Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναμετράται με τις 650 μονάδες η Σοφοκλέους

Παρά τις σχετικές βοήθειες από ΟΤΕ, ΔΕΗ και Alpha Bank, δεν στέφθηκε με επιτυχία η πρώτη απόπειρα υπέρβασης των 650 μονάδων. Παραμένουν ερώτημα ο χαμηλός τζίρος και η συμπεριφορά της Coca Cola.

Σε θετικό πρόσημο, αλλά με χαμηλές συναλλαγές (λόγω σημερινής αργίας στη Wall Street - labor day) έχουν γυρίσει οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, ενώ την ίδια ώρα στο ελληνικό χρηματιστήριο γίνονται οι πρώτες ανιχνευτικές κινήσεις για υπέρβαση των 650 μονάδων.

Με τη συμπλήρωση των πρώτων 40΄ της συνεδρίασης, και ενώ ο τζίρος μόλις και μετά βίας ξεπερνά τα 2,3 εκατ. ευρώ, δύο πρώτες προσκρούσεις του Δείκτη στην περιοχή των 650 μονάδων έφεραν σχετικές ρευστοποιήσεις.

Στα μέχρι στιγμής χαρακτηριστικά της συνεδρίασης είναι η καλή εικόνα από ΟΤΕ και ΔΕΗ, που σημειώνουν κέρδη μεγαλύτερα της μιας ποσοστιαίας μονάδας όπως και από Motor Oil, Μυτιληναίο και Folli Follie Group.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι με εξαψήφιο όγκο συναλλαγών, που μόλις και μετά βίας ξεπερνά τα 110.000 τεμάχια, κινείται ο ΟΠΑΠ (+0,54%), ενώ τα 130.000 τεμάχια πλησιάζουν οι συναλλαγές στη ΔΕΗ.

Αντίθετα το +1,55% του ΟΤΕ έρχεται από συναλλαγές 62.000 τεμαχίων, ενώ με ακόμα χαμηλότερες κινούνται οι υπόλοιποι μη τραπεζικοί πρωταγωνιστές.

Έτσι το +1,26% της Motor Oil συνοδεύεται από συναλλαγές 5.990 τεμαχίων και το +2,42% της Folli Follie Group με συναλλαγές μόλις 1.210 τεμαχίων.

Σε απόλυτη απραξία ο πλέον, δεικτοβαρής τίτλος της αγοράς, που έχει αποδειχθεί και μπαλαντέρ στις τελευταίες συνεδριάσεις, δηλαδή αυτός της Coca Cola, με συναλλαγές που φτάνουν τα 308 τεμάχια, σημειώνει απώλειες 0,54%.

Μεταφερόμενοι στο τραπεζικό ταμπλό, τη μέχρι στιγμής καλύτερη εικόνα τη δίνει η μετοχή της Alpha Bank, η οποία με μάλλον χαμηλές συναλλαγές, που πλησιάζουν τα 210.000 τεμάχια, είναι πολύ κοντά στο μέχρι στιγμής υψηλό ημέρας του 1,38 ευρώ.

Πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος η κίνηση της ΕΤΕ, με ανοδικές διαθέσεις η Eurobank, αλλά με συναλλαγές που μόλις και μετά βίας ξεπερνούν τα 80.000 τεμάχια, ενώ εναλλάσσει πρόσημα η μετοχή της Πειραιώς, που δείχνει να βρίσκει σημαντική προσφορά όσο πλησιάζει προς την περιοχή του 0,26 ευρώ.

Αντίθετα, ακόμα μία δύσκολη συνεδρίαση φαίνεται να είναι η σημερινή για τις κυπριακές τράπεζες. Η CPB σημειώνει απώλειες 8,82% έχοντας διακινήσει περισσότερα από 2,8 εκατ. μετοχές, ενώ με συναλλαγές που πλησιάζουν το 1,5 εκατ. μετοχές η Κύπρου σημειώνει απώλειες 1,76%.

Συμπερασματικά, μετά τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης αποδεικνύεται ότι η υπέρβαση των 650 μονάδων θα χρειαστεί τουλάχιστον αυξημένες συναλλαγές αλλά και σημαντικές βοήθειες από περισσότερους δεικτοβαρείς τίτλους.

Αντίθετα, χαμηλότερα του 20άρη κάποια σχετική κινητικότητα σημειώνεται από ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή και Ιντραλότ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v