5 χρόνια συνεχόμενης ύφεσης.

Οι «επιζήσαντες» της επόμενης μέρας θα ξεχωρίσουν σε αυτά τα 1-2 το πολύ 3 τρίμηνα. Μέχρι το τέλος του χρόνου η αγορά θα ξέρει ποιοι περνούν στην «επόμενη μέρα».
Και μάλιστα τη στιγμή που οι Financial Times σε κύριο άρθρο τους εξηγούν «γιατί απομακρύνεται το σενάριο της δραχμής».

Λίγο μετά τις 11.30 αγορές κυρίως σε Εθνική, Μυτιληναίο, η περαιτέρω ενίσχυση της Πειραιώς κι η κινητικότητα σε επιλεγμένα χαρτιά ψαλίδισαν τις αρχικά μεγαλύτερες απώλειες, με τον Γ.Δ. να περνά τις 637 μονάδες και τον 20άρη να πιάνει τις 230.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v