Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Περιμένοντας "σήμα" από την ΕΚΤ

Στραμμένα στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι όλα τα βλέμματα της επενδυτικής κοινότητας. Παραμένει ζητούμενο το επιλεκτικό ενδιαφέρον για το ΧΑ προκειμένου να κρατηθεί «ζωντανό» έστω ένα μικρό κομμάτι της αγοράς.

Παρά το γεγονός πως διατηρούνται οι χαμηλοί τζίροι στο χρηματιστήριο και παρότι μετά από αρκετή προσπάθεια ο Γενικός Δείκτης πέτυχε ένα πρώτο ζητούμενο που ήταν το κλείσιμο υψηλότερα των 650 μονάδων, η εικόνα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό δύσκολα θα αλλάξει.

Με όλα τα οικονομικά, και όχι μόνο, μέτωπα ανοιχτά, επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό της πλάγιας κίνησης με το όποιο ενδιαφέρον να διατηρείται από κινήσεις σε επιμέρους τίτλους.

Αν μάλιστα η κινητικότητα στο τραπεζικό ταμπλό παραμείνει περιορισμένη, είναι ζητούμενο η περαιτέρω συμπεριφορά για τις υπόλοιπες μετοχές του 20άρη και τους λίγους τίτλους της μεσαίας και της μικρότερης κεφαλαιοποίησης που δείχνουν να συγκεντρώνουν τις προτιμήσεις των ελάχιστων traders.

Όμως, και η εικόνα στις διεθνείς αγορές παραπέμπει περισσότερο σε στάση αναμονής. Έτσι, με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν χθες το βράδυ οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με την ανακοίνωση της Apple για την παρουσίαση του iPhone 5 να γυρίζει τον Nasdaq σε θετικό πρόσημο.

Ο Dow Jones και ο Standard and Poor's έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο, όμως σημαντικά υψηλότερα από τα χαμηλά ημέρας, ξεπερνώντας τις αρνητικές ειδήσεις από τον κλάδο της μεταποίησης και των κατασκευών αλλά και την προειδοποίηση της Moody’s για τις αμερικάνικες τράπεζες.

Η γενικότερη εικόνα της Wall Street εδώ και αρκετές εβδομάδες δικαιώνει όλους αυτούς που υποστηρίζουν ότι δύσκολα θα χαθεί ο έλεγχος εν όψει των εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

Από εκεί και πέρα, και σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, το βλέμμα των επενδυτών παραμένει στραμμένο στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη και στη συνέντευξη Τύπου του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος τη Δευτέρα σε δηλώσεις του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εμφανίστηκε ανοιχτός σε αγορές διετών και τριετών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, προσθέτοντας ότι δεν αποτελούν παραβίαση των ευρωπαϊκών συνθηκών.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 5,5 μηνών τερμάτισε τη χθεσινή συνεδρίαση ο χρυσός, ο οποίος ενδοσυνεδριακά δοκίμασε και τιμές υψηλότερες των 1.700 δολαρίων (στη Νέα Υόρκη) και συνεχίζει να ενισχύεται από τις προσδοκίες παρέμβασης των κεντρικών τραπεζών στην ευρωζώνη και στις ΗΠΑ.

Αντίθετα με τη Wall Street, οι μεγάλες ασιατικές αγορές έκλεισαν με σημαντικές απώλειες στον απόηχο των εκτιμήσεων της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας και της ανακοίνωσης του ΑΕΠ της Αυστραλίας.

Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με εκτίμηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, οι πιθανότητες για παρατεταμένη παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση έχουν αυξηθεί και η τράπεζα παραμένει έτοιμη να αναλάβει αποφασιστική δράση αν χρειαστεί.

Επίσης, με ελαφρώς μικρότερο ρυθμό από ό,τι αναμενόταν αναπτύχθηκε η οικονομία της Αυστραλίας στο β΄ τρίμηνο. Το ΑΕΠ της χώρας έτρεξε με ρυθμό 0,6%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ανάπτυξη 0,8% με βάση δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires και με ρυθμό 0,7% σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Απ' την άλλη, σε κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος παραπέμπουν τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών.

Γυρίζοντας στα δικά μας, αν συνεχιστεί η πλαγιοανοδική κίνηση των τελευταίων ημερών, το επίπεδο των 662-663 μονάδων θεωρείται αρκετά αποφασιστικό για τον Γενικό Δείκτη καθώς ανοδική διάσπασή του θα στείλει τα πρώτα ανησυχητικά μηνύματα σε όσους επιμένουν να διατηρούν θέσεις short.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι από σήμερα οι μετοχές της εταιρείας Τέρνα Ενεργειακή είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην ΑΜΚ με διανομή δωρεάν μετοχών σε αναλογία μία νέα για κάθε 20 παλαιές και με προσαρμοσμένη τιμή το 1,29 ευρώ.

Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων 5.205.670 μετοχών έχει οριστεί η 12η/9.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v