Κόλλησε στα αβαθή η Σοφοκλέους!

Συνεδρίαση με σημαντικές απώλειες και ελάχιστο τζίρο, με την "βουτιά" 5% της Coca Cola να ξεχωρίζει. Άνοδος για ΔΕΗ, Μυτιληναίο, συνέχισε ανοδικά η Jumbo. Τι δείχνουν μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα των εισηγμένων.

Σε μία απόλυτα ρηχή από πλευράς τζίρου και ενδιαφέροντος Αγορά, όπως αποδεικνύεται το Ελληνικό Χρηματιστήριο, ακόμα και το ενδιαφέρον των traders για τις Τραπεζικές μετοχές, που ενισχύεται από τις τελευταίες κινήσεις στην Τραπεζική σκακιέρα, αποδεικνύεται έως και “στιγμιαίο”, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα οι τελευταίες συνεδριάσεις να αποδεικνύονται ασανσέρ για τιμές και ψυχολογία.

Το τελικό πρόσημο του Δείκτη, που συνεχίζει να εξαρτάται από ελάχιστες εντολές σχετικού ειδικού βάρους σε Δεικτοβαρείς μετοχές, αλλάζει ακόμα και επί καθημερινής βάσεως, επιβεβαιώνοντας την επιφυλακτικότητα και το ατασικό της Αγοράς.

Από την άλλη, ο συνεχώς συρρικνούμενος τζίρος (σήμερα, ο χαμηλότερος των τελευταίων επτά συνεδριάσεων), ασφαλώς και δεν αφήνει σημαντικά περιθώρια αισιοδοξίας, ακόμα και για μετοχές που δείχνουν ότι θέλουν να κάνουν την σχετική υπέρβαση (Πειραιώς, η οποία ενδοσυνεδριακά αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,2530 ευρώ, +3,69%) υποβοηθούμενες από την σχετική ειδησεογραφία.

Επιτόπια – πλάγια κίνηση για Εθνική και Alpha Bank, όσο αδυνατούν να δώσουν την υπέρβαση της ζώνης 1,50 – 1,60 ευρώ, με την πρώτη να έχει σαν στηρίξεις τα 1,37 και 1,30 ευρώ και την δεύτερη τα 1,35 (έκλεισε σήμερα σχετικά χαμηλότερα) και 1,24 ευρώ.

Απόλυτος “κυρίαρχος του παιχνιδιού” παραμένει η μετοχή της Coca-Cola που λόγω σημαντικού ειδικού βάρους στον Δείκτη, συνεχίζει να διαμορφώνει κλίμα και διαθέσεις χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερα υψηλές συναλλαγές.

Η τελευταία, κατά τις τελευταίες 13 συνεδριάσεις, κινείται σε ένα μάλλον στενό εύρος μεταξύ 14,00 ευρώ (ενδοσυνεδριακό χαμηλό 13/8 και σήμερα) και 15,50 ευρώ (ενδοσυνεδριακό υψηλό 17/8).

Ο εν λόγω τίτλος έκλεισε σήμερα στο χαμηλό ημέρας, όπως στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν και οι Ελ. Πετρέλαια, Εθνική, Πειραιώς και MIG.

Μένοντας στον 20αρη, ας σημειωθεί η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Μυτιληναίο και Folli Follie Group και η ένατη συνεχόμενη ανοδική για τον τίτλο της Jumbo (!)

Πέντε οι τίτλοι με θετικό πρόσημο στο ταμπλώ του FTSE και πιο συγκεκριμένα οι ΔΕΗ (+3,07%, κάποιοι είδαν “ποιότητα” στα αποτελέσματα εξαμήνου, ή ποντάρουν σε αποκρατικοποίηση – έκπληξη), Μυτιληναίος (+3,17%), Τιτάν (+0,31%), Jumbo (+0,57%), Folli Follie Group (+2,97%).

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για CPB (-5,26%), απώλειες μεγαλύτερες του 4% για MIG, Coca-Cola, και του 2% για Ελλάκτωρα, Εθνική, Κύπρου, Πειραιώς, Motor Oil, Alpha Bank. Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 20αρη.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 641,47 (12.10) και 629,03 (17.09) και έκλεισε στις 629,1 μονάδες με απώλειες 1,83%, ενώ ο τζίρος συρρικνώθηκε στα 15,7 εκατ.

Κακή η τελική εικόνα με 45 ανοδικές μετοχές έναντι 65 πτωτικών, ενώ για 30 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 4%.

Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, δεύτερη μέρα σημαντικών κερδών για την μηδενικού free float Γενική Τράπεζα, δεύτερη μέρα ανόδου για το Υγεία, ενώ συνεχίζει να επιμένει πλαγιοανοδικά ο Σαράντης.

Από εκεί και πέρα, στα λίγα αξιόλογα της σημερινής συνεδρίασης συγκαταλέγονται και οι τελευταίες χρηματιστηριακές εξελίξεις που αφορούν την μετοχή του Ταχ. Ταμιευτηρίου.

Πιο συγκεκριμένα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, κατόπιν ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και δημοσιευμάτων στον έντυπο τύπο, ανακοίνωσε πως, λόγω εξαιρετικώς δυσμενών συνθηκών, η δημοσίευση της "Ετήσιας Οικονομικής Έκθεσης της Τράπεζας και του Ομίλου για τη χρήση του έτους 2011", εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας δεν είναι δυνατή και η μετοχή μπήκε σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης, αφού πρώτα είχε σημειώσει και νέο ιστορικό χαμηλό.

Επίσης σήμερα, λόγω επίσημης αργίας του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, ανεστάλη η διαπραγμάτευση του Δ.Α.Κ. NBGAM ETF GREECE & TURKEY 30 - Μετοχικό της εταιρείας ΕΘΝΙΚΗ ASSET MANAGEMENT ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ. Από 31/8/2012, το εν λόγω Δ.Α.Κ. επανέρχεται κανονικά σε διαπραγμάτευση.

Καμία ουσιαστική αλλαγή και στην τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών, παρά το γεγονός ότι τόσο ο Γενικός Δείκτης όσο και ο FTSE έκλεισαν εξαιρετικά κοντά στο χαμηλό ημέρας.
Για τον πρώτο η σημαντική αντίσταση τοποθετείται στις 650 μονάδες και η επόμενη στην περιοχή των 665-670 μονάδων.

Αν διολισθήσει χαμηλότερα, η επόμενη κρίσιμη μάχη θα δοθεί στην περιοχή των 625 μονάδων, απώλεια της οποίας θα επαναφέρει τα σενάρια για πιθανή δοκιμασία των 605 – 600 μονάδων, διάσπαση των οποίων ακυρώνει την πλαγιοανοδική τάση του τελευταίου διμήνου και αυξάνονται οι πιθανότητες σχηματισμού τριπλής κορυφής, εξέλιξη η οποία θα θεωρηθεί εξαιρετικά αρνητική αν συνοδευτεί από αυξημένες συναλλαγές.

Από την άλλη, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης επανεισήλθε στην αποφασιστική ζώνη 230 – 225 και αν την αφήσει πίσω του, οι επόμενες στηρίξεις οριοθετούνται στις 217 – 215 και 206 μονάδες.

Το 241-242 είναι κοντινή αντίσταση που κατοχύρωση μπορεί να δώσει επιθετική κίνηση στον εν λόγω δείκτη για τον στόχο στην περιοχή του 265-270.

Οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς εκτιμούν ότι το Χ.Α. θα παραμείνει σε στάση αναμονής και θα περιμένει καρτερικά την ολοκλήρωση του πακέτου των μέτρων και την ψήφιση του από την Ελληνική Βουλή.

Από την άλλη, συνεχίζονται, με το σταγονόμετρο, οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων εξαμήνου από τις εισηγμένες.

Μέχρι στιγμής και σύμφωνα με στοιχεία της Beta Sec. έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα 140 εταιρείες (51,5% των ισολογισμών). Ο μέχρι στιγμής συνολικός κύκλος εργασιών διαμορφώνεται στα 32,5 δισ (+2%), τα λειτουργικά κέρδη στα 3,07 δισ (-14,5%) και το τελικό αποτέλεσμα δείχνει αθροιστικές ζημιές 444,3 εκατ.

Οι κερδοφόρες εταιρείες αποτελούν το 36% του συνόλου.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Αρνητικά πρόσημα στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές και στο ξεκίνημα της Wall Street, καθώς στην Ιαπωνία ανακοινώθηκε έντονη συρρίκνωση 0,8% στις λιανικές πωλήσεις, ενώ στην Ευρώπη ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Κομισιόν διολίσθησε περισσότερο απ’ όσο αναμενόταν.

H κρίση στην Ευρωζώνη παραμένει το υπ' αριθμόν ένα ρίσκο για την παγκόσμια οικονομία, διαπιστώνει η Moody's σε σχετική ανάλυση. Ειδικότερα, ο διεθνής οίκος ξεχωρίζει 4 κινδύνους για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας:

1. Την υψηλότερη του αναμενομένου ύφεση στην Ευρωζώνη.
2. Ενδεχόμενη ανώμαλη προσγείωση για ισχυρές αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα, η Ινδία κι η Βραζιλία.
3. Ένα πετρελαϊκό σοκ λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων.
4. Μια ξαφνική και ισχυρή δημοσιονομική περιστολή στις ΗΠΑ το 2013.

Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι η Ευρωζώνη θα βιώσει ήπια ύφεση το 2012, ενώ οι ΗΠΑ θα καταγράψουν ισχυρή ανάπτυξη. Για τις Χώρες του G20 βλέπει ανάπτυξη της τάξεως του 2,8% φέτος και 3,4% το 2013. "Η θέση μας είναι ότι οι προσπάθειες δημοσιονομικής συστολής, η απομόχλευση Τραπεζών και Νοικοκυριών αλλά και τα υψηλά επίπεδα ανεργίας θα συνεχίσουν να αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες οικονομίες", αναφέρει η Moody's.

Από την άλλη, σε επίπεδα “junk” ενδέχεται να οδηγηθεί η αξιολόγηση της Ισπανικής οικονομίας εντός των επόμενων εβδομάδων, αναφέρει ανάλυση της Wall Street Journal, επικαλούμενη τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται η Χώρα λόγω του αιτήματος για παροχή οικονομικής βοήθειας.

Στα Αμερικανικά μάκρο, αμετάβλητος ήταν ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας παρέμειναν στις 374 χιλ. την εβδομάδα έως τις 25 Αυγούστου καθώς οι αιτήσεις για την εβδομάδα έως τις 18 Αυγούστου αναθεωρήθηκαν ανοδικά κατά 2 χιλ. από 372 χιλ. που είχε ανακοινωθεί αρχικά. Από τη μεριά τους οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν πτώση κατά 2 χιλ. στις 370 χιλ.

Στο μεταξύ, με τον ισχυρότερο ρυθμό σε διάστημα πέντε μηνών αυξήθηκαν τον Ιούλιο οι προσωπικές δαπάνες, ένδειξη ότι οι καταναλωτές γίνονται λιγότερο επιφυλακτικοί παρά το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον.

Οι δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης αυξήθηκαν κατά 0,4% από τον προηγούμενο μήνα όπως ανακοίνωσε σήμερα το Αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου. Την ίδια στιγμή το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 0,3% τον Ιούλιο συμπληρώνοντας οκτώ διαδοχικούς ανοδικούς μήνες. Και τα δύο μεγέθη επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, πέντε οι τίτλοι με θετικό πρόσημο στο ταμπλώ του FTSE και πιο συγκεκριμένα οι ΔΕΗ (+3,07%, κάποιοι είδαν “ποιότητα” στα αποτελέσματα εξαμήνου, ή ποντάρουν σε αποκρατικοποίηση – έκπληξη), Μυτιληναίος (+3,17%), Τιτάν (+0,31%), Jumbo (+0,57%), Folli Follie Group (+2,97%).

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για CPB (-5,26%), απώλειες μεγαλύτερες του 4% για MIG, Coca-Cola, και του 2% για Ελλάκτωρα, Εθνική, Κύπρου, Πειραιώς, Motor Oil, Alpha Bank. Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 20αρη.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 641,47 (12.10) και 629,03 (17.09) και έκλεισε στις 629,1 μονάδες με απώλειες 1,83%, ενώ ο τζίρος συρρικνώθηκε στα 15,7 εκατ.

Κακή η τελική εικόνα με 45 ανοδικές μετοχές έναντι 65 πτωτικών, ενώ για 30 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 4%.

Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, δεύτερη μέρα σημαντικών κερδών για την μηδενικού free float Γενική Τράπεζα, δεύτερη μέρα ανόδου για το Υγεία, ενώ συνεχίζει να επιμένει πλαγιοανοδικά ο Σαράντης.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Παραμένουν οι “θερινοί” τζίροι στην Ελληνική Αγορά κατά την τελευταία εβδομάδα του Aυγούστου, αναφέρει ο Νίκος Χριστοδούλου.

Η αδυναμία του Γενικού Δείκτη να ξεπεράσει τις 650 μονάδες στις τελευταίες συνεδριάσεις μείωσε τις ελπίδες για μια κίνηση προς την σοβαρότερη αντίσταση του Καλοκαιριού στην περιοχή των 685 -690 μονάδων, σημείο που έχει να δει η Αγορά από τις εκλογές του Μαΐου.

Τεχνικά η εικόνα δεν έχει αλλάξει από την προηγούμενη εβδομάδα και οι 650 μονάδες είναι ένα σημείο κλειδί. Το μεσοπρόθεσμο ανοδικό momentum δεν αμφισβητείται όσο διατηρείται η στήριξη των 620 μονάδων, ενώ αν δεν έχουμε μια σοβαρή άνοδο στους τζίρους είναι πιθανό να υπάρξει μια συσσώρευση στην περιοχή των 625-640 μονάδων.

Το θετικό κλίμα στις συναντήσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού με την Καγκελάριο Μέρκελ και το Φρ. Ολάντ που ενδεχομένως διασφαλίζει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ στο ορατό μέλλον, ήταν ένα ικανό νέο για να διατηρηθούν κάποιες στηρίξεις στην Ελληνική Αγορά, αλλά όχι ικανό για να γίνει το κάτι παραπάνω.

Μεγάλη βαρύτητα έχει πλέον η έκθεση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, την οποία δε θα πρέπει να περιμένουμε πριν το διάστημα ενός μήνα από σήμερα.
 
Το πιθανότερο σενάριο είναι να κριθεί ότι το Ελληνικό πρόγραμμα είναι εντός στόχων με σημαντικές όμως αποκλίσεις για τις οποίες θα χρειαστεί ένα νέο πακέτο στήριξης, ειδικότερα εάν δοθεί μια επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής.

Ειδικότερα για το θέμα της επιμήκυνσης υπάρχουν σημαντικές αντιδράσεις στο εσωτερικό πολλών Χωρών και το ρεαλιστικότερο σενάριο είναι να δοθεί μια παράταση 1 έτους και όχι 2 ετών, όπως φέρεται να επιδιώκει η Ελληνική Κυβέρνηση.

Σημαντικό ενδιαφέρον συγκεντρώνουν ακόμα οι Τράπεζες και ειδικότερα στο τελευταίο διάστημα η Αlpha Bank και η Εθνική που είναι οι βασικότεροι διεκδικητές της Εμπορικής. Από το δ.σ. της Credit Agricole δεν υπήρξε κάποιο νέο κάτι που σημαίνει ότι δε θα έχουμε άμεσες εξελίξεις στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης.

Οι Γάλλοι δεν φαίνεται να συμφωνούν με τους όρους του ΤΧΣ με αποτέλεσμα την παράταση στην επιλογή εταίρου για την Εμπορική και μια μικρή υποχώρηση των τιμών της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας που θα δούμε αν έχει συνέχεια.

Απογοήτευση παράλληλα δημιουργεί η κίνηση των Κυπριακών Τραπεζών εδώ και καιρό. Η πτώση της Τράπεζας Κύπρου σχετίζεται περισσότερο με δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για όλο και περισσότερες ανάγκες κεφαλαίου. Επίσης αρνητικά μετράει η καθυστέρηση στην επιλογή του τρόπου ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας από το Κυπριακό Δημόσιο.

Νέα μεγάλη υποχώρηση παρατηρήσαμε και για τη Cyprus Popular Bank μετά την εισαγωγή των νέων μετοχών από την τελευταία αύξηση. Πλέον η Τράπεζα διαθέτει εισηγμένο τον αριθμό ρεκόρ των 3,4 δισ μετοχών, χωρίς να έχουν εισαχθεί και οι μετοχές που κατέχει το Κυπριακό Δημόσιο, επισημαίνει ο κ. Χριστοδούλου (τμήμα μελετών και αναλύσεων Merit ΑΧΕΠΕΥ).

------ΧΠΑ

Επιστροφή εκ νέου σε αρνητικό πρόσημο, με νέα μείωση των συναλλαγών.
Τα συμβόλαια του 20αρη με σχετικά καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, γύρισαν σε premium 0,22%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 584, τιμή εκκαθάρισης 227,75), κινήθηκαν μεταξύ 226,25 και 232,5 μονάδων.

Απόλυτα ανενεργά τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (6.200 ΔΕΗ, 10.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4.472), Alpha Bank (7.304), Κύπρου (1.842), ΔΕΗ (1.469), ΟΤΕ (651), ΟΠΑΠ (657), CPB (2.007), Πειραιώς (2.443), Ταχ. Ταμιευτήριο (1.134), Eurobank (112).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20 ανήλθε στο 51% με ισχνή ρευστότητα αφού συναλλάχθηκαν μόνο 59 δικαιώματα (2 δικαιώματα αγοράς και 57 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (4.460.606 τεμ.), Eurobank (5.657.349 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v