Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνηση χωρίς... καύσιμα για το ΧΑ

Κέρδη καταγράφει ο Γενικός Δείκτης που αναμετράται ξανά με τις 650 μονάδες. Εκτός τραπεζών το περιορισμένο ενδιαφέρον. ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Jumbo, Folli, Μυτιληναίος ξεχωρίζουν από τον FTSE-20. Απώλειες για ΟΠΑΠ. Μικρός ο τζίρος.

Παρά τη διστακτική εικόνα την οποία παρουσιάζουν μέχρι στιγμής οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, στο ελληνικό χρηματιστήριο, και λίγο πριν συμπληρωθούν τρεις ώρες συνεδρίασης, βρίσκεται σε εξέλιξη ακόμα μία αναμέτρηση του Δείκτη με το όριο των 650 μονάδων.

Σε μία συνεδρίαση συναλλακτικά απονευρωμένη, όπου ο τζίρος μόλις και μετά βίας ξεπερνά τα 8,7 εκατ. ευρώ, από τα οποία μάλιστα το 1,1 αφορά προσυμφωνημένες συναλλαγές, καθώς έχουν αλλάξει χέρια 250.000 τεμάχια του ΟΤΕ στα 2,63 ευρώ και 141.467 τεμάχια της Frigoglass στα 3,46 ευρώ, το ενδιαφέρον δείχνει να μετατοπίζεται εκτός τραπεζικού ταμπλό: η Coca Cola «τηρώντας τις παραδόσεις» της καθημερινής εναλλαγής προσήμου διαμορφώνει κλίμα και διαθέσεις, και η Ελλάκτωρ, η Jumbo και η Folli Follie Group κερδίζουν τις εντυπώσεις από πλευράς αποδόσεων.

Πριν αναφερθούμε λεπτομερέστερα στα δρώμενα που λαμβάνουν χώρα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό, αξίζει να σημειωθεί ότι το ελληνικό δημόσιο άντλησε πριν από λίγο 1,137 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,54% από 4,68% στην προηγούμενη δημοπρασία, ενώ η έκδοση καλύφθηκε κατά 1,95 φορά.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του Χ.Α., και εκτός 20άρη, κάποια σχετική προσπάθεια να κερδηθούν οι εντυπώσεις δείχνει να βρίσκεται σε εξέλιξη για ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, ΑΒΑΞ, Fourlis, Frigoglass, ΕΧΑΕ και Intralot.

Από εκεί και πέρα, και όσον αφορά τους τίτλους που απαρτίζουν τον FTSE-20, αξίζει να αναφερθεί ότι το 50% και πλέον από τον μέχρι στιγμής τζίρο έχουν πραγματοποιήσει μόλις τέσσερις μετοχές, και πιο συγκεκριμένα ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η Κύπρου και η Εθνική.

Καμία ουσιαστική διαφοροποίηση στο τραπεζικό ταμπλό, αν εξαιρεθεί το γεγονός ότι γύρισε σε μικρά κέρδη η Τράπεζα Κύπρου, ενώ μειώθηκαν κάπως τα αρχικά κέρδη της CPB.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του 20άρη, ασφαλώς το +1,8% της Coca Cola, παρότι έχει συντελεστεί με μόλις 2.660 τεμάχια, παίζει τον ρόλο του στην απόδοση τόσο του Γενικού Δείκτη όσο και του FTSE-20.

Σαφώς πιο διστακτική η μέχρι στιγμής συμπεριφορά για ΔΕΗ και ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ που συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο μέχρι στιγμής τζίρο κινείται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, αλλά με ελεγχόμενες απώλειες, ενώ μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινείται και η μετοχή του Τιτάνα, με τον όγκο συναλλαγών μόλις και μετά βίας να φτάνει τα 1.115 τεμάχια.

Μοιραία λοιπόν το όποιο ενδιαφέρον περιορίζεται στους τρεις τίτλους που προαναφέρθηκαν, δηλαδή στην Ελλάκτωρ που κερδίζει 3,97% με συναλλαγές 339.790 τεμαχίων, στην Jumbo που κερδίζει 5,59% έχοντας διακινήσει 50.262 τεμάχια και στη Folli Follie Group που καταγράφει κέρδη 6,64% και έχουν αλλάξει χέρια 66.282 τεμάχια, ενώ το μέχρι στιγμής ενδοσυνεδριακό υψηλό του τίτλου σημειώθηκε στα 7 ευρώ.

Σε μια συνεδρίαση, η οποία πιθανότατα θα εξελιχθεί σε πλάγια κίνηση, με διαθέσεις αμφισβήτησης των 650 μονάδων, αν σε αυτό βοηθήσει ο τίτλος της 3E, ασφαλώς το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί σε μη τραπεζικές μετοχές του 20άρη και σε λίγους ακόμα τίτλους της μεσαίας και της μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v