Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ζητείται επιβεβαίωση στηρίξεων

Εξαιρετικά νευρικές οι αγορές, εν μέσω νέων ανησυχιών στα διάφορα μέτωπα. Στο ΧΑ ζητούμενη είναι η επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων και το ενδεχόμενο αντίδρασης δεικτοβαρών-σηματωρών όπως CCH ή ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Κόλλησε στα αβαθή, εχθές, το ΧΑ με τους βασικούς δείκτες, μετοχές να υποχωρούν εκ νέου προς τις πρώτες βραχυπρόθεσμες στηρίξεις.

Στις 629,10 μονάδες (-1,83%) ο Γενικός Δείκτης, στις 227,23 (-1,84%) ο Ftse20 με την αξία των συναλλαγών στα 15,7 εκατ. ευρώ και τον αριθμό τεμαχίων στα 24,5 εκατ. μετοχές ενδεικτικό της χαμηλής απόλυτης χρηματιστηριακής τιμής των περισσότερων τίτλων.

Στο σχετικό σχόλιο του Θανάση Σταυρόπουλου εκτός των άλλων γίνεται και μία πρώτη αποτίμηση των οικονομικών αποτελεσμάτων τριμήνου/6μηνου των εισηγμένων κάτι στο οποίο υπό άλλες συνθήκες θα δίναμε πρωτεύουσα σημασία.

Ωστόσο είναι χρήσιμο να έχουμε πιο ενδελεχή εικόνα της πραγματικής κατάστασης των εταιρειών, καθώς και κατά το δεύτερο τρίμηνο αναδεικνύονται... διαμαντάκια και στις χαμηλότερες κατηγορίες.

Στην Wall Street οι πιέσεις από την διεθνή οικονομία ήταν εμφανείς εχθές το βράδυ, καθώς οι περισσότεροι δείκτες διεθνώς είναι σε σημείο καμπής, αρκετοί προοιωνίζονται διόρθωση τη στιγμή που στην Ευρώπη εντείνεται η αντιπαράθεση των δύο πόλων.

Το θέμα της ΕΚΤ/Μ.Ντράγκι και Βερολίνου/ Αγκ. Μέρκελ είναι σε οριακό σημείο... βρασμού θα λέγαμε θέμα που προσεγγίζουμε από την πλευρά των spreads των ισπανικών & ιταλικών τίτλων στον σημερινό Εκηβόλο. Με την συνδρομή της Αννας Φαλτάιτς "ανεβάζουμε" δύο διαγράμματα (για το ισπανικό και το ιταλικό) που μόνο εφησυχασμό δεν δημιουργούν.

Εν πάσει περιπτώσει οι επόμενες ημέρες, δύο εβδομάδες είναι εξαιρετικά κρίσιμες και πονηρές.

Το ΧΑ συνεχίζει στον ίδιο ρυθμό συσσώρευσης εδώ και 53 συνεδριάσεις με τον 20άρη μεταξύ 210 έως 242 μονάδων αλλά με την τάση να έχει γίνει εξαιρετικά νευρική. Ενδεικτικό ίσως πως όλο και πλησιάζουμε εγγύτερα προς τον τελευταίο γύρο αυτού του κύκλου, που σημειωτέον ξεκίνησε τον Μάιο του 2010.

Είχαμε σημειώσει από προχθές, πως η μετάθεση της ανακοίνωσης της απόφασης των γάλλων θα αποστερούσε από την αγορά έναν καταλύτη απαραίτητο για τη μόχλευση που θα επιχειρούσαν αρκετοί βραχυπρόθεσμοι παίκτες.

Ειχε μετατεθεί ούτως ή άλλως και η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης κατά συνέπεια το εγχείρημα της αντίδρασης- πάνω απο τις 660 για τον ΓΔ και των 242 από τον 20άρη- αναβαλλόταν μέχρι νεοτέρας.

Οι ρευστοποιήσεις που έγιναν στα τοπικά υψηλά των προηγούμενων συνεδριάσεων δείχνει πως κάποιοι είτε ήταν καλύτερα προετοιμασμένοι ή γνώριζαν κάτι περισσότερο από τους υπόλοιπους. Οπερ το ζητούμενο είναι η εκ νέου επιβεβαίωση των στηρίξεων για τους βασικούς δείκτες και η συμπεριφορά συγκεκριμένων δεικτοβαρών τίτλων.

Για παράδειγμα η "βουτιά" της (και αφού είχαν προηγηθεί ...ενήμερες πωλήσεις στα υψηλά στην αρχή σχεδόν της συνεδρίασης) δεν θεωρήθηκε ενθαρρυντική ένδειξη, κάθε άλλο. Να δούμε σήμερα τη συμπεριφορά λ.χ. του σηματωρού Μυτιληναίου ή την ανθεκτικότητα της Εθνικής καθώς υποχωρεί στα χαμηλά εβδομάδας. Ή τους σταθερούς παίκτες σε ΟΤΕ ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, που αναμφίβολα δημιουργούν κλίμα.

Και βέβαια να υπάρξουν πειστικότερες απαντήσεις (προς τους μικροεπενδυτές κυρίως) για τη...νέα περιπέτεια, αυτή τη φορά του ΤΤ. Γιατί αν είναι σε κάθε ανάλογη προσπάθεια να "καίγονται" τη μία οι μικρομέτοχοι της ΑΤΕ, στην άλλη του ΤΤ φοβούμεθα, πως η συνδρομή του ιδιωτικού κεφαλαίου στις α.μ.κ των τραπεζών θα περιοριστούν μεταξύ ημετέρων και φίλων.

Το euro2day έθιξε έγκαιρα το πρόβλημα, που δημιουργήθηκε εχθές με το ΤΤ για να έρθει γύρω στη μία η ανακοίνωση αναστολής διαπραγμάτευσης.
 
Ομως τέτοιες καταστάσεις "τραυματίζουν" και την χρηματιστηριακή ιδέα και την αξιοπιστία που ούτως ή άλλως βρίσκεται στο ναδίρ αλλά κυρίως υποσκάπτουν τη μελλοντική πορεία της αγοράς. Καλό θα ήταν να δίνετε η δέουσα προσοχή και υπευθυνότητα σε αυτές τις περιπτώσεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v