Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίσιμος Σεπτέμβριος για τη Σοφοκλέους

Με ανοικτά όλα τα μέτωπα μπήκε ο Σεπτέμβριος. Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται στις τράπεζες, ενώ το νέο πακέτο μέτρων δεν έχει οριστικοποιηθεί. Στην Αθήνα καταφθάνει  η τρόικα. Νέες επαφές Σαμαρά για το ελληνικό ζήτημα.

Ο πλέον Δεικτοβαρής τίτλος του Χ.Α., αυτός της , συνεχίζει να επιβεβαιώνει τον ρόλο του “μπαλαντέρ” για όσους επιδιώκουν και πετυχαίνουν να διαμορφώσουν κλίμα και διαθέσεις με αρκετά χαμηλό κόστος και ταυτόχρονα να μοχλεύσουν σε σημαντικό βαθμό το τελικό πρόσημο για Γενικό Δείκτη και FTSE.

Κατά την χθεσινή συνεδρίαση και οι δύο παραπάνω, βασικοί, δείκτες του Χ.Α., έκλεισαν πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας με απώλειες που ξεπερνούσαν το 1,8%, παρασυρόμενοι από την μετοχή της Coca-Cola που έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και με απώλειες που προσέγγιζαν τις πέντε ποσοστιαίες μονάδες.

Σήμερα ο εν λόγω τίτλος κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στο υψηλό ημέρας με κέρδη 6,14%, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα Γενικός Δείκτης και 20αρης να κλείσουν με κέρδη μεγαλύτερα του 2,8%, με τον δεύτερο μάλιστα στο υψηλό ημέρας και τον πρώτο πλησιέστατα σε αυτό.

Επίσης, για να τηρούμε ίσες αποστάσεις, χθες η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και σήμερα στην υψηλότερη ενδοσυνεδριακή διακύμανση (με ανεκτέλεστο προς πώληση 99654 τεμ.). Επίσης χθες, Ελ. Πετρέλαια και Πειραιώς έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας, ενώ σήμερα και οι δύο τίτλοι έκλεισαν πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, επιβεβαιώνοντας όλους αυτούς που υποστηρίζουν ότι ο παρατεταμένα χαμηλός τζίρος έχει καταστήσει το Χ.Α. “θερμοκήπιο μεταβλητότητας”, κάτι που αποτρέπει ακόμα και την σκέψη για τοποθετήσεις στα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια (!)

Αντίθετα με όλα αυτά τα “ωραία”, η Jumbo συμπλήρωσε και δέκατη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, ενώ ο τίτλος της Folli Follie Group συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ενώ σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και αρκετά αυξημένες συναλλαγές, στον απόηχο των αποτελεσμάτων εξαμήνου.

Από εκεί και πέρα και για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, αποδείχθηκε πέμπτη συνεχόμενη ανοδική, έδωσε στον Γενικό Δείκτη κέρδη 0,43%, ενώ από τον Τραπεζικό δείκτη αφαίρεσε 2,84%.

Ο Αύγουστος αποδείχθηκε θετικός μήνας για το Χ.Α., καθώς ενίσχυσε τον γενικό Δείκτη κατά 8,04% και τον Τραπεζικό 2,14%.

Η ολοκλήρωση του πρώτου χρηματιστηριακού οκταμήνου, βρήκε τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει αθροιστικές απώλειες 4,94% και τον Τραπεζικό 19,39%.

Στα αξιοσημείωτα της ημέρας και η απόφαση του Χ.Α. που λαμβάνοντας υπόψη σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών των εταιρειών: Έδραση, Μάρακ, Μηχανική, Κερ. Αλλατίνη, Avenir, Fintexport από σήμερα 31η Αυγούστου 2012, διότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των εταιρειών, δεν θα μπορέσουν να δημοσιεύσουν εμπρόθεσμα την οικονομική έκθεση της περιόδου 1.1.-30.06.2012.

Επίσης λαμβάνοντας υπόψη σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αποφάσισε την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας "ΝΕΩΡΙΟΝ Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ" από σήμερα 31η Αυγούστου 2012, και για μέγιστο διάστημα δέκα (10) ημερών, διότι η ενδιάμεση έκθεση επισκόπησης της περιόδου 1.1.-30.06.2012, δεν έχει καταρτιστεί σύμφωνα με τις διατάξεις των ΔΛΠ/ΔΠΧΠ, όπως προκύπτει από την έκθεση επισκόπησης του νόμιμου ελεγκτή της.

Επίσης, η Audiovisual ανακοίνωσε ότι λόγω αιφνίδιου προβλήματος υγείας του επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών του ομίλου & αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, δεν κατέστη δυνατή η εμπρόθεσμη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων για την περίοδο 01/01/2012 – 30/06/2012. Η δημοσίευση θα πραγματοποιηθεί εντός του μηνός Σεπτεμβρίου 2012.

Εντός του Σεπτεμβρίου θα δημοσιεύσει και η Βαλκάν Ακίνητα τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου του 2012. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η δημοσίευση των οικονομικών στοιχείων δεν είναι δυνατή εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.

Από την άλλη, την διαγραφή από το Χρηματιστήριο Αθηνών των μετοχών της εταιρείας Sciens ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά την 624η/28.8.2012 συνεδρίασή του. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η διαγραφή των μετοχών αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τις διαδικασίες του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Επίσης, ας σημειωθεί ότι σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, ύψους 875 εκατ. ευρώ, θα προχωρήσει στις 4 Σεπτεμβρίου ο ΟΔΔΗΧ, όπως μετέδωσε το Reuters.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Θετική εικόνα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης στην Wall Street, ενώ διευρύνονται οι απώλειες του δολαρίου έναντι του ευρώ (χαμηλό οκτώ εβδομάδων) μετά τις δηλώσεις του Προέδρου της Federal Reserve, Ben Bernanke, ο οποίος ανέφερε ότι η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να βοηθήσει σε μια πιο ισχυρή οικονομική ανάκαμψη. Να σημειωθεί ότι στο κείμενο της ομιλίας που θα παραδώσει σήμερα στο οικονομικό συμπόσιο της Fed ο πρόεδρος της Fed αποφεύγει να δεσμευτεί για την ανάληψη συγκεκριμένων μέτρων.

Επιπλέον το ευρώ βρίσκει στήριξη στις φημολογούμενες μελλοντικές δράσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη κατά την συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

Παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής οι Αγορές κινούνται υψηλότερα από ενδείξεις και προσδοκίες, ο S&P 500 σημείωσε το μεγαλύτερο μηνιαίο ράλι (1,9%) από τον Μάρτιο.

Υπενθυμίζεται ότι δύο γύροι με μεγάλης κλίμακας αγορές στοιχείων ενεργητικού συνολικού ύψους 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει να μειώσουν το ποσοστό ανεργίας κάτω από το 8%.

Επίσης ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα τριών μηνών τον Αύγουστο, καθώς βελτιώθηκε η αποπληρωμή χρεών από τα Νοικοκυριά, αν και οι προοπτικές για το μέλλον παρέμειναν δυσοίωνες. Ο δείκτης που απαρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν ενισχύθηκε στο 74,3, δηλαδή υψηλότερα από το 72,3 του προηγούμενου μήνα και το 73,6 που περίμεναν οι αναλυτές.

Βεβαίως υπάρχει και η πιο απαισιόδοξη σχολή σκέψης, που επισημαίνει ότι ο Bernanke δεν ανακοίνωσε τίποτε νεότερο επί της μελλοντικής νομισματικής πολιτικής. Επί της ουσίας, δεν απέκλεισε νέα στήριξη της Αμερικανικής οικονομίας αν αυτό απαιτηθεί, δεν έδωσε υποσχέσεις και δεν ανακοίνωσε νέα μέτρα, όμως αυτή δεν δείχνει να επιβεβαιώνεται από τα διεθνή Χρηματιστηριακά ταμπλώ.

Στο ταμπλώ του 20αρη όπου αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των Ελλάκτωρα και MIG, με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν οι ΔΕΗ (-1,86% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), Μέτκα (-3,18%), Μυτιληναίος (-0,44%), ΟΤΕ (-0,39%), Eurobank (-0,29%), CPB (-5,56%).

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Coca-Cola (+6,14%), Folli Follie Group (+5,08%), Πειραιώς (+6,3%), Βιοχάλκο (+5,05%) και ΟΠΑΠ (+5,54% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας). Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης, μετά τα πρώτα δευτερόλεπτα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 647,04 (17.10) και έκλεισε στις 646,82 μονάδες με κέρδη 2,82%, ενώ ο τζίρος αυξήθηκε στα 22,9 εκατ. από τα οποία τα 1,8 αφορούσαν “πακέτα” (ΟΤΕ, Coca-Cola).

Σχετικά καλή η τελική εικόνα με 67 ανοδικές μετοχές έναντι 48 πτωτικών, 20 τίτλοι με κέρδη μεγαλύτερα του 5% και άλλοι 19 με ημερήσιες απώλειες μεγαλύτερες των πέντε ποσοστιαίων μονάδων.

Στα επιμέρους, συνεχίζουν πλαγιοανοδικά οι Ηρακλής, Τέρνα Ενεργειακή και Σαράντης, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΕΥΔΑΠ, επέστρεψε σε θετικό πρόσημο η Frigoglass, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τα Πλ. Θράκης, αλλά με χαμηλό όγκο συναλλαγών, σε κάποιους άρεσαν τα αποτελέσματα της Centric, ενώ πολύ γρήγορα “ξεφούσκωσε” ο ενθουσιασμός στην Γενική που δεν το έχει σε τίποτα να επιστρέψει σε νέα ιστορικά χαμηλά, ακολουθώντας την χρηματιστηριακή “μοίρα” των περισσότερων εταιρειών που έχουν βασικούς μετόχους ξένους (!)

-------ΧΠΑ

Και νέα αλλαγή προσήμου με νέα μείωση των συναλλαγών, που έγινε ακόμα πιο αισθητή στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών.

Τα συμβόλαια του 20αρη με σχετικά υποδεέστερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, γύρισαν σε discount 0,61%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1177, τιμή εκκαθάρισης 232,25), κινήθηκαν μεταξύ 226,75 και 233 μονάδων.

Απόλυτα ανενεργά τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3.096), Alpha Bank (2.003), Κύπρου (1.973), ΔΕΗ (424), ΟΤΕ (310), ΟΠΑΠ (805), CPB (2.847), Πειραιώς (1.555), Coca-Cola (138), MIG (815).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, σημαντική μείωση (στο 41%) εμφάνισε η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20, ενώ σημειώθηκαν μόλις 142 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (82 δικαιώματα αγοράς και 60 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (4.470.606 τεμ.), Eurobank (5.657.349 τεμ.).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Θα συνεχιστεί η κίνηση σε στενό εύρος και με χαμηλούς τζίρους, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης, καθώς οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκονται σε στάση αναμονής εν' όψει των εξελίξεων στον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο.

Στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, θετικές κρίνονται οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά στο κόστος δανεισμού κάποιων “προβληματικών” Χωρών της Ευρωζώνης καθώς επίσης και η φρασεολογία που χρησιμοποιείται τις τελευταίες ημέρες από κορυφαίους πολιτικούς αξιωματούχους σχετικά με τη Χώρα μας.

Ιδιαίτερα κρίσιμος θεωρείται ο Σεπτέμβριος καθώς αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η έκθεση της τρόικα για τη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας, το επόμενο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο (13-15 του μήνα) αλλά και οι Ολλανδικές εκλογές (στις 12/9).

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις, η ειδησεογραφία του Σεπτεμβρίου, εντός και εκτός των τειχών αναμένεται να επηρεάσει αποφασιστικά τις διεθνείς Αγορές και κατ΄ επέκταση και το Χ.Α.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. τα αποτελέσματα εξαμήνου των εισηγμένων και πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν προσφέρονται για σκέψεις και ξεχωριστές θετικές αναζητήσεις.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 586,26 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 0,43%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 ενισχύθηκε 0,08%, ο Mid 30 με απώλειες 2,19% και ο Small Cap 80 με πτώση 2,19%.

Αναλυτικά, στο ΧΑ, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: της Υγείας 7,82%, του Εμπορίου 6,92% και τα Ταξίδια- Αναψυχή 5,58%.

Στον αντίποδα εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Ακίνητης Περιουσίας 8,79%, Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες 8,79%, Τηλεπικοινωνίες 3,01% και Τράπεζες 2,84%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: CPI (37,12%), Spider (28,36%), Κλουκίνας- Λάππας (22,09%), Unibios (20,53%), Εδραση (19,64%), Γενική Τράπεζα (17,95%), Κρι-Κρι (17,50%), Trastor (14,80%), ΥΓΕΙΑ (13,29%), Modα Βαgno (11,07%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Sciens 33,66%), Χατζηιωάννου (-31,75%), ΤΤ (-29,71%), Forthnet (-29,17%), Σελόντα (-28,06%), Sato (-27,54%), Δρομέας (-26,15%), ALTEC (-20,69%), Audiovisual (-20%) και Τηλέτυπος (-19,64%).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v