Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχη με τον χρόνο στο ΧΑ

Ανακατεύεται η τράπουλα στις τράπεζες. Ενθαρρυντικές ενδείξεις από τα αποτελέσματα επιλεγμένων ομίλων. Μάχη με το χρόνο δίνει η κυβέρνηση προκειμένου να μείνει εντός «παιδιάς ευρώ» η χώρα. Πτώση 30% για το ΤΤ.

Ανακατεύεται η τράπουλα στις τράπεζες (όπως εύγλωττα σημείωνε χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος) και το Χ.Α. αμέσως ανταποκρινόμενο επιστρέφει σε βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά. Με αιχμή την Πειραιώς, τις εξελίξεις από το μέτωπο της Geniki Bank και τη μόχλευση που επιχειρήθηκε σε ένα μέρος του κλάδου και ως συνέπεια είχε την αντίδραση της Εθνικής έως το 1,42 ευρώ.

Το κυριότερο είναι πως βασικοί δείκτες και μετοχές σε μία... πονηρή ημέρα (και λόγω της συνάντησης των τριών πολιτικών αρχηγών) επιβεβαίωσαν τις πρώτες στηρίξεις, ο FTSE 20 δείχνει αρκετά ασφαλής με τις 210 μονάδες για 53η συνεδρίαση και οι βραχυπρόθεσμοι (κυρίως) παίκτες επικεντρώνονται στις αμέσως επόμενες πολύ καθοριστικές συνεδριάσεις.

Χρηματιστηριακή πηγή εκτιμούσε πως η κίνηση της Πειραιώς ήρθε την κατάλληλη στιγμή, δηλαδή την αμέσως επομένη της μετάθεσης της απόφασης των άλλων Γάλλων για την Εμπορική και της μετάθεσης για περίπου έναν μήνα της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών. Την ώρα όπου ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει πως «διασώζονται οι τράπεζες και όχι οι τραπεζίτες».

Τον Σεπτέμβριο λοιπόν οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης, και, εάν μέχρι τότε έχει καθαρίσει η συμφωνία Πειραιώς - S.G για την Geniki Bank, έχει ανακοινώσει η Credit Agricole τα της Εμπορικής και έχει μπει στην τελική ευθεία η προδιαγεγραμμένη πορεία του Τ.Τ., τότε η πρώτη κι η δεύτερη φάση συγκέντρωσης θα έχει επιτευχθεί.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τις αποφάσεις που θα έχουν ληφθεί μέχρι τότε για καίρια θέματα (όπως ο ρόλος της ΕΚΤ, η δυνατότητα άμεσης παρέμβασης στην αγορά ομολόγων) και από την κατάληξη των διεργασιών μεταξύ Μ. Ντράγκι - Άγκ. Μέρκελ και Bundesbank. Και κυρίως από το εάν μέχρι τότε η Ελλάδα θα εξακολουθεί να παραμένει εντός παιδιάς ευρώ.

Επιχείρηση... Προκρούστης για την οικονομία (σχετικό θέμα των Στέφανου Κοτζαμάνη - Γιώργου Α. Σαββάκη), δώρα τέλος σε Δημόσιο και συνταξιούχους (σύμφωνα με την Έλενα Λάσκαρη) και ενώ η τρόικα πηγαινοέρχεται και ετοιμάζεται για δρομολόγια... Αθήνα - Λευκωσία.

Είναι προφανές πως η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο δίνουν μάχη με τον χρόνο αλλά και τις αντοχές της κοινωνίας, στην προσπάθειά τους να προλάβουν την ύστατη, όπως την έχουν εκτιμήσει, "ευκαιρία". Για να δούμε, καθώς το Χ.Α. αρχίζει να ανεβάζει στροφές, επιχειρώντας να προεξοφλήσει είτε το θετικό είτε το αρνητικό σενάριο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v