Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διστακτικές κινήσεις στις 650 μονάδες

Συνεχίζονται οι αψιμαχίες του Δείκτη με την περιοχή των 650 μονάδων εν αναμονή των εξελίξεων στα καυτά μέτωπα. ΟΤΕ, ΔΕΗ, Alpha Bank και Πειραιώς δείχνουν να έχουν την καλύτερη συμπεριφορά από τις μετοχές του FTSE-20.

Συμπληρώνονται τρεις ώρες συνεδρίασης στο ελληνικό χρηματιστήριο και τίποτα δεν δείχνει να αλλάζει ουσιαστικά καθώς συνεχίζεται η αναμέτρηση του Γενικού Δείκτη με το σημαντικό επίπεδο των 650 μονάδων.

Ο τζίρος μόλις και μετά βίας ξεπερνά τα 7,8 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου ισοβαρής είναι η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών (51) - πτωτικών (41) μετοχών. Περιττό να αναφερθεί ότι περίπου τα 2/3 των εισηγμένων στο Χ.Α. παραμένουν συναλλακτικά ανενεργά.

Περίπου η ίδια εικόνα με αυτήν που αναφέρθηκε στο προηγούμενο σχόλιο και στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης της ΕΚΤ την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου.

Από την άλλη, όλο και περισσότεροι διεθνείς αναλυτές συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι την Πέμπτη η ΕΚΤ δεν θα ανακοινώσει κάτι εντυπωσιακό, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο οι προσδοκίες στις αγορές γίνονται όλο και πιο ρεαλιστικές και ίσως έτσι δεν υπάρξει μεγάλη απογοήτευση.

Επανερχόμενοι στα δικά μας και στις αψιμαχίες του Δείκτη με τις 650 μονάδες, αυτός και σήμερα παίρνει σημαντικές βοήθειες από τον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ, ενώ όσον αφορά το τραπεζικό ταμπλό τη σχετικά καλύτερη εικόνα, με κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων, δίνουν η Πειραιώς, η Eurobank και η Alpha Bank.

Αναλυτικότερα, στο μη τραπεζικό ταμπλό του 20άρη εξαψήφιο όγκο συναλλαγών έχουν πραγματοποιήσει μόνο η ΔΕΗ (197.659 τεμάχια), ο ΟΤΕ (356.772 τεμάχια) και ο ΟΠΑΠ (247.226 τεμάχια).

Αντίθετα, με πολύ χαμηλές συναλλαγές κινούνται τα Ελληνικά Πετρέλαια (5.907 τεμάχια), η Coca Cola (8.007 τεμάχια) και ο Τιτάνας (3.636 τεμάχια).

Στο τραπεζικό ταμπλό, όπου συνεχίζεται η πίεση στις κυπριακές τράπεζες, και όσον αφορά τις μετοχές του 20άρη, με απώλειες μεγαλύτερες του 25% κινείται η MIG, ενώ χαμηλότερα του 20άρη με απώλειες μεγαλύτερες του 3% κινείται η Τράπεζα Αττικής (9.513 τεμάχια), ενώ τις εντυπώσεις ασφαλώς και κερδίζει η Γενική Τράπεζα που με 500 τεμάχια σημειώνει απώλειες 13,04%.

Μένοντας χαμηλότερα του 20άρη, σχετική κινητικότητα παρουσιάζουν Eurobank Properties, Intralot, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΘ, ΕΧΑΕ και λίγες ακόμα μετοχές.

Κάθε πρόβλεψη όσον αφορά το τελικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη και πολύ περισσότερο το κλείσιμό του μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επισφαλής καθώς το υπάρχον σκηνικό μπορεί να αλλάξει άρδην αν διοχετευθούν στο σύστημα λίγες εντολές σχετικού ειδικού βάρους σε δεικτοβαρείς μετοχές.

Πάντως, εάν φτάνοντας προς τη λήξη της συνεδρίασης γίνει αντιληπτό ότι εκ νέου καθίσταται δύσκολη η υπέρβαση των 650 μονάδων, δεν αποκλείεται να σημειωθούν σχετικές ρευστοποιήσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v