Με το βλέμμα στα καυτά μέτωπα η Σοφοκλέους

Αποφασιστικός μήνας για αγορές και ΧΑ ο Σεπτέμβριος. Κινήσεις κεντρικών τραπεζών, κρίση χρέους αλλά και μέτρα τρόικας, εξελίξεις στις τράπεζες κι αξιολόγηση FTSE μερικά από τα σημεία που θα δημιουργήσουν κλίμα και διαθέσεις.

Όλο και περισσότεροι διεθνείς αναλυτές συγκλίνουν στην άποψη ότι ο Σεπτέμβριος και οι εξελίξεις οι οποίες αναμένονται εντός αυτού δεν αποκλείεται να σηματοδοτήσουν την τάση στις περισσότερες αγορές.

Ξεκινώντας από το εξωτερικό, και με την παγκόσμια οικονομία να μη δείχνει στα καλύτερά της, όταν την ίδια ώρα αυξάνονται εκ νέου οι ανησυχίες για την κρίση χρέους αλλά και η ανεργία, το σύνολο σχεδόν των επενδυτών αναμένει την επόμενη κίνηση των κεντρικών τραπεζών.

Ώστε να επανέλθουν οι προσδοκίες ότι στο τελευταίο τρίμηνο του έτους θα επιστρέψει η οικονομία σε ανάπτυξη.

Ιδιαίτερα όσον αφορά την Ευρώπη, 3 ημερομηνίες κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές: η 6η Σεπτεμβρίου όπου είναι η συνεδρίαση της ΕΚΤ, η 11η Σεπτεμβρίου όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αποκαλύψει τις προτάσεις της προς μία ενιαία τραπεζική εποπτεία κι η 12η Σεπτεμβρίου, όπου αφενός θα γίνουν οι ολλανδικές εκλογές και αφετέρου αναμένεται και η απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου της Καρλσρούης που θα αποφανεί σχετικά με τη συνταγματικότητα του EFSM.

Από εκεί και πέρα, το βράδυ της Παρασκευής η Wall Street έκλεισε με κέρδη εν μέσω σημαντικών διακυμάνσεων, ενώ μικτή εικόνα παρουσίασαν τα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια σήμερα το πρωί, στον απόηχο της ανακοίνωσης των στοιχείων για τον μεταποιητικό κλάδο στην Κίνα.

Πιο συγκεκριμένα ο δείκτης PMI, τον Αύγουστο, υποχώρησε για τέταρτο διαδοχικό μήνα διαμορφούμενος στις 49,2 μονάδες από 50,1 μονάδες τον Ιούλιο.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τον δείκτη στις 50 μονάδες, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ενδείξεις κάτω των 50 μονάδων δείχνουν συρρίκνωση του κλάδου.

Μικρές απώλειες στο ξεκίνημα δείχνουν και τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών καθώς όπως φαίνεται για λίγο κράτησε η νηνεμία στις αγορές ομολόγων. Η Ιταλία και η Ισπανία δείχνουν να επιστρέφουν στο στόχαστρο των αγορών, ιδιαίτερα η δεύτερη μετά την επιδείνωση του χρέους των αυτόνομων κοινοτήτων.

Η Καταλονία (5 δισ.), η Μούρθια (700 εκατ.) και η Βαλένθια (3,5 δισ. ευρώ) έχουν ήδη δηλώσει ότι χρειάζονται βοήθεια από το ειδικό ταμείο των 15 δισ. ευρώ που έχει συσταθεί, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι προ των πυλών ανάλογη κίνηση έρχεται και από την Ανδαλουσία.

Όσον αφορά τα δικά μας, ο Σεπτέμβριος αναμένεται καυτός. Η οριστικοποίηση των μέτρων, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η ψήφιση των μέτρων από την ελληνική Βουλή αλλά και οι εξελίξεις στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο θα διατηρήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον και αναλόγως των εξελίξεων θα δώσουν και την τάση στο Χ.Α.

Αξίζει ιδιαίτερη υπενθύμιση ότι εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται και η αξιολόγηση από τον οίκο FTSE για το αν θα παραμείνει το ελληνικό χρηματιστήριο στις ανεπτυγμένες αγορές ή θα υποβιβαστεί στις αναδυόμενες.

Τεχνικά, και όσο μπορεί να ισχύει η τεχνική ανάλυση σε μία αγορά που εξαρτάται κυρίως από πολιτικές αποφάσεις κι εξελίξεις, σημεία κλειδιά παραμένουν οι 650 και οι 625 μονάδες. Η υπέρβαση των πρώτων μπορεί να δώσει κίνηση προς την επόμενη ζώνη αντίστασης των 680-690, όμως από εκεί και ψηλότερα θα χρειαστεί σημαντική ενίσχυση του όγκου συναλλαγών.

Αντίθετα, καθοδική διάσπαση των 625 μονάδων αναμένεται να ξαναβάλει σε δοκιμασία τη ζώνη των 605-600.

Τέλος, από σήμερα παύει προσωρινά η διαπραγμάτευση των 26,87 εκατ. μετοχών της εταιρείας Alpha Trust Ανδρομέδα, ονομαστικής αξίας εκάστης 0,66 ευρώ, προκειμένου να αντικατασταθούν από 268.700 μετοχές ονομαστικής αξίας 66 ευρώ (reverse split).

Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης τα 14,20 ευρώ ορίζεται η 10η/9/2012.

Εν τω μεταξύ, συμφωνα με απόφαση του Χ.Α., από σήμερα 3 Σεπτεμβρίου τίθενται σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης οι μετοχές των εταιριών Βαλκάν και Audiovisual καθώς οι εισηγμένες δεν μπόρεσαν να δημοσιεύσουν εμπρόθεσμα την οικονομική έκθεση της περιόδου 1/1 - 30/6/2012.


Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v