Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατενάτσιο στις παρυφές των 650 μονάδων

Άνευρη συνεδρίαση με ιδιαίτερα περιορισμένο τζίρο. Δεν κατάφερε να υπερκεράσει τις 650 μονάδες ο Γενικός Δείκτης. Σε χαμηλό ημέρας έκλεισαν 3Ε, Βιοχάλκο, Εθνική, Κύπρου και Alpha Bank. Άνοδος για ΟΤΕ (+3,1%).

Με άνευρη συνεδρίαση ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, που είχε σαν κυριότερα χαρακτηριστικά τον χαμηλό τζίρο, την “συναλλακτική νεκροφάνεια” σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ταμπλώ και τις αδύναμες προσπάθειες υπερκέρασης των 650 μονάδων, που ασφαλώς και με τέτοιους τζίρους δεν θα μπορούσαν να στεφθούν από επιτυχία, ιδίως γιατί σήμερα ο “παιχνιδιάρης” τίτλος της Coca-Cola παρακολούθησε τα δρώμενα παγερά αδιάφορος.

Όμως επειδή η εν λόγω μετοχή “αρέσκεται σε εκπλήξεις” αυτές ήλθαν με τις τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν τον εν λόγω τίτλο στο χαμηλό ημέρας με απώλειες 2,56%.

Επίσης μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν και οι Βιοχάλκο, Εθνική, Κύπρου και Alpha Bank, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο FTSE να κλείσει στο χαμηλό ημέρας και ο Γενικός Δείκτης πολύ κοντά σε αυτό.

Η όποιες ανοδικές προσπάθειες εκτονώθηκαν μέχρι τις 651,81 μονάδες, ενώ στην αμέσως προηγούμενη προσπάθεια του Δείκτη να πετύχει ανοδική διάτρηση του παραπάνω ορίου (27/8) το ενδοσυνεδριακό υψηλό είχε σημειωθεί στις 654,25 μονάδες.

Από την άλλη, σαν θετικό θα μπορούσε να εκληφθεί το γεγονός, πως η αποτυχία ανοδικής διάσπασης των 650 μονάδων, δεν συνοδεύτηκε από επιθετικές ρευστοποιήσεις, καθώς οι περισσότεροι traders επέλεξαν να ακολουθήσουν στάση αναμονής.

Ας σημειωθεί, επίσης, ότι από το ταμπλώ του 20αρη, μόνο οι Εθνική, Κύπρου, CPB και Πειραιώς, τερμάτισαν την συνεδρίαση με επταψήφιο όγκο συναλλαγών.

Εννοείται ότι με τέτοιους τζίρους σαν τον σημερινό, οι προσδοκίες για κάτι εντυπωσιακά καλύτερο δείχνουν εξαιρετικά περιορισμένες και σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό της πλάγιας κίνησης με την τάση να εξαρτάται από την ημερήσια ειδησεογραφία, από την στιγμή που, πλην Τραπεζών και λίγων ακόμα εισηγμένων, ολοκληρώθηκαν και οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου.

Ασφαλώς και η σημερινή έντονα επιφυλακτική εικόνα, δεν ξένισε κανέναν από όσους έχουν την υπομονή να παρακολουθούν τα ημερήσια δρώμενα στην Σοφοκλέους, καθώς όλα τα μέτωπα παραμένουν ανοιχτά και ο Σεπτέμβριος αναμένεται “καυτός”.

Η οριστικοποίηση των μέτρων, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η ψήφιση των μέτρων από την ελληνική Βουλή αλλά και οι εξελίξεις στον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο θα διατηρήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον και αναλόγως των εξελίξεων θα δώσουν και την τάση στο Χ.Α. Αξίζει ιδιαίτερης υπενθύμισης ότι εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται και η αξιολόγηση από τον οίκο FTSE για το αν θα παραμείνει το Ελληνικό Χρηματιστήριο στις ανεπτυγμένες Αγορές ή θα υποβιβαστεί στις αναδυόμενες.

Τεχνικά, η σημερινή συνεδρίαση δεν πρόσθεσε κάτι και σημεία κλειδιά παραμένουν οι 650 και οι 625 μονάδες. Η υπέρβαση των πρώτων μπορεί να δώσει κίνηση προς την επόμενη ζώνη αντίστασης των 680-690, όμως από εκεί και ψηλότερα θα χρειαστεί σημαντική ενίσχυση του όγκου συναλλαγών. Αντίθετα, καθοδική διάσπαση των 625 μονάδων αναμένεται να ξαναβάλει σε δοκιμασία τη ζώνη των 605-600.

Στα αξιοσημείωτα της ημέας, από σήμερα έπαυσε προσωρινά η διαπραγμάτευση των 26,87 εκατ. μετοχών της εταιρείας Alpha Trust Ανδρομέδα, ονομαστικής αξίας εκάστης 0,66 ευρώ, προκειμένου να αντικατασταθούν από 268.700 μετοχές ονομαστικής αξίας 66 ευρώ (reverse split). Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης τα 14,20 ευρώ ορίζεται η 10η/9/2012.

Εν τω μεταξύ, με απόφαση του Χ.Α., από σήμερα 3 Σεπτεμβρίου τέθηκαν σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης οι μετοχές των εταιρειών Βαλκάν και Audiovisual καθώς οι εισηγμένες δεν μπόρεσαν να δημοσιεύσουν εμπρόθεσμα την οικονομική έκθεση της περιόδου 1/1 - 30/6/2012.

Από την άλλη, την άρση της προσωρινής αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας Alsinco από σήμερα, 3/9/2012, αποφάσισε ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Έντονο προβληματισμό προκάλεσε το πρώτο θέμα των New York Times βάσει του οποίου οι Αμερικανικές Επιχειρήσεις, αλλάζουν στρατηγική και προετοιμάζονται για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Το δημοσίευμα περιγράφει μάλιστα σενάρια που αντιστοιχούν μάλλον σε πολεμικές σκηνές με τη Merrill Lynch να γεμίζει φορτηγά με μετρητά προκειμένου να τα στείλει στα Ελληνικά σύνορα, ώστε να εξασφαλίσει ρευστότητα για τους πελάτες της στην Ελλάδα.

Οι New York Times αναφέρουν επίσης και τη Ford η οποία φέρεται να έχει προχωρήσει σε λογισμικές μετατροπές του συστήματός της ώστε να μπορεί άμεσα να χειριστεί ένα διαφορετικό νόμισμα για τη Χώρα μας. Καταθέτει επίσης ότι JP Morgan Chase έχει ήδη δημιουργήσει νέους λογαριασμούς για διάφορες εταιρείες ώστε να μπορεί άμεσα να γίνει χρήση τους αν αλλάξει νόμισμα η Ελλάδα.

Kορυφαίoι μάνατζερ σε Ευρώπη και Ιαπωνία πιστεύουν πως η Ελλάδα σύντομα θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάζει σήμερα η Suddeutsche Zeitung και μεταδίδει η Deutsche Welle.

Η στάση που θα τηρήσει από εδώ και στο εξής η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ απέναντι στην ήδη εξαντλημένη από τις συνέπειες της κρίσης Ελλάδα φαίνεται να περιπλέκεται, καθώς οι αρνητικοί οιωνοί από τον οικονομικό και χρηματοπιστωτικό χώρο εξακολουθούν να πυκνώνουν. Έτσι τουλάχιστον εκτιμά η εφημερίδα “Suddeutsche Zeitung” του Μονάχου, η οποία παρουσιάζει σήμερα σχετική έρευνα της Γερμανικής συμβουλευτικής εταιρείας Roland Berger.
 
H έρευνα διεξήχθη στην Ευρώπη και την Ιαπωνία και αφορά τις εκτιμήσεις κορυφαίων διευθυντικών στελεχών και οικονομικών συμβούλων σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας, εντός ή εκτός της ζώνης του ευρώ. Από τους 5000 ερωτηθέντες, απάντησαν τελικά οι 600.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Θετικά πρόσημα, χωρίς εξάρσεις, από τις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, που περισσότερο δείχνουν να τηρούν στάση αναμονής (δεν βοήθησαν και τα σημερινά μάκρο), περιμένοντας την επόμενη κίνηση των Κεντρικών Τραπεζών, αλλά και επηρεασμένες από την σημερινή αργία στην Wall Street (Labor Day).

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών υποχώρησε η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου της Κίνας τον Αύγουστο με τον αντίστοιχο δείκτη να υποχωρεί για τέταρτο διαδοχικό μήνα διαμορφούμενος στις 49,2 μονάδες από 50,1 μονάδες τον Ιούλιο.

Σημειώνεται πως οι ενδείξεις κάτω των 50 μονάδων δείχνουν συρρίκνωση του κλάδου. Από τη μεριά τους οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν το δείκτη στις 50 μονάδες.

Επιμένει η συρρίκνωση δραστηριοτήτων και στον Ευρωπαϊκό κλάδο μεταποίησης καθώς τα στοιχεία του Αυγούστου δείχνουν πως πλέον η κρίση χτυπά την πόρτα και του Ευρωπαϊκού πυρήνα.

Συγκεκριμένα, η τελική εκτίμηση για τον δείκτη ΡΜΙ του κλάδου μεταποίησης της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 45,1 τον Αύγουστο, έναντι αρχικής μέτρησης στο 45,3. Τον προηγούμενο μήνα, ο ΡΜΙ είχε διαμορφωθεί στο 44. "Οι μεγαλύτερες Χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία κινούνται με την όπισθεν... και ο μεταποιητικός κλάδος θα συμπαρασύρει πτωτικά τον ρυθμό ανάπτυξης κατά το τρίτο τρίμηνο" εξηγεί ο Ron Dobson, οικονομικός αναλυτής της Markit και συμπλήρωσε: "Ο δείκτης είναι λίγο καλύτερος από τον Ιούλιο και ίσως αυτό να παρηγορήσει ορισμένους στο μεταποιητικό κλάδο, αλλά σε γενικές γραμμές θα συμπαρασύρει το ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο".

"Καίνε" την Ισπανία οι περιφέρειες

Ανησυχητικών μηνυμάτων συνέχεια και από την Ισπανία, καθώς να δοθεί προκαταβολικά το ποσό του 1 δισ. ευρώ από την τακτική χρηματοδότηση που χορηγεί η κεντρική Κυβέρνηση στις Περιφέρειες, ζήτησε η Ανδαλουσία. Επιπρόσθετα, η Ανδαλουσία εξετάζει να ζητήσει βοήθεια από έναν νέο μηχανισμό χρηματοδότησης που συστήνει η κεντρική Κυβέρνηση για τη στήριξη των Περιφερειών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, ανέφερε η εκπρόσωπος.

Υπενθυμίζεται ότι η Καταλονία (5 δισ), η Βαλένθια (3,5 δισ) και η Μούρθια (700 εκατ.) έχουν ήδη ζητήσει στήριξη από το μηχανισμό χρηματοδότησης.

Εξαιρετικά αρνητικά και δυσοίωνα είναι τα σημάδια που εκπέμπονται από την Ισπανία και στον Τραπεζικό κλάδο.

Σύμφωνα με τη UBS, πλέον η Μαδρίτη εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις εγχώριες Τράπεζες για να αγοράσουν το χρέος της μετά την φυγή των ξένων επενδυτών. Αλλά αυτή η υποστήριξη έχει αρχίσει να αναδιπλώνεται, καθώς τα επίπεδα ρευστότητας μετά τις συνεχείς εκροές καταθέσεων και κεφαλαίων και την απουσία νέου γύρου φθηνών τριετών δανείων από την ΕΚΤ, έχει φέρει τις Ισπανικές Τράπεζες σε πολύ δύσκολη θέση.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι οι καταθέτες απέσυραν 74 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, ποσό που ισοδυναμεί με το 4,7% του συνόλου των καταθέσεων. Από τον Ιούνιο του περασμένου έτους, οι καταθέτες έχουν αποσύρει 233 δισ. ευρώ, ή το 13% του συνόλου των καταθέσεων.

Στα όρια η Banca Monte dei Paschi di Siena

Αρνητικά μηνύματα και από την Ιταλία, καθώς οι επενδυτές που έχουν στην κατοχή τους 5 δισ. ευρώ ομολόγων που έχει εκδώσει η Ιταλική Τράπεζα Banca Monte dei Paschi di Siena SpA’s αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο να δουν τις επενδύσεις τους στην παλαιότερη Τράπεζα του κόσμου να εξαϋλώνονται.

Το κόστος ασφάλισης 10 εκατομμυρίων ευρώ στους συγκεκριμένους τίτλους μειωμένης εξασφάλισης έχει φτάσει τα 2,75 εκατ. ευρώ (500.000 ευρώ περισσότερα από πέρυσι), ποσό που αντιστοιχεί σε πιθανότητα πτώχευσης 60%. Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένοι τίτλοι έχουν την χειρότερη απόδοση μεταξύ 92 αντίστοιχων εκδόσεων από άλλες Τράπεζες, όπως τουλάχιστον δείχνουν στοιχεία του Bloomberg.

Οι επενδυτές σε τίτλους μειωμένης εξασφάλισης και οι μέτοχοι θα υποστούν απώλειες αν η τράπεζα, που ιδρύθηκε το 1472, οδηγηθεί σε ανακεφαλαιοποίηση, υποστηρίζει ο Alberto Gallo, αναλυτής της Royal Bank of Scotland.

Η Τράπεζα ανακοίνωσε ζημιές 1,67 δισ. το β’ τρίμηνο και έχει ήδη ζητήσει βοήθεια από την Κυβέρνηση καθώς οι προβλέψεις έναντι επισφαλειών αυξήθηκαν 40% στα 409 εκατ. ευρώ.

Δεν βλέπει τέλος στα προβλήματα της κρίσης χρέους της Ευρώπης, ο Jim Rogers, προειδοποιώντας ότι οι περισσότερες Χώρες της Ευρωζώνης έχουν απλά χρεοκοπήσει αλλά δεν το ανακοινώνουν, σε συνέντευξη του στους Economic Times της Ινδίας και αναφέροντας με το γνωστό καυστικό του ύφος ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο η Βουλγαρία, και άλλη μία ή δύο Χώρες δεν έχουν μεγάλο χρέος. Όλοι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το χρέος τους... αυξάνοντας το χρέος, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Rojers. Η λύση στο μεγάλο χρέος είναι... "όχι άλλο χρέος", πρόσθεσε, κατακρίνοντας αυτούς που δεν τηρούν αυτόν τον κανόνα.

Όσον αφορά στις ΗΠΑ, ο Rogers ανέφερε ότι μπορεί η Fed να μην έχει ανακοινώσει επισήμως ότι έχει ξεκινήσει το QE3, το πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης, αλλά ήδη υφίσταται. Μπορεί κανείς να το διαπιστώσει όταν μελετήσει τους μηνιαίους ισολογισμούς της Fed, αφού θα δει ότι το τύπωμα χρήματος συνεχίζεται.

Ένα QE3 δεν αποτελεί πανάκεια για την Αμερικανική ή την παγκόσμια οικονομία, επειδή τα οφέλη του στην Αμερικανική οικονομία θα είναι σχετικά μικρά. Τα προηγούμενα πακέτα στήριξης λειτούργησαν με το να μειώνουν το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού. Πλέον όμως, τα επιτόκια είναι ήδη χαμηλά ενώ η ανάπτυξη θα παραμένει υπό πίεση είτε υπάρξει QE3 είτε όχι, κατέληξε ο Rogers. Από την άλλη και σύμφωνα με την Barclays Capital, η ροή της εξέλιξης των γεγονότων του Σεπτεμβρίου, αναμένεται να είναι ως επί το πλείστον ... αρνητική.

4 Σεπτεμβρίου: U.S.- ISM: Η Barclays αναμένει να βρεθεί στις 49 μονάδες (παλαιότερες προβλέψεις αναφερόντουσαν για τις 49,9), λίγο πιο αδύναμες από τα αποτελέσματα του Ιουνίου και του Ιουλίου αλλά όχι αρκετά αδύναμες για να πραγματοποιηθεί ένας τρίτος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης Επιπτώσεις: Ήπια αρνητικές.

6 Σεπτεμβρίου: Συνάντηση των μελών του Δ.Σ. της Ε.Κ.Τ. για τη διαμόρφωση της πολιτικής των επιτοκίων : Εκφράζεται η πιθανότητα για ανακοίνωση λεπτομερειών του νέου προγράμματος παρέμβασης στις Αγορές κρατικών ομολόγων. Είναι επίσης πιθανό για την Ε.Κ.Τ. να στηρίξει με νέα μέτρα την Τραπεζική χρηματοδότηση. Η Barclays προβλέπει μία μείωση κατά 25 μονάδες βάσης στο επιτόκιο αναχρηματοδότησης, αλλά όχι σε πιθανή μείωση του επιτοκίου καταθέσεων.
Επιπτώσεις: Ήπια θετικές.

6 Σεπτεμβρίου: Συνάντηση Ραχόι - Μέρκελ: Η εν λόγω συνάντηση, θα μπορούσε να ενθαρρύνει την προσδοκία του Ισπανικού αιτήματος για παροχή οικονομικής βοήθειας προς τη Χώρα.
Επιπτώσεις: Ήπια θετικές.

7 Σεπτεμβρίου: Συνεδρίαση του Ισπανικού Υπουργικού Συμβουλίου: Αναμένεται επίτευξη συμφωνίας για παροχή οικονομικής βοήθειας. Επιπτώσεις: Θετικές.

7 Σεπτεμβρίου: Έκθεση νέων θέσεων εργασίας εκτός Γεωργικού τομέα (U.S. non-farm payroll report): Μία ενδεχόμενη ανακοίνωση θετικών αποτελεσμάτων, θα μπορούσε να ενθαρρύνει περαιτέρω τις προσδοκίες για περαιτέρω ποσοτική χαλάρωση. Επιπτώσεις: Θετικές.

9 Σεπτεμβρίου: Δημοσίευση αποτελεσμάτων πληθωρισμού στην Κίνα: Ενδεχόμενη αύξηση του πληθωρισμού στη Χώρα, θα μπορούσε να καθυστερήσει την χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και της εν γένει πολιτικής για την υλοποίηση της ανάπτυξης στην οποία ελπίζει το Πεκίνο. Τα πράγματα θα είναι διαφορετικά σε πιθανή αύξηση του ποσοστού του πληθωρισμού Επιπτώσεις: Αρνητικές.

9 Σεπτεμβρίου: Δημοσίευση αποτελεσμάτων για τη Βιομηχανική παραγωγή, τις επενδύσεις παγίου ενεργητικού και αποτελεσμάτων των λιανικών πωλήσεων στην Κίνα: Το καλύτερο σενάριο είναι να έχουμε θετικούς αριθμούς. Οποιαδήποτε στοιχεία ή ενδείξεις στασιμότητας, είναι αρνητικά. Επιπτώσεις: Αρνητικές.

9 Σεπτεμβρίου:
Το Εμπόριο της Κίνας: Μία περαιτέρω επιβράδυνση των εξαγωγών και των εισαγωγών θα σημάνει αποδυνάμωση της παγκόσμιας και της εγχώριας ζήτησης. Αν τα στοιχεία είναι αδύναμα, ο αντίκτυπος θα είναι αρνητικός.
Επιπτώσεις: Αρνητικές.11 Σεπτεμβρίου: Συνάντηση Ραχόι - Κατάινεν: Θα μπορούσε να δοθεί έμφαση σε θέματα που αφορούν την εγγύηση εκ μέρους της Ισπανίας προς τη Φινλανδία για το πρόγραμμα της οικονομικής βοήθειας.
Επιπτώσεις: Ήπια αρνητικές.

12 Σεπτεμβρίου: Εκλογές στην Ολλανδία: Πιθανόν το αποτέλεσμα να είναι διφορούμενο καθώς οι πιθανότητες για τη δημιουργία μία νέας Κυβέρνησης αρκετών μηνών είναι λίγες. Αν το Κόμμα των Σοσιαλιστών κερδίσει, τότε αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την ισορροπία της εξουσίας εντός του Eurogroup σχετικά με τους κανόνες της δημοσιονομικής ολοκλήρωσης της Ε.Ε. Επιπτώσεις: Ήπια αρνητικές.

12 Σεπτεμβρίου: Το Δικαστήριο της Γερμανίας αποφαίνεται για την εγκυρότητα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM): Αν και η απόφαση μπορεί να είναι θετική ενδεχομένως να υπάρξουν περιορισμοί σχετικά με τη συμμετοχή της Γερμανίας στην περαιτέρω επέκταση του δανεισμού των Χωρών-Μελών του ευρώ και των προγραμμάτων διάσωσης. Επιπτώσεις: Ουδέτερες προς ήπια αρνητικές.

13 Σεπτεμβρίου: Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Fed (FOMC) συνεδριάζει: Αν υποθέσουμε ότι ισχύουν τα πρόσφατα βελτιωμένα στοιχεία για την Αμερικανική οικονομία, δεν αναμένεται νέος τρίτος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης. Επιπτώσεις: Ουδέτερες.

14 - 15 Σεπτεμβρίου: Συνεδρίαση του Eurogroup και Ecofin: Πιθανό να συζητήσουν την ενεργοποίηση των μηχανισμών EFSF / EMS με σκοπό την αγορά του Ισπανικού χρέους στην πρωτογενή Αγορά. Επίσης θα συζητηθεί και το πρόγραμμα παροχής βοήθειας στην Κύπρο. Πρώτη ανταλλαγή απόψεων των μελών του Eurogroup για το Ελληνικό πρόγραμμα.
Επιπτώσεις: Θετικές.

19 Σεπτεμβρίου
: Η Γαλλία αποφασίζει για το πρόγραμμα της δημοσιονομικής ολοκλήρωσης: Η αριστερή πλευρά του Κυβερνητικού συνασπισμού είναι διασπασμένη σε αυτό το θέμα και ο Πρόεδρος Ολάντ θα πρέπει να βασιστεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης για να το υποστηρίξει.
Επιπτώσεις: Πιθανόν Αρνητικές.

28 Σεπτέμβρη: Ψήφιση Γαλλικού προϋπολογισμού: Ο προϋπολογισμός του 2013 στη Γαλλία ανακοινώνεται και είναι πιθανόν να ανακοινωθούν οι μεγαλύτερες δημοσιονομικές προσαρμογές που έχουν γίνει ποτέ, οι οποίες αντιστοιχούν στο 2% του Α.Ε.Π. της Χώρας λόγω ενός συνδυασμού φορολογικών αυξήσεων και περικοπών του προϋπολογισμού. Επιπτώσεις: Ήπια θετικές.

Τέλη Σεπτεμβρίου – Αρχές Οκτωβρίου: Αναμένεται να ανακοινωθεί η τελική έκθεση της τρόικας για την Ελληνική διάσωση: Πιθανό να ανακοινωθεί πως μία χαλάρωση των απαιτήσεων του προγράμματος είναι απαραίτητη λόγω της χειρότερης από την αναμενόμενη ύφεση που υπάρχει στη Χώρα.
Επιπτώσεις: Πιθανόν Αρνητικές.

Επιστροφή στο ΧΑ

Σχεδόν ισορροπημένη η εικόνα στο ταμπλώ του 20αρη, όπου αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή του ΟΠΑΠ, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, Motor Oil, Eurobank και η Jumbo συμπλήρωσε την ενδέκατη συνεχόμενη θετική συνεδρίαση.

Οι μεγαλύτερες απώλειες για CPB (-11,76%) και Κύπρου (-5,29%).

Απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων για Εθνική, MIG, Coca-Cola, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια, Μέτκα, Τιτάν και Alpha Bank.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για τον ΟΤΕ (+3,10%). Κέρδη μεγαλύτερα του 2% για Ελλάκτωρα και Folli Follie Group, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα στενό εύρος περίπου εννέα μονάδων με υψηλό ημέρας τις 651,81 (12.40). Στις 17.00 βρέθηκε στις 647.53, μέσω των δημοπρασιών υποχώρησε στις 642,22 (17.10) και τελικά έκλεισε στις 642,37 μονάδες με απώλειες 0,69%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 17 εκατ. ευρώ.

Τίποτα το ιδιαίτερο από την τελική εικόνα με 56 ανοδικές μετοχές έναντι 59 πτωτικών, όμως για 26 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 4%.

Στα επιμέρους και ξεκινώντας από τους αρνητικούς πρωταγωνιστές, επαναβυθίζεται η μετοχή της Γενικής, η απόφαση του Χ.Α. για διαγραφή της Sciens έφερε καθυστερημένες πωλήσεις, ενώ υπό ασφυκτική πίεση βρέθηκε και η μετοχή της Forthnet που έκλεισε σε νέο ιστορικό χαμηλό.

Από την άλλη πλευρά, συνεχίζουν πλαγιοανοδικά οι Ηρακλής, Τέρνα Ενεργειακή και Σαράντης, τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για ΕΥΔΑΠ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, συνέχισε ανοδικά η Centric και επέστρεψε σε θετικό πρόσημο η ΕΧΑΕ.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Παραμένουμε “long” για τέταρτη εβδομάδα στον FTSE με τον δείκτη να συνεχίζει κινείται πλαγιοανοδικά, τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Το “stop loss” μας πλέον στο 226,
σε κλείσιμο, ενώ τα επίπεδα 237 σε εβδομάδα αλλά και το 243 σε μήνα είναι πολύ σημαντικά μιας και δίνουν αντίστοιχα μεσοπρόθεσμα σήματα.

Ο FTSE σε ημερήσιο μπορεί σε πρώτη φάση να προσεγγίσει το επίπεδο 248 και σε δεύτερη το 260. Στο μηνιαίο διάγραμμα βλέπουμε πως ακόμα είμαστε σε υπερπουλημένη κατάσταση παρόλα αυτά η μόνιμη “λάσπη” και συνήθεια των χαμηλών τιμών θα αργήσει να αλλάξει την ψυχολογία του επενδυτικού κοινού γεγονός που θα γίνει σε αρκετά ψηλότερα επίπεδα...

Εθνική και Alpha Bank συνεχίζουν να έχουν καλή εικόνα με την πρώτη να έχει stop στο 1,34 ενώ η δεύτερη χρειάζεται κατοχύρωση του 1,50 για να ξαναδώσει αγοραστικό σήμα.

Ο ΟΤΕ έχει κατεβάσει ταχύτητα χωρίς να έχει χάσει το “long” σήμα του (τίθεται σε αμφισβήτηση χαμηλότερα των 2,49 ευρώ) ενώ η ΔΕΗ κρατάει επαφή με το 2,80 που έχει δοκιμάσει 3 φορές και που διάσπαση μπορεί να την φέρει στο 3,00-3,14.

Από το Ευρωπαϊκό μέτωπο βλέπουμε μία τεράστια μεταστροφή τόσο σε δηλώσεις πολιτικών όσο και σε άρθρα εφημερίδων γεγονός που δείχνει πως υπάρχει ένα σχέδιο για αλλαγή ψυχολογίας για την Ελλάδα. Ξέρουν πως ένα “σκέτο πακέτο” από μέτρα, το μόνο που μπορεί να φέρει είναι κοινωνικές αναταραχές που μπορούν να αναζωπυρώσουν και τις υπόλοιπες προβληματικές Χώρες, οπότε όλα δείχνουν πως μαζί με το πακέτο θα υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αλλαγής ψυχολογίας αλλά και μέτρα ανάπτυξης που μπορούν να δώσουν καταρχήν ελπίδα στον κόσμο αλλά και πιθανές δουλειές που θα ανακόψουν την τρομακτική ύφεση που μας έχουν φέρει με την σκληρή λιτότητα και φορολογική καταιγίδα.

Η αλλαγή του νόμου με το πλαφόν 20% σε ιδιώτες στις ΔΕΚΟ, αν ψηφιστεί, μπορεί να αλλάξει άρδην την συμπεριφορά των εισηγμένων μιας και ήταν ένα σοβαρό αγκάθι για τους πιθανούς ξένους επενδυτές.

Μέσα στον Σεπτέμβριο έχουμε αρκετά θετικά, το πιο πιθανό, γεγονότα να περιμένουμε με πρώτο αυτό της πώλησης της Εμπορικής, την έκθεση της τρόικας που ουσιαστικά θα κρίνει την μεγάλη δόση αλλά και το πακέτο της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών ενώ 6-7 του μήνα έχουμε και roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο.

“Εν κατακλείδι είμαστε πολύ θετικοί για την Ελληνική Αγορά, μιας και θεωρούμε πως πλέον έχουμε δει τα χαμηλά μας και πλέον απλά περιμένουμε τον αφέτη και τους πρώτους ξένους να έρθουν στην Αγορά για να μπορέσουν να τις δώσουν και ένα ανοδικό μεσοπρόθεσμο momentum.

Στον Τραπεζικό, δε, κλάδο όσες συγχωνεύσεις δεν είδαμε όλα αυτά τα χρόνια θα τις δούμε το επόμενο 6μηνο, μιας και όλα δείχνουν πως στο τέλος δεν θα μείνουν πάνω από 3 ή το πολύ 4 «Μαγαζιά» στο Σύστημα.

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε τα απογοητευτικά εξάμηνα στο μεγαλύτερο μέρος των εισηγμένων μιας και μόλις 68 εταιρείες εμφάνισαν κέρδη με μόνο 27 από αυτές αύξηση κερδών”, επισημαίνει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance.

----ΧΠΑ

Περίπου σταθεροποιητική συνεδρίαση, με τις συναλλαγές να παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Τα συμβόλαια του 20αρη με σχετικά καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, γύρισαν σε premium 0,50%.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών διακινήθηκαν συνολικά 19.699 συμβόλαια.
Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1594, τιμή εκκαθάρισης 232,5), κινήθηκαν μεταξύ 231 και 235,75 μονάδων.

Απόλυτα ανενεργά τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, αλλά ανανέωση δανεισμού 3.886.800 τεμ. Eurobank, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4.922), Alpha Bank (2.118), Κύπρου (1.877), ΔΕΗ (644), ΟΤΕ (1.595), ΟΠΑΠ (1.109), CPB (4.100), Πειραιώς (2.158), MIG (105), Ελλάκτωρα (250), Μυτιληναίο (200), ΓΕΚ (263).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 ήταν στο 48% και ο όγκος συναλλαγών στα 655 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (627 δικαιώματα αγοράς και 28 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (4.470.606 τεμ.), Eurobank (5.657.349 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v