Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες, 3Ε "βαρίδι" για τη Σοφοκλέους

Με απώλειες του ΓΔ (προς τις 630 μονάδες) και του FT-20 (227 μονάδες) συνεχίζεται η συνεδρίαση. Με αναστολή διαπραγμάτευσης για το ΤΤ και εκ νέου επιβάρυνση του κλίματος στην Πορτογαλία. Πτώση για 3Ε, κέρδη για ΔΕΗ.

Σε πτωτική τροχιά κινείται το Χ.Α. με βασικούς δείκτες και μετοχές να ξαναγυρίζουν λίγο μετά τις 13.15. Συμπτωματικά ή όχι, αυτό σημειώθηκε μόλις λίγα λεπτά μετά τη γνωστοποίηση της αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών του Τ.Τ. (*).

Πυκνώνουν όμως και πάλι τα σύννεφα σε χώρες του ευρωπαϊκού Νότου αλλά και στην Ε.Ε.

Εκτός στόχου και το έλλειμμα της Πορτογαλίας, καθώς προβλέπεται ότι θα αγγίξει το 5,3% κι ο οικονομικός Τύπος της χώρας δεν αποκλείει την προώθηση ακόμη ενός πακέτου μέτρων λιτότητας.

Είναι προφανές πως ούτε στην Πορτογαλία η «θεραπεία» έχει τα αναμενόμενα για τη χώρα, την κοινωνία και την οικονομία της αποτελέσματα.

Εμφανώς, όμως, έχει αποτέλεσμα, και μάλιστα θετικό, για τις χώρες που επιβάλλουν τα μνημόνια, τις χώρες που δανείζουν τους «ασθενείς».

Όμως, νέα επιδείνωση στον δείκτη Οικονομικού Κλίματος της Ε.Ε. καταγράφηκε τον Αύγουστο. Οι αναλυτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, περίμεναν μικρότερη μείωση στο 87,5, όμως τους διέψευσε αρνητικά υποχωρώντας στο 86,1 για τον συγκεκριμένο μήνα.

Στο Χ.Α., και πάλι για το Τ.Τ., έχουμε αναφερθεί και στο προηγούμενο σχόλιό μας αλλά και από νωρίς στον Εκηβόλο, με τον εύγλωττο τίτλο «Παρακολουθεί κανείς το Τ.Τ.;». Σημειωτέον πως μέχρι την ώρα της αναστολής είχαν αλλάξει χέρια 1.240.669 κομμάτια (αξίας 208.432 ευρώ).

Από τον FTSE-20 σημαντικές είναι οι απώλειες για Κύπρου και CPB, ενώ μικρότερες είναι για Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Τιτάνα και Βιοχάλκο.

Αντιθέτως, το γύρισμα της CCH από τα 14,68 στα 14,32 ευρώ, με απώλειες περίπου 2,50%, βάρυνε μετά τις 13.10 και στον FTSE-20.

Βλέποντας το διάγραμμα της CCH, φαίνεται πως στα υψηλά ημέρας (14,68 ευρώ) έγιναν οι περισσότερες συναλλαγές από τα 13.040 τεμάχια που είχαν αλλάξει χέρια μέχρι τις 13.25. Καλή πώληση στην καλύτερη κι υψηλότερη δυνατή τιμή ημέρας.

Σταθερή η Εθνική στο 1,41 ευρώ, λίγο υψηλότερα η Alpha Bank στο 1,37 ευρώ και στο 0,698 ευρώ η Eurobank.

Η Πειραιώς έχει χάσει μεγάλο μέρος των αρχικών κερδών της, ο ΟΤΕ και τα Ελληνικά Πετρέλαια το παλεύουν, ενώ ο Μυτιληναίος και η Jumbo κρατούν ακόμη τις θέσεις τους.

(*) Στην αναφορά μας για το Τ.Τ. (στον Εκηβόλο) σημειώσαμε και την εκ των υστέρων απόφαση των αρμοδίων να προχωρήσουν σε αναστολή διαπραγμάτευσης μετά από σχεδόν 2,5 ώρες συνεδρίασης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v